Hidegháborús kamupárt

2021. február 22. JTom

Kamupártok nem csak a választások kimenetelének manipulálására vagy százmilliós állami támogatások elsíbolására használhatóak. Hollandiában a hírszerzés alapított egyet a hidegháború alatt, egészen speciális célra.

1968-ra a globális kommunizmus nagy veszélyt jelentett a nyugati világra, és ezen belül Nyugat-Európára is. Csehszlovákiában a Varsói Szerződés haderejének inváziója számolta fel napok alatt a békés forradalmat. Közép- és Dél-Amerikába, illetve Afrikába Che Guevara exportálta a marxizmust; az egész vörös fenyegetés globálisnak és megállíthatatlannak tűnt.

1200px-1968_maggio_elezioni_milano.jpg

Választási hirdetőfal Rómában. A kommunista párt plakátjai is jól láthatók. Forrás: Wikipedia, szabadon felhasználható CC: BY-NC-SA

Az erősödő kommunista pártok addigra már felbukkantak csaknem mindegyik nyugat-európai országban, így Spanyolországban, Finnországban, és elsősorban Olaszországban, ahol a kereszténydemokraták mögött soha nem látott mennyiségű szavazattal az olasz kommunisták stabil második helyet szereztek 1953-tól 1987-ig minden választáson. Kínában Mao Ce-tung elutasította a Teng Hsziao-Ping által javasolt reformokat, és politikájában a tragikus, sok millió ember halálát okozó kulturális forradalomhoz vezető elnyomó politikát indította el ebben az évben. Az amerikaiakkal ellenben, akik páros lábbal szálltak bele a kommunistaüldözésbe úgy az Államokban, mint a világ más pontjain (akkor éppen még Vietnamban), Hollandiában valakinek egy zseniális ötlete támadt. Hatalmas hadsereg és infrastruktúra híján csalafintasággal próbáltak az ellenség közelébe jutni. Egészen pontosan a Vörös Kínát célozták meg.

KULTURÁLIS FORRADALOM KÍNÁBAN

1966-ban indult és 10 évig tartott a Mao Ce-tung által meghirdetett kínai kulturális forradalom, aminek eszköze a fanatizált fiatalság volt és célpontja a Mao által veszélyesnek vélt, lehetséges belső ellenfelei, a párt funkcionáriusai és a főiskolai, egyetemi tanárok, de úgy általában az értelmiség.

00.jpg

Kínai propagandaplakát a forradalom idejéből

A forradalom elsősorban városi jelenség volt, a múzeumokat felforgatták, százezerszámra semmisítettek meg régi műtárgyakat, műemlékeket. A feltüzelt ifjak tanáraik ellen fordultak, nyilvánosan megszégyenítették és bántalmazták őket. Az utca embereit is terrorizálták, a viselkedési normáikat száz százalékosan a Mao-idézetekből összeállított kis vörös könyvben leírtakhoz próbálták hozzákényszeríteni. Sokan vidékre vonultak, önkéntes tanítóként és a parasztoknak mutattak be kommunista előadásokat, valamint monumentális kampánymunkákban vettek részt. 

Mintegy félmillió ember esett áldozatául a tíz évig tartó ámokfutásnak.

Mao szempontjából a forradalom elérte célját, ugyanis annak keretében sikerült eltávolítania hivatalaikból a legtöbb ellenfelét és kritikusát, és újra saját kezében összpontosítania a párthierarchia fölötti uralmat.

Amikor a holland MLPN kommunista párt elnöke Kínában járt, a díszes vacsoraasztal mellett csak ő és kísérete tudta, hogy ha vendéglátójuk rájönne a svindlire, már biztosan nem utazhatnának haza az országból, hanem egy hideg börtöncella lenne otthonuk rövid életük hátralévő napjaiban.

1949_junius_a_holland_kommunista_part_a_cpn_valasztasi_hirdetee_egy_barkan_a_korabbi_valasztasokon_a_kummunista_part_volt_a_legerosebb_politikai_csoportulas_amszterdamban_a_voksok_32_sz-t_szerezve_meg.jpg

Az igazi holland kommunista párt választási hirdetése egy bárkán 1949-ben. Forrás: Flickr

Akinek biztosan kicsit gyorsabban vert a szíve a kínai látogatás alatt nem volt más, mint Pieter Boevé aki a holland hírszerzésnek dolgozott és 1968-ban - már korántsem baloldali meggyőződésből - alapította meg az MLPN-t azaz a Hollandiai Marxista-Leninista Pártot. A szervezet nevéből szándékosan hagyta ki a kommunista szót és tette bele Marxot és Lenint.

nevtelen.jpg

A holland MLPN párt plakátja

Kína ugyanis ezekre az évekre szakított az aktuális szovjet baloldali ideológiával, elutasította a hruscsovi retorikát, a sztálini személyi kultuszról, valamint a generalisszimusz által elkövetett bűnökről, és az alapoknál maradva Marx, illetve Lenin téziseit, valamint Sztálin kérlelhetetlen gyakorlatát igyekezett követni. Az újonnan gründolt holland szélsőbalos pártocska havi kiadványaiban rendre az aktuális szovjet vezetés hibáira rámutatva igyekezett a kínai ideológiát magasztalni. Ez a kínai pártvezetésnek olyannyira tetszett hogy többek között a lapkiadáshoz is felajánlották segítségüket, sőt a párt vezetőjét meghívták országukba, ahol személyesen az ország második embere, Csu En-laj miniszterelnök adott számára fogadást. A kínaiaknak persze fogalmuk sem volt róla, hogy a párt többezres támogatói létszáma fiktív emberekkel van feltöltve és valójában csak 12 tagja van, ők is mindannyian holland kémek, akik csak információt akartak a kínai szándékokról.

Pieter Boevét - miután balos érzelműként 1955-ben egy kommunista ifjúsági szemináriumon vett részt Varsóban - a holland hírszerző szolgálat, a BVD szervezte be, amit elfogadva hamarosan ellátogatott Pekingbe egy hasonló kongresszusra. Így már a kínai-szovjet ideológiai szakadásról közvetlenül a BVD számolhatott be. Korábbi baloldali szervezetekben betöltött pozíciói mellett 1966-ban indította el "saját" újságját a De Kommunistot, amit kizárólag a BVD szakemberei írtak.

dekommunist.jpg

Sajnos nem leltem nagyobb felbontású képet

A pártalapítás után már "ismert holland kommunistaként" juthatott be újra Kínába, már felsőbb körökbe. A hollandok így sok mindent megtudtak Kína titkos működéséről, ráadásul a kínaiak fizettek is Boevének, hogy pártját fejleszthesse. Mindezt ráadásul úgy tehette meg hogy hivatalosan nem volt BVD-alkalmazott, ugyanis ekkoriban egy általános iskolában volt matematikatanár. Kína mellett Albániával is szoros kapcsolatot ápolt a holland kamupárt, de az ország politikailag a keleti blokkban annyira súlytalan volt, hogy sok esetben nehéz volt lerázni őket, hogy a nagy halra koncentrálhassanak az ügynökök.

nieuwsblad_be.jpg

Pieter Boevé a kétezres években. Forrás theguardian.com, státusz: kérdéses

A pártot végül a Szovjetunió összeomlása után oszlatta fel a BVD. A titkot 2001-ig őrizték, amikor egy volt ügynök írt könyvet az ügynökség titkos műveleteiről. Boevé a brit The Guardiannek 2004-ben adott interjújában így nyilatkozott: "Meghívtak minden nagy eseményre minket - a néphadsereg napjára, az állami évfordulókra, mindenre. Ünnepségeket tartottak nekünk a Népi Nagyteremben és hosszú cikkeket írtak a párt napilapjaiban. No és sok pénzt kaptunk tőlük..."

A bejegyzés trackback címe:

https://ritkanlathatotortenelem.blog.hu/api/trackback/id/tr2016435888

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ZON 2021.02.23. 14:36:52

Nem kellett attól tartaniuk, hogy a "valódi" holland kommunisták kiszagolják a svindlit,
és felnyomják őket a kínaiaknál ?

gintonic.azigazi 2021.02.23. 16:04:30

@ZON: “valódi holland kommunista” gondolom annyi volt mint cigány bányász.

ZON 2021.02.23. 18:39:19

@gintonic.azigazi: igazad lehet. Vajon a bárkán lévő feliratot ki hamisította ?

JTom · http://ritkanlathatotortenelem.blog.hu 2021.02.23. 18:43:08

@gintonic.azigazi: 1949-ben még Amszterdamban 32% szavazott rájuk ezzel második erővé váltak. az ötvenes évektől figyelhető meg a lejtmenet, főleg az 1956-os magyar események után. a nyolcvanas évekig stabil 10 ezer fős tagságuk volt, a csúcson pedig (1946-47) ötvenkétezer.

AZ A BAJ...HOGY BE SE JÖNNEK 2021.02.23. 19:51:26

"KULTURÁLIS FORRADALOM KÍNÁBAN"

Napjainkban az USA-ban zajlik. Az egyik hivatásos idióta-Katja Günther-szerint a kutyák láncon tartásának tiltása a fehér felsőbbrendűség megnyilvánulása. No comment..

halaloszto 2021.02.23. 20:17:44

Vicces kis sztori, így utólag.

viszont:
Ha valaki valamibe beleszáll, az nagyon nem ugyanaz, mintha beszáll.

csakeztengedte 2021.02.23. 20:48:20

Első kép szerintem Milano. Piazza del Duomo.

heki 2021.02.23. 21:23:35

@gintonic.azigazi: hm, elég sok cigány bányász dolgozott Tatabánya (vagy Borsod) környékén, félig-meddig áttételesen (keresztapaság) kapcsán rokonaim közt tudhatom őket. Csak mondom. Nézz utána, nyugodtan, akár Komló környékéről is. Mindez persze nem érvényteleníti a gondolatod, hogy holland kommunista kevés volt, csak annyit mondok, elég sok cigány bányász volt.

Alick 2021.02.23. 21:45:21

@AZ A BAJ...HOGY BE SE JÖNNEK: Pont ezt akartam én is írni. A maoista Kulturális Forradalom a múlt, a gyökerek eltörlését jelentette.
Ha pl. a BLM nem felvállani és tanulni akar az (afro-amerikai) múltból, azzal csak azt érik el, hogy jövő nélküli súlytalan bábok lesznek.

omron 2021.02.23. 22:02:52

,,ha vendéglátójuk rájönne a svindlire, már biztosan nem utazhatnának haza az országból, hanem egy hideg börtöncella lenne otthonuk rövid életük hátralévő napjaiban."

Gondolom a kivégzés költségeit meg - szokásuk szerint - leszámlázták volna a hollandusoknak.

kvp 2021.02.23. 22:26:19

"Nem kellett attól tartaniuk, hogy a "valódi" holland kommunisták kiszagolják a svindlit,
és felnyomják őket a kínaiaknál ?"

Ezert is voltak ugynokok. Az alapelv itt az volt, hogy a moszkva partiakat a maoistak balrol kritizaltak. A kommunistak alapvetoen feltek toluk, pl. itthon is nagyon tartott az mszmp az 1980-as evek elejen a meggyozodeses maoistaktol, mint pl. Demszky, a kesobbi budapesti fopolgarmester. Vicces, de beloluk lettek kesobb a szelso liberalisok, a mai globalistak elodei. (ezert is van a maoista blm olyan joban a globalistakkal, pedig ellenerdekeltnek tunnek, viszont mindket fel ellenzi a nyugati allamok letet, csak ha gyoztek, akkor maskent kepzelik el a folytatast)

Mondjuk azt, hogy a hollandok otlete jo huzas volt, gazdasagi vallalkozasnak sem utolso. Ma mar nem lehetne meglepni, mert tul sok valodi tamogatojuk lenne.

ZON 2021.02.23. 22:38:41

@kvp: de gondolom, az MSZMP is ráállította informátorait a hazai maoistákra. Ha a holland kommunisták nem is voltak állampárt, biztosan lehetett közöttük olyan, aki megpróbált bekukkantani a "rokonokhoz".

toncsi64 2021.02.24. 10:49:44

Vajon mi lett a sorsa a kínaiak pénzügyi támogatásának ? Elvesztette közpénz jellegét ? Nem kérték számon a felhasználását és nem tűnt fel nekik (a kínaiaknak), hogy ennyi pénzből már fél Hollandiát tele kellett volna plakátolni Maóval és sarlókalapáccsal ? Bevallom vannak kétségeim a sztorival kapcsolatban ill. ha ez így van akkor Kínában az illetékesek sem álltak kétszer sorba az észosztásnál :)

David Bowman 2021.02.24. 14:02:35

@gintonic.azigazi: @heki: szerintem még zsidó is akadt. A mondás azt hiszem eredetileg zsidó bányászokról szólt.

David Bowman 2021.02.24. 14:12:44

@kvp: Demszky a 70es évek elején volt maoista, a többi barommal együtt, akik most az EUt vezetik.
Akkor nem csak nekem tüntek a BLMes bűnöző zsidók a vörös gárdisták mai utódainak.

gintonic.azigazi 2021.02.24. 14:13:02

@toncsi64: szerintem eleve feketén csorgatott pénzeknél igen nehéz nyomon követni, most nem aktualpolitizalni akarok - az a bloggazda nagyon helyesen nem is engedne - az EUs penzek AMIK BULGARIABA MENNEK - ( tehat nem a magyar allapotokat irom tisztelt bloggazda :) is rengeteg sikkasztas es csalas es korrupcio van szoval ami eleve feketen jon na ott aztan lehetoseg volt boven kaviárra lóversenyre költeni, a könnyü nök / nehéz italok szerintem nagy csábitás volt anno a derék ál-kommunista hollandoknak szerintem.

gintonic.azigazi 2021.02.24. 14:16:40

@David Bowman: semmiféleképpen nem szeretném védeni Demszkyt de a ‘70-‘80-as években az ország elsö 50 legokosabb embere klub tagja volt, aki picit ismeri ( attetelessen is ) az tudja hogy brilliáns elme volt, a nok is ezert szerettek. A nyolcvanas evek kozepen kb ezer ember latta vilagossan hogy lefott a kave a Kadar rendszernek, mar elkezdodott a helyezkedes ( politikai, gazdasagi poziciokat kezdtek epiteni ) ebben a jatekban egyontetu velemeny volt hogy Demszky meghatarozo figura lesz a kovetkezo “rendszer” ben

gintonic.azigazi 2021.02.24. 14:18:12

@heki: gondolom azert volt szombaton is muszak, annyian nem voltak :)

gintonic.azigazi 2021.02.24. 14:23:04

@JTom: arányaiban a Türmer féle utopisztus-kommunizmusról beszélhetünk szerintem, marginálissak. Eleve a nématalföld ( mélyen református ) polgari tarsadalma nem lehetett melegágya a kommunista eszméknek szerintem, errol olvashatunk a Sötétség Délben- ben is. Jelzem, Marinus van der Lubbe is “ maganyos kommunistanak” lett beallitva, ha igaz hogy o gyujtotta fel a Reichstagot

gigabursch 2021.02.25. 20:18:01

@heki:
Kb ugyanezt írtam le, de valahol elveszett az éterben.

gigabursch 2021.02.26. 08:07:25

@gigabursch:
Még annyit tettem hozzá, hogy ötezer alászállással mehetett teljes értékű nyugállományba.
Azaz, ha 14-16 évesen elkezdett dolgozni, 40 felé már bőven nyugdíjas volt.

gigabursch 2021.02.26. 08:08:49

@gintonic.azigazi:
Ezt maximum csak a "hírhedt ötven értelmiségi" mondhatta el róla.
Nem volt buta, ez tény. De hogy kis hazánk 50 legokosabb embere között lett volna? - Naneeee!

David Bowman 2021.02.28. 12:18:50

@gigabursch: Aki egy percig is maoista volt, az nem lehet valami nagy lumen.
süti beállítások módosítása