A magyar konyha egyik legikonikusabb eleme a kolbász, de vajon melyik a legjobb, ha a csípősség is szempont? A boltokban sorakozó rengeteg változat közül nehéz választani, hiszen a fűszeresség, az állag és az ízvilág minden gyártónál más és más. Ezért úgy döntöttünk, vaktesztnek vetjük alá a népszerű csípős kolbászokat, hogy kiderüljön, melyik érdemli meg igazán a tüzes ínyencek elismerését. Kóstolócsapatunk vakon pontozta az illatot, az ízt, az állagot és persze azt is, mennyire égeti meg a kóstolók nyelvét. Vajon melyik kolbász lett a legjobb? A cikkből kiderül!
Jelenleg a hungarikumok listáján a kolbászok közül a gyulai kolbász, a csabai kolbász, a debreceni pároskolbász szerepelnek.
Különböző (legfeljebb 38 mm, vastagkolbász esetén 38–55 mm közötti) átmérőjű, természetes vagy mesterséges burkolatba töltött, különböző szemcseméretűre aprított friss hús kategóriába tartozó sertés, marha, baromfi, illetve más vágóállat, illetve vad húsa, továbbá szalonna alapanyag vagy baromfizsiradék, vagy marhafaggyú, valamint jelleg- és ízkialakító anyagok felhasználásával készült termékek. Rekeszizmot és rágóizmot nem tartalmazhatnak.
Metszéslapjuk különböző aprítottságú, egyenletesen elkevert (minimum 4 mm) hús- és szalonna vagy faggyú mozaikból áll. Tartósításukat füstöléssel, majd azt követő szárításos érleléssel vagy gyorsított szárításos érleléssel (érlelésszabályozóval) végzik. A szárításos érlelés esetén az érlelés idejétől függően a termék félszáraz vagy szárazkolbász.
Szárításos érleléssel készült kolbászok
Víztartalom legfeljebb 28,0% (m/m)
Összes fehérjetartalom legalább 20,0% (m/m)
Zsírtartalom legfeljebb 47,0% (m/m)
Nátrium-klorid tartalom legfeljebb 4,5% (m/m)
Alak, méret: Bélbe töltött termék.
Burkolat: Tiszta, folytonossági hiányoktól mentes, nem penészes, kissé göbös felületű.
Állomány, metszéslap: A termék tetszetős megjelenésű, egyenletesen, de termékfajtánként változó méretben aprított és kevert hús- és szalonnaszemcsékből (faggyúból) álló, jól szeletelhető, tömör állományú húskészítmény. Tömör, rugalmas, jól összeálló, jól szeletelhető, nem rágós. A metszéslapon aprított hús- és szalonnaszemcsék láthatók egyenletes eloszlásban.
Szín, illat, íz: A burkolat barnásvörös színű, a metszéslap színét a hús, illetve a fűszerek határozzák meg. Füstölt, kellemesen fűszeres illatú, harmonikus ízhatását a fűszerek adják.
A vaktesztet a Magyar Ár-Érték Arány Kutató Egyesület tagjai és laikus fogyasztók végezték, összesen 15 fő.
A teszthez az országos élelmiszerláncoknál vásároltunk be, márkás és sajátmárkás termékeket.
Amikor elkezdtük szervezni a csípős kolbászok vaktesztjét azt hittük, hogy ez egy férfias teszt lesz. Ugye a teszten csak azok a tagjaink vehetnek részt, akik szeretik az adott terméket és a hölgyek meglepő módon nagyon is részt akartak venni a csípős kolbász teszten, mert szeretik a csípőset, mértékkel.
Tesztfókusz: a tesztre az olyan, országos láncokban kapható kizárólag sertéshúsból készült, száraz kolbászokat szereztük be, amelyek csomagolásán fel volt tüntetve a csípősség.
A szempont rendszer kialakítása során figyelembe vettük a Magyar Élelmiszerkönyv meghatározásait, illetve fogyasztói igényeket is.
Illat: füstölt illatot várunk, intenzívebben. A fűszerek illata megjelenhet, viszont ez azt is jelzi, hogy nem kellőképpen füstölt a kolbász, tehát nem kaphat a nem füstölt illatú magas pontszámot, bármilyen finom fokhagymás-köményes illata is van.
Állag, állomány: nagyon fontos a metszéslap minősége, amit a Magyar Élelmiszerkönyv is jelez. Sőt már szeleteléskor is megítélhető az állag részlegesen. A gumis, túl rugalmas kolbászok nem természetes állagúak. A metszéslap (szeletelés után a kolbász vágási felülete) nagyon árulkodó: a egyenletes darálás, homogén keverés alapelvárás. Ezen túl az érettebb kolbász felülete vágás után simább, a zsírgömböcskék sem szálasodnak. Egész fűszerként csak a kömény jelenik meg, ami jó minőséget sejtet, de ezt csak kóstolás után jelenthetjük ki. A pirospaprikának szép pirosra kell színeznie a kolbász textúráját, a narancssárga-világosabb szín Magyarországon alacsony minőségű paprikára vagy épp kevés fűszerpaprikára utal a kolbászban. Nem lehet rágós, mócsingos, se gyurma állagú a száraz kolbász.
Íz: a hagyományos, magyar kolbász összetevői a sertéshús, a só, a bors, a pirospaprika (édes és csípős), a kömény, sertésbél és a füst. Tehát természetes, a száradás folyamán összeérett ízeket kell tapasztalnunk. A füst íze jelenjen meg, a rossz füstölés miatt keserű lehet a kolbász külső rétege.
Hústartalom: ezt nem értékeltük külön, de leírjuk. Látható, hogy 150 g húsból készült 100 g kész kolbász, ami annak köszönhető, hogy a száradás folyamán ennyi vizet veszít a kolbász. Az esetek 80%-ban igaz az, hogy a magas hústartalom (150 g/100 g) már a minőség egyik jele. A másik 20%-nál - pedig hiába magas a hústartalom, ha a nyers sertéshús alapból vizesebb volt-, a kész kolbászt puhának fogjuk érezni, és még meg is fogjuk nézni a csomagoláson, hogy nem lángoltat vettünk-e.
23. Tauris Gyarmati csípős páros kolbász, egységár: 7 997 Ft/kg, Pontszám: 7,0/10 pont
Enyhe, fűszeres és füstölt illat. Nagyobb szemcseméretű összetevők, amelyek keményebbek, kissé rágósabbak, de érett jellegű kolbász. Ízét a pirospaprika határozza meg, közepesen csípős, megfelelően sós, de a füstíz nem érezhető.
22. Finomino csípős füstölt kolbász, egységár: 5 209 Ft/kg, Pontszám: 7,1/10 pont
Enyhén füstös, paprikás illat. Közepes szemcseméretű aprított összetevők, puhább állag. A fűszerpaprika, a fűszerek és a füst enyhébben érezhető, viszont nagyon csípős.
21. ALDI Kokárdás füstölt, csípős kolbász, egységár: 3 699 Ft/kg, Pontszám: 7,2/10 pont
Enyhén fűszeres illat. A kolbász inkább a lángolt kolbászokra emlékeztet, puha állagú, nagyobb szemcseméretű, emiatt szinte krémesnek ható. Kellemesen csípős, enyhén fűszeres és egyáltalán nem füstízű kolbász.
19. SPAR Hazai Szeretem Paraszt kolbász csípős, egységár: 4 498 Ft/kg, Pontszám: 7,4/10 pont
Fűszeres illatú, de nem füstös. Apró és közepes szemcseméretűre aprított összetevők. Rugalmas, de inkább puha állagú kolbász. A fűszerpaprika és a chili mellett a fokhagyma íze érezhető. Kellően csípős kolbász minimális füstös utóízzel.
19. Imki-Hús Bajomi csípős kolbász bükkfafüstöléssel, egységár: 3 996 Ft/kg, Pontszám: 7,4/10 pont
Erős, fűszerpaprikás illat. Puha, szinte krémes állag. A jó minőségű fűszerpaprika íze érezhető leginkább, megfelelően sós és borsos kolbász, minimális füsttel.
18. Pick Míves csípős páros kolbász, egységár: 11 245 Ft/kg, Pontszám: 7,7/10 pont
Fűszerpaprikás illat. Masszív, rugalmasabb állag. A fűszerpaprika és a fűszerek íze enyhébb intenzitású, ahogy a füst zamata is. Enyhébben csípős.
17. Rexus Régimódi Kedves kolbász csípős, egységár: 5 990 Ft/kg, Pontszám: 7,8/10 pont
Intenzív fűszerpaprika-illat. Vegyes szemcseméretűre aprított összetevők. Közepesen érett állag. A legerősebb ízt a fokhagyma és a fűszerpaprika adja. A füstíz alacsony intenzitású. Enyhébben csípős.
16. COOP csípős pároskolbász, egységár: 4 495 Ft/kg, Pontszám: 7,9/10 pont
Kellemesen paprikás, füstös illat. Apró és közepes méretűre darált összetevők. Közepesen érett állag. Finom fűszerpaprika-, és kellemes füstös íz jellemzi. Közepesen csípős kolbász.
14. Pick Míves Parasztkolbász enyhén csípős, egységár: 9 623 Ft/kg, Pontszám: 8,0/10 pont
Kellemesen füstös, fűszeres illat. Közepes, apró darálású összetevők, megfelelően érett állag. Az érettebb hús íz és a fűszerpaprika határozza meg, a füstízt nem érezni.
14. AUCHAN Csabai szárazkolbász csípős, egységár: 5 396 Ft/kg, Pontszám: 8,0/10 pont
Közepesen intenzív, de jellegzetes füstillat. Közepes és apró méretűre aprított összetevők. A fűszerpaprika zamata, a bors és a só megfelelő arányban érezhetők. Enyhén csípős, kellemesen füstös utóízű kolbász, megfelelő érettségű.
13. PENNY Karát Csabai Pároskolbász csípős, egységár: 5 196 Ft/kg, Pontszám: 8,1/10 pont
Kellően füstös illatú. Apróbb darálású, megfelelően érett kolbász. A füst, a fűszerpaprika kiegyensúlyozott ízpárt alkotnak. Enyhén csípős íz.
12. Gyulai szárazkolbász mangalica hússal, csípős, egységár: 6 663 Ft/kg, Pontszám: 8,2/10 pont
Kellemesen paprikás, enyhén füstös illat. Apró darálású összetevők, puhább, de rugalmas állag. Kóstoláskor érezhető a jellegzetes, összetettebb húsíz. Közepes intenzitású fűszerpaprika- és enyhébb füstzamattal.
11. Kálmánházi csípős kolbász, egységár: 4 378 Ft/kg, Pontszám: 8,3/10 pont
Kellemesen füstös, paprikás illat. Közepes és nagyobb darálású összetevők. Teljesen érett állag. A fokhagyma íze erősebb, amit a fűszerpaprika és bors zamata követ. Közepesen csilis, enyhébben füstös íz.
7. Gyulai Parasztkolbász csípős, egységár: 6 854 Ft/kg, Pontszám: 8,4/10 pont
Intenzív, fűszerpaprikás illat. Apró darálású összetevők, kellően érett állagú kolbász. Kóstoláskor először a fűszerpaprika íze érezhető, ami a legerősebb összetevő, majd az enyhén füstös, édeskés utóíz követi.
7. Rexus Régimódi csípős házi kolbász, egységár: 5 489 Ft/kg, Pontszám: 8,4/10 pont
Finom, édeskés fűszerpaprika- és füstillat. Közepes és nagyobb méretűre aprított összetevők, a kolbász teljesen érett állagú. A fűszerpaprika, a bors és a fűszerpaprika íze a legjellegzetesebb, közepesen csípős kolbász.
7. Gyulai Pokol kolbász extra erős, egységár: 9 596 Ft/kg, Pontszám: 8,4/10 pont
Intenzív fűszerpaprika- és enyhe füstillat. Apró darálású összetevők, érett állag. Az erősebb csípősséget követően érezhető a fűszerpaprika és a bors íze kellemes, füstös utóízzel.
7. LIDL Hazánk Kincsei Csabai szárazkolbász füstölt, csípős, egységár: 5 196 Ft/kg, Pontszám: 8,4/10 pont
Intenzív, finom füstillat. Apróbb darálású, kellően érett állag. Jó ízű fűszerpaprikából, megfelelő fűszerezéssel és harmonikus sózással készült kolbász, melyben kiemelkedik a füst zamata is.
5. Bogádi paraszt kolbász csípős, egységár: 6 425 Ft/kg, Pontszám: 8,5/10 pont
Intenzív, finom füstillat, mellette jól érezhető a pirospaprika is. Apróbb és közepes szemcseméretűre aprított kolbász. Érett, megfelelő keménységű állaggal. A füst íze jólesően kapcsolódik a fűszerpaprika és a többi fűszer zamatához, harmonikus sózású, közepesen csípős kolbász.
5. Aranyosi füstölt csípős kolbász, egységár: 6 989 Ft/kg, Pontszám: 8,5/10 pont
Kellemes, füstös, házias kolbászillat. Apró és közepes méretűre darált összetevők, teljesen érett állag. A fűszerpaprika édessége, a jellegzetes és elvárt füstmennyiség, a fokhagyma kiváló minőségű kolbászt eredményez. Közepesen csípős.
3. Hartai kolbász csípős, egységár: 6 968 Ft/kg, Pontszám: 8,6/10 pont
Intenzív fűszerpaprika-, és enyhébb füstillat. Közepes darálású kolbász. Teljesen érett, száraz állagú. Intenzíven csípős, paprikás, kellemesen füstös íz.
3. Bogádi páros kolbász füstölt, félszáraz, csípős, egységár: 5 488 Ft/kg, Pontszám: 8,6/10 pont
Házias füstölést- és édes fűszerpaprika-illatot éreztünk. Apróbb szemcseméretűre aprított összetevők, kellően száraz és kiválóan érett kolbász. Intenzív füst-, fűszerpaprika-, bors- és köményzamat érezhető, amit harmonikusan kísér a fokhagyma és a közepesen csípős chili zamata.
2. Gyulai Kézműves kolbász csípős, egységár: 7 990 Ft/kg, Pontszám: 8,8/10 pont
Kellemes füstölés- és fűszerillat. Apró méretűre darált összetevők. Kellően száraz, érett állag. Harmonikus, jó ízű fűszerpaprika-, bors-, só- és kiváló füstzamat. Enyhébben csíp.
1. Bogádi Füstölt félszáraz kolbász csípős, egységár: 5 489 Ft/kg, Pontszám: 9,1/10 pont
Kiemelkedően intenzív füstillat, amely mellett még jól érezhető a finom fűszerezés is. Apróbb szemcseméretűre aprított összetevők, kiváló, teljesen érett állag. A finom füstízt érezhetjük először, majd a fokhagyma, a fűszerpaprika, a bors és a chili zamatait, amelyek egyedi és nagyon magas minőségű ízélményt eredményeznek. Közepesen csípős.
A tesztgyőztes Bogádi Füstölt félszáraz csípős kolbász az Auchan, Interspar, Spar, Tesco, Mecsek-Fűszért üzleteiben és a kifli.hu-n kapható.