Számítástechnikai hirdetések a nyolcvanas évekből 2.

2014. december 02. JTom

"A múltkori - hirdetéseket felvonultató - poszt után Sunsetjoy jelentkezett, hogy tud hasonlóval szolgálni, így ma ezt láthatjátok." - Jtom

00.jpg

A két héttel ezelőtti blogposzt úgymond folytatásaként ezúttal kicsit bővebben és több információval térünk ki a számítástechnika és a videójátékipar néhány mozzanatára a hirdetéseiken keresztül.

Hogy történelminek is nevezhető legyen, a hatvanas évek végétől csak a kilencvenes évekig, egyes esetekben a kétezres évek elejéig jutunk el - nem kizárólag az itt megismert kronológiai sorrendben, hanem bizonyos témák szerint.

 

Az első hőskorszak

A videójáték konzolok második generációjának tekintett időszakban (1976-83) az ismert Atari 2600 mellett más hardverek (és gyártók) is próbálták megvetni a lábukat a piacon (inkább kisebb, mint nagyobb sikerrel).

rltretadv40.JPG

A Magnavox Odyssey 1972-ből, az első kereskedelemben kapható otthoni videójáték-konzol volt - igazából a tévé képernyőjén vezérelt fénypontok és vonalak voltak az ismérvei, valamint a képernyőre helyezhető, a grafikát jelentő áttetsző színes fóliák, amelyekkel értelmet nyertek ezek a fénypontok :)

rltretadv28.jpg

Az 1978-ban megjelent Magnavox Odyssey2 már jelentősen fejlettebb és elterjedtebb konzol volt (Európában pl. Philips Videopac G7000 néven), ennek egyik hirdetése látható itt.

rltretadv24.jpg

Voltak olyan termékek, amelyek a korszak több gépén is használhatóak voltak. Ilyen volt a Gameline szolgáltatás, amelyet 1983-ban indított a Control Video Corporation (a későbbi America Online, majd AOL). A szolgáltatás segítségével telefonvonalon keresztül játékokat lehetett letölteni (1 dollárért, több tucatnyi címválasztékból), amelyekkel a konzol kikapcsolásáig, vagy új játék letöltéséig lehetett játszani.

rltretadv09.jpg

A Mattel Intellivision konzol egyik kiegészítőjének "Atari-csipkelődő" hirdetése; az Intellivision voice synthesis module használatával egy maroknyi (4 készült, mielőtt kiderült, hogy bukta a kiegészítő) játék képes volt "megszólalni", beszédszintézis segítségével. Tehát csukott szemmel is rájöhetünk, mivel játszunk :)

rltretadv30.png

Az Atari2600 konzolnak rengeteg(!) hivatalos és nem hivatalos klónváltozata készült jobb-rosszabb képességekkel.
A klónozásban ismert(?) Brazíliának is volt egy-két ilyen terméke. Ezek közül az egyik a Dynacom cég Megaboy Compact (Educational Video System) konzolja volt - egy vezetéknélküli technológiával elérhető kézikonzol, amelynek képét a TV jelenítette meg. A csomag része volt egy, az A2600-hoz képest nagy terjedelmű (64 kByte itt elég sok) oktatószoftver is, iskolai tantárgyak "oktatására".

 

Hírességek reklámban

Híres személyeket egy-egy termék reklámarcaként már több évtizeddel ezelőtt is többször alkalmazták. Ezekből mutatunk be most egy maroknyit.

rltretadv02.jpg

A korábbi, időrendi sorrendet felállító posztban már volt szó róluk; avagy a Commodore VIC-20 számítógépről és William Shatner személyéről. A Commodore 1981-ben megjelent gépe volt az első, amelyből több, mint 1 millót adtak el- még úgy is, hogy az 1982-ben megjelent Commodore 64 még ezt is túlszárnyalta (miután beindult egy év múlva az igazi dömping), így az előd gyártását hamarosan le is állították.

rltretadv11.jpg

Talán nem mindenkinek ismerős a képen látható nő; ő Elvira. Elvira a nyolcvanas években az amerikai Fright Night tévés horror-show (alacsony költségvetésű horror és sci-fi filmek) háziasszonya volt. A szemmel látható adottságai miatt is hamar ismertté vált Cassandra Peterson által megformált karakter emellett több videójáték, képregény alanya is volt.

Ezen a képen egy szoftvertervező-fejlesztő alkalmazás hirdetése látható amúgy 1991-ből :)

rltretadv12.jpg

Bill Cosby, akinek manapság kisebb gondja is nagyobb

A Texas Instruments számítógépes üzletágának 1981-es terméke, a TI-99/4A látható ebben a hirdetésben Bill Cosby szereplésével.

rltretadv10.jpg

Itt Isaac Asimov író látható, amint az amerikai Radio Shack cég 1980-ban megjelent TRS-80 Color computer (1) számítógépét promotálja. A TRS-80 egy több generációt is megélt számítógép volt, amely később más hardvereket is ihletett, többek között TRS-80 klónokat is.
Pl. a magyar HT-1080Z is egy ilyen TRS-80 alapú klónból, a hong-kongi EACA Video Genieből alakult tovább.

rltretadv34.jpg

Az 1983-as Spectravideo hirdetésen Roger Moore látható, még James Bond korából. A japán Microsoft-féle egyesített számítógépes szabvány, az MSX alapját a Spectravideo SV-328 gép adta (lásd a hirdetésben az SV-318 géppel együtt). Bár a gépet az új MSX szabványra teljes mértékben felkészítettnek hirdették (hiszen onnan indult), valójában a kezdetekben több oda írt játékprogram sem futott rajta. A fejlettebb SV-728-as változat megjelenéséig ún. converter crackerek is ügyködtek a hibásan működő programok MSX-SV konvertálásain.

A nyugat-európai (brit) piacokon is megjelent gépet valószínűleg inkább egy arrafelé jól ismert arccal szándékoztak eladni - a gépek összehasonlításánál látszik, hogy számos brit gyártmányú számítógéppel kerültek egy táblázatba.

 

Keleti nyitás

Mivel az MSX-re tértünk ki utoljára, folytassuk pár japán hirdetéssel, amelyek olykor nyugati tekintetben kissé eltértek a szokástól. Most nem ilyenekre kerül sor (abból inkább videóposzt lenne), de információk itt is lesznek mellékelve.

rltretadv33.jpg

Az MSX 1983-as szabványának megfelelően körülbelül 20 cég gyártott számítógépeket (ezek listája a későbbi szabványokra, 1990 környékére 1-3 gyártóra olvadt). A hirdetésben szereplő Sony HB-75 (Hit Bit) zavaróan kicsi méretű képe mögött egy figyelemfelhívó hölgy látható, a kép negyedét pár egyéb információ teszi ki.

rltretadv14.JPG

A japán Super Famicom (máshol Super Nintendo) konzolhoz kapcsolodó helyi szolgáltatást reklámozó hirdetés, méghozzá 1997-ből.  Az 1995 és 2000 között működött rendszer a konzolhoz kapcsolható műholdas modem volt, a Satellaview.  A St.Giga nyújtotta (első műholdas rádiószolgáltatóként) adatokat a beltéri egységet keresztü fogta a modem. A sugárzott jelek gyakran megjelenés előtti programokat, versenyjátékokat, szöveges és olykor hangos magazinokat tartalmaztak.
A hirdetés képei a Zelda BS változatából vannak kiszedve (a BS elnevezés az itt sugárzott változatú játékra utal).

rltretadv42.jpg

Az 1987-ben megjelent NEC PC Engine konzol egy évvel későbbi CD-lemezes kiegészítőjével; PC Engine CD-ROM2.

A kis képek egyikén látható a Fighting Street, amely a Street Fighter sorozat első részének (1987, játéktermi gép) egyedüli otthoni konzol-átirata.

 

Játéktermi akciók

És ismét egy kategóriaátkötés, vagyis a játéktermi arcade gépeknek is volt bőven reklámja. Itt és most három kerül megmutatásra, de a lényeg átjöhet belőlük...

rltretadv13.jpg

Ikari Warriors Nintendo Famicom és MSX változat, japán flyer, 1986-ból - a nyugati hirdetések és egyéb változatok máshogy néztek ki, tehát itt egy helyi piacra szánt változat készült.

rltretadv31.jpg

A Konami cég a nyolcvanas években az amerikai piacra szánt hirdetésekben újra és újra visszatért a "katonai szerkóba" öltöztetett csinibabák alkalmazásához - gyakran szinte ugyanolyan szerelésben :) Mivel ezek a játékok pörgős játéktermi akciók voltak, a forgalmazóknak és a játéktermeknek szánt hirdetési anyagokon bőven elfértek...

rltretadv18.jpg

A Konami újabb gépének a korszakismertetőnek is beillő hirdetése: a jellegzetes bajuszok, a feltűrt ingujj, no és persze a tarka fürdőruhában feszítő lányok - minden helyben van egy kis akcióhoz titkosügynökként!

 

Családi fotók

Valahogy a marketingesek (vagy a cégek) minden áron azt próbálták az emberekbe (vásárlókba) sulykolni, hogy ha megveszik az otthoni számítógépet, videójátékot, akkor az a család minden tagjának izgalommal teli örömöt okoz.  Vagy legalább azoknak, akik odaférnek a kontrollerhez, és nem csak nézői az eseményeknek.

rltretadv29.jpg

A fentebb már megemlített Odyssey2 - avagy otthon maradni nagy buli.

rltretadv46.jpg

Az 1982-es konzol, a GCE/Milton Bradley által kiadott Vectrex egyedi a maga nemében. A közel 23 centiméter átmérőjű monitoron a korszakban használt sprite-megjelenítés helyett vektorgrafikás (mintha az objektumok körvonalait látnánk)játékok jelentek meg (kb. 30 féle). A képernyő fekete-fehér színvilágát a felhelyezhető játékfüggő színes fóliák dobták fel. A hardverhez jelent meg fényceruza és 3D szemüveg kiegészítő is (a világon az első) is.

rltretadv36.jpg

Az egyik legismertebb NES (Nintendo Entertainment System) reklám, a családos témakörben. Az már egy másik dolog, hogy hemzseg az egész a hibáktól: a konzol be sincs kapcsolva, az éppen "futó" Super Mario Bros játékkal nem lehet egyszerre ketten játszani, azzal a játékkal, ami be sincs rakva a gépbe! Az már csak futó hiba, hogy az egyik játékos, sőt az anyuka sem a képernyőt nézi igazán :)

 

Sega vs. Nintendo

A kilencvenes éveket eluraló színkavalkád a Sega és a Nintendo közti "harcot" is jellemezte. A Sega híres "Sega does what Nintendon't" (a Sega megteszi, amit a Nintendo nem, némi szójátékkal) kampánya volt még a korszak hirdetéseiben említésre méltó.

rltretadv37.jpg

Az említett "Nintendon't" reklám egyik példánya, az új szlogennel.

rltretadv25.jpg

Érdekes, hogy itt szövegben nem említik a Nintendo nevét, de ahogy mondani szokás, egy kép többet ér...

rltretadv05.jpg

A kissé fura szlogen a Sega Megadrive CD alapú kiegészítőjének hirdetése (ahogy az alapkonzol Amerikában a Genesis, illetve máshol a Megadrive nevet kapta, úgy jutott a kiegészítőnek is két név: Sega CD és Mega CD). Az 1992-93 években megjelent kiegészítő segítségével természetesen CD-alapú játékok futtatása is lehetővé vált, ugyanakkor egyéb grafikai fejlesztések is. A kiegészítőt leginkább az FMV (Full Motion Video) gyenge minőségű filmbetétek tették ismertté, illetve az egyik játék (Night Trap), amelynek sajtó- és szenátusi visszhangja után nem sokkal jött létre az ESRB (vagyis  „szórakoztató szoftvereket minősítő tanács”).

rltretadv48.jpg

Családon belüli erőszak

A Sega Megadrive utolsó kiegészítőjére készült verekedős játék, a Virtua Fighter érdekes hirdetése. Az 1994 végén megjelent 32X konzolkiegészítő feladata a több éves hardver képességeinek fejlesztése, egyfajta átmenetként az új, 32 bites konzolok előtt (Sega Saturn). A kiegészítő nem bizonyult teljesen üzleti sikernek, így már 1995 őszén az utolsó erre készült program is megjelent - majd hamarosan a kezdetben 160 dolláros ár 99-re csökkent, később pedig néhol a készletürítés jegyében 20 dollárra esett.

rltretadv21.jpg

A Nintendo Gameboy kézikonzolra több játékot is kiadó Hudson Soft hirdetése, 1993 környékéről.
"Csak ne mosolyogj, amikor szobafogságra ítélnek..."

rltretadv23.jpg

A híres Nintendo kézikonzol több változatot és fejlesztést is megért - ezek közül az 1989-es eredetijének 1998-as, fejlettebb, visszafelé is kompatibilis színes kézikonzolja volt a Gameboy Color.
A hirdetés ezen kütyük elérhető színvilágából mutat be néhányat a Nintendo Play it loud! hirdetési kampány keretében- ha összeszedünk minden alap, egyedi kiadást, különleges kiadást és Pokémon változatot, akkor kb. több mint 35 fajta GBC található különféle színekben és logókkal.

rltretadv22.jpg

A Gameboy 1996-os Gameboy pocket változata elődjénél nevéből adódóan kisebb volt, ugyanakkor energiatakarékosabb is, jóval láthatóbb képernyővel. A hirdetés értelmezése pedig valószínűleg elég egyértelmű.

 

Bónusz, avagy korhatáros tartalom

A blognak megfelelően a témában "korhatáros" tartalomnak (viccesen) tekinthető hirdetések kerültek a poszt végére. Ahogy régen mondogatják, nőkkel szinte mindent el lehet adni, nincs ez másként itt sem.

rltretadv04.jpg

A korábbi vonalat vitték tovább a Gameboy-vonallal együtt: a Gameboy Advance SP 2003-as konzolváltozat a "második legjobb dolog, amit sötétben lehet csinálni". Az persze nem derül ki a képen, hogy az első dolog helyett vagy után :)

rltretadv44.jpg

Hasonló vonalat képvisel az 1995-ös Sega Saturn hirdetése is - amin kívül SEMMI NEM SZÁMÍT.

rltretadv17.jpg

Az egyébként remek Defender of the crown játék ajánló hirdetésének nagy részét egy sóvárgó hölgyemény foglalja el, de ne menjünk el a multiplatform játék "actual screen" szövegei mellett sem :D

rltretadv45.jpg

Két brit lány promotálja a Spellbound adaptor nevű Super Nintendo kiegészítőt. Ennek segítségével amerikai és japán gyártmányú NTSC szabványú játékokat lehetett használni az európai (illetve brit/ausztrál) PAL szabványú konzolon.
A két típusú szabvány nem csak a képfelbontásban, képpontfrissítési frekvenciában és egyéb jellemzőkben, hanem még a cartridge méretében is különbözött - szóval az adapter jól jött a felhasználóknak.

rltretadv35.jpg

"Emlékszem amikor még rólam nem tudta levenni a kezét."

A NEO-GEO (AES) konzol újdonsült tulajdonosa már nem figyel az asszonyra, mert immár az 1991-ben megjelent konzol rabja.

rltretadv03.jpg

És hogy ne csak nőket mutogassunk, íme egy Apple hirdetés 1980-ból, amely egy esszéírási versenyről tudósít. A téma az volt, hogy ki milyen fura és érdekes módon használja az Apple számítógépét. Segítségül és ösztönzőnek ők is mutattak egy megvalósítási példát :)

A bejegyzés trackback címe:

https://ritkanlathatotortenelem.blog.hu/api/trackback/id/tr606948515

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

misimisi 2014.12.02. 09:10:55

Asszem' most jöttem rá, hogy miért fog el mindig valami torokszorító, édes-bús érzés, ha régi-régi számítógépeket látok. A hőskorban nekem a számítógép egy csodás, varázslatos játék volt, míg manapság egy nyavalyás munkaeszköz, egy szerszám, amivel dolgozni kell :-(

Littlewood · http://mslittlewood.blogspot.hu/ 2014.12.02. 10:27:02

@misimisi: Ezt igazán jól megfogalmaztad. Nekem is valami ilyesmi jutott az eszembe.
És hogy micsoda érzés volt áttérni kazettáról a nagyfloppyra...:D

slowmotion 2014.12.02. 11:15:39

Roger Moore-os hirdetésben a bal oldali joystick egy Quickshot II, sikerült egy olyat C=64-en leamortizálni. jól jött a két darab gomb a téli olimpiás játéknál :)

JTom · http://ritkanlathatotortenelem.blog.hu 2014.12.02. 12:26:46

@slowmotion: csak egyet? szerintem mi meg sem álltunk fél tucatig...
valaki más is javította borotvapengével a mikrokapcsolókat? ;-)

manson karcsi · goo.gl/FVvVX 2014.12.02. 15:46:24

*Emlékszem amikor még nem tudta rólam levenni a kezét.
fixed it.

Pirx pilóta · http://late-modern.blogspot.hu/ 2014.12.02. 16:11:33

Istenem..., én a második képen látható Odyssey2-vel kezdtem (mi a Quellétől tényleg Phillips Videopac G7000 néven rendeltük) 1985-ben.

Vagyis csak kezdtem volna, mert a gép megjött, a Quelle azonban azt írta, hogy a rendelt játékok már nem kaphatók (ez már a legvége lehetett a cucc forgalmazásának). A szüleim írtak nekik, hogy akkor küldjenek bármilyen játékot; nagy sokára jött a válasz, hogy most már semmilyen játék nincs... Apám a nyolcvanas évek közepén Mexikóban dollárban kapta a fizetését, ezért rendeltük a Quellétől, hazajövetelünk után nekem volt (lett volna) először "számítógépem" az egész ismeretségi körben, de a következő évtizedben csak bámultam a nagy kartondobozt a legfelső polcon... el tudjátok képzelni, micsoda feldolgozhatatlan helyzet ez egy kissrácnak...? Aztán valamikor a kilencvenes évek végén egy lomtalanításon találtam vagy hat játékot. Addigra már vége volt a Commodore-korszaknak is, nekem egy XT-m volt otthon, Herkules monitorral...:) Hazavittem a talált játékokat, és életemben egyszer kipróbáltam a Videopac-ot, közel felnőtt fejjel, az IBM után... aztán ment az egész a lomira...

JTom · http://ritkanlathatotortenelem.blog.hu 2014.12.02. 16:29:26

@Pirx pilóta: igazi megható történet, egy gyöngyszem.
azért tényleg mekkora már, hogy eladták szoftverek nélkül...

JTom · http://ritkanlathatotortenelem.blog.hu 2014.12.02. 16:30:52

@manson karcsi: szó szerint persze hogy... de a mondandó értelme miatt változtattam. gondolj bele: azért szomorkodik az asszonyka, mert most már a játékról nem tudja levenni a kezét.

Pirx pilóta · http://late-modern.blogspot.hu/ 2014.12.02. 16:38:26

@JTom: jó, hogy arra hivatkozol, hogy nővel mindent el lehet adni: aztán legörget az ember, és a melanóma-szűrést na mivel reklámozzák a banneren? vajon miért nem egy szőrös, csúnya férfivel...? :)))

JTom · http://ritkanlathatotortenelem.blog.hu 2014.12.02. 17:15:41

@Pirx pilóta: a cikket nem én írtam, hanem Sunsetjoy :D és ajánlom az AdBlockert! nálam soha egyetlen reklám sincs. fúj melanóma, meg szőrös férfi? thank you AdB!!!!!
viccen kívül, pár napja segítettem egy barátomnak egy beállítással a gépén és elborzadtam! annyi volt a reklám a weboldalakon, hogy egyes esetekben szinte elveszett a tényleges tartalom!! szóval idejét sem tudom mióta használok reklámblokkolót, de sokkolt amit láttam. régen nem volt ennyi reklám és már akkor is zavart.

Sunsetjoy · http://retemu.blog.hu 2014.12.02. 17:32:36

@Pirx pilóta: Az nem semmi egy trauma lehetett - itt meg két képpel is visszahoztuk ezt a traumát :)

Amúgy 2 hibát (minimum) vétettem. Egyet az elején, egyet pedig a poszt háromnegyedénél. Nem írom le, aki figyelmesen olvas, az simán rájöhet :)

manson karcsi · goo.gl/FVvVX 2014.12.02. 18:02:38

@JTom: van egy olyan blogbeállítás, hogy nem kérsz reklámokat. ki lehet kapcsolni a monetizálást, csak valami vicces eufemizmus mögé van rejtve a beállítások közt, elsőre nem esik le, hogy az az.

JTom · http://ritkanlathatotortenelem.blog.hu 2014.12.02. 18:34:10

@manson karcsi: igen, de reklámok nélkül nem szemléz az index. ez az ára.

Aramir1975 2014.12.02. 18:37:54

A GameBoy Play it loud-nál valamit elnézhetett a szerző, mert a képen a klasszikus GameBoy gép különböző színes burkolattal kiadott példányai vannak, nem a Color gép változatai :)

Sunsetjoy · http://retemu.blog.hu 2014.12.02. 19:39:18

@Aramir1975: És meg is találtad az egyik hibát, remélem nem tűnik olyan égbekiáltónak :)

A képen az van, ahogy te mondod: a Gameboy színes burkolatú "Play it loud" változatai vannak 1995-ből. Hét különféle színben jelentek meg, illetve volt egy UK-beli speciális változat is, Manchester United logóval, vörös ördög-színben.

manson karcsi · goo.gl/FVvVX 2014.12.02. 21:35:07

@JTom: kva életbe, ezt nem tudtam.
mondjuk nem is nagyon blogzok már vagy tíz éve, csak trollkodok hébe-hóba.

pingwin · http://pingwin.blog.hu 2014.12.02. 23:03:13

most volt hétvégén a play it(?) kiálltás, élőben is volt kint pár régi konzol

pingwin · http://pingwin.blog.hu 2014.12.02. 23:04:05

@misimisi: :p akkor vegyél egy konzolt, és máris külön válnak

gigabursch 2017.02.02. 14:44:44

@JTom:
IGEN!!!

Sőt!

Alkoholos vattás tisztítás is rendszeres volt...
süti beállítások módosítása