A legendás magnókazetta

2019. február 21. JTom

0000.png

 

A 45-60 év körüli olvasóinknak talán megdobban a szíve a mai téma hallatán, hiszen a "legendás" magnókazettáról szól a mai mese. Ezen korosztály tagjainak szinte kivétel nélkül van valamilyen sztorija ami összefügg a kazettával azaz hivatalos nevén a compact-cassette-tel. Ki ne tekerte volna vissza ceruzával az elejére, hogy a walkman ne fogyassza az elemet erre vagy ne bosszankodott volna akkor, amikor a magnó bezabálta a kedvenc számnál a kazit? Remélhetőleg a már a CD-korszakba érkezett olvasóinknak is érdekes lesz a mai utazás a - már nem is annyira - közelmúlt technikatörténetének ebbe a szegmensébe.

PaZo azaz Palády Zoltán írását olvashatjátok ma, aki a téma komoly tudója, és ahogy kiderült egy évben születtünk, ami a honlapján olvasható sztorikból rögtön átjött...

 

A kezdetek

A 60-as 70-es évékben az audióformátum-versengést a Philips cég által kifejlesztett compact-cassette nyerte meg. Legnagyobb ellenfelei a Grundig-féle DC International, a négysávos kazetta (Muntz stereo pak), a 8-track cartridge vagy akár az RCA szalagos kazetta próbálkozása, illetve az Elcaset rendszerű hangkazetta.

A riválisok: RCA cartridge, Grundig DC-International, Muntz Stereo Pak, SONY Elcaset (katt a nagy képekért!)

 

Az eltelt évtizedek bizonyítják a „kazetta” sikerét, még mindig rengeteg háztartásban akad egy doboznyi belőle, műsoros és más darabok vegyesen (leggyakrabban tapasztalataim szerint Hofi és Záray-Vámosi van a toplista élén). A korábbi szalagos rendszerekhez képest a magnókazetta elhozta a hordozhatóság szabadságát, a könnyű kezelhetőséget minden felhasználó számára annak ellenére, hogy időnként a szalag meggyűrődött, és alkalmanként ceruzával tekertük a szalagot ide-oda. Mindez iparszerű sorozatgyártásban 1964-ben kezdődött. A gyors minőségi javulás vitte magával az ehhez kapcsolódó technikai háttér forradalmi változásait, a műszaki eszközök egyre jobb minőségben adták vissza a kazettára felvett hanganyagot. Az elkövetkezőkben pár érdekesség következik a több mint fél évszázados magnókazetta már-már ritkán látható történelmében.

kezdetek_1_1964.jpg

Reklámplakát a compact-cassette első évének dátumával

kezdetek_2_philips_el3300_1964.jpg

1964. Philips EL3300

 

Szalaghossz

Az első kazetták 60, illetve 90 percesek voltak, örültünk, ha ilyenhez hozzájutottunk. Pár éven belül megjelentek a 120 perces darabok is. Az AGFA például grátisz felvételi lehetőséget adott, +6 perc extra szalaggal toldotta meg kazettáit. Az évtizedek alatt a felhasználói igények változásával ez kibővült, a legrövidebb 10 perc, a leghosszabb 180 perces. Ezen időintervallumon belül a 90-es évek végére jelentős versengésbe mentek át a gyártók, rengeteg változat került piacra. Ezek között érdemes kiemelni a többi audioformátumhoz igazított kazettákat. A hanglemez 2x23 perces maximális LP-kapacitása megfelelt a 46 perces kazettáknak, ideális lehetőséget biztosítva a felvételhez. A 80-as évek technikai fejlődése elhozta a CD-formátumot, amit kezdetben a 74 perces, majd később a 80 perces kazettákkal követte le a kazettapiac. Némi apró megjegyzés, hogy sok CD-lejátszó képes volt idő kalibrációra, vagyis megadott adatok alapján összerendezte a CD lemez számait, kiszámolva az ideális sorrendet, hogy minden zeneszám a szalagra kerülhessen.

Különböző szalaghosszú magnókazetták: 10, 30, 46, 100 és 180 percesek

 

Szalagtípusok

Négy szalagtípus ismert: Type I/Normal, Type II/Chrom, Type III/Ferrochrom és a Metal, ami a type IV. A ferrochrom egy köztes szalagfajta, nem is mindegyik gyártó mert belevágni ebbe a szegmensbe. Ezek miatt a ferrochrom nem is nagyon volt ismert idehaza, bár a Polimer gyártott import nyersanyagból ilyen portékát is. Kezdetben csak a normal szalagok voltak és később a minőségi igények változásával fejlesztették ki a jobb hanghűséget biztosító chrom és metal változatokat.

type_i_agfa_low_noise_60_1969-71.jpg

1969-71. Type I AGFA low noise 60

 

type_ii_basf_chromdioxid_super_ii_60_1984.jpg

1984. Type II BASF chromdioxid super II 60

 

type_ii_tdk_sa-x90_1988.jpg

1988. Type II TDK SA-X90

 

type_iii_basf_c-box_ferrochrom_90.jpg

1977. Type III BASF c-box ferrochrom 90

 

type_iv_maxell_mx46_1986-87.jpg

1986-87. Type IV MAXELL MX46

 

Csomagolás/tokozás

Jellemzően 10 db kazetta került egy egységcsomagba, az első pár évet leszámítva egyesével is fóliázva. Előfordult 12 db-os kiszerelés is (Hitachi) illetve 15 db-os bolti dekoratív gyűjtőcsomagolás (AGFA), ahol külön kis jelölés figyelmeztette a boltost, hogy fogytán a kazi, után kell rendelni! A drága, felső kategóriás gyártmányok gyakran csak öt darabos dobozban kerültek forgalomba. Az évtizedek alatt a tokozás is jelentősen megváltozott. A korai, részben fekete műanyag tokot felváltotta az esztétikusabb áttetsző változat. Későbbiekben megjelent a slim, extraslim tok (FUJI), az oldalról becsúsztatható slim slide (SONY), illetve voltak próbálkozások a környezetbarát papírdobozos csomagolással is (TDK). A Memorex semmivel sem pótolható egyedi tokja egy külön műszaki rejtély, a BASF által elkezdett c-box rendszer is hamar vakvágányra futott. A 80-as és 90-es  években a Ladákban viszont gyakori kiegészítő volt ez a fajta műanyag kazetta tároló megoldás, természetesen idehaza legyártott változatban.

tok_tokozas_1.JPG

tok_tokozas_2.JPG

tok_tokozas_3.JPG

memorex.jpg

 

Hazai kazettagyártás

Magyarországon kazettát először a BRG, majd később a Polimer gyártott. Ezek minősége gyakorta elmaradt a nyugati és tengerentúli gyártmányokétól. A hatlapfejű csavarral összeszerelt kazettatest minden bizonnyal egyedülálló a világon. A BRG-nek volt Kecskeméten kazetta gyáregysége, a papír címkén a Made In Hungary felirat közelében helyet kapott a város címere is. A másik hazai nagy márka a Polimer. Fénykorában évi közel nyolcmillió volt a gyártott mennyiség, műsoros és üres kazetta összesen. Hősiesen próbálta tartani a fejlődést a vetélytársakkal,  de a szocializmus éveiben, a külföldről csak valutáért beszerezhető nyersanyag megnehezítette a termékfejlesztést. A cég a nehézségek ellenére korszerűsítette gyártósorait és még type IV / metal kazettát is biztosított a hazai hi-fi-rajongóknak, majd idejekorán többek között a digitális formátumok térnyerése miatt befejezte a gyártást.

hazai_1_brg_c90.JPG

hazai_2_brg_hatlapfeju_csavar.JPG

hazai_3_polimer_tisztito_szalag.JPG

hazai_4_polimer_ferrochrom_90.JPG

hazai_5_polimer_low_noise_90.JPG

 

Reklámok

Mint minden újdonságot, így a magnókazettát is szinte a kezdetektől fogva reklámozták. Akkoriban a nyomtatott sajtó és a szakirodalmi kiadványok adtak helyet az új hangrögzítési lehetőségnek. Világszerte rengeteg hirdetés jelent meg, a '70-es évek közepétől már ismert zenészek, együttesek is szerepeltek a nagy márkák kazettareklámjaiban. Idehaza rengetek kazettatesztet publikáltak például a Hi-Fi Magazin oldalain. Később a szintén hazai Sztereó szaklap is foglakozott időnként a témával. A kazetta reklám célokat is szolgált, termékek és márkák zenéit a szalagra felmásolva hozzácsomagolták az eladni kívánt dologhoz. Említést érdemel az egykori zenei lemezlovas tudástár a Disco Info, aminek néhány száma magnókazetta melléklettel jelent meg (ne feledjük: ekkor még nem volt internet!).

 

Szerviztechnika

Jó munkához jó szerszám szükséges! Így volt ez régen is. A '80-as évek közepére a magnókazettás eszközök jelentős elterjedésével együtt megnőtt az igény a magasabb igényeket kiszolgáló berendezések szakszerű és pontos beállítására, karbantartására. Nem is gondolnánk, hányféle beállítást kell végrehajtani egy komplett szervizelés során. Ezen feladatok nélkülözhetetlen eszközei szervizes, mérő és beállító kazetták, amik esetenként sorszámozott darabok voltak, és mérési adatokat tartalmazó feljegyzés is tartozott hozzájuk. Napjainkban ezek a darabok a szakik féltve őrzött kincsei közé tartoznak (külön köszönet a pécsi Gyimesi Jánosnak, aki egy fényképezés erejéig kölcsönadta régi munkaeszközeit, ezeket rendszeresen használja is).

 

Zárszó

A fenti írásban az magnókazetta elmúlt 55 évének szerény áttekintése történt néhány alapismeret és érdekesség megemlítésével. Rengeteg dologról nem tettünk említést, például a PC-korszak számítástechnikai kazettáiról, az üzenetrögzítőben használatos végtelenített szalagról, műsoros kazettákról, a pár percnyi szalagot tartalmazó demódarabokról, vagy akár a fejtisztító kazikról. Ezekről sok fényképpel illusztrálva majd a folytatásban olvashattok.

kezdetek_3_gyenes_david_keszulo_rajza.jpg

Gyenes Dávid készülő ceruzarajza visszahozza az ifjúságunkat

Szöveg: Palády Zoltán - magnokazetta.hu

A szalagtípusok fényképgaléria: Kalmár Lajos / Omniphoto

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://ritkanlathatotortenelem.blog.hu/api/trackback/id/tr1514641570

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

szita szita péntek 2019.02.22. 09:45:46

Fura dolog ez na. Koromból fakadóan nekem nem idegen a magnókazetta, de felteszem sokaknak már igen. Épp ezért hiányoltam a leírásból a technikai lehetőségek, korlátok általános leírását, egyáltalán: a használat módját. Gondoltam majd jól pótlom, de... ez nem egy technikatörténeti blog, szal' mellélőttem volna. Hmmm... Fotóbloghoz képest viszont...

AlexAston 2019.02.22. 14:40:51

A jó öreg golyóstollal pörgetés, hogy a "vókmen" elemét ne terheljük :)

sdani 2019.02.22. 14:43:10

Csak érdekesség képpen megemlítem, hogy nemrég volt egy riport egy magyar fickóról-bácsiról, aki még mindig készít kazettákat a sufniban.. .recorder.blog.hu/2017/10/21/az_utolso_hazai_kazettamanufaktura_czipo_tibor_uzeme

Azért azt meg kell hagyni, hogy a magnókazetták méltán a múlt ködébe vesző technológiát képviselnek. Ha a nosztalgiázni akarok, akkor is inkább a minidisck lejátszómat röffentem be, mint a walkmant.

TheRminator 2019.02.22. 14:43:14

Gratula Hosszú, jó a cikk :-)

46Laca 2019.02.22. 14:55:43

Kellemes nosztalgiacikk volt,köszi! Egyébként a múlt század nyolcvanas éveiben felvett és rongyosra hallgatott kazettáim ma is ugyanabban a minőségben szólnak időnként egy Sharp minitoronyból.
Ma már ki hinné,hogy a "letöltöm",meg az "átküldöm ezt a számot" helyett félnapos program volt magnóval átballagni a barátokhoz és másolni egymástól a menő slágereket.

citrix 2019.02.22. 14:57:10

Kimaradt a cikkből a kor kazettás magnóihoz kifejlesztett és a műsoros kazettákon szinte kötelezően használt Dolby B zajcsökkentő rendszer ami a zajjal a műsort is likvidálta. Majd Dolby-C és egyéb hasonló elven működő de egymással nem kompatibilis zajcsökkentő elektronikák. Minőségi zenét hanglemezen vagy jó minőségű (itthon nem árusított) orsós magnón lehetett hallgatni.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2019.02.22. 14:57:44

Egy időben, a 80-as évek első felében hetente 25-30 kazettát másoltam.

Az orosz iskolában én láttam el az érdeklődőket nyugati zenével. Máig emlékszem, a szovjet diákok kedvenc nyugati együttese az AC/DC volt.

wattafilling 2019.02.22. 15:01:59

@citrix: " jó minőségű (itthon nem árusított) orsós magnón lehetett hallgatni. "
Azért lehetett olykor a műszaki bizományiban kapni egész korrekt orsós készülékeket...

midnightcoder2 2019.02.22. 15:22:07

És ne felejtsük el, hogy anno a kazetta adathordozó is volt. A különféle 8 bites gépek a HT-1080Z-tõl a Commodore 64-en át a ZX-Spectrumig ezt (vagy ezt is) használták adat/program tárolásra. A C64-nek külön erre szolgáló magnója is volt, a datasette. Sõt, az elsõ IBM PC-k is képesek voltak erre, az XT-vel került csak ki a kazettásmagnó mint adattároló eszköz.

Balazs1982 2019.02.22. 15:30:54

Nagyon jó cikk. Én Kazettadigitalizálással foglalkozom ígymint szakmabelinek öröm volt olvasni. A mérő és beállítókazetták nekem is megvannak használom is őket. A Dolby B C kimaradt mint ahogy a számítástechnikai alkalmazás is.Remélem az orsós szalagokról is lessz majd cikk. Várom a folytatást.

Techmoan 2019.02.22. 15:32:21

@citrix: Ha a Dolby-B csak lejátszásnál volt bekapcsolva, felvételnél pedig nem, akkor valóban likvidálta a műsort is. A lényeg dijóhéjban annyi volt, hogy felvételnél kiemelte magas tartományt, lejátszáskor pedig visszavette. A műsor magastartománya lejátszáskor visszatért az eredeti szintre, a sistergés viszont eltűnt. A Dolby B 10 decibelt tompított, a Dolby-C 20 decibelt.

newnt55 2019.02.22. 15:33:13

Márkás kazettákban volt matricakészlet is.
Létezett "tisztító kazetta" is amellyel a fejet lehetett tisztítani, ki tudja milyen hatékonysággal.

zolee001 2019.02.22. 15:37:52

Ne felejtsük el,hogy a Philips CC-t diktafon /üzenetrögzitö vgyis beszéd rögzitésére fejlesztette ki majd késöbb fejlödött ki Hi-Fi célokra.
A sony Elcseete köröket vert rá hangminöségben de mivel Philips nem kért jogdijat igy el id dölt a verseny.

JTom · http://ritkanlathatotortenelem.blog.hu 2019.02.22. 15:45:06

@midnightcoder2: utolsó két mondat a cikkben vetíti elő a témát... ;)

Zacskóstej 2019.02.22. 15:46:33

MIkor már húzta a szalagot...de ha megfordítottad az elemet, akkor még 2-3 számot meg tudtál hallgatni :)

darlacko 2019.02.22. 15:49:29

@newnt55: bizony, magnókazettából és VHS kazettából is volt tisztító verzió, fehér szalaggal ha jól emlékszem

Narancsos kommunizmus 2019.02.22. 15:58:37

@MAXVAL bircaman közíró: A mocskos, liberális hanyatló nyugat termékével bomlasztottad a dicső Szovjetuniót?

Narancsos kommunizmus 2019.02.22. 15:59:31

Máig reflexszerűen használom a belepörgetsz a zenébe, videóba kifejezést, de lehet a fiatalok nem is értik.

puncipöcögtető 2019.02.22. 16:06:26

Végre ez a szar is kihalt!

Faby 2019.02.22. 16:15:55

Kicsi javítás, inkább hatlapú anya lesz az a hatlapfejű csavar, legalábbis a képen és az emlékeim szerint is.

Rettenetesen vicces volt, amikor a fiam (2004-ben született), kb 10 évesen, először találkozott a magnó és videó kazikkal. Egyszerűen nem értette, hogy mi az, hogy vissza kell tekerni az elejére (és várni kell!), ha meg akarod hallgatni/nézni a korábbi felvételt. Olyan aranyos volt, ahogy a DVD és a médialejátszós dolgok után rácsodálkozott a kazettákra!

midnightcoder2 2019.02.22. 16:34:58

@Faby: Hát még ha azzal is találkozott volna, amikor a magnó benyelte a szalagot. És ez elõbb-utóbb mindig megtörtént. Amúgy nem értem, miért nem tudták ezt megoldani.

Fotósképző · fotoskepzo.hu 2019.02.22. 16:43:39

"Gyenes Dávid készülő ceruzarajza visszahozza az ifjúságunk" Innen hiányzik a mondat vége! Az ifjúságunk milyét hozza vissza a kazetta? Furdal a kíváncsiság. ;)

A kazetta tényleg jó dolog volt, a profi felvette rá a zenét, aztán nem hallgatta, nehogy tönkremenjen a szalag és a minőség. ;)

kolomparlole1114 2019.02.22. 16:44:21

30? 46? 120? 180? Faszt! Volt a 60-as meg a 90-es kazi és kész (mármint a valóságban). Anyagra normál (gagyi), króm (jobbfajta) és metál (állítólag ez volt a legjobb, de ette a fejet, de mivel drága is volt, meg ritka is, ellenőrizni senki nem tudta). A Polimer már a 80-as években is a csórók kazettája volt, elég cikinek számított, inkább dugdosni kellett mint mutogatni. A legmenőbbek a TDK és a Sony volt, Középkategóriának számított a BASF, AGFA, Fuji. Persze ez nem szigorú mérések alapján felállított sorrend volt, hanem menőségi. :)

kolomparlole1114 2019.02.22. 16:50:34

@alien: Elbasztad. :) Helyesen: LOAD "*",8,1. Ezt fejből illik tudni. :)

kolomparlole1114 2019.02.22. 16:53:14

@newnt55: Azt alkoholos vattával volt szokás. De ha már fej, akkor fejbeállító csavarhúzó! Minden Commodore alapvető tartozéka volt. 1541-el már csak az igazi burzsujok rendelkeztek.

szepipiktor 2019.02.22. 16:55:35

OK, jó téma, de szerintem a mai generáció röhög az egészen.
És jó lenne, ha ilyen történeteket az említett 50-60 éves korosztály hozzáértő képviselője fogalmazna meg, ő nem írna ekkor baromságot, hogy
"majd később a Polimer gyártott. Ezek minősége gyakorta alulmaradt a nyugati és tengerentúli gyártmányokétól."
Ugyanis a Polimer termékei - erről abbana kroban eszméletlen sok cikk és hiteles vizsgálat is volt - soha semmiben nem vették fel a versenyt még a noname nyugati tucatgyártmányokkal szemben sem (ugye a magyar a Quelle saját Universum vagy Universal nevű szalagjait is előbb vettette a rokonokkal, mitn a Keravillban kapható Polimereket.
Egy valamire volt jó - kizárólag a később megjelent krómdioxid változat, házibulikra alkaloszerűen másoltunk rá zenét.
A műszaki témák dokumentáltak, megismerhetők, a máűszaki evolúció folyamatának a részei, így ma szemmel bulrvárjelleggel szakérteni nem illendő.
A cikk olyanokban is slendrián, hogy miér ez terjedt el, mivel más területeken mégsem ezek... Az USÁban ugyanis a 8 sávos cardridge, mert az ottani autókban a végtelenített szalagos megoldás nemcsak a hangminőságáben volt fényévekkel jobb a CC-nél, hanem a kényelem is szempont volt. Ott ezért a asztali felvevők is népszerűek voltak...
Ez olyan bulváráltalánosítás tehát, mint a GPS-nek bevezett navigációs szoftver, a mobiltelefonok születésénél a GSM rendszer megjelebnése, a számítógépek tóthbalázsos leegyszerűsítése a gamer területre.
Ez műszaki történelem, kellene annyi hitelesség, mint a gramofonnnál, a telefonnál, a belsőégésű motoroknál stb.
Nem mindenki mai gémer alapú mobilgeneráció, ne butítsuk már tovább őket.
A zene is Beethoven és nem Rihanna, a fényképezés sem a mobilszarságok.
Azért éremelt volna pár szó arról is, hogy még a 90-es években is voltak minőségi megoldások, termékek, nekem is volt háromfejes,, hárommotoros kalibrálható deckem, és azon egy metál szalagra CD minőségben tudtam felvételt készíteni, legalább is az autóm minőségi készülékében a highend hifis nem hitte el, hogy nem CD szól. Igaz normális zene, normális lejátszó, normális szalag és normális autó is kellett ehhez...

lenörd hofstadter 2019.02.22. 16:55:44

"Ki ne tekerte volna vissza ceruzával az elejére, hogy a walkman ne fogyassza az elemet "

Furcsa infóm lesz, de láthatóan neked majd az újdonság kategóriába esik:

A magnókazetta kétoldalas. Megfordítás után a másik oldalát játszotta a szalagnak, nem kellett ceruzával visszatekergetni. Keverheted a CD visszatekerővel, azt pont neked találták ki.

kolomparlole1114 2019.02.22. 17:03:05

@szepipiktor: A Polimerek természetes élőheje a Commodore programok tárolásában merült ki általában.

newnt55 2019.02.22. 17:12:46

Van itthon egy halom Polimer LH Super fekete színű. De van itt Congress C-60 Made in Japan, ORWO K60, ACME C60, Superton C-60, BASF Ferro Extra I., Audiomagnetics Super, Sony, stb. tele vannak magyar nótákkal, na meg hopp egy műsoros Záray-Vámosi. Öreganyám régi kazettái. Ja egy Lagzi Lajcsi is van.
Micsoda kincsek. :-D

newnt55 2019.02.22. 17:17:51

@lenörd hofstadter: És ha ugyanazt az oldalt akarta meghallgatni az ember mert azon voltak a kívánságműsorból felvett Rick Astley, Bros, Depeche Mode, BoneyM számok, a másik oldalon meg a muterék Hofi, Sas, Markos-Nádas kabaréi???

Szótárkezelő 2019.02.22. 17:28:35

A kazetta zseniális találmány volt, sokak számára téve elérhetővé az egyébként esetleg csak külföldi, drága hanglemezeken hozzáférhető zenéket. (Esetleg a Petőfi hétfői kívánságműsora, kettőtől ötig megvan?)

A technológia előrehaladásával és a lejátszó eszközök műszaki tartalmának fejlődésével egyre jobb lett a felvételek minősége is. Külön figyelmet érdemel a két irányba játszó magnódeckek megjelenése (ami, véleményem szerint - különösen kezdeti fázisban - azért hordozott magában hibalehetőségeket).

A POLIMER tényleg nem volt egy nagy durranás, legfeljebb olcsóbb hordozható magnók esetében volt használható (ezek frekvenciatartománya és sokszor vacak mechanikája miatt úgyis szinte mindegy volt, milyen kazetta van bennük).
Gyimesi Jánosnak Pécsről külön köszönet a fotókért, egy időben tényleg szinte csak nála lehetett megvenni a jobb minőségű kazettákat. Az ELEKTRO 55 egyébként is egy múzeum :-), Jani pedig szobrot érdemel Pécsett, mint a használt hifi kiskereskedelem egyik utolsó bástyája.
Soha nem felejtem el a nála vásárolt első komolyabb kazettás deckemet, egy YAMAHA KX-850-et, ami sokáig verte a mezőnyt.

Nem szabad elfelejteni, hogy a CD megjelenése után azért sokáig még az autókban maradtak a kazettás rádiók, mivel eleinte nem volt bennük CD-lejátszó, vagy csak horror áron, így a kedvenc zenéket CD-ről vagy LP-ről másolva magunkkal tudtuk vinni kazettán.

A ma hozzáférhető technológiák mellett a kazetta nyilván a dinoszauruszok kategóriájába tartozik (kamasz kölkeim gyakran meg is mosolyognak miatta, megkérdezik, miért tartom ezt a lejátszáshoz szükséges porfogó vasdarabot a lakásban, hiszen ott a telefon és a Spotify :-) ), de a kornak egy ikonikus kelléke volt, ami ma is nyilván sok ember szívét tudja megdobogtatni.

Helyszíni zsemle 2019.02.22. 17:44:18

"Ki ne tekerte volna vissza ceruzával az elejére, hogy a walkman ne fogyassza az elemet "

HÁT ÉN SE CSINÁLTAM ILYET !!!
Mert elöbb utobb összegyürte megnyujtotta tönkretette a szallagot. Csak a nagyon igénytelen primitív tirpákok csináltak ilyet. Azok akik manapság megelégednek 128 kbit-es MP3-al.

AtomCamel 2019.02.22. 17:45:28

@kolomparlole1114: A Load "$" ,8 ,1 a floppyról töltötte be a directoryt. Ha kaziról akartunk tölteni, akkor a LOAD "*" ,1 ,1 -et kellett használni, mert a "8" -az bizony a floppy egységet jelölte a Commodore 64 -en pl.
(Amúgy kaziról bőven megfelelt a LOAD is... Ha floppyztunk, akkor a ,1 -et hagytuk el általában a végéről, lustaságból, mert így is "bevette" a gép..)

Bocs mindenkitől a nem ide vágó téma miatt...

JTom · http://ritkanlathatotortenelem.blog.hu 2019.02.22. 17:51:49

@szepipiktor: le van egyszerűsítve a cikk, a terjedelem miatt. ez nem egy szakblog, én kértem hogy ilyen legyen a cikk. a szerző (aki mondjuk pont belefér abba a korosztályba aki szerinted nem) a végtelenségig tudna a témáról írni, mert ért hozzá, de ez egy alapvetően képes blog, nem szoktunk a mélységekbe belemenni, a reggeli kávé mellé ez kell nem több. ha tovább is érdekel valakit a téma, ott link a bejegyzés végén.

@lenörd hofstadter: ha ekkora hülyeséget leírsz ráadásul ilyen cinikus stílusban, akkor szerintem a téma neked "esik az újdonság kategóriába" és tuti nem tekerted vissza óra alatt a pad alatt a kazit a szünetre hogy újra meghallgasd a kedvenc számod a walkmannel, amiben már halódott az elem.

@newnt55: na igen erről beszélek két sorral feljebb. :)

@Szótárkezelő: minden szavad arany.
"a Petőfi hétfői kívánságműsora, kettőtől ötig megvan?"
annyira hogy máig mondom ha valaki sokat szeretne hogy a kívánságműsor kettőtől-ötig van a Petőfin, nem most :D

JTom · http://ritkanlathatotortenelem.blog.hu 2019.02.22. 17:53:09

@Helyszíni zsemle: és még tudod kik? a gyerekek. akik pl. mi is voltunk.
szóval ne fölényeskedj itt.

cso zsi 2019.02.22. 18:19:31

Aki nem látott kazettát, miért ír róla cikket?
A hatlapfejú (ahogy fentebb is jelzik) az egy anyacsavar, egy normál csavarral, különben kilógna a kazettatestből.
Általános szalaghosszok a 60-90, speckó a 90+6, majd a 100, később lett a 46 perces sületlenség, hisz a 90-es kazettára két lemezt vehettem fel.

A szoftverek jelentek meg 10-20 perces szalagokon.

@Szótárkezelő: Még 10 éve is kazettással adtak el autókat, pedig akkor már a cd lecsengett, és mp3 volt a "menő".
Adat kazettán, videodiscen, minidiscen, és daton kívül az elmúlt 50 évet le tudom játszani.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2019.02.22. 18:19:58

@Narancsos kommunizmus:

Igen. Hülyeség voll az ilyesmi tiltása. Csak növelte az érdeklődést iránta.

cso zsi 2019.02.22. 18:25:30

@newnt55: Érdekes, ilyesmiket még a szüleim sem vettek fel.
Bőven elég volt a "Komjáthy" megjelenéséig a rádióból ömlesztve.
Felvéve hazai, és külföldi pop-rock, kezdetben a mikrofon a rádió hangszórója elé tartva, és családi csöndben. Lekottázni elegendő volt ez a megoldás.
Hanglemezt én vittem haza először, valami Pink Floydtól. ;)

cso zsi 2019.02.22. 18:26:53

@46Laca: Társasági élet volt, a vendéglátó anyuka szendvicset csinált, vagy meghívott ebédre.

cso zsi 2019.02.22. 18:28:10

@Helyszíni zsemle: Polimerrel megcsináltuk. A porcelánházas Metálkazival nem.

Lazy Bones 2019.02.22. 18:37:32

Te jó ég, 180 perces kazetta? Nekünk volt egy darabig 120 perces, már az is extra szakadékony volt a vékonysága okán, el sem merek képzelni még vékonyabb szalagot.

A Polimer meg azért volt gagyi, mert tudtommal a nyersszalag szélét vették meg nyugatról, a jobban mágnesezhető belső réteget használták fel az igazi brandek.

cso zsi 2019.02.22. 18:40:54

@Lazy Bones: Fordítva. A szalag itt készült, a közepe BASF néven visszament németbe, a széle maradt a mienk.

cso zsi 2019.02.22. 18:44:13

@JTom: Nem kell sértődni, és radírozni a kommentet.
Nem pontos a leírás a csavarról, és a kazettahosszakról.
120-asnál hosszabb audio nem volt, nem is fért volna el a kazettaházban.
De ritka pocsék darab volt, hiába Agfa.

különvélemény 2019.02.22. 18:45:19

Jó formátum volt a kazetta, főleg a vége felé, csak kevés embernek volt pénze drága kazettákra és deckre.
Na meg a műsoros kazetták kritikán aluli színvonalon lettek gyártva, ha valaki arra emlékszik, annak fogalma sincs, mit tud egy kazetta hangzásban.

Simán felveszi a versenyt a mai digitális formátumokkal mondjuk egy Maxell XLII-S 90, vagy TDK SA-X 90 + Dolby C + HX Pro, egy csúcsdecken. Sőt, pont annyit kompresszált a dinamikán, amennyitől kellemesebb hallgatni, nem olyan fárasztó a fülnek hosszú távon.

KissGecihuszár 2019.02.22. 18:49:24

Mint egykori, több, mint 200 darabos "kazi" gyűjtemény -sajnos, már csak ex, mert egyik költözésem során a költöztető cég emberei nemes egyszerűséggel lenyúlták, s mire észleltem, hogy nincs meg, már késő volt- anno boldog tulaja, könnyes szemmel olvastam eme remekbeszabott posztot, s azt kell, hogy mondjam, nem áldozott még le a minőségi compact kazetták ideje, ugyanis ismét reneszánszukat élik az ú.n. boomboxok (pl a gyilkos Sharp GF-777 és tettestársai, amik olyan árakon kaphatóak az e-bay en, hogy az ember falnak megy!) , melyek ugye ezekkel a kazettákkal működnek.

fátum 2019.02.22. 18:51:14

@lenörd hofstadter: Én rendszeresen tekergettem, és mások is, akiket ismertem. Pl. azért, mert a kazetta másik oldalán még nem volt semmi. Bizony, bizony bármily furcsa előfordult ilyen. De akkor is, ha én speciel éppen nem azt az oldalát akartam hallgatni, aminek az elején volt, pl. azért mert a B oldalra vettem fel egy új lemezt, az A oldalt meg már sokszor hallottam.

46Laca 2019.02.22. 18:54:58

@JTom:
A korábbi időkből még érdemes megjegyezni a Tánczenei koktél és az Öt órai tea c. rendszeres,háromnegyedórás blokkokat,a magnó tuchellel rádugva a rádióra és lehetett felvenni.Ennek a két blokknak a teljes zenei tartalma bele volt írva az egyszem (papíralapú) Rádió és Televízió Műsorújságban,minden hét elején fontos volt ott tollal bekarikázni,amit muszáj volt felvenni.

JTom · http://ritkanlathatotortenelem.blog.hu 2019.02.22. 19:01:04

@cso zsi: milyen sértődés? milyen komment? nem tudom mire gondolhatsz.
amíg a kommentszabályokat betartod sosem törlöm a kommenteket, de a blogmotor sokszor bekavart az utóbbi napokban.

furcsa hogy szerinted nem ért hozzá a szerző és te állítod hogy nem volt 180 perces kazetta, pedig a cikkbéli fotókon is látható egy, szóval csak meg kellett volna nézni vagy rá is kereshettél volna esetleg...

wattafilling 2019.02.22. 19:02:19

10 éves lányom a Galaxis őrzői óta Walkman-ért nyaggat. Megvan a régi, csak szíjat kellene cserélnem benne. És van még rengeteg kazetta is...

JTom · http://ritkanlathatotortenelem.blog.hu 2019.02.22. 19:09:22

@cso zsi: és 120 percesből sem csak AGFA létezett, hanem BASF, Maxell, Scotch, Memorex és még csitrillió másik gyártóé is

cso zsi 2019.02.22. 19:10:27

@JTom: Látom a 180-as képét, de már 100 éve is rácsodálkoztak külföldi fórumokon.
Ott is aképek terjednek, egyvalaki szétszedett egy ilyet, speckó mechanika, gyakorlatilag használhatatlan a lakossági eszközökben, így valószínű,hogy nagyon nem terjedt el. Ha ma látnék ilyet az ebayen, abszolút hamisítványbak vélném. Bár lehet, hogy régen is az volt.

A blogmotor valóban olyan, amilyen. Az volt a fura, hogy pont "az" a kommentem tűnt el, mikor én még láttam fissités után. :D

JTom · http://ritkanlathatotortenelem.blog.hu 2019.02.22. 19:10:52

@46Laca: sőt olyannyira hogy ha meghallottuk hogy back-to-back lesz valami leadva majdnem mindegy mi volt az, felvettük. :)
főleg persze gyerekként, később már nagyon nem volt mindegy.

mildi 2019.02.22. 19:12:34

meg a másolásvédő fül kitörögetése... :D

nagybátyámék még vmikor a nyolcvanas évekeben bécsben vettek egy videólejátszót. öcsémmel mi mutattuk meg nekik, hogyan kell beprogramozni.
évtizedekig megvolt nekik. mire itthon is elterjedtek a videotékák, az ő masinájuk már öregnek számított. de annyira öregnek, h nem ismerte fel a kölcsönzői kazettákon a másolásvdelmet, és lemásolta őket azzal együtt. szal volt egy csomó másolásvédett másolt vhs-ünk :D

JTom · http://ritkanlathatotortenelem.blog.hu 2019.02.22. 19:13:06

@cso zsi: semmi sértő vagy csúnya szó nem volt egyik hozzászólásodban sem ami indokolta volna a törlést.
aki régóta jár ide az tudja hogy nagyon-nagyon végső esetben törlök kommentet vagy bannolok valakit, mindig megpróbálok emberi hangon szót érteni a legnagyobb faszparaszttal is (ne vedd magadra) :D

JTom · http://ritkanlathatotortenelem.blog.hu 2019.02.22. 19:14:28

@cso zsi: "Látom a 180-as képét, de már 100 éve is rácsodálkoztak külföldi fórumokon.
Ott is aképek terjednek, egyvalaki szétszedett egy ilyet, speckó mechanika, gyakorlatilag használhatatlan a lakossági eszközökben, így valószínű,hogy nagyon nem terjedt el."

nem az volt a kérdés melyik terjedt el, hanem hogy volt-e? volt.

cso zsi 2019.02.22. 19:16:41

Biztos én voltam figyelmetlen. ;)
Tőlem hifistábbak nem vettek 60-asnál hosszabb kazit, abban olyan vastag volt a szalag, hogy ugyanannyinak látszott, mint a 90-es tekercse.
És csak egyszer vettek fel rá.
120-ast gyártottak többen is, az igaz. A hazai forgalmazása a kereslet hiánya miatt nem futhatott fel. Sz*rt olcsón is vehettünk hazait.
A krómos Polimer még elfogadható volt, és Sonyból, TDK-ból is került "alja", vagy üzenetrőgzítőbe való, csak középtartománnyal bíró szalag.

különvélemény 2019.02.22. 19:21:17

@mildi:
Az nem másolásvédő, hanem írásvédő fül, ha kitöröd, nem tudsz írni a kazettára.
A VHS másolásvédelme a Macrovision volt, ami az AGC-t zavarta össze, ami a jelerősséget szabályozta, de voltak videomagnók, amikre nem volt hatással.

különvélemény 2019.02.22. 19:24:40

@cso zsi:
A legjobb a 90-es volt, mert vékonyabb volt, mint a 60-as, ami felmágnesezés szempontjából előnyösebb, de még nem nyúlt úgy, mint a 120-as.

JTom · http://ritkanlathatotortenelem.blog.hu 2019.02.22. 19:26:27

@cso zsi: igaz. ahogy serdülő lettem már nekem is fontosabb lett a minőség és leszoktam a 90 percesekről és áttértem a 60-asra.
arról nem is beszélve hogy a "vókmen" könnyebben játszotta le, nem erőlködött annyira és később kezdte csak "nyújtani" ha merült az elem.
Nyugat-Magyarországról többször jártunk már a nyolcvanas években Ausztriában és ott is lehetett olcsón borzalmas minőségű kazettákat kapni.
elrettentő példaként a Timetron-t tudom mondani, amit egy jugoszláv disszidens Dusan Zelmanovics cége gyártott, hogy honnét emlékszem még erre az rejtély, de megmaradt. a 10-es pakkból mindegyik kazi rossz volt. 10 mp-enként volt benne egy gyűrődés. szóval átb*sztak vele. na ja, utcán vettem, gyerekként, apróért. :D

cso zsi 2019.02.22. 19:28:13

@különvélemény: 100-ast hajtottam egy fél éven keresztül, mert a 90+6-osra nem fért fel a kedvenc dupla cd-m. Újságban láttam, hogy van, beszerezték.

cso zsi 2019.02.22. 19:33:02

@JTom: Jajj. "German cassette", és még pár hasonló végezte kukában nálam is, a vásárlás után röviddel.

gigabursch 2019.02.22. 19:36:10

Az LP 23 percével vitatkoznék
Ozzy Live&Loud oldalanként 29-30.5 perc Dupla album
Manowar The Triumph of Steel, nos az se rövid. Két 30 perces oldal.
De van még pár idehaza, ami üti a 30 percet, vagy éppen csak alulmúlja.

különvélemény 2019.02.22. 19:38:59

@cso zsi:
A vége felé sokan kijöttek 110-essel, meg hasonlókkal, nem kizárt, hogy strapabíróbb hordozó felületet fejlesztettek, de azt már nem próbáltam olyan szinten, hogy meg tudnám mondani, mennyire nyúlik.

2019.02.22. 19:43:34

A minőség megvolt a kazettában, csak sok (nagyon sok) pénz kellett hozzá. Akai GX üvegkristály-ferritfejes, oda-vissza játszó deck, két lejátszó/felvevő fejjel,( amely mellé benyúlt egy aszimmetrikus, igen keskeny törlőfej 240kHz-es törlőfrekvenciával), két hangtengellyel, mindkettő külön-külön direct-drive, A felcsévélő-leeresztő tengelyek is direct-drive-osak... Az előmágnesezés forrása kvarcvezérelt, áramstabilizált, kistorzítású oszcillátor. Csak ami hirtelen az eszembe jut az évtizedek homáláyból. TDK-SA-X 90 szalaggal valami eszement hangja volt. Egy hibája akadt: úgy egyévi fizetésbe kerül. (Az unokbátyám megkereste rá a pénzt.)

sanyikám 2019.02.22. 19:50:50

@kolomparlole1114: Pedig volt 46 meg 120 perces is. Nekem is voltak, sőt még meg is vannak. Nálunk a legmenőbbnek a TDK SA-X II, meg a Maxell XL II-S volt a legmenőbb, és a fuji volt az egyik legjobb minőség.

Lazy Bones 2019.02.22. 19:53:42

@cso zsi: Nehezen hihető, hogy akkor itt lett volna szalag-bérgyártatás.

Balazs1982 2019.02.22. 19:56:12

Különvélemény:Egyetértek veled. Mint kazettadigitalizálással foglalkozó szakember és mint kazettahasználó mondom Revox B 215 ösöm cróm és vasoxid szalaggal is eszméletlen jól szól.Volt Fe FECR CrO2 szalag. A vasé a legkissebb előmágnesező áram a krómé a legnagyobb.Persze jóminőségű lehallgató berendezés is kell hozzá.

gigabursch 2019.02.22. 19:59:16

Apunak volt néhány metálzöld polimerje, még volt valami ezüst csomagolásúja is, de azt nem tudom màr mi volt.

Karolac 2019.02.22. 20:05:55

@kolomparlole1114: No, no. 1 részt nem beszélünk / írunk így, másrészt a valóságban bizony volt. Nekem még mindig itt vigyorognak a 10-20-30-46-80-90-100-120-160-180-200 perces (javarészt hazai vásárlások) kazetták. a 4 típusnak megfelelően. Sőt műanyag test helyett kerámiából préselt (TDK) is található, valamint olyan kazetták is, amiben fém orsókra (Magna) tekeredik (mint az orsós magnószalagnál) fel a szalag - speciel ezek a 46 percesek. Tehát lassan a testel a kinyilatkozás alkalmával :)

Labasmaz 2019.02.22. 20:09:28

Nincs olyan, hogy legideálisabb. Valami vagy ideális, azaz az adott körülmények között létező legszebb-legjobb, vagy pedig nem az. Ennélfogva ideális megoldás és még ideálisabb, meg legideálisabb sincs... :-(

JTom · http://ritkanlathatotortenelem.blog.hu 2019.02.22. 20:10:40

@Labasmaz: ...ám ezt az olvasók NAGYOBBIK FELE nem érti meg :D:D

cso zsi 2019.02.22. 20:26:55

Találtam itthon 74 perces TDK CDing-et, valamint valószínűleg az utolsó vásárlásaim nyomát, jópár darab bontatlan 90-es Sony Metal-XR-t. :)))
Amikor nem a hordozhatóság volt a lényeg, átálltam vhs-hifi-re, ott nem volt sem áthallás, sem komolyabb minőségromlás. Némely minőséginek gondolt orsós szalagon is volt ilyen.

István Nagy 2 2019.02.22. 20:48:23

@puncipöcögtető: Kár volt hozzászólnia mert igy csak egy nagy hülyeséget irt

különvélemény 2019.02.22. 21:02:29

@cso zsi: "jópár darab bontatlan 90-es Sony Metal-XR-t."

4-6 ezer környékén mennek manapság ezek per darab, én felraknám helyedben aukcióra, ha nincs rá szükséged.
Bár, ha állandó hőmérsékleten volt tárolva az elmúlt húsz évben, akkor inkább megtartanám a helyedben, ha van hozzá decked.

Fotósképző · fotoskepzo.hu 2019.02.22. 21:03:28

@gigabursch: Megoldható egy lemezoldalra hosszabb felvétel is, de akkor a barázdák sűrűbben lesznek, így romlik a lemez minősége, tartóssága. Itt is megvan az ideális/max. felvételhossz, ami még tartósabb barázdákat és így jobb hanganyagot kínál. Ugyanaz a hatás, csak másképp, mint a kazettáknál a hosszabb változat.

Magam a kazettázás közepébe csöppentem bele, a vége már a kétkazettás, gyorsmásolós korszak volt (nem használtam). Amit tudtam és megfizethettem, a legjobb 60, max. 90 perces szalagokra rögzítettem Aiwa AD-R450-es decken hallgattam, saját gyártású STK IC-s erősítőn, Orion hangfalakkal (mind megvan még most is).
A '90-es évek elején-közepén még műsoros kazettékat is árultunk, a TAKT (lengyel kalózmásolatok) sokkal jobb minőségűek voltak, mint a MAHASZ bólogató zsiráfos eredetik.

István Nagy 2 2019.02.22. 21:08:09

@KissGecihuszár: Nekem van Sharp GF777 Boombox de ez csak egy a sok közül,van
egy Sharp GF990 Boombox is szintetizátorral, meg Discolite Boombox beépitett disco fényekkel,meg átalakitott Boombox amibe be van épitve az USB, Bluetooht,sd kártya, ezen kivül még úgy 100 db működő képes rádiósmagnó a 80-as évekből+ 30 db sétáló magnó.

különvélemény 2019.02.22. 21:21:23

@Fotósképző:
A pultos kétkazettás AIWA-k meglepően jó minőségben másoltak.
Egy AD-WX220 pl. 15 perc alatt átmásolt egy 60 perces kazettát 2x sebesség mindkét oldal egyszerre.

Fotósképző · fotoskepzo.hu 2019.02.22. 21:30:43

@különvélemény: Ja, ezek persze, de én az olcsó, divatos gagyikra értettem. Az AIWA mindig is minőséget produkált. (Ők készítették az első kazettás magnót Japánban 1964-ben. Aztán a Sony bekebelezte.)

ikke i drift 2019.02.22. 21:48:27

Kazettatekeréshez a ceruzánál sokkal jobb volt a recés kupakos PEVDI filctoll, mert fixen megfogta a kazettát, sokkal gyorsabban lehetett vele tekerni :)

különvélemény 2019.02.22. 21:59:39

Ja, én is tekertem néha mindennel kazettát, de mindig rosszul éreztem magam miatta, mert nem egyenletesen tekeri a szalagot, értsd tengely irányban elcsúszkál a szalag és ez szoruláshoz, vagy akár szakadáshoz is vezethet.
Mindig átpörgettem az ilyen szalagot, ha deck közelébe értem, ami szépen tükörsimára tekerte a szalagot "oldalról nézve".

Szabványok 2019.02.22. 21:59:56

@Nyírjeslakó: Nem a minőség nem volt meg a kazettában. Az orsóshoz képest fel (vagy negyed) csíkszélesség 6dB jel/zajviszonyromlás. A negyed(!) sebesség, az vagy negyed felső határfrekvencia, vagy brutális korrekciók. Azonos technológiával készül kazettád és szalagos között a különbség ég és föld.
Egyedül autóban hallgattam kazettát, mert ott a szalagos kényelmetlen lett volna. :-)
Akinek jó volt a kazetta, az ma mp3-t hallgat.

2019.02.22. 22:29:04

A CD 44,1Khz-es mintavételi frekvenciája sem ad semmiféle "minőséget", csak drasztikus sávhatárt ás jó kis kvantálási zajt.. (Ha már az elméletnél tartunk.) De feltenném a kérdést: SZEMÉLYESEN hallgattál arról a kazettás magnó deckről, amit leírtam, TDK SA-X kazettát szólni, vagy sem? ! A puding próbája az, hogy megeszik, és nem az, hogy elméleti vitát folytatunk róla. Szerintem szarrá verte egy - persze, akkor még nem is létező - CD minőségét. Ugyanis az analóg kazettás felvételnek nincs durva, ELVI sávhatára (a CD elméletileg sem képes a mintavételi frekvencia FELÉNÉL magasabb frekvencia átvitelére), és nincs kvantálási zaja sem. Ugyanakkor a kettős direct-drive hangtengely-hajtás biztosította a nyávogás és jitter-mentességet, és nem véletlenül volt a törlő frekvencia kvarcvezérlésű és 240kHz-es, és az előmágnesező frekit előállító kvarc- és áramstabilizált rendszerre sem véletlenül költöttek tízezreket az AKAI-ék. Ehhez a magnóhoz kifejezetten a TDK SA-X kazettát ajánlotta a gyár, és NEM a TDK MA-X metált. (Természetesen, a FELVETT műsor forrása is fontos volt: REVOX A77-ről vettük át kazettára, 38-as szalagsebességről.) Ez az AKAI GX magnó deck lényegében túllépte a Compact Casette szabvány határait. De ez nem lehetetlen, hiszen a szalagok minősége fényévnyit javult a szabványosításkor rendelkezésre álló mágnesszalagokhoz képest. Olyan fejről, mint a GX üvegkristály-ferrit fej, a Philips a szabványa megalkotásakor még csak nem is álmodhatott.

különvélemény 2019.02.22. 22:44:45

@Szabványok:
A szalagos magnót, vagy ahogy a művelt német mondaná reel to reel, semmi sem übereli.
Egy full speed 15 ips minőségi szalagos cucc, 24bit 96KHz-s cuccot simán ver.
De az álom kategória, soha sem volt elérhető az átlagember számára.
Egy minőségi lejátszó ma 700 ezer felett van, és 40 éve3 is ott volt, sőt talán még többe került arányosan.

2019.02.22. 23:14:23

20 éves korú srácok jártak erre, a kezükbe adtam egy kazettás üzenetrögzítőt és nem tudták megmondani, mi az.

különvélemény 2019.02.22. 23:19:27

@különvélemény:
Tévedtem, pl. egy NOS (New Old Stock, (Új, bontatlan, raktáron maradt régi cucc)) Technics RS-1700 18900 EUR, am 6 millió.
Persze ez ultra ritka, de kiszámoltam, az eredeti ára ma 6100 dollár lenne, inflációval számolva.

2019.02.22. 23:28:12

@különvélemény: "Egy full speed 15 ips minőségi szalagos cucc, 24bit 96KHz-s cuccot simán ver.De az álom kategória, soha sem volt elérhető az átlagember számára.Egy minőségi lejátszó ma 700 ezer felett van, és 40 éve3 is ott volt, sőt talán még többe került arányosan."

Ez egy nagy igazság, főnök. De ha meglepnélek egy ilyen 78-as szalagsebességű orsós cuccal, mire mennél vele? HONNAN VENNÉL HANGANYAG-FORRÁST RÁ? Mert még a direkt-vágott spéci HIFI hanglemezek sincsenek sehol ehhez képest. Csak akkor lenne értelme az egésznek, ha a.) egy kondenzátor (nem elektret) mikrofon párral, a csöves mikrofonerősítő kimenetét az orsósra kötve te készítenél vele felvételeket, mondjuk, egy kis templomban, pl. kamarazenét vagy egy JAZZ számot rögzítve, ahogy az a direkt-vágású lemezeknél (volt) szokásban, vagy egy profi stúdióban ülnél a jó kis orsósoddal, és a master volume után közvetlenül a te magnód következne... Amúgy - aszonygák a bennfentesek - hogy már egy B-77 senem nincs sehol az A-77-hez képest, de ezt csak úgy mondják...

különvélemény 2019.02.22. 23:42:20

@Nyírjeslakó:
Manapság a vinyl-t istenítik, a hipsterek, pedig, itt egy 1,5 millás pickup freki átvitele (ez csak a tű (cartridge)):
i.imgur.com/JR2tOM3.jpg

Itt egy Sony TC-880-2 szalagos magnóé:
www.allegrosound.com/Sony_TC-880-2_10.jpg

Helyszíni zsemle 2019.02.22. 23:43:51

Imádtam az elektromechanikus deckek csatogásat, az volt a legjobb része a kazetázásnak. :))
És egy jó deck, dolby C -vel tuti elérte a cd minőséget.

különvélemény 2019.02.22. 23:49:49

@Nyírjeslakó:
Részben válaszoltam fentebb, de igazad van.
Se forrás, se szalag nincs ma már. Egy mai, modern, szénné kompresszált popzenére jó a V0 mp3 is.
De nem is ez a téma, hanem a szalagos rögzítés, ami közel fél évszázada is elérte a mai minőséget, ha volt rá forrás.
Tehát ezek a mai hangzatos High Res vakítások meg 1 millás flac lejátszók a vicc kategóriát súrolják.

különvélemény 2019.02.22. 23:59:45

@Helyszíni zsemle:
Hja, a szervomotorok munkája az szoftpornó egy magunk fajta tech fanatikusnak.
Na meg a mechanikus kapcsolók a régebbi cuccokon, amikor mindent direktbe állítottál.
Ma már menü, balra, balra, fel, ok, balra, ok....

silent man 2019.02.23. 00:02:32

@Nyírjeslakó: Azért túlzásokba ne ess, az a kazetta szar volt, akárhogy is nézzük. Nem volt pénz lemezre, eleinte még lemezjátszóra se, ezért másoltunk.
A CD és az Lp egyaránt klasszissal jobb minőséget képvisel a kazettánál, csak megszépíti az emlékeket az idő múlása, meg a felejtés. Nagyon sok minőségi kazettám volt, szép hangú 3 fejes Aiwa magnót használtam, de annak örültem a legjobban, amikor az LP bukásakor (1990 körül) olcsón összevásároltam a lemezgyűjteményemet, a kazetták meg mehettek végre a szekrény mélyére.
A jó cd-felvétel pedig (minőségi láncon hallgatva) nyugodtan mellétehető az analógnak, sőt. Nálam egy Naim DAC szolgál és nincs hiányérzetem, pedig jó lemezjátszóm és talán 1000 LP-m is van.

silent man 2019.02.23. 00:06:21

@Helyszíni zsemle: "És egy jó deck, dolby C -vel tuti elérte a cd minőséget."
Soha nem használtam zajcsökkentőt, azzal volt csak igazán szar a kazetta.

különvélemény 2019.02.23. 00:38:10

@silent man:
Na ez volt a gond mindig is a Dolby-val, hogy ez sosem lett rendesen lekommunikálva.
Nem "azzal volt", hanem HA azzal vetted fel, akkor azzal játszod le.
Ez nem utólagos zajszűrés.
Ha egy nem Dolby-s szalagra rányomod a Dolby-t, akkor egy tompa fost kapsz.
Minden esetben csak akkor, és csak azt a Dolby-t szabad bekapcsolni, amit a felvételkor is alkalmaztak.

2019.02.23. 01:00:56

@különvélemény: A High-End Audio különben is egy zárt vallási szekta. Akik kifizetnek 10 ezer fontot egy csöves monoblokkért, meg ugyanannyit egy pár Magneplanar vagy pláne az "eredeti" jó öreg elektrosztatikus panelsugárzóért, azok nem sokban különböznek a vallási fanatikusoktól... Meg akik meghallják, hogy az összekötő kábel monokristályos vagy anélküli ezüstből készült-e. Nekem megvan valahol CD-n az Istenben boldogult HIFI magazin összes száma. Anno óriási élvezet volt az első, aztán minden további számot olvasni, de azért olykor jókat mosolyogtam rajta. Főleg, amikor Főszerkesztő uram beszámolt arről, hogy
egyes elvakult HIGH-END rajongók szerint az élőben megszólaló, erősítés nélküli akusztikus hangszerek (Rolla János és tettestársai előadásában) "nem elég HIFI-k".

Gerberus 2019.02.23. 02:42:57

Érdekes, ahogy valami, ami nagyon népszerű volt hogy tűnik tova, amint egy jobb technológia megjelenik. Természetes volt a mindenféle kazetták eltűnése előbb a CD-k, DVD-k, majd az online világ elterjedése okán, engem inkább az zavar kissé, hogy milyen gyorsan tűnnek el dolgok az életünkből, amik meghatározóak, és akár szociális, életmódot is meghatározó eszközök voltak, gondolok itt például magnóklubra, ami a YouTube-világban már talán teljesen ismeretlenné vált.

2019.02.23. 02:45:07

@kolomparlole1114: "30? 46? 120? 180? Faszt! Volt a 60-as meg a 90-es kazi és kész"

Nekem volt 46 perces piros! sony-m, (SONY What's Up 46) szerintem valahol megvan a mai napig, de tény hogy 60 és 90-esek voltak túlnyomó többségben.

"A Polimer már a 80-as években is a csórók kazettája volt"

Hát a régi polimerek minősége hagyott kívánnivalót maga után, de az utolsó szériáknál már semmi szégyenkeznivalója nem volt, volt polimer kazim ami akkorát szólt a jó öreg aiwa deckben hogy beszarás. ;)

2019.02.23. 03:01:14

@Fotósképző: "a TAKT (lengyel kalózmásolatok) sokkal jobb minőségűek voltak"

Nyakra főre vásároltam a piacon TAKT kazikat, de én a mai napig azt hittem, hogy ezek -szerzői jogi értelemben- tök rendben lévő hivatalos másolatok voltak. Vén fejjel kellett ezt is megtudnom :D De akkor is jó korszak volt.

gintonic.azigazi 2019.02.23. 03:56:46

Lanyom szerint zene se volt akkor amit erdemes lett volna hallgatni jo minosegben, szerintem meg most nem erdemes tarolokapacitast pazarolni ezekre a “zenekre”.... kerem ez mar generaciok harca :D

enpera · http://c64blog.wordpress.com 2019.02.23. 07:17:55

@AtomCamel: nem. Összevissza kevered. A directoryhoz nem kell ,8,1. Nem autóstart az.
A dirhez dollár kell meg ,8.
Kérdezz ha nem tudsz valamit, az asztalomon itt az amiga és a c64 is

Sam. Joe · http://www.matchboxmemories.hu 2019.02.23. 08:25:44

@JTom: "például a PC-korszak számítástechnikai kazettáiról".
Nem nagyon jelentős, de azért engem zavar: A compact casette mint formátum az IBM kompatibilis PC-knél nem sok vizet zavart, különösen itthon nem. 5,25 hüvelykes floppy (Igen, tudom, de nem vagyok hajlandó flopinak írni, mert borzasztó rossz magyarításnak gondolom.) volt az egyeduralkodó, sokáig együtt futott a 3,5-essel, aztán kihalt, előbb az egyik, aztán a másik.
Mivel nagy betűvel írta a PC-t a szerző nyilván erre gondolt.

Ha kisbetűvel, mint personal computer - azaz személyi számítógép - értette, akkor meg azt akkoriban senki sem hívta így a nyolcbites gépeket. Nyilván az akkoriban itthon elterjedt ilyenek, a Sinclair ZX 81 / Spectrum, Commodore 64 / 16 /+4, Enterprise, Videoton TVC, Primo viszont annál inkább. Akkoriból származik a legendás mondás: "Aki mer, az Polimer!" Kíváncsian várom, hogy tud-e valami újat mondani "Computer Casette" (ez volt ráírva a Polimerekre) témában!

El periodista 2019.02.23. 08:28:48

@különvélemény: Megvolt nekem is, ill. a faternak. Imádtam. Sokáig a technics RS-TR373-ra, ill. a TR575-re gyúrtam, de az AIWA klasszisokkal jobb volt.
Amit nagyon szerettem -ez most off -, az az Akai 400 DS MK-II orsós magnó volt. Meg is keresem a pincében :)

Sam. Joe · http://www.matchboxmemories.hu 2019.02.23. 08:32:01

@gintonic.azigazi: Ha K-Popot hallgat - mint az én egyik lányom - akkor itt az ideje, hogy egy kicsit törlessz:
444.hu/2019/02/20/a-del-koreai-kormany-a-k-pop-sztarjait-kritizalta-oriasi-hoborges-lett-belole

Én a múltkor megdicsértem egy klipet, amit nézett TeCsőn, hogy "milyen cukin táncolnak a csajszik", mire közölte, hogy "ezek fiúk". Zavarba jöttem, de akkor - a fentiek alapján - mégsem bennem van a hiba. Ezekhez képest C.C. Catch egy Mozart és Wágner szerelemgyereke, pedig az tényleg a legalja volt.

Hegyjáró Manó · https://hegyimano.hu 2019.02.23. 09:20:40

@lenörd hofstadter: csakhogy a tinédzser ugyanazt a számot, vagy ugyanazt a 3 számot akarta meghallgatni 500-szor. Mint például én. És nagyon sokszor tekertem vissza ceruzával a szalagot a kazetta elejére.

Hegyjáró Manó · https://hegyimano.hu 2019.02.23. 09:28:59

@wattafilling: az én egykori walkman-omban a szíj helyett jó volt a befőttesgumi is. Csak nagyon hamar öregedett.

Balazs1982 2019.02.23. 09:54:50

A kazetták és szalagok lejátszhatók a mai napig. A nagy kérdés, hogy a digitálisan tárolt anyagokról is elmondhatjuk e ezt majd 20 - 50 év múlva és lesz- e min lejátszani. A CD esetén digitalizálni kell azokat ha régebbiek amíg még lejátszhatók.

gyszabolcs 2019.02.23. 10:43:51

@cso zsi: "Fordítva. A szalag itt készült, a közepe BASF néven visszament németbe, a széle maradt a mienk."

Fordítva. A szalag nem itt készült, hanem a németeknél a BASF gyárában és ebből kifolyólag sem a széle sem a közepe nem "ment vissza" a németekhez. Akkoriban nagy közfelháborodás volt a gyatra minőségű Polimer szalagok miatt és ezért a HiFi Magazin több alkalommal is foglalkozott a témával, párbeszédet kezdeményezett a gyártóval.
Részlet az egyik cikkből, amelyben a gyár egyik képviselője nyilatkozik:

"A teszt alapján megfogalmazott véleményükkel egyetértünk; valóban, egyértelműen a rossz alapanyag okozta a nagyszámú drop-outot. Saját folyamatos vizsgálatok is regisztráltak időnként kiesést, ilyenkor az alapanyagot szállító nyugatnémet gyár felé kifogást tettünk, illetve egy-egy szállítmány teljes kicserélését követeltük meg, aminek eleget is tettek."

A teljes cikk Polimeri csomó címmel elérhető online formában is: www.hifimagazin.hu/HFMCD/HFM/CIKKEK/HFM0807.HTM

gyszabolcs 2019.02.23. 10:48:51

Úgy akartam írni, hogy ebből kifolyólag a közepe és a széle is visszament a németekhez selejtként. :)

cso zsi 2019.02.23. 12:01:45

@gyszabolcs: A “visszament”, azt jelenti, onnan jött az alapanyag. Itt szabdalták fel.
Tudtommal.
Pont a hfm cikke alapján, és más, akkori infók szerint, amikor bejártam Polimerékhez. Lehet, hogy lódítottak akkor is.

wattafilling 2019.02.23. 12:16:20

@Szabványok: Nekem jó volt a kazetta - pedagógusgyerek voltam -, nem jutott drága cuccra. Amúgy meg felesleges a határokat ott meghúzni, hogy ki milyen technológián hallgatja a jó zenét. Hallgassa, szeresse, ez volna lényeg.

Szabványok 2019.02.23. 17:07:09

@különvélemény:
:) Igen egy 15ips reel to reel igencsak jó tud lenni, össze nem lehet hasonlítani a kazetta 15/16 ips sebességével, keskenyebb sávjával, még ha Nakamichi mechanika és elektronika is van a kazetta alatt.
Igen, egy stúdiómagnó megfizethetetlen volt egy átlagembernek. De ha nem Studert akart, hanem egy ReVoX A77-tel beérte, akkor már nem volt elérhetetlen álom. És egy A77 (különösen ha félsávos, high speed volt) igencsak közel állt egy stúdiómagnóhoz.

Nekem csak egy Teac X-7-re telt. $330 volt, nem megfizethetetlen ár. www.google.com/search?q=Teac+X-7&tbm=isch
Hidd el, nagyon-nagyon jól szólt. Biztos jobb lett volna egy stúdiómagnó. De fényévekkel volt a legjobb kazettás magnók felett az $1000-os Nakamichit porig alázta.

És igen, a CD-nél is sokkal jobb, volt az X-7-esem. (Különösen a kezdeti, elég szar DAC-val rendelkező CD-ket, korai digitális felvételekhez képest volt gyönyörű hangja. )

192kHz/24bit-tel már el tudom képzelni, hogy jobb hangot lehet produkálni. De nem egy $500-os DAC-cal, jó pár ezer $-t el kell költened digitális cuccra, hogy elérd a szalagos minőségét.

Balazs1982 2019.02.23. 17:20:06

Szabványok: Hát igen. Igazad van. Nekem Nakamichi CR 7 volt. Az talán vetekedett a Félsávos Pr 99 el 19 en . Most B 215 van amivel dolgozom az is kíváló profi készülék.
38 on verhetetlenek a szalagosok főleg a studió gépek pl A 80.

enpera · http://c64blog.wordpress.com 2019.02.23. 17:28:33

@Sam. Joe: akkoriban mikroszámítógépnek hívták ezt a kategóriát, de pl a c64c-re rá van írva hogy personal computer.
És igen, x86 platformon már nem volt kazetta használatban

enpera · http://c64blog.wordpress.com 2019.02.23. 17:29:32

@Balazs1982: lejátszhatók, de hogyan. Egy csomó kazettám van ami állásban behullámosodott. Bontatlanul.

tudi 2019.02.23. 17:38:09

A 80-as évek közepén született korosztály nevében ki kérem magamnak, hogy mi nem ismertük a kazettát. Pedig még fiatal tizenévesként még mi is kazettára másoltunk zenéket. Az általános iskolában pedig leginkább kazettáról mentek a zenék, akinek CD-je volt az már-már menőnek számított. Apámnak volt sok kazettája különböző rock meg Queen zenékkel akkor érte meglepetés, mikor egy-kettőre mi már mást másoltunk. Hát ne volt feltétlenül boldog.

Balazs1982 2019.02.23. 19:53:54

Enpera: Hát az pech valahogy nedvességet kapott vagy a szalag a melegtől elvetemedett és szorul a kazettatestben. Műsorosak gondolom. Eggyet megpróbálhatnánk lejátszani itt nálam valamelyik gépen. Megadom az e maílem: erki2@freemail.hu.

István Nagy 2 2019.02.24. 08:33:48

@midnightcoder2: egy jól karbantartót magnó soha nem zabálta be a szalagot Ha igen akkor a magnó szalagtovábbító rendszere elromlott és szervizbe kellett volna vinnie és nem azon bosszankodni hogy már megint benyelte a szalagot. Nagyon sok esetben a felhasználok nem is tudják hogy hogy kell helyesen használni a terméket. Ennyi

István Nagy 2 2019.02.24. 08:40:09

@Helyszíni zsemle: Igaza van én se tekergettem vissza soha ceruzával a szalagot.Ez egy hülyeség.Szervizesek különben is javasolják használat előtt a kazetta átcsévélését a magnóba.

István Nagy 2 2019.02.24. 08:43:20

@enpera: Biztos rossz helyen tartotta, a helység klímája is számít.

István Nagy 2 2019.02.24. 08:54:34

@okos róka: Akkor mért nem vette fel csak azt az egy számot a kazettára és akkor örökké azt ismételte volna és nem kellett volna ceruzával feleslegesen tekerni. Egyébként az olcsó sétáló magnókban volt hogy nem volt előre csévélő funkció csak hátra. De aki sokat használt sétáló magnót az nem vett ilyet.

JTom · http://ritkanlathatotortenelem.blog.hu 2019.02.24. 12:34:39

@Balazs1982: próbálj meg a megválaszolni kívánt komment alatt a "VÁLASZ ERRE" gombra kattintani, mert különben az illető nem értesül arról hogy neki szántad a hozzászólásod és hacsak véletlenül nem jön vissza olvasni akkor sosem tudja meg hogy személyének címezted az üzit.

JTom · http://ritkanlathatotortenelem.blog.hu 2019.02.24. 12:38:39

@István Nagy 2: hol volt nekünk jól karbantarottt magnónk 11-12 évesen? örültünk hogy hozott valaki egy alsó polcos féltégla méretű walkmant nekünk kintről.
és persze hogy tekertük a pad alatt a kazit, ha merült az elem benne.
hülyeség vagy sem, GYEREKEK VOLTUNK. ezt kéne megérteni.
ne menjünk már át keravillos, mindent tudó bácsiba, a gyerek az gyerek, neki más a fontossági sorrend.

JTom · http://ritkanlathatotortenelem.blog.hu 2019.02.24. 12:42:07

@István Nagy 2: "Akkor mért nem vette fel csak azt az egy számot a kazettára és akkor örökké azt ismételte volna és nem kellett volna ceruzával feleslegesen tekerni."
ez megint nagyon tudálékos, de teljesen költői kérdés. miért nem? mert nem volt mivel sokszorosítani. azzal az egy magnóval felvettük a poptarisznyából, kívánságműsorból, stb. a hetek, hónapok óta vadászott nótát és annyi. nem volt mivel duplikálni a számot...

Sam. Joe · http://www.matchboxmemories.hu 2019.02.24. 19:35:55

Az egyik kedvenc, autós blogom szerzője pont most újított egy "Compact Casette az 8 track lejátszóba" adaptert! Na, tegye fel a kezét, aki látott már ilyet!

justacarguy.blogspot.com/2019/02/swap-meet-day-i-look-forward-to-this.html

gigabursch 2019.02.25. 06:59:37

@Fotósképző:
Minap nézegettem anyunál.
Még a 60-as évekből is volt olyan Ferencsik felvétel LP-n, ami 27 perces volt egy oldalon.
Szóval nem olyan vasziszdasz, hogy jól csinálják meg.

Bosses 2019.02.25. 08:23:21

Emlékszem, volt Polimer kazettám, de valamiért rendszeresen megszorult és kikapcsolt a magnó.
Valamint olyan fényes, lakkozott papír volt a dobozolásában, amire sem ceruzával, se tollal nem lehetett írni :-)
Emlékszem sokszor leragasztottuk a króm kazetta védelmi ablakának a felét cellux-szal és így a deck automatikája normál szalagnak ismerte fel a kazettát, minek következtében jó nagyot rátolt a magashang-kiemelésre (70 vs. 120 µs) , gyönyörűen cincogott a zene :-)
120 as kazettás sohasem volt, nem is láttam soha, 180 –as ról pedig mg nem is hallottam. Abban milyen vékony lehetett a szalag?
Nagy szám volt még az „orsós” kazetta, állati jól nézett ki a magnóban, ahogy forogtak a kis orsók.
Amikor megvettem az első deckem (Aiwa AF-260) nagy truváj volt, hogy lehetett változtatni +/- 20 százalék között az előmágnesezést, kvázi kiemelve, elnyomva a magasabb, mélyebb hangokat és hogy ha szám közben ért véget egy kazi oldal, akkor le lehetett halkítani a felvételt :-)
Ja és én sem tekergettem soha kézzel, ceruzával a kazetta szalagot :-)

Balazs1982 2019.02.25. 08:43:26

@enpera: Enpera: Hát az pech valahogy nedvességet kapott vagy a szalag a melegtől elvetemedett és szorul a kazettatestben. Műsorosak gondolom. Eggyet megpróbálhatnánk lejátszani itt nálam valamelyik gépen. Megadom az e maílem: erki2@freemail.hu.

Balazs1982 2019.02.25. 08:44:37

Jtom: Köszönöm szépen!

Üdv: Erki Balázs

Fotósképző · fotoskepzo.hu 2019.02.25. 15:37:58

@különvélemény: Istenem, micsoda képek ezek! Sokkal szebbek, mint bármley szexkép! ;)

@Jankove: Hát, higy Lengyelországban mennyire voltak hivatalosak, azt nem tudom pontosan (emlékeim szerint ott sem), de itthon biztosan nem voltak azok, magam is a lengyelpiacon szereztem be ezeket kb. fél-harmadáron.

@gigabursch: Persze, még hosszabb felvételeket is rányomtak egy oldara, de nem a nyomással van a gond, hanem a lejátszással: a barázdák ilyenkor már nagyon sűrűek, ezért hamar romlik a hangminőség a sok lejátszás miatt. Ilyen lemezeket mindig a vásárlás után egyből átmásoltuk kazettára és azon hallgattuk a tartalmat.

lcka 2019.02.25. 17:32:19

A kazit leváltó CD is Philips (és Sony) fejlesztés.

Zoarden 2019.02.25. 21:49:39

@Nyírjeslakó:
Egy ilyen AKAI-t vettem az összes spórolt pénzemből Nyíregyházán, kb 1991(?) nyarán.
tinyurl.com/yyfdhz9o
Nagyon jól szólt. És azok a csattogások a fejmechanika és pörgetésre.. . őszinte, nyers ipari erő a "pultos" Akai finom kattogásához képest (igaz legalább 1 évtizeddel korábbi technika ha nem több)
... A doboz oldala-teteje tölgy. Az idikátor nem led, hanem egy kis lámpácska, aminek az előlapon ledszerű ablaka volt.
Analóg, pontos műszerek a szintekhez.
Aztán elszakadt / kinyúlt néhány szíj és elraktam , mert nem találtam rendes szerelőt, aki foglalkozott volna vele.
Ma is megvan. Vajon mennyit érhet?
Szíjat biztos lehet bele venni méretre...

2019.02.26. 02:18:14

@István Nagy 2: "Egyébként az olcsó sétáló magnókban volt hogy nem volt előre csévélő funkció csak hátra."

Nem jól írod, az egyszerű sétálómagnók csak előre tudtak tekerni, hátra nem, mert csak az egyik orsó volt meghajtva, praktikusan amelyik lejátszás menetben a szalagot felcsévélte. És ez az előre tekerés is emlékeim szerint elemgyilkos, és irgalmatlan lassú megoldás volt, hátra tekerni, meg csak kazettafordítás+FFWD -vel lehetett. Tehát az élelmes gyereknek adta magát, hogy filccel+kézzel érdemes pörgetni.

"De aki sokat használt sétáló magnót az nem vett ilyet."

Nyilván generációfüggő, hogyan éltük meg ezt a korszakot. Amikor a walkman divatba jött kishazánkban, én kb alsós lehettem, tehát nagyon nem válogathattam, és nem vettem magamnak semmit. Kezdetben csak a gazdagabb gyerekeknek vettek ilyet a szüleik, aztán később lett a kevésbé tehetőseknek is, bolhapiacos. Örültem neki mint majom a farkának. Tizenegykét évesen nem számított milyen, csak legyen....

Terézágyú 2019.02.26. 10:00:51

@István Nagy 2:
"egy jól karbantartót magnó soha nem zabálta be a szalagot Ha igen akkor a magnó szalagtovábbító rendszere elromlott és szervizbe kellett volna vinnie és nem azon bosszankodni hogy már megint benyelte a szalagot."

Ugyan már, a szervízben le se sz*rták az ilyeneket, hogy "bekapta a szalagot"!!!
Tapasztalatból mondom, mert vittem be magnót javításra, emiatt többször is...
Ennyi.

De ahogy látom a többi komment is csak arról szól, hogy téged kijavítsaon, szóval hátrább az egerekkel!!!!

István Nagy 2 2019.02.26. 10:59:01

@Terézágyú: A többi kommentelőnek is úgy látszik fogalma sincs semmiről. Egyébként is ha jól beleolvasott volna az összes hozzászólásba akkor nem írna ilyen hülyeségeket. mert volt aki ugyan úgy ahogy én is nem tekergette ceruzával a szalagot. Egyébként is szervizes és szervizes között is vannak óriási különbségek. Arról hogy valaki nem megfelelően használ valamit aztán ebből kifolyólag meg elromlik és ez miatt utána meg azt hiszi, hogy az eszköz már eleve szar az egy nagy buta idióta.

István Nagy 2 2019.02.26. 11:21:14

@Jankove: Én jól írtam , mert az FFWD a hátra tekerést jelöli ha jól megnézi akkor még a nyíl is ott szokott lenni a készülékeknél. és ugyan abban az irányba mutat mint a lejátszás. A hátra tekerés a következő szám eléréséhez kell. Három funkció play lejátszás, FFWD hátra tekerés , stop azaz állj. ennyi Az értelmes gyerek az a készülékkel csévél és ha rossz az elem akkor egyszerűen kicseréli. Az elemet amúgy is a szülők szokták megvenni. A walkman a SONY cég levédett márkája ami akkor méregdrága volt ezért is írtam sétáló magnót mert az, márka független. Volt ilyen is olyan is.

István Nagy 2 2019.02.26. 11:40:13

@Bosses: Létezik olyan orsós kazetta is ahol csak az orsókat kell cserélni, én se tudtam hogy létezik csak a youtube-on láttam. www.youtube.com/watch?v=50kOJRfVCQ4&t=225s

Terézágyú 2019.02.26. 12:36:23

@István Nagy 2:
"A többi kommentelőnek is úgy látszik fogalma sincs semmiről."

Iiiigen, mindenki szembejön! :)))

"Egyébként is ha jól beleolvasott volna az összes hozzászólásba akkor nem írna ilyen hülyeségeket. mert volt aki ugyan úgy ahogy én is nem tekergette ceruzával a szalagot."

Például én sem csináltam ilyet soha.
És mégis volt, hogy bekapta a magnó a szalagot. Na bumm.

"Egyébként is szervizes és szervizes között is vannak óriási különbségek."

Na látod. Akkor meg fölöslegesen hangsúlyozod, hogy eccerű a megoldás, nem nyavalyogni kell, hanem javíttatni , mert a megoldás nem egyszerű.

Terézágyú 2019.02.26. 12:38:44

@István Nagy 2:
"Az értelmes gyerek az a készülékkel csévél"

De ezek ijjenek vótak, hogy nem vótak értelmessek!!!! Ezeknek hijába mondod, ezek most is ijjenek.

Ó, vazze, nagypofa detected. szűrés.

Bosses 2019.02.26. 12:48:44

@István Nagy 2: Ez marha jó! Sohasem láttam még ilyet, de az emberi elme tényleg végtelen....aki ezt kitalálta.......

István Nagy 2 2019.02.26. 12:49:31

@Terézágyú: Kár volt hozzászólnia a témához egyáltalán mert csak hülyeségeket és butaságokat tudott írni. Az ilyen hozzászólókból van a legtöbb akik nem értenek semmihez csak beír valami hülyeséget.

TheRminator 2019.02.26. 18:39:13

@István Nagy 2: "Én jól írtam , mert az FFWD a hátra tekerést jelöli "
WTF???? LOL. Mit írtál jól?
Tudod mit jelent az FFWD? Fast ForWarD - gyors előre
Tudod mi a hátra tekerés? REWIND
Te láttál már életedben magnót?
Nesze mutatok egyet:
Olvasd el mi van a kezelőszervek fölé írva, és nézd meg a gombokon a piktogrammokat!
f4.bcbits.com/img/0009962046_10.jpg

2019.02.26. 21:52:40

@István Nagy 2: Nemrég vitatkoztam egy emberkével a liftnél, aki váltig állította, hogy a le fel nyilak azért vannak, mert ha hozzánk képest fentebbi szinten van a lift, akkor le kell hívnunk magunkhoz, ha lent van akkor meg fel…. Annak is hiába mondtam, hogy a nyilak arra valók, hogy jelezd a liftnek, lefele vagy felfele menetben szedjen fel. Nem Ön volt véletlenül? :DDD Szal értem mit mond, csak enyhe fogalomzavar van kérem. Az előrepörgetés (FFWD) nem egyenlő a kazetta oldal elejére pörgetésével. Az ugyanis a visszatekerés (Rewind). Az FFWD (Fast Forward) a kazetta aktuális pozíciójához képest előre (következő szám, vagy az oldal végére tekerés. Egyébként érdemes kinyitni egy angol-magyar szótárat, benne van fehéren feketén mit jelent a fast forward, a tények pedig makacs dolgok.

István Nagy 2 2019.02.27. 07:03:42

@TheRminator: Látszik, hogy nem ért hozzá: rewind az az előre tekerés FFwd a hátra tekerés. Egyébként nekem több magnóm van mint azt gondolná. Ha nem hiszi kérdezzen meg egy szervizest. Butaságokat meg ne írjon össze vissza!

enpera · http://c64blog.wordpress.com 2019.02.27. 15:57:16

@István Nagy 2: te angolul ugye nem tudsz, de még ráadásul nagypofájú is vagy? :D

Terézágyú 2019.02.27. 16:27:35

@Jankove:
"csak enyhe fogalomzavar van kérem. Az előrepörgetés (FFWD) nem egyenlő a kazetta oldal elejére pörgetésével."

Ez kb. (eltekintve az angol-nem-tudástól) olyan, mint amikor az óraállításnál mondják, hogy "előre kell állítani" az órát.
És akkor megy a félreértés, hogy az előre = előbbre/elejére (visszafelé), vagy pedig az előre = arra, amelyre egyébként is halad a mutató...

István Nagy 2 2019.02.27. 18:22:32

@enpera: nem kell ahhoz angolul tudni, hogy melyik funkció gomb mi. Akkor a gyengébbek kedvéért :Egyszerű, ugyanis ott vannak a nyilak amihez a funkciók tartoznak: a lejátszáshoz tartózó nyíl az az alap: egy darab nyíl és egyik irányba mutat attól függően hogy a magnó mechanika hogy helyezkedik el , mellette a gyors előre csévélés 2 db nyíl és a lejátszás nyíllal ellentétes ekkor csévél a magnó a kazetta elejére, mellette a gyors hátra csévélés 2 db nyíl a lejátszás nyíllal megegyező irányba mutat ekkor csévél a magnó hátra azaz a szalag végére, utána jön a négyzet azaz az állj és utána a pillanat állj kettő függőleges egyenes, a felvétel funkció egy kör és a lejátszás mellet van.

István Nagy 2 2019.02.27. 18:39:54

@TheRminator: A gyengébbek kedvéért még egyszer mert úgy látom, hogy teljes a káosz egyeseknél: A "REW": visszatekerést jelent azaz ekkor csévél a magnó előre azaz a kazetta elejére visszateker. "FFWD": a "REW" ellentéte ekkor csévél a magnó hátra azaz a szalag végére vagy a következő számoz.

Wreck Garr 2019.02.28. 12:16:47

Szép korszak volt, én is nagyban másolgattam a kazikat. De örülök, hogy vége, így visszagondolva iszonyat kötött volt, most itt van a telefonomon sacc 500 szám, és egy gombnyomással döntöm el, hogy most csak metált, vagy csak anime soundtrack-eket, vagy véletlenszerű lejátszást akarok :)

Terézágyú 2019.02.28. 12:50:18

@Wreck Garr:
Csak ha a telefon elveszik/ellopják/tönkremegy, akkor elvész ez az 500 szám is, pontosabban újra össze kell gyűjtened és/vagy fizetned kell a letöltésért stb.

Különben lehet hogy 20 év múlva azt fogja valaki írni: telefonon tárolni a dalokat??? 500-at? de ciki... nekem az implantomon most húszezer van, és csak rágondolok egyre, már el is kezdi játszani...

Wreck Garr 2019.02.28. 15:05:45

Heh, hogy veszne el, fent vannak otthon a NAS-on is tükrözött vinyókon :D

enpera · http://c64blog.wordpress.com 2019.02.28. 15:56:16

@István Nagy 2: a gyenge itt egyedül te vagy, és most már hiába magyarázod a bizonyítványod :)

István Nagy 2 2019.02.28. 17:27:09

@enpera: Aki meg nem ért hozzá az meg minek ír hozzászólást. Így egyértelmű hogy te vagy a műszaki analfabéta.

István Nagy 2 2019.02.28. 17:30:24

@Wreck Garr: majd egyszer lefagy a telefon ahogy az szokott és lehet kidobni az egészet 500 számmal együtt.

enpera · http://c64blog.wordpress.com 2019.03.01. 08:40:04

@István Nagy 2: igen, nyilván nincs itthon most is pár deckem.

"István Nagy 2: "Én jól írtam , mert az FFWD a hátra tekerést jelöli ""

Ezt az egetverő sületlenséget hiába próbálod magyarázni

enpera · http://c64blog.wordpress.com 2019.03.01. 08:41:42

@István Nagy 2: lefagy a telefon ahogy szokott, és lehet kidobni? A műszaki analfabéta akkor ki? :D

Terézágyú 2019.03.01. 09:10:38

@Wreck Garr:
"Heh, hogy veszne el, fent vannak otthon a NAS-on is tükrözött vinyókon :D"

Bocs, de akkor nem csak a telefonon vannak fent :)
Több példányod is van belőlük - az nem ugyanaz.

István Nagy 2 2019.03.01. 09:26:49

@enpera: Ezeket a telefonokat nem lehet javítani,csak kidobni.Ja és a műszaki analfabéta ez te vagy

István Nagy 2 2019.03.01. 09:28:35

@enpera: Sületlenséget meg te irkálsz!

TheRminator 2019.03.01. 09:31:29

@István Nagy 2:
Tudod, rólad az a vicc jut eszembe, hogy
Egy ember a sztrádán halad és hallgatja a közlekedési híreket:
– Figyelem, az autópályán egy őrült sofőr szemben megy a forgalommal!
– EGY? Hát mindenki szembe jön velem!!!
Ezek is hülyék akkor? Meg az egész világ ugye?
Tudod mi ez? Ez egy VHS kazetta VISSZATEKERŐ!
www.amazon.com/Gemini-Video-Cassette-Rewinder-RW3500/dp/B005YH8JPC

Tudod mi ez? Egy videomagnó kijelzője visszatekerés üzemmódban:
i.ytimg.com/vi/cDkouHSyk4Q/hqdefault.jpg
Azt írja ki, hogy REW.

Szerintem add fel. Nevetséges lettél, és mindenki rajtad röhög.

TheRminator 2019.03.01. 09:33:32

@István Nagy 2: "Ezeket a telefonokat nem lehet javítani,csak kidobni.Ja és a műszaki analfabéta ez te vagy "

Ezek alapján te vagy az, mert az egyik barátom pont okostelefonokat javít (pl iphone-okat). Simán cseréli az alkatrészeket, és megjavítja.

István Nagy 2 2019.03.01. 09:37:34

@TheRminator: Szerintem meg ez ilyen idiótákon röhögnek mint te vagy. Az ilyenek mint te mi a francnak szólnak hozzá bármihez is csak az idiótaság ömlik belőlük. Ja és a vicc sem passzol ide, ebből is látszik hogy milyen idióta vagy

TheRminator 2019.03.01. 09:52:13

@István Nagy 2: Érdekes, végignéztem, ahogy kicseréli az usb áramkör töltésvezérlő ic-jét, majd összerakta, működött, és kért érte 5e Ft-ot.
"Műszaki tudatlan analfabéta az mégis csak te vagy. " Video és audio studiótechnikus a végzettségem.

JTom · http://ritkanlathatotortenelem.blog.hu 2019.03.01. 10:08:57

@István Nagy 2:

itt az az egyetlen baj hogy mindenki az előretekerést a következő felvétel irányába érti, Te pedig a kazetta elejére.
fogadd el hogy a köznyelvben a hátratekeni (REW) az vissza a kezetta (audio, VHS) elejére-t jelenti, az előre pedig a következő szám irányába (FFWD), ahogyan az angolul is és a rövidítésekben is megjelenik. amiért te másként gondolod (bár ugyanúgy érted) az nem a többiek hibája.

az idiótázásért pedig:

a kommentszabályok első pontjának megsértéséért egy hetes kitiltás jár. a következő alkalommal jön a végleges.

"Ne becsméreld embertársad, bármilyen vélt, vagy valós sületlenséget is írt! Az egymást alpári stílusban szidalmazó, személyeskedő (akár viccesnek szánt, de mindenképpen sértő) kommenteket kimoderáljuk, az első figyelmeztetés egy hetes, a második végleges kizárást jelent."

viszlát egy hét múlva,

enpera · http://c64blog.wordpress.com 2019.03.01. 10:25:24

Szerintem ő volt maga Vágási Feri. Lefagy a telefon és ki lehet dobni... :D

Skulo · http://politoxi.blog.hu/ 2019.03.05. 01:07:57

Tekertem vazze, tekertem én is! Cerkával, filctollal, csavarhùzòval mindennel. (tényleg a filc kupak volt a legjobb!) Elemcsere? Jah, kérem uram, akinek volt annyi pénze, hogy egy raklap elemet hurcoljon magával! Én ōrültem, hogy ha sikerült 2-3 darabot elbugáznom fatertôl és azokból szívtam ki az utolsó szuszt is. Rotálva, hogy melyikben van még nafta legalább egy szám erejéig. :)

wolves84lb 2019.03.10. 18:39:45

@István Nagy 2: te azt az egyet nem érted meg, hogy az emberek nagy része nem audiofil, a kazetták fénykorában kicsiny hazánkban általában az átlagember gyereke örült, hogy volt, és tekerhette kézzel-tollal-ceruzával.
Mondom ezt úgy, hogy a drága jó apám, Isten nyugosztalja, igazi ampervadász volt, bármi, amiben áram folyt át, számára hazai terep volt. A 80as években egész Pomáz ismerte, kisiparban nyomatta a háztartási gépek szakszerű javítását. Mindig is irigyeltük bátyámmal a fater Sony deck-jét :)

gigabursch 2019.03.13. 07:57:40

@István Nagy 2:
Ez kb. az a fajta elméleti vita, hogy föld melyik sarkára az iránytű melyik csúcsa mutat.
Átlag embernek nem fogod megmagyarázni, hogy a mágneses vonzás miatt az Északi pólus felé az iránytű déli pólusa mutat.
Ahogy a könyv az elején kezdődik, de az 50. oldalról a 10 oldalra visszalapozol.

Ezt hívják a nyelvtanban rendhagyó esetnek.
Fölöslegesen izmoltál.

István Nagy 2 2019.03.13. 10:59:50

@gigabursch: A probléma nem ez hanem az, hogy nagyon sok a buta hozzászóló,aki csak a saját butaságát fedi fel ezzel. Egyébként meg nem ért semmihez. Ezek a buta hozzászólók más honlapokon is tapasztalhatóak.Hihetetlen és megdöbbentő ,hogy mennyi buta hozzászólás van az interneten egész más témákban is.

victor2 2019.03.27. 17:25:03

@Wreck Garr:

A kazettás technológia sok szempontból nagy előrelépés volt az orsós-szalagos technológiához képest, de azután az internet és a memória tárhely világában ez is elavulttá vált.
A nagy kérdés, hogy a technikai fejlődés milyen új lehetőséget hoz a memória tárhely után.

2019.06.22. 23:38:38

@István Nagy 2: ejj mindenki szembe megy ezen az autópályán :)

István Nagy 2 2019.06.27. 13:11:10

Aki nem tud vezetni az minek ül be a volán mögé! Sajnos nagyon sokan vannak akik ugyan megkapják a jogosítványt , de valójában nem is tudnak vezetni, de beül a volán mögé és csinálja a forgalmi akadályt. és ez a helyzet más területeken is és más szakmákban is. A sok mondvacsinált "szakértő"

István Nagy 2 2019.06.27. 14:43:40

@enpera: Akkor minek válaszolt??????

Skulo · http://politoxi.blog.hu/ 2019.07.01. 12:13:02

Valakinek nagyon bekapta itt a magnó a szallagot! ;)
és viszi a damilt a rohadék, viszi! :D

Adani 2019.09.09. 13:00:48

Egyetlen egy 120 perces kazim volt, szerettem walkmanben használni ,1 óra zene egy oldalon. Úgy tudom hosszabbat nem gyártottak sokáig a 180 perces már nagyon vékony szalaggal volt és sérülékeny, a 120 perces is elég vékony volt.

5 perces kazik jók voltak számítógépekhez pl. végtelenítve rárakni a turbót.

Emlékeztek tek még a 90-es évek csúcstechnikájának számító dologra, hogy egy jó magnó (unokatesómé 1992.ben pl. már tudta egyik odalt) magától fordította meg a lejátszás irányát, nem kellett megfordítani a kazit? Akkor az nekünk űrtechnika volt. Később láttam olyan decket, Nakamichi Dragon, ami 3 fejes volt és ott úgy oldották meg, hogy a mechanika magát a kazettát fordítja meg. Az volt a high tech stúdió magnó, a sima deckek forgófejjel oldották meg.

eplethy 2019.10.02. 20:50:18

Fú öcsém, ez az István Nagy 2 jó nehéz eset. Kb. keveri a szezont a season-nal, ezzel az előre-hátra tekeréssel. Mindegy, jót röhögtem.

Adani 2019.10.03. 08:49:49

Nekem egy Panasonic walkmanem volt, ill. van még most is, digitális rádió is volt benne. Tudott hátra tekerni, de a kazit nem tudta megfordítani, tesóm később kapott walkmant Thomsont az meg tudta forgatni, viszont a rádió rajta analóg volt. A tekerés funkciót sosem használtuk, kézzel meg tollal kellett tekerni, hogy tovább bírja az elem.

Adani 2020.04.23. 15:08:15

@eplethy: Okos ember csak walkmannal teker féle okfejtés a hab a tortán. A szalagnak édesmindegy volt mivel tekerik. Anno nagymamámtól hallottam ilyet utoljára kb. 5 éves koromban, hogy ne tekerjem kézzel a kazettát, mert elromlik. A kazettának nincs szeme, nem látja mivel tekerik.

exterminador 2021.03.27. 10:52:46

@szepipiktor: a 8 sávos cartridge szerintem zsákutca volt, rengeteg hátránnyal a Compact Cassette-hez képest. Nem csoda, hogy eltűnt. Az Elcaset lett volna ténylegesen reális továbblépési lehetőség, kár érte.
süti beállítások módosítása