'RLT Best of' - De mi van a WC-vel?

2019. augusztus 04. JTom

Ez egy gyakori kérdés volt a XIX. század végi amerikai nagyvárosokban, amit a bérlők tettek fel a háziúrnak. A válasz kétféle lehetett. Most a rosszabbik lehetőséget vizsgáljuk.

new-york-city-before-indoor-toilets-2.png

New York-i szegények lakta bérház WC-i

A blog nyári visszatekintő válogatásának a Ritkán Látható Történelem 'Best of"-sorozatának mai darabja - Jtom írása - eredetileg 2017. január 22-én jelent meg a Hogyan Történt? testvérblog oldalán.

https://hogyantortent.com/de-mi-van-a-wc-vel/

Szinte felfoghatatlan, hogy a XIX. század végén mekkora fejlődésen mentek keresztül az amerikai nagyvárosok. A lakosok száma ugrásszerűen nőtt, a települések hatalmas ütemben terjeszkedtek. Az újonnan érkezettek - jellemzően szegény alsóbb osztályok tagjai - elhelyezésére ezrével épültek a bérházak. Ezek 5-6 emeletes, 70-80 lakásos, rendkívül alacsony színvonalon megvalósított épületek voltak, a kornak megfelelően WC és fürdő nélkül épültek. Míg a fürdés kérdését elintézhették a lakók a családi lavórral és az esetleges közeli közfürdő heti, vagy havi egyszeri meglátogatásával, addig a WC kérdése mindig Achilles-sarka volt a bérházaknak. A lakóépületek döntő többsége udvari WC-vel volt "felszerelve", ami 4-5 "pottyantóst" jelentett a földszinten, amihez reggel-este, hóban, fagyban bizony le kellett ballagni (és néha sietni). Reggeleken hosszú sor kígyózott előttük és a tisztaságuk minimum kétségbeejtő volt. A kosz és a bűz mellett a betegségek terjesztői is megbújtak bennük. Patkányok és rovarok melegágya volt az udvari budi.

70eb404202308950f9555f81e9781a80-768x565.jpg

A washingtoni Massachussets Avenue egyik bérházának udvara a vécékkel. Ne valami eldugott külvárosi utcára gondoljunk, ez a főváros szíve, alig pár száz méterre járunk a Capitoliumtól vagy a Kongresszusi Könyvtártól

new-york-city-before-indoor-toilets-1.jpg

New York, 1900

A vécéken átlag 25-30 ember osztozott. Ezek az udvari vécék persze nem voltak végtelen kapacitásúak, a lyuk, ami fölé települtek egy idő után megtelt, és üríteni kellett. Ezt ló vontatta kocsikon szállították el, miután kimerték tartalmuk nagy részét. A nemes egyszerűséggel csak "Night Soil"-nak (kb. éjszakai termés) nevezett anyagot a XIX. század végéig elsősorban az Upper West Side környékére hordták az épülő Central Park észak-nyugati felére, felhasználva azt a park növényeinek trágyázására is, vagy szimplán beleborították az East Riverbe és a Hudson folyóba a kikötők környékén.

new-york-city-before-indoor-toilets-3.jpg

"A szagot nem örökítheted meg"- írja a kép alá készítője, és azt hiszem, nyugodt szívvel hihetünk neki

A helyzet eldurvulásával - a parti vizekben felgyülemlő bűzzel főleg - egyre több helyen uszályokra rakodták az "anyagot", és a parttól messzebb igyekeztek megszabadulni tőle. A huszadik század elején az igények és az életszínvonal növekedésével a WC-helyzet is javult. A lakásokat igyekeztek ellátni a "legkisebb helyiséggel" is, de az udvari WC még sokáig megmaradt az igazán szegényeknek.

a-tenemant-toilet-in-douglass-flats-in-washington-circa-1908.jpeg

Egy korszerűbbnek számító WC-sor. Vízöblítés itt sincs, az anyag az utca felől üríthető tartályba kerül

a-package-of-toilet-paper-circa-1887-1900.jpg

Vécépapír az 1880-as évekből. Csak a tehetősebbek kiváltsága volt

Nem csak az emberek

A nagyvárosok teljes ellátáshoz szükséges árucikkek szállítását, a szolgáltatások nagy részét autók híján lovak segítségével végezték. Az 1880-as évekre az Egyesült Államokban 30 milliós volt a városi lakosság száma. Az őket kiszolgáló lovak hihetetlen létszáma komoly válsághoz vezetett a 19. század végi New Yorkban és Brooklynban. Az 1880-as évek végére az utakon dolgozó lovak napi kb. 2 millió kilogramm trágyával és 1 millió liter vizelettel szennyezték a várost!

Az 1898-ban New Yorkban megrendezett első nemzetközi várostervezési konferencián, melyre a világ minden tájáról érkeztek résztvevők, a legfőbb téma nem a helykihasználás, a gazdasági fejlődés, a lakhatási, vagy infrastrukturális problémák megoldása volt, hanem valami sokkal prózaibb: a trágya.

rosszallapot.jpg

New York, Ludlow street és Houston street sarka, 1880-ban készült rajz, ami a 20 évvel későbbi állapotokat jövendölte

1880-ban New York lóállománya 180 ezerre volt tehető, ami elképesztő szám. A trágya elszállításának egyetlen eszköze a lovaskocsi lett volna. Az egekbe szökő lólétszám miatt pedig a trágya gyorsabban gyűlt, mint ahogy el lehetett szállítani – kialakult egy ördögi kör. A 19. század elején még virágzott a trágyakereskedelem, a farmerek ugyanis jó pénzt fizettek a trágyáért, amit felhasználhattak földjeiken. Az 1800-as évek végére azonban már az istállótulajdonosoknak kellett fizetniük a trágya elszállíttatásáért.

A belvárosi utcák leginkább trágyadombra hasonlítottak. Az utcasarkokon utcaseprők jelentek meg, akik némi aprópénzért a lehetőségekhez mérten megtisztították az utat a járókelők előtt. A száraz trágya pora irritálta a légutakat, és vastag rétegben ráült az épületekre, de az esőzések sem javítottak sokat a helyzeten. Közterület-fenntartó vállalatok ekkoriban még nem léteztek.

Egy átlagos városi ló mindössze két évet töltött munkában, mert a kövezett utakon a patkolt lovak könnyen elcsúsztak, elestek, különösen nedves vagy fagyos időben. Átlagosan minden 160 kilométer megtett útra jutott egy esés. Ilyenkor, ha lehetett talpra állították az állatot, de sajnos nem volt ritka a halálos baleset. A végeredmény így is, úgy is forgalmi dugó lett. Az elpusztult lovakat a rendelkezésre álló technológiákkal igen nehéz volt elszállítani. 1880-ban évente 15 000 lótetemet kellett elvinni New York utcáiról, naponta tehát 41-et. A késlekedés újabb forgalmi akadályt és persze a trágyához hasonlóan egészségügyi kockázatot jelentett.

Szerencsére a gépkocsik megjelenése megmentette a nagyvárosokat a saját szennyükbe fulladástól. A századforduló után rohamos ütemben váltották le a lovakat az autók.

A keretes cikk forrása: lovasok.hu,  Magyar Dorottya engedélyével

Mentés

Mentés

A bejegyzés trackback címe:

https://ritkanlathatotortenelem.blog.hu/api/trackback/id/tr5814991000

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kolomparlole1114 2019.08.06. 00:56:38

Ezt a cikket egyszer már láttam. Lehet hogy pont itt?

Darw 2019.08.06. 01:10:02

@kolomparlole1114: A blog nyári visszatekintő válogatásának a Ritkán Látható Történelem 'Best of"-sorozatának mai darabja - Jtom írása - eredetileg 2017. január 22-én jelent meg a Hogyan Történt? testvérblog oldalán.

Csak a 3. sorig kellett volna leolvasnod a válaszért! ;)

acycloren 2019.08.06. 05:52:29

A soil angolul talajt és szennyet, mocskot jelent. A night soil kb. éjszakai szenny.

Azt nem értem, miért kellett volna sietni valakinek az udvari budira. Bili létezett mindig is. Éjjel senki nem gyújtott gyertyát és rohant ki a hóeséses, hideg éjszakába, hogy egy hideg udvari budin üljön. Ott volt a sarokban a potty pot, vagy chamber pot (bili), abba hugyoztak, szartak. Aztán másnap kivitték. Vagy laza csuklómozdulattal az ablakon kiöntötték.

A WC-papír helyett az amerikai Közép-Nyugaton simán kukoricacsutkával töröltek segget. Máshol meg a Sears Roebuck katalógus puha, vastag lapjai szolgáltak WC-papírként.

Ami vicces, hogy Amerikában még mindig nem használnak bidét, bidé zuhanyt, magyarul vizet a WC utáni tisztálkodáshoz. Ami az amerikaiak kórokozóktól és piszoktól való beteges rettegését figyelembe véve meglepő. De a prűd protestáns kultúra a saját fenék tisztítás céljából való érintését láthatólag rosszabbnak tartja, mint a kakival szennyezett popsit.

kekecke · http://szepkiselet.blog.hu 2019.08.06. 09:03:03

@acycloren: hamarabb láttam amerikai háztartásokban bidét, mint itthon. De lehet, hogy csak szerencsém volt? 1989-ben jártam arrafelé...

2019.08.06. 10:29:11

@kekecke: hagyd, ez a csávó úgy működik, hogy látott/nem látott valamikor valamiből egyet, és abból rögtön következtet is háromszázmillió emberre. mellesleg én életemben nem használtam bidét, és a seggem köszöni, jól van. Szerintem teljesen felesleges túlzás, a nedves seggtörlő meg a napi rendszerességű zuhanyzás pont elég.

lomposfarkas 2019.08.06. 13:09:36

"Szerencsére a gépkocsik megjelenése megmentette a nagyvárosokat a saját szennyükbe fulladástól."
Amik aztán a gépkocsik füstjébe, porába és zajába fulladtak bele :)

Darth Revan 2019.08.06. 14:28:37

@Eugene Horse: a nedves torlo lehet a seggednek jo, a kornyezetnek nem. A csatornakrol nem is beszelve

@kekecke: amerikaban tenyleg nem elterjedt a bidet

@lomposfarkas: nekem is ez ugrott be egybol.

2019.08.06. 14:37:13

@Darth Revan: a bidé meg elhasznál 20 liter értékes ivóvizet, az se jó. Igazából semmi se jó, ami nem lapulevéllel seggtörlés, mert az 100% öko :)

Fotósképző · fotoskepzo.hu 2019.08.06. 18:42:18

A cikkben jelzett probléma nem csak az USA városokban volt meg, hanem mindenütt a világon – ugyanis ez nem város, hanem emberfüggő problémakör. Budapesten is az udvarban voltak a budik, sőt, sok házban – köszönhetően a szocializmusnak nevezett országtönkretételnek – még a '90-es években is a folyosó végi közös vécékben lehetett az ilyenfajta ügyeket intézni.

(Ja, a cikk meg tele van förtelmes helyesírási hibákkal, nem ártana legalább újaközlés előtt átfutni és javítani...)

élhetetlen 2019.08.06. 20:50:43

@acycloren: Történelem… Még harminc éve a József utcában is voltak házak, ahol az udvaron volt a budisor. Diplomás (tanár, védőnő) házaspár , csak pénz sehol, a férj itt hozott össze 20 nm-t eltartási szerződéssel. Ide házasodtak. Persze, a gyerek , mielőtt oviba megy, jobb, ha a bilin kívül ismeri a wc-t is. Ez ötszáz ezrembe került anno, ennyiért tudtak egy 55 nm-es fürdőszobás tanácsira cserélni. Történelem… Biztos, hogy ma már nincs ilyen nálunk?

élhetetlen 2019.08.06. 21:18:39

@Eugene Horse: “én életemben nem használtam bidét, és a seggem köszöni, jól van.” Mázli. “a nedves seggtörlő….pont elég.”. Csak rendszeresen meg kell venni. Egy handy bidehez egyszer megcsinálja a mester a hidegvízes kiállást, pár ezer forint, és működik. Sikerült a proktológust is meglepni a wc-m fotójával, mert itthon csak a hűtött, fűtött bide funkciójú ülőkéket reklámozzák, az hozza a pénzt. “a napi rendszerességű zuhanyzás pont elég.”, ha reggel tojsz, és este szoktál zuhanyozni, akkor nem. Egy handy bide használata max. 1 liter víz, nem 20. Veszélyes vízre eveztem, egyszer már leekéztek ezzel a mossuk a segget témával, de durván, nem tudom, most hogy úszom meg.

élhetetlen 2019.08.06. 21:55:08

@Fotósképző: Hú, ez komoly. “köszönhetően a szocializmusnak nevezett országtönkretételnek”. Ha még azt is tudnád, hogy a régi bérházak nem a szocializmusban épültek, hanem előtte, a szocializmusban épült lakótelepeken meg már voltak fürdőszobák, biztosan megzakkannál! Tudom, ismeret nem kell, gondolkodni végképp nem kell, elég a vak hit. Most minden szép, minden jó, mindennel meg vagy elégedve. Akinek van 30 millája, az kap még húszat az adónkból, hogy vehessen egy új CSOK-os lakást, akinek nincs, az így járt. Mert bérlakás nincs (nem szociális bérlakásról beszélek), és lakás kiadási kultúra sincs, de ezt te már nem érted. Tudom, felesleges volt írnom, de ráértem.

¿Qué tapas hay? 2019.08.06. 22:56:00

@Fotósképző: Hát igen, vannak a világon szerencsésebb országok és városok, mint például Bécs, ahol az orosz megszállás rövidebb ideig és csak részlegesen tartott, meg a kommunizmus is csak a kétezres években lett divatos.

Anna néni Penzingben lakott a Linzer Straßén, az egykori francia megszállási övezetben, és bizony az ő házában még a nyolcvanas években is a gangról nyíló közös wc-re jártak a lakók. Persze a tisztaság és az állapotok a korabeli legnívósabb budapesti házakét is meghaladták, de mindemellett mégiscsak folyosói közös reterátok voltak ezek.

JTom · http://ritkanlathatotortenelem.blog.hu 2019.08.06. 23:09:20

@Fotósképző: mutss rá a "förtelmes hibákra" kérlek, hadd javítsam ki.

gigabursch 2019.08.06. 23:55:10

@acycloren:
Krokodil Dundeenak is kihívás volt.

gigabursch 2019.08.07. 05:41:01

@JTom: budit használták rötyi helyett...
:-)

acycloren 2019.08.07. 06:22:14

@élhetetlen: Vidéki magyar megyeszéhelyen láttam gyerekkoromban régi belvárosi házban a folyosó végén közös WC-t a 80-as években, azt hiszem használatban is volt még. Meg ugyanabban a városban egy másik házban (szintén belváros), udvari budikat egymás mellett, de akkor azokat már rég nem használták, csak az épületük megvolt még.

acycloren 2019.08.07. 06:28:18

@Eugene Horse: A bidé nem használ el 20 liter ivóvizet. Főleg a modern, WC-ülőkébe épített verziók és a kézi bidé spray-k nem.
Vagy a palackos bidé, amibe 400-500 ml vizet töltesz.
Egy teljes testre kiterjedő tusolás vízigénye 20 liter, ha nem 10 percig folyatod a vizet magadra persze, hanem tudatosan, hatékonyan tusolsz.

A bidé vizet spórol és sokkal tisztább az eredmény, mint papíros bohóckodással.

acycloren 2019.08.07. 06:37:28

@élhetetlen: A handy bidet egy hatalmas találmány, mohamedán orszagokban kötelező kellék és tényleg alig használ vizet. A telepítése gyerekjáték, nem foglal helyet, mint az európai bidé (csésze), sokkal olcsóbb is, mint a japán TOTO hiperszuper bidé WC-ülőkék.
Aki pedig nem akar a vízvezetékre elágazást szereltetni, az használhat bidé palackot (travel bidet, bidet bottle). Amazonról lehet rendelni, de ha ezzel se akar vesződni az ember, akkor egy félliteres ásványvizes vagy kóláspalack is megteszi.

2019.08.07. 21:35:21

@acycloren: kézmosó csappal (nyilván ha van) benedvesíted a wc papírt (nyilván ha van) amennyit akarsz, oszt olyan fényesre törölheted a segged velem amilyenre akarod

acycloren 2019.08.08. 05:16:08

@népszopás: A WC papír benedvesítve szétmállik, nem tisztít megfelelően, ha pedig már van csapvíz, akkor miért nem a feneked mosod meg vele? Komolyan. Te tuaolninis úgy szoktál, hogy benedvesített papírral törölgeted a testedet?
Én komolyan nem értem, hogy lehetnek ennyire igénytelenek az emberek, hogy nem használnak vizet.
Még Indiában is, ahol az emberek a szabadban ürítenek, visznek magukkal egy kis lota (fém edény) vizet és azzal megmossák a végbélnyílásuk környékét.

acycloren 2019.08.08. 05:17:00

@népszopás: Veled még a fenekemet se törölném, mert nem vagy tiszta ;P

2019.08.08. 09:02:48

@acycloren: hát,
1. nem a legolcsóbb tescos wc papírt kell használni (értsd fillérbaszó proli vagy :) , de ha mégis, mert adottak a feltételek (értsd nem otthon vagy), akkor össze lehet ám több lapot is tenni, és akkor nem mállik (értsd ostoba is vagy :)
2. miért mosnám a szaros seggem a tiszta kezemmel, ha a papírt is közé tehetem?

ennyi erővel Te minek használsz WC kefét (ha egyáltalán), amikor a kezeddel is letakaríthatod (hisz már úgy is szaros)

acycloren 2019.08.08. 09:30:46

@népszopás: Ne ostobázz, kakis seggű kommenttárs!
Pont hogy a drága WC papír mállik szét hamar, a tescos meg nem.
De meddő az érvelésed, hisz otthon nekem már évek óta nincs WC papírom. Kézi bidézek. És utána textil törölköző. Utazáshoz, házon kívül ürítéshez meg bidé palackot használok és szintén (kis) textil törölköző.
Nem fillérbaszásból nem használok WC papírt, hanem mert nem tisztít.

A szaros seggedet a WC papír nem tisztítja meg. Egyáltalán. A seggedhez meg mindenképp hozzáérsz tusoláskor (remélhetőleg), aztán kezet is mosol tudfürdővel, szappannal. Tehát bidézés közben lényegében nem csinálsz mást, mint letusolsz egy fenéknyi felületen. Mi is a bajod a tusolással?
Volt olyan haverom, aki minden szarás után WC papírt használt és utána teljes kádas fürdőt vett. Amikor hasmenése volt, akkor akár naponta ötször is fürdött. Pedig elég lett volna feneket mosni.
Ja, hogy végképp elássam magam a szemedben: vizelés után is, ha lehetőségem van rá, megmosom a cerkát.

2019.08.08. 11:54:20

@acycloren: ok, tegyél így, ha Neked ez kell a boldogsághoz
egyébként meg, ahogy a dal mondja: www.youtube.com/watch?v=ReB8fXqy6aQ biztos rátalálsz az adekvát sorra :)

JTom · http://ritkanlathatotortenelem.blog.hu 2019.08.08. 20:32:35

@népszopás: @acycloren: b*sszátok meg titeket egy fél napra sem lehet ithagyni?
a kommentszabályok megsértése miatt egy hónap kitiltás jár.
várunk vissza szeptemberben.

Nylul 2019.08.09. 16:50:14

Egy bő hónapja szereltettem be wc + bidé kombót.
Haat azóta rendesen rosszul esik máshol szarni. :D

És vannak, akik szerint környezetbarátabb megoldás, mint a papír
10 éve: 365.reblog.hu/20091218-a-bide-vagy-a-toalettpapir-a-kornyezettudatos-modszer
4 napja: index.hu/tudomany/til/2019/08/05/bide_vecepapir_viz_vizfogyasztas_papir_kornyezetvedelem/

gigabursch 2019.08.09. 17:12:22

Bárki bármit mond, azért egy rendes falusi, légöblítéses, gravitációs árnyékszéknek a mai napig megvan az a hangulata, amiért jó használni.

gigabursch 2019.08.09. 17:15:01

@acycloren:
Most sportszerűtlen leszek, mert nem tudsz rá válaszolni.
Tekinthető-e civilizáltnak az a megoldás, hogy beleszarunk az ivóvízbe?
Mert a wc ezt jelenti.
süti beállítások módosítása