'RLT Best of' - IBM és a Harmadik Birodalom

2019. augusztus 18. JTom

Herman Hollerith, az amerikai népszámlálási iroda munkatársa 1884-ben szabadalmaztatta az általa feltalált lyukkártyás adatnyilvántartó gépet. Találmányának később jelentős szerepe lett a III. Birodalom nemzetiségi politikájában, és az Endlösung - azaz a Végső Megoldás -  gyors és hatékony megvalósításában.

IBM_and_the_Holocaust_(cover)_2.jpg

A blog nyári visszatekintő válogatásának, a Ritkán Látható Történelem 'Best of"-sorozatának mai - nem éppen könnyű nyári olvasmánynak szánt - darabja eredetileg 2014. december 3-án jelent meg az oldalon.

https://ritkanlathatotortenelem.blog.hu/2014/12/03/ibm_es_a_harmadik_birodalom

1908_Hollerith_Machine.jpg

Az első lyukkártyás nyilvántartás az 1890-es amerikai népszámláláskor készült. A kísérlet sikerült, több millió amerikairól sikerült egy belátható időn belül automatikusan leválogatható adatbázist létrehozni. Hollerith 1896-ban megalapította a Tabulating Machine Co.-t, és alig tíz esztendő múltán már hat vasúttársaság, az Eastman Kodak, a National Tube, az American Sheet and Tin Plate, a Western Electric és még mintegy száz másik nagyvállalat, de iskola is használta ügyvitelében gépeit.

Például egy egyetem tanulmányi osztályának nyilvántartása így nézhetett ki a húszas években: 

reg-card-45.gif

Hollertith gépe pedig azt tudta, hogy eme lyukkártyák ezrei közül belátható időn belül, automatikusan le tudott szűrni és egy külön fakkba osztályozni különböző feltételeknek megfelelő rekordokat, adott esetben pl. a 36-os kurzus hallgatóit. Utána már csak szép sorban le kellett olvasni a neveket az egymás után sorakozó kártyákról.

A századforduló körül új szereplők jelentek meg az egyre bővülő lyukkártya-piacon, ám rövid konkurenciaharc után e cégek fuzionáltak, és ebből a fuzióból született meg 1911-ben a Computing Tabulating Recording Co., amely 1924-ben  International Business Machines Corporation-ra (IBM Co.) változtatta nevét. 

De  még mielőtt ezt megtette volna, 1923-ban felvásárolta a Németországban 1910 óta működő, a Hollerith-féle berendezéseket licensz alatt gyártó Dehomag GmbH 90%-át.

Tíz esztendővel később, 1933 április 12-én Hitler népszámlálást tartott, és az eredmények statisztikai feldolgozásával a Dehomagot bízták meg. 500 000 népszámláló biztos járta Németországot, és 450 operátor lyukasztgatta a kártyákat váltott műszakban. Egy-egy lyukkártya elkészítésének normaideje 24 másodperc volt. A 22-es oszlop hordozta az ekkor még jelentéktelennek tűnő információt: 1. sor protestáns, 2. sor katolikus, 3. sor... zsidó.

volkszahlen_mit_hollerith.png

Az 1933-as német népszámlálás plakátja

Amikor az összes lyukkártya elkészült, a náci tisztviselők képessé váltak arra, hogy 24 000 kártya/óra feldolgozási sebességű gépeiken akár néhány nap alatt leszűrjék az adatbázisból mondjuk az összes 40-65 év közötti, lengyelül beszélő, Berlin vonzáskörzetében élő zsidó férfit, névvel, címmel, és már csak át kellett adni a listát a helyi rendőrségnek, hogy a hatalom gépezete mozgásba jöjjön.

Ennek tudatában meglehetősen hátborzongatónak mondható a Dehomag GmbH. korabeli reklámplakátja:

R01tb.jpg

"Hollerith féle lyukkártyákkal mindent áttekinthet" Azt meghiszem...

Több mint 2000 db tabulátor masinát szereltek föl szerte Németországban, jutott minden koncentrációs táborba, minden tartományi népességnyilvántartó hivatalba. A gépek a Dehomag tulajdonában voltak, technikusaik néhány hetente jártak karbantartani őket, mindenki pontosan tudta, hogy hol és mire használja őket Hitler.

IBM-Genetic-Data10oct05.jpg

Thomas Watson, az IBM igazgatója (középen) személyesen tárgyal Adolf Hitlerrel (balra) 1937-ben ugyanezen évben Hitler kifejezetten neki kreált, speciális érdeméremmel tüntette ki Watsont

Watson közvetlen munkatársai, mint Harrison Chauncey és Werner Lier rendszeresen jártak a náci Németországba tárgyalni. Ha émelygett is kicsit a gyomruk, legyőzték, mert nekik óriási üzlet volt a holokauszt. Hogy mekkora, talán azzal érzékeltethető a legjobban, hogy csak Németországban évente 1,5 milliárd lyukkártyát adtak el.

A DEHOMAG munkatársai gondosan megtervezték az adatbázisok struktúráját. Példának okáért a koncentrációs táborok számára gyártott lyukkártyák kitöltési útmutatóján ott állott: 001 jelenti Auschwitzot, 002 Buchenwaldot, 003 Dachaut stb. A rabokat is osztályozták, a homoszexuálisok 3-as, a zsidók 8-as, az antiszociálisok 9-es, a cigányok 12-es kódot kaptak. A halálok hasonlóképpen be volt osztályozva: a természetes halált 3-as, a kivégzést 4-es, az öngyilkosságot 5-ös, a "különleges" elbánást (ez volt a gázkamra) a 6-os jelentette.  

Dachauban a Hollerith gépeket a kétszintes légvédelmi bunkerben helyezték el és az SS-személyzet kezelte őket.

dachau 1945_1.jpg

A bunker egy korabeli légifelvételen...

...és napjainkban (az a sötétszürke a fák között):

03.jpg

02.jpg

 

Amikor 1941-ben az USA belépett a világháborúba, az amerikai és német leányvállalat közötti hivatalos kapcsolatnak meg kellett szakadnia. Ezután az IBM genfi irodáján keresztül támogatta tovább a német leányvállalatot, illetve a Lengyelország megszállása után sebtiben gründolt Watson Business Machinest. (Mert az Auschwitzba vezető vasút is elfogyasztott évi 21 millió lyukkártyát.)

A holokauszt megtörtént volna az IBM technológia nélkül is, ez nem vitás. A különbség az hatékonyság és az intenzitás. Amit a tabulátorok pár nap alatt leválogattak, azon hivatalnokok évekig elnyammogtak volna. De az IBM szerette a pénzt, a totális hatalomra törő rezsimek meg szerették az IBM-et. Hogy mennyire, hadd mutassam be egy találós kérdéssel: szerintetek melyik volt az az egyetlen nagyvállalat, amelyet a legsötétebb Rákosi-korszakban sem államosítottak be? Igen, az 1947-ben alapított International Business Machines Corporation Magyarország.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://ritkanlathatotortenelem.blog.hu/api/trackback/id/tr9215011660

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

¿Qué tapas hay? 2019.08.18. 18:49:28

"Mert az Auschwitzba vezető vasút is elfogyasztott évi 21 millió lyukkártyát"

Melyik?
149 Oderberg-Dziedlitz-Auschwitz-Trzebinia (99,7 km, RBD Oppeln)
148u Auschwitz-Krakkó (66,2 km, RBD Oppeln, majd 532e Gedob)
146b Kattowitz-Myslowitz-Auschwitz (32,6 km, RBD Oppeln)

Azon gondolkodtam, ha ez a három, kb. 200 km-nyi vasútvonal (egy másodrendű harántoló fővonal és két mellékvonal, a Német Birodalmi Vasút hálózatának 0,36%-a) elfogyasztotta a III. Birodalom éves lyukkártya-igényének 1,4%-át, akkor a teljes birodalmi hálózat mennyit fogyasztott volna, ha lett volna elég lyukkártya.

gintonic.azigazi 2019.08.19. 00:35:24

kapitalizmus mukodese : piaci igeny keletkezik amit egy vallalkozas kielegit.

itt nincs semmifele latnivalo. Az hogy nemcsak a nacik voltak a bunosok hanem pl az IBM ( meg a Ford, a Fanta, a VW, AGFA, BASF etc ) mert szolgaltattak az a legnagyobb butasag a foldon. Lehet eljon meg az az ido hogy az a ceg volt a hibas a gazkamrakert aki a gazt gyartotta ( BASF, ciklon B ideggaz ) es nem is a jo derek nacik akik csak elotleteltek a dolgon dehat gazt nem gyartottak. fuj.

pitcairn2 2019.08.19. 08:10:33

@gintonic.azigazi:

azért ez egy kissé bonyolultabb és szövevényesebb történet ennél

Wall Street and the rise of HItler

www.voltairenet.org/IMG/pdf/Sutton_Wall_Street_and_Hitler.pdf

olyan sztori mely kapcsán végül még a BBC is magyarázkodni kezdett

BBC - Banking with Hitler
youtu.be/QGP1aAtWA5A?t=12

pitcairn2 2019.08.19. 08:30:09

ha már Rákosi elvtárs szóba került egy "kissé" megdöbbentett az, hogy szépreményű bank-tisztviselőként indult a karrierje és a kommunista-megtérése is Londonban esett meg, ahol a Brit Bankszövetség ösztöndíjával a City-ben tanult és dolgozott... (a munkahelye vmelyik bank volt, de arról nem találtam infót, hogy melyik...)

„He (Mátyás Rákosi) attended the Eastern Academy in Budapest and won a scholarship to the Bankers’ Association language school in London. He remained in England to work at a bank. „

Heads of States and Governments Since 1945
Szerkesztette: Harris M. Lentz
shorturl.at/djLR4

és még arról sem egyértelműek az infók, hogy hány évet volt Londonban mivel a hivatalos önéletrajz szerint egyet, míg a britek szerint négyet...

"He (Rákosi, Mátyás.) then spent four years as a clerk in a small banking concern in London, but got into trouble with the London police on account of his activities as a Communist agitator and lost his job"

Magyar közéleti személyek angol szemmel 1945-ben
epa.oszk.hu/01500/01500/00010/pdf/EPA01500_lymbus_2012-2013_327-350.pdf

egy biztos, még az 1940-es években is kitűnően beszélt, tárgyalt angolul...

pitcairn2 2019.08.19. 08:32:16

@pitcairn2:

szomorú, hogy nem működik a link:(

újabb próba

shorturl.at/djLR4

mindenesetre az idézet alapján is meg lehet találni a könyvet

vhogy nem így képzeltem a kommunista forradalmárok "genezisét"...

David Bowman 2019.08.19. 20:50:08

@¿Qué tapas hay?: Ausvucira nem vonatkozik a matematika. Annyi és késsz.

David Bowman 2019.08.19. 20:52:12

@pitcairn2: Kik finaszírozták Dolfit? Hát akiknél a pénz volt. És kiknél volt a pénz?

pitcairn2 2019.08.20. 17:34:40

@David Bowman:

hát ez sajnos még totál átpolitizált téma, azt mindenesetre a fenti BBC dokumentumfilm is ékesen bizonyítja, hogy rengeteg kényes szál van itt...

a BIS ma a jegybankok jegybankja...

és még a saját honlapjukon is elismerik, hogy 1944 végéig vadul csencseltek Adolfékkal...

www.bis.org/about/history_2ww2.htm

akkoriban még a BIS-t birtokló jegybankok magántulajdonban voltak, az USÁ-t meg a nagy Wall Street-i bankok képviselték, ez egészen 2001-ig így volt

www.bis.org/press/p010108.htm

lomposfarkas 2019.08.23. 23:04:03

És tegyük hozzá, hogy a zsidók (kiknek világméretű fájdalmát csak a zöldhasú dollár képes enyhíteni) megkóstolták az IBM-et is, hátha némi "kárpótlást" ki tudnak kényszeríteni belőlük, de mohóságuk miatt veszélybe került egy nagyobb konc és visszatáncoltak.
www.origo.hu/nagyvilag/20010403megsem.html

kolomparlole1114 2020.05.10. 21:45:04

@gintonic.azigazi: A Zyklon B-t egy zsidó találta fel - értelemszerűen nem a saját kivégzésére. A kést se a haverjának hátába szúrására találta fel az ősember, mert hát éhes azért többször volt mint harcos kedvű. Csak jó volt arra is. Ahogy az IBM gépek is. Ez a zsidósajnáltatás viszont már kezd unalmas lenni, már az anyjának a malomtulajdonos kulák szeretője isbűnös, mert ismert valakit aki hallott a holokausztról. Naponta jönnek a bepróbálkozások hogy fizessen az állambácsi, fizessen a vasút, mert az ő kocsijavial vitték a zsidókat, de fizessen a kerékgyártó is, mert kerék nélkül a vasúti kocsi se szállított volna zsidó, ésáatöbbi... Mi meg naponta érezzük bűnösnek magunkat, hiába születtünk 50 évvel később, de ugye ilyenkor számítanak az apák bűnei, a kollektív felelősség, csak akkor nem ha zsidókról van szó... Ezzel csak azt érik el hogy aki még nem antiszemita az is az lesz. Szar ügy volt a holokauszt, főleg annak akit érintett, de hát volt még ilyen rengeteg a történelemben, azokkal mi van? A tatárjárásért, tröök 150 évért, trianonért ki fog minket kárpótolni? Nekünk miért kéne másokat jobban sajnálni? Mindenki sajnálja saját magát, és ne erőszakolja a másikra a saját baját, mert annak is van elég!

ZON 2020.05.10. 22:03:35

@kolomparlole1114: volt még egy diktatúra, ami kisgyermekeket irtott ki iparszerűen a művelt XX. században ? És tényleg unfair vagy, ha a tatárok, vagy a törökök barbarizmusához hasonlítod a holokausztot.. A Gulagra , Recskre is nagyrészt nagykorú férfiakat hurcoltak. Még a bérgyilkos Leon is azt mondta : " Nőt és gyereket soha..."

gigabursch 2020.05.11. 11:32:46

@ZON:
Igen.
Pl. a törökök nem irtották a gyerekeket, csak épp a szüleik ellen harcoló janicsárokat neveltek belőlük.
Szerintem is unfair nem a tényeket nézni.

A tatárjárás vitatott, de tevékenységében teljes korfát érintő népirtásáról ne beszéljünk, mert nincs min vitázni

A hapszbuhok tudatos felvidéki és erdélyi magyartalanítása, elszlávosítása, elrománosítása (magyar területeken tudatosan tót, román népiskolát üzemeltettek) szintén nem vita tárgya.

Nem csak a zsidókat ért tragédia és ezt nekik is tudomásul kell venniük.
S nekem sok ember halála fáj, nem csak kizárólag az övék.

ZON 2020.05.15. 23:03:37

@gigabursch: nem tűnt fel, hogy a HUSZADIK századról beszéltem ? "XX."

gigabursch 2020.05.21. 15:10:53

@ZON:
Dehogynem.
Csak épp marha unalmas, hogy a XX. században látszólag ezen kívül semmi nem történt.
Meg nem árt tudni, hogy arányaiban és méreteiben ez az eset sok máshoz fasorban sincs.
Ezért kell a helyén kezelni.

Namely 2020.05.22. 23:17:57

@gigabursch: @ZON:
plusz egy valagnyi film, színmű, botlatókő, emlékév, emlékhónap, kötelező látogatás az iskolában, cipők, utca, rakpart, kisfaszom átnevezése, és ha esetleg ezek ihletésére túlságosan sokat kérdezel, akkor mehetsz a bíróságra a szólásszabadság nevében.

Röviden: kib*tul unalmas már, és ráadásul ezért a sz*rért még nekünk kell fizetnünk. Ha valaki szégyellni akarja magát az a saját, adózott jövedelméből fizessen ezeknek a lelki zsarolásért fejpénzt.
süti beállítások módosítása