Fekáliabegyűjtés, avagy a forradalom létkérdései

2017. február 02. - JTom

Mészáros F. Sándor, akinek egyik könyvéből már idéztem a múltkoriban a Brezsnyev főtitkár a passzív dohányos című bejegyzésemben, most megörvendeztetett egy igazi gyöngyszemmel. Saját, hetvenes évekbeli kínai élményeiből fakad az alábbi részlet, amit érdemes elolvasni. De mielőtt azt hinnétek, hogy iróniáról van szó, hát gyorsan elárulom, hogy nem. :) Ha éppen esztek, előbb fejezzétek be, csak aztán kezdjetek neki az olvasásnak.

00.jpg

A kínai Kulturális Forradalom időszakáról már született néhány bejegyzés itt nálunk. Ha kimaradt ez az időszak, akkor röviden összefoglalva: 1966-ban indult és 10 évig tartott a Mao Ce-tung által meghirdetett kínai kulturális forradalom, aminek eszköze a fanatizált fiatalság volt és célpontja a Mao által veszélyesnek ítélt vélt, lehetséges belső ellenfelei, a párt funkcionáriusai és a főiskolai, egyetemi tanárok, de úgy általában az értelmiség. A forradalom elsősorban városi jelenség volt, a múzeumokat felforgatták, százezer számra semmisítettek meg régi műtárgyakat, műemlékeket. A feltüzelt ifjak tanáraik ellen fordultak, nyilvánosan megszégyenítették és bántalmazták őket. Az utca embereit is terrorizálták, a viselkedési normáikat száz százalékosan a Mao idézetekből összeállított kis vörös könyvben leírtakhoz próbálták hozzákényszeríteni. Sokan vidékre vonultak, önkéntes tanítóként a parasztoknak mutattak be kommunista előadásokat, valamint monumentális kampánymunkákban vettek részt.

 

"Egy szép napon, 1971 júniusában, a Zsenmin Zsipao (a kommunista párt lapja - Jtom) terjedelmes vezércikkben taglalta a fekália-begyűjtés jelentőségét a nagy proletár kulturális forradalom diadala szempontjából. A cikk közlése után a kommuna vezetősége csak ezzel a kérdéssel foglalkozott. Két nap, két éjszaka vitatkoztak a részletekről, majd nagygyűlésen igazították el a dolgozókat. A kommuna elnöke, kezében a Mao idézetek vörös könyvecskéjével, verítékező arccal órákat üvöltözött.

Az írás szerint az országban a helyzet a kulturális forradalomnak köszönhetően kiváló, a nép kiemelkedő sikereket arat a szocializmus építésében. Felsorolni is nehéz a haza jövőjét meghatározó eredményeket. Létesítményeket avatnak, győzedelmesen tör előre az ipari proletariátus, a kommunákba tömörült parasztság nemkülönben. Mao elnök arra tanít: Ha pártunkban hiányzik az új káderek tömegeinek a régi káderekkel való egysége és együttműködése, akkor ügyünk félúton meg fog állni.

A kommuna elnök hatásszünetet tartott, zsebkendőjével megtörölte fénylő arcát. Fenyegetően tekintgetett a politikai átneveltek padja felé, ahol én és társaim egymás mellé húzódva ültünk. Bár volt még ott szabad hely, senki nem csatlakozott hozzánk.

Ellenségnek, barátnak egyaránt látnia kell: a nemzetközi helyzet is kedvező Kína számára. A szomszédos Vietnamban egyre mélyebben kátyúba süllyed az amerikai imperialisták háborús gépezete. A hős vietnami nép, amellyel úgy vagyunk, mint a hal és a víz, csapásra, csapással válaszol, hatalmas emberi és anyagi veszteségeket okoz az agresszornak. Idézzük a Nagy Kormányost: “A kínai népnek több száz esztendejébe, s több tízmillió emberélet feláldozásába került, hogy felszámolja hazájában az imperializmus, a feudalizmus és a bürokrata-kapitalizmus uralmát, amíg 1949-ben kivívta a győzelmet. Lám! Nem voltak ezek élő tigrisek, vastigrisek és valódi tigrisek? És végezetül mégis papírtigrisekké, döglött tigrisekké és vaj-puha tigrisekké váltak. Ezért az imperializmust és az összes reakciósokat lényegükben, hosszú távlatból és stratégiai szempontból nézve annak kell tekintenünk, amik valójában – papírtigriseknek."

A hallgatóság soraiban többeknek a mellére csuklott a feje a fáradtságtól. Az elnöki emelvény felett vörös vászonszalagon fehér írásjelek hirdették:

"Tanuljunk az élenjáró fekália-begyűjtőktől.

Tízezer évig éljen Mao elnök!"

 

A harmadik világ népei a napnál is világosabban látják, hogy az imperialista kizsákmányolás elleni küzdelmükben csak a dicső Kínai Kommunista Pártra számíthatnak. A szovjet szociál-imperialista revizionizmus fellép a népek függetlensége és szabadsága ellen, de nem akadályozhatja meg a marxizmus-leninizmus és mao-cetungi eszmék világméretű győzelmét. Mezőgazdasági fejlődésünk nagy mértében függ a fekália-begyűjtés hatékonyságától: minél aktívabbak leszünk, annál jobb termés-átlagokkal számolhatunk a földeken.

A cikk szerzője befejezésül felsorolt buzdító, ösztönző eseteket, de nagy sajnálattal ugyan, hírt adott negatív jelenségekről is. Az egyik megyei központban például nem szervezték meg kellő éberséggel az utakon közlekedő igás állatok elhullajtott végtermékének időbeni felszedését. Egy felügyelet nélkül játszadozó gyerek kis kezével szétkent az út porában egy tehénlepényt. “Szétmázolta a drága anyagot, egyszerűen belepasszírozta a porba! Micsoda veszteség!”

- Mint a felsőbb helyről érkezett leiratból kiderült, a cikk szerzője éppen abból a megyéből vette a példát, ahol én is átnevelésen voltam - mosolygott a rendőr parancsnok. - Egyik nap hívatott a kommuna elnöke. Egykori rendőri beosztásomra hivatkozva megparancsolta, derítsek fényt a szégyenteljes mulasztás felelősére.

Egy hónapot elvacakoltam a „nyomozással“, majd közöltem a vezetőséggel: Konkrétan senkit nem lehet felelősnek tartani, de a jövőre nézve egy-egy zacskót kellene kötni a tehenek farához, hogy az értékes hulladék ne vesszen kárba."

 

A fenti részlet Mészáros F. Sándor, A pekingi követség című letölthető e-könyvéből való (Kossuth Kiadó). Köszönjük.

01.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://ritkanlathatotortenelem.blog.hu/api/trackback/id/tr7212167211

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

vanvelemenyem 2017.02.02. 06:30:23

:)
Erdekes volt, koszonom :)
Azt hittem, durvabb dolgokat irsz majd, miutan azt javasoltad, hogy eloszor fejezzuk be az evest. Siman ehettem volna kozben itt az asztalnal. Itt nincs fekalia :)

kugi · http://kugi.blog.hu 2017.02.02. 10:28:05

Éberség, elvtársak! :)))

Sigismundus · http://csakugyirkalok.blog.hu/ 2017.02.02. 18:05:13

Érdekes sztori, a messzi egzotikus Keletről. Bár én tudomásom szerint a fekália gyűjtést nem Maoék találták ki, az már régi-régi szokás volt.

káBell 2017.02.03. 15:28:27

A felvezetés valami érdekesebbet sejtetett.
Ez a bejegyzés nem lett annyira érdekfeszítő, mint úgy általában a többi szokott. Bocs!

Larry Silverstein 2017.02.03. 23:54:24

Természetes, hogy egy anno 600-800 milliós lakosú szegény országban a trágya nagy kincs volt, ők meg is úszták éhezés nélkül, nem úgy mint mások!

Nazareus 2017.02.04. 00:22:15

Már hogy úszták volna meg? Kb. 32 millió ember halt éhen a nagy ugrás idején! Elkobozták a fazekakat, hogy ne lehessen "feketén" fözni!

Szalay Miklós 2017.02.04. 00:46:26

Apropó kommunizmus, itt egy összefoglaló írás az ideológiákról, az ideológiagyártás eszközeiről, a propagandáról, arról, hogy az emberek miért olyan fogékonyak az ideológiákra, stb...:

egyvilag.hu/temak.shtml#temaid072

(A legfelső sor a kép tetején, "Ideológiák". Az írás doc és pdf formátumban tölthető le. Ez egyébként egy nagyobb mű egy darabja, mely megpróbálja módszeresen, de azért érthetően elmagyarázni, hogyan működik a világ.)

dr. mesterséges színezék 2017.02.04. 01:00:32

@Nazareus: 'Elkobozták a fazekakat, hogy ne lehessen "feketén" fözni!'

Meg mellesleg minden kerti szerszámot, hogy meg legyen teremtve az acél országának alapja.

dr. mesterséges színezék 2017.02.04. 01:04:26

Egyébként tudható már, hogy ki lesz az "előadója" a NE HAGYD A BÉLSARAD A MULTINÁL! kampánynak és kit bíznak meg a plakáttervvel?
Továbbá Deutschéknak személyesen kell Brüsszelből hazahozniuk a kincset, vagy a képviselői lopáskvótából alkalmaznak egy kevésbé szeretett, de azért még nem utált rokont?

2017.02.04. 05:41:58

@Larry Silverstein: megúszták éhezés nélkül? Ez nagyon rossz vicc, már amennyiben iróniának szántad és ez a poénkodásod roppant tiszteletlen a kínai néppel szemben.
A nagy ugrás, a mezőgazdasági munkaerő belehajszolása az értelmetlen iparosításba (az edényeket is mind beolvasztották a kis falusi kohókban), a négy kártevő (különösen a veréb) elleni elmebeteg kampány és a roppant "sikeres" tervgazdálkodás miatt több, sok tízmillió kínai halt éhen pár év alatt.

en.m.wikipedia.org/wiki/Great_Chinese_Famine

A kulturális forradalom egyik célja is az volt, hogy visszakergessék a "haszontalan" értelmiséget a mezőgazdasági munkákhoz, hogy végre legyen mit enni.
Kb. mint amit a Vörös Khmer csinált még ennél is durvább módszerekkel Kambodzsában, akin szemüveg volt, az értelmiségi, mehet az átnevelőtáborba meg rizset kapálni.

Larry SiIverstein 2017.02.04. 06:57:04

@Nazareus: Micsoda? Kínában mikor volt éhség? Mindig is önellátóak voltak.

Larry SiIverstein 2017.02.04. 06:59:04

@karandash: Hülye ballibsi! Kínában nem volt éhezés, ott a libsik sosem jutottak hatalomra, nem csináltak államcsődöt, sosem kértek IMF hitelt. Ha lett volna éhezés, kértek volna.

andzsin 2017.02.04. 07:13:43

@karandash: Ez a jobbik eset volt, inkább helyben főve lőtték, 5 millióból 2,5milliót kivégeztek.

2017.02.04. 07:51:20

@Larry SiIverstein: ne menj Kínába. Amennyi eszed van, még begyűjtenek. Tudod, a régi reflex.

2017.02.04. 08:11:43

@Larry SiIverstein: :)

Érveid előtt meghajlok. Na jó, nem. Téged se fognak ellopni az eszedért, pubikám. Ennyire telibeszarni a nagy kínai éhínség kb. 45 millió halálos áldozatát, csak hogy IMF-ezhess meg ballibsizhess ezhess egyet, az igazán gerinctelenség.

JTom · http://ritkanlathatotortenelem.blog.hu 2017.02.04. 08:51:17

@Larry SiIverstein: @Kurt úrfi teutonordikus vezértroll: @karandash: felhívom figyelmeteket a kommentszabályokra.
sajnálnám ha ki kéne tiltani benneteket.
köszönöm.

vino-et-veritas 2017.02.04. 09:56:10

Apró magyar adalék: A Zebegényiek című tévéfilm, ha valaki emlékszik rá...

dr. mesterséges színezék 2017.02.04. 11:10:06

@vino-et-veritas: Az volt az, amelyikben hiány mutatkozott a szőlőbe telepített budiban, mert a gazda orvul a tőkékre pottyantott? Gyerekkori emlék-pillanatkép, magára a filmre nem emlékszem, de ezt a képsort annyira nem tudtam feldolgozni, hogy megmaradt.

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll 2017.02.04. 11:10:46

@JTom: O.K, O.K, csak annyira hülye, hogy az már fáj. :-))

JTom · http://ritkanlathatotortenelem.blog.hu 2017.02.04. 11:14:43

@Kurt úrfi teutonordikus vezértroll: látom a más blogokon elkövetett kommentjeit... ne süllyedj le a szintjére. még egy ilyen és kivágom úgyis.

vino-et-veritas 2017.02.04. 14:16:36

@dr. mesterséges színezék: Ja, az elején ez is benne van. Később az éledező magyar "vállalkozói-maszekvilág" kezdeteiről van szó a "szippantóiparban"...

ZON 2017.02.04. 15:21:28

@dr. mesterséges színezék: A film megnézhető a YouTube-on.

dr. mesterséges színezék 2017.02.04. 15:48:50

@vino-et-veritas: Príma! Amikor olykor előjött a kép, meg is néztem volna, de nem tudtam a címet, szóval köszönet!

Gonoszgólya 2017.02.05. 08:12:59

@Larry Silverstein: "...ők meg is úszták éhezés nélkül, nem úgy mint mások!"
Hát ennek azért utána nézhetnél.....

Gonoszgólya 2017.02.05. 08:16:14

@JTom: EZ a nem is tudom minek nevezzem troll "Larry SiIverstein" már a második beírásakor megérett volna a kitiltásra. Semmi szükség elmebeteg állatokra ott, ahol normális emberek megbeszélik a történelem vadhajtásait.

dr. mesterséges színezék 2017.02.06. 02:26:30

@dr. mesterséges színezék: Megnéztem. Közben párszor bevillant a gondolat, hogy a film megelőzte a korát - aztán, hogy "frászt! csak érdemben nem változott itt semmi, ezért tűnik frissnek az, amit majd 40 éve forgattak".