Club 27

2015. október 03. JTom

A Club 27, avagy a 27-esek klubja egy utalás – elsősorban az amerikai popkultúrában – a 27 éves korukban, gyakran rejtélyes körülmények között elhunyt rocksztárokra és zenészekre.

00.jpg

A legismertebb hat közülük:

02.jpg

Jimi Hendrix

Balkezes létére egy jobbkezes Fender Stratocasteren játszott, amit fordítva húrozott fel, hogy használni tudja. Az 1967-es a Monterey Popfesztiválon lett világhírű, ahol a fogával és a háta mögött gitározott, majd összetörte és felgyújtotta a gitárját. Állítólag ekkor próbálta ki először az LSD-t is, amire ezek után rendesen rákapott, de rendszeresen szívott füvet és hasist is, az amfetaminnal pedig a turnézás fáradalmain igyekezett átlendülni. A szerek nem gyakoroltak rá valami túl jó hatást, mert az eszét vesztette, ha túl sokat ivott, vagy a piát a különféle drogokkal keverte. 1968 januárjában például egy svéd szállodában randalírozott részegen, 1969 májusában pedig a torontói reptéren tartóztatták le, miután hasist és heroint találtak nála – igaz, később felmentette a bíróság.

Jimi Hendrixet 1970. szeptember 18-án kora reggel holtan találták Londonban, a Samarkand Hotel (Lansdowne Crescent 22) alagsorában. Hendrix halálának körülményeit mindeddig nem tisztázták teljesen, de talán mostanra nagyon sok minden egész más fényt vet eddig titokzatos és homályba rejtett halálára. Német barátnőjével, Monika Dannemann-nal töltötte az éjszakát. Az eddigi hivatalos jelentés szerint a bevett kilenc barbituráttartalmú altató tabletta, illetve az előtte elfogyasztott alkohol hatására saját hányásába fulladt bele. Dannemann évekig nyilvánosan azt állította, hogy Hendrix még életben volt, amikor a mentőautóba helyezték; azonban azzal a reggellel kapcsolatos megjegyzései gyakran ellentmondóak és zavartak voltak, interjúról interjúra változtak. Rendőrségi és mentőszolgálati jelentések szerint azonban Hendrix már egy ideje halott volt, amikor a helyszínre érkeztek. Mindmáig nagyon gyanús az is, hogy miért nem engedték a holttest azonnali törvényszéki boncolását, illetve a feltárt jelentések és a későbbi boncolási megjegyzések sorai közül mi okból húztak ki fekete filccel jelentős mennyiséget, ezzel olvashatatlanná téve a nyilvánvalóan tényfeltáró sorokat. Lakásán találtak egy szomorú verset, amit Hendrix írt, és sokak szerint azt bizonyította, hogy öngyilkosságot követett el, bár erre semmi eddigi életgondolata vagy kijelentése nem adott volna okot. Egy másik, sokkal reálisabb, illetve bizonyítottabb kutatások szerint Hendrixet meggyilkolták – erőszakkal altatót és bort adtak be neki (amíg majdnem meg nem fulladt benne, amit a felöklendezett nagy mennyiségű bor is bizonyít), majd a Michael Jeffery menedzser által felbérelt gyilkosok megfojtották egy sállal, amit csak erősít Michael Jeffery egyre sűrűbben emlegetett azon kijelentése, miszerint Jimi többet ér neki már holtan, mint élve (2 millió dollárra volt neki biztosítva Hendrix). Ezenfelül halála másnapján lett volna Jefferyvel egy komolyabb pere, amiben Jimi kitálalt volna Jeffery hatalmas sikkasztásairól és zűrös kapcsolatairól (maffia, CIA). Továbbá a titkosszolgálatoknak is már szemet szúrt Jiminek, a "Black Panthers" nevű, feketék által létrehozott kormányellenes, lázadó szervezettel való kapcsolata, amit Hendrix anyagilag is egyre komolyabban támogatott.

 

03.jpg

Janis Joplin

Bár a zene kamaszkoráig másodlagos volt számára, ahogy az Austini Texas Egyetemen megkezdte tanulmányait, a hippikorszak elérte és beszippantotta. Barátaival gyakran énekelt folkot és bluest. 1963-ban San Francisco Haight-Ashbury városrészébe költözött, amely az 1960-as évek hippikultúrájának középpontja volt. Bár Joplin nem használta magára a biszexuális jelzőt, mind férfiakkal, mind nőkkel tartott fenn szerelmi kapcsolatot.

A szabados életmóddal együtt járt az ital és a drog, aminek nem tudott ellenállni. Karrierjét és egészségét egyaránt tönkretette alkoholizmusa és kábítószer-függősége. 27 éves korában - alig két héttel Jimi Hendrix után - Los Angelesben, kábítószer-túladagolás miatt érte a halál. Hamvait – végakaratának megfelelve – a tengerbe szórták.

 

01.JPG

Jim Morrison (jobbra)

A legendás Doors együttes énekesét és dalszövegíróját 1971. július 3-án, Párizsban a fürdőkádjában találták holtan. Halálának körülményei máig tisztázatlanok. Rajongók és biográfusok találgatnak, hogy kábítószer-túladagolás vagy az amerikai kormány által megrendezett merénylet okozta-e a halálát. A hivatalos jelentés szívinfarktust jelölt meg a halál okaként. Morrisont a híres Père-Lachaise temetőben temették el Párizs keleti részén, ahol rajongói sok kellemetlenséget okoznak azóta is a sírkert alkalmazottainak.

 

04.jpg

Kurt Cobain

A Nirvana együttes frontembere, gitárosa, első számú szövegírója és „spirituális középpontja”. Az együttes befutásával amerikai és nemzetközi híresség lett belőle, amit ő roppant kellemetlennek élt meg.

Életének utolsó éveiben drogfüggővé vált és feleségével, Courtney Love-val az életükbe tolakodó médiával küszködtek. 1994. április 8-án Cobaint a felesége által kihívott villanyszerelők holtan találták otthona garázsának padlásszobájában. Halálokként hivatalosan fejlövéssel elkövetett öngyilkosságot jelöltek meg (búcsúlevelet is hagyott), de a halála körüli bizonytalanságok azóta is vitákra adnak okot.

 05.jpg

Brian Jones

A The Rolling Stones alapítója, gitárosa, énekese volt. Szinte minden keze ügyébe kerülő hangszeren tudott játszani. Sokan divatos öltözködéséről, kábítószer-használatáról és kicsapongó életstílusáról ismerték. Botrányos rendőrségi és kábítószeres ügyei miatt a zenekar úgy döntött, hogy nélküle folytatják.

Alig egy hónappal menesztése után, 1969. július 3-án hajnalban, a háza úszómedencéje mellett halt meg. Éjszaka kiment úszni, de a barátai már csak azt látták, hogy a zenész eszméletlen. Kihúzták a partra, értesítették az orvost, Brian barátnője mesterséges lélegeztetéssel próbálkozott, de mire az orvos a helyszínre érkezett, Brian már halott volt. A hivatalos jelentések szerint megfulladt.

Ám Brian Jones azonban gyilkosság áldozata is lehetett! A bűntényt egy építési vállalkozó, Frank Thorogood követhette el, aki 1993. november 7-én a Nord Middlesex kórházban bevallotta a gyilkosságot a barátjának, Tom Keylocknak. Thorogood a halálos ágyán elmondta, hogy Brian Jones 1969-ben minden kifizetést letiltott házának átalakítása során, mert elege lett abból, hogy szerinte folyamatosan becsapják. Ezért Thorogood a késői órában meglátogatta a medencénél Jonest, és a szóváltás után - hogy a híresség hangos kiabálását csillapítsa - a víz alá nyomta. Ezt a vallomást azonban azóta sem követte rendőrségi vizsgálat.

 

06.jpg

Amy Winehouse

Hatszoros Grammy-díjas, angol soul-, jazz- és rhythm and blues-énekesnő és dalszövegíró. Ő volt minden idők legtöbb lemezét eladó brit női előadója. Két stúdióalbum, egy koncertlemez és két válogatásalbum, mindössze ennyit hagyott maga után.

Amy 2007 óta ivott. Férje, Blake szoktatta rá a keményebb drogokra és az alkoholra. Először 2008-ban, majd 2009 januárjában ment el elvonókúrára, de több ízben megszökött onnan. Volt, hogy koncertjén verekedett, elfelejtette szövegeit, de az is megesett, hogy egy részeg állapotban előadott rosszul sikerült piruett közben elesett a színpadon. Szülei tudták, hogy nagy a baj, de nem tudtak rajta segíteni.

A halála előtti egy hónapban az orvosai szerint egy kortyot sem ivott, ám július 23-án valamiért mégis vodkázni kezdett, amiből olyan sokat ivott – véralkoholszintje 4,16 ezrelék volt –, hogy lestrapált szervezete feladta a küzdelmet.

 

További kevésbé ismertebb nevek a Club 27 nem éppen illusztris listájáról:

 • Robert Johnson (1911. május 8. – 1938. augusztus 16.) – A delta blues legendás alakja, számos világhírű zenészt és zenekart (például Bob Dylan, Eric Clapton, Led Zeppelin, Cream, Rolling Stones stb.) inspirált (születésének éve vitatott, így az egyetlen „nem egyértelmű” tagja a klubnak)
 • Valentín Elizalde (1979. február 1. - 2006. november 25.) posztumusz Grammy-díjra jelölt mexikói énekes. A mexikóban dúló drogháború egyik ártatlan áldozata.
 • Louis Chauvin (1881. március 13. – 1908. március 26.) amerikai ragtime-zenész.
 • Jesse Belvin (1932. december 15. – 1960. február 6.) amerikai R&B-énekes, zongorista és dalszerző.
 • Alan "Blind Owl" Wilson (1943. július 4. – 1970. szeptember 3.) a Canned Heat amerikai bluesegyüttes frontembere.
 • Linda Jones (1944. december 14. – 1972. március 24.) amerikai soul-énekes.
 • Leslie Harvey (1944. szeptember 13. – 1972. május 3.) számos skót együttes gitárosa.
 • Ron "Pigpen" McKernan (1945. szeptember 8. – 1973. március 8.) a Grateful Dead alapító tagja.
 • Dave Alexander (1947. június 3. – 1975. február 10.) amerikai zenész, a The Stooges basszusgitárosa.
 • Peter Ham (1947. április 27 – 1975. április 24.) walesi énekes, dalszerző és gitáros, a Badfinger frontembere.
 • Gary Thain (1948. május 15. – 1975. december 8.) rockzenész, az Uriah Heep brit együttes tagja.
 • Helmut Köllen (1950. március 2. - 1977. május 3.) német zenész.
 • Chris Bell (1951. január 12. – 1978. december 27.) amerikai énekes, dalszerző és gitáros.
 • D. Boon (1958. április 1. – 1985. december 23.) amerikai énekes, dalszerző és gitáros.
 • Pete de Freitas (1961. augusztus 2. – 1989. június 14.) zenész és producer, az Echo & the Bunnymen dobosa.
 • Mia Zapata (1965. augusztus 25. – 1993. július 7.) a The Gits punkegyüttes frontembere
 • Kristen Pfaff (1967. május 26. – 1994. június 16.) amerikai basszusgitáros, a Hole együttes tagja.
 • Richey James Edwards (1967. december 22 - halottnak nyilvánítva 1995. február 1.) walesi zenész, a Manic Street Preachers alternatív rock együttes gitárosa és szövegírója.
 • Fat Pat (1970. december 4. – 1998. február 3.) amerikai rapper.
 • Freaky Tah (1971. május 4. – 1999. március 28.) amerikai rapper.
 • Maria Serrano (1973. november 26. - 2001. november 24.) a Passion Fruit lánycsapat egyik énekesnője volt, repülőgép-balesetben hunyt el.

 

via & via

A bejegyzés trackback címe:

https://ritkanlathatotortenelem.blog.hu/api/trackback/id/tr387881454

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ditpet 2015.10.03. 00:18:25

Bizarr. De a cikk jó lett. (Iluminati confirmed)

Disznó Úr 2015.10.03. 01:06:29

A három J. igen, a többi ki? Jim, Jimmi, Janis.

Darkcomet 2015.10.04. 12:23:16

Ian Curtis a Joy Divisionból? Hm?

Szűtté mamá? Szűjjé! 2015.10.04. 12:33:34

Írod: "További kevésbé ismertebb nevek a Club 27 nem éppen illusztris listájáról:"

Ezt hogy érted? Miért nem illusztis a lista?

JTom · http://ritkanlathatotortenelem.blog.hu 2015.10.04. 12:57:16

@Darkcomet: javíts ki ha tévedek, de ő közel sem volt 27 éves amikor eltolta a bicajt...

mismásológép 2015.10.04. 12:57:43

Saját ötlet semmi, amerikai cikkeket kell lopni?

JTom · http://ritkanlathatotortenelem.blog.hu 2015.10.04. 13:06:20

@mismásológép: hű most rágtam végig magam saját cikkeid tömkelegén, amiket megírtál.
mindig megfogadom, hogy hülyékkel nem állok le vitázni szóval vedd úgy, hogy nem mondtam semmit.

artifex · http://www.amywinehouse.co.uk/ 2015.10.04. 14:02:51

"fogával és a háta mögött gitározott"
Ezt megnéztem volna.

HgGina 2015.10.04. 14:36:20

@JTom: Kivette a protkót, és úgy.

A megvalósult amerikai ólom.. 2015.10.04. 14:37:33

Viszont nem váltak rocknagypapivá, nagymamivá. Fiatalon maradnak meg az örökkévalóságnak..

A megvalósult amerikai ólom.. 2015.10.04. 14:42:17

@artifex: Szerintem vagy a fogával, vagy a háta mögött.. A kettőre egyszerre még ő sem volt képes. Bár, ki tudja..?

AlbaZen 2015.10.04. 14:56:46

Cliff Burton a Metallicából még ennyit sem élt. 24 éves volt, amikor a turnébusz felborult Svédországban, amit egyedül ő nem élt túl.

totyy528 2015.10.04. 20:52:33

@mismásolószalon: húzz vissza ahonnan jöttél. Remélem megint kitíltanak:)))

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.10.04. 22:00:01

Q-ra figyeljen minden leendő és jelenlegi fiatal zenész, előadó.Ebben a korszakban potenciális életveszélyben van...
:-o

protézisesh 2015.10.05. 08:30:43

ez most a konteo-blog vendégszereplése?

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2015.10.05. 09:08:58

nem semmi lista.
Durva, hogy némelyikük többet, maradandóbbat alkotott 27 éva alatt még más zenészek egy teljes élet alatt.

Darkcomet 2015.10.05. 13:39:45

@JTom: Jogos az észrevétel. Akkor tekintsed tárgytalannak a kommentemet.

gigabursch 2015.10.09. 12:36:10

Ami azt illeti ez az Amy egy tehetségtelen szutyok volt, mindössze jó volt körülötte a sajtó.

Érdekes, viszont, hogy a konteóblogon többen is előkerültek már.

Hartyáni Ferenc 2015.10.09. 16:02:31

@JTom:a fogával és a háta mögött IS tudott gitározni.... talán így még az sem érti félre, aki sosem látott egy Hendrix koncertet se......mert aki látott, az tudja hogy miről beszélsz :))

Hartyáni Ferenc 2015.10.09. 16:02:38

Voltam Morrison sírjánál. Tényleg nem semmi a környék. A rengeteg firka mellett zavaró fű szaga, amit ott szívnak a rajongók megállás nélkül.... :)))
süti beállítások módosítása