SZTORIK - TECHNIKATÖRTÉNET - RETRÓ - KATASZTRÓFÁK - HÁBORÚK - VINTÁZS

Liverpool a nyolcvanas évek elején

2017. december 16. Szerző: JTom

Mostantól újra utazunk, ahogyan régen. Minden héten ellátogatunk valahová a világban, ahogy tettük ezt egészen tavalyig. A sorozat tehát visszatér, ma elsőként a nyolcvanas évek elejére, a gettósodó Liverpoolba megyünk. Ritkán csettintek elégedetten szociofotók láttán, de ez a képsorozat mindenképpen méltó a figyelemre, 52 nagyon erős kép jön!

Liverpool a nyolcvanas évek elejére soha nem látott mélységekbe süllyedt. A várost (és az országot) nagy mértékben sújtó gazdasági recesszió, elsősorban az ipari termelés visszaszorulása, a végtelen gyárbezárások elképesztő munkanélküliséget gerjesztettek. Az egymást érő sztrájkok miatt a közüzemi szolgáltatások színvonala is erősen csökkent, a bűnözési ráta emelkedett, a városból ebben az időszakban havonta 1200-1500 ember vándorolt el. Az 1931-ben 860 ezres település lakossága 1991-re 500 ezer alá esett, majd 2001-ben érte el a mélypontot 445 ezer fővel. A lakások harmada eladó, kiadó vagy teljesen elhagyott lett. Martin Parr képei ezt a kétségbeejtő időszakot idézik meg ma nekünk.

martin-parr-liverpool-photos-30.jpg

Tovább

Egy évtizednyi amerikai kamionosálom

2017. december 14. Szerző: JTom

Az 1968-1978 közötti amerikai Overdrive magazinokból válogattam képeket egy kellőképpen nosztalgikus elrévedéshez, amikor az 1973-as borítón egy magyar fotót pillantottam meg. Egyébként a kép borzalmas: leharcolt SCANIA, égig érő gaz az előtérben, sáros kerék, de a rendszám, a felirat bizonyítja, semmi kétség: a kép magyar. Hogy hogyan kerülhetett a kép a hidegháborús időszak kellős közepén egy amerikai független kamionos magazinba? Lövésem sincs. De tény hogy több ezer oldal "átlapozása" után egyetlen másik kelet-európai teherjárgányt sem leltem a folyóirat lapjain. Vigyázat, 88 kép jön, időrendben! A magyar hungarocamionos SCANIÁT 1973-nál keressétek!

00.jpg

Tovább

Napi érdekes - 217

2017. december 11. Szerző: JTom

A múlt heti háborús összeállítás nagyon szépen szerepelt, hála Nektek. Remélem a maival sem okozok csalódást. Amennyiben pedig a négy évvel ezelőttieket is szívesen újranéznétek katt IDE. Igen, már négy éve és 1000 bejegyzés óta veletek vagyunk!

1893_case_steam_tractor.jpg

1893. Amerikai 'Case' típusú gőzmunkagép

Tovább

Napi érdekes - 216 'En garde!'

2017. december 03. Szerző: JTom

A mai Napi érdekesbe csupa háborús témájú képeket válogatott a masina, azaz majdnem mind az lett, így azt a hármat, ami "boldog békeidőket" ábrázolt, szerényen a jövő hetibe tettem, és helyette dobtam még háborúst. Egyszer már jártam így, akkor csak 19. századi fotót válogatott az algoritmus (mondjuk egy ízben pedig 9 Ronald Reagan-es kép sikerült, de azért annyira nem akartam kitolni veletek, hogy egy Reagan-válogatást csináljak ;) ). Szóval a mai képek: "En garde!"

1916_an_aerial_view_of_french_troops_advancing_on_the_somme_front.jpg

1916. Légi felvétel francia csapatok támadásáról az első világháborúban a Somme-nál

Tovább

Napi érdekes - 215

2017. november 26. Szerző: JTom

1887_rotacios_homaro_a_vasutra_canadian_pacific_1887_british_columbia.jpeg

1887. A Canadian Pacific vasúttársaság vasúti hómarója, British Columbia, Kanada

Tovább

Volt egyszer egy híd - a Kossuth híd építési naplója

2017. november 16. Szerző: DDQ

"Mára megint valami különlegessel készült DDQ, aki mostanra - nyugodtan mondhatom hogy - vendégszerzőből a blog állandó írójává nőtte ki magát. Egy naplót közöl, amely olyan részletekkel szolgál egy képtelennek tűnő építkezésről, ami ha egy félévszázados visszaemlékezés lenne, akkor akár kétségbe is vonhatnánk egyes részleteit" - Jtom

1_2.jpg

Tovább

Napi érdekes - 212

2017. november 05. Szerző: JTom

1896_frank_samuelsen_and_george_harbo_in_fox_the_boat_which_they_used_to_become_the_first_men_to_row_across_the_atlantic_the_journey_took_55_days_and_the_record_was_not_beaten_until_114_years_later.jpg

1896. Frank Samuelsen és George Harbo a Fox nevű csónakjukban, amelyben az első ember által evezővel hajtott óceánátkelési rekordot felállították. Az Atlanti-óceánon át tartó út 55 napig tartott és 114 évig nem döntötte meg senki a rekordot

Tovább

Egy tűzoltóparancsnok élete

2017. november 03. Szerző: Rollende Landstrasse

1941_cr.jpg

Deák Bárdos Menyhért (1897-1988)

Mai posztunk hosszú lesz. Hosszú és tartalmas, mint Deák Bárdos Menyhért élete. A boldog békeévekben született, látta a régi világ összeomlását, átélt két világháborút, egy újabb rend összeomlását, és egy még újabb megszületését. Tűzoltó volt. Egy romos szivattyú felújításával kezdődött a karrierje, járási tűzrendészeti felügyelőként ért a csúcsra, aztán az ötvenes években üzemi tűzoltóparancsnokként ment nyugdíjba. A fényképek alatt dőlt betűvel idézünk az önéletrajzából.

Tovább