SZTORIK - TECHNIKATÖRTÉNET - RETRÓ - KATASZTRÓFÁK - HÁBORÚK - VINTÁZS

Napi érdekes - 182

2017. január 22. Szerző: JTom

1911_a_titanic_16_tonnas_horgonyanak_szallitasa_dudley-i_gyar_es_netherton_kozott.jpg

1911. A Titanic 16 tonnás horgonyának szállítása a dudley-i gyár és Netherton között

 

Tovább

Magyar plakátok 1945-1950

2017. január 20. Szerző: JTom

A múltkori második világháborús plakátsorozat folytatásának szánom a mai képfolyamot. 1945-től megindult az ország újjáépítése, de az új erős baloldal által elkezdett sztálinista politikai folyamatot a hatalomátvételre, egyik párt sem volt képes megakadályozni. A választási plakátokon látható kisgazda vagy szociáldemokrata pártokat beolvasztották vagy "felszeletelték". 1949-re piszkos húzások sorával teljhatalomra jutott a Magyar Kommunista Párt. A kereskedelemben a nyersanyaghiány enyhülésével a régi márkák sorra támadtak fel, ezek az államosítással tűnnek majd el, vagy válnak szocialista vállalattá. Az olcsó cigaretta és pótkávé időszaka ez. A politikai propaganda, a honvédelem berkeiben a sportra nevelés, az ifjúsági mozgalmak (pl. 1949-ben a budapesti Világifjúsági Találkozó) - ahogyan minden keletiblokk-béli országban - nálunk is megjelentek a falragaszokon.

Plakátok, amelyek egykor színeikkel takarták el a nagyon szürke mindennapokat.

A jövő héten jönnek az igazi kommunizmus időszakában készült plakátok 1951-től. Ne hagyjátok ki!

000_1.jpg

Tovább

Fényes jövőnk

2017. január 18. Szerző: ¿Qué tapas hay?

Egy 1960-as szovjet diafilm jövendölései 2017-re. Kommunista sci-fi bajkeverő, robbantó imperialistákkal, akik egy csendes-óceáni szigetre szorultak vissza. Élet egy utópisztikus Szovjetunióban, videofonnal, földalatti kvarc-nappal, internet nélkül.

"Az alábbi szovjet diafilm kockái pár napja járták be az internetet. Magyarul is olvashattátok néhány helyen, ám ott csak néhány diája jelent meg. Most nálunk a teljes filmet megnézhetitek - a tavalyi csernobilos poszt elkövetőjének - ¿Qué tapas hay?-nak jóvoltából. A fordítás is az ő érdeme. Köszönjük!" - Jtom

00.jpg

Tovább

Napi érdekes - 181. Észbontó Szovjetunió

2017. január 16. Szerző: JTom

Az egykori Észbontó cári Oroszország sorozat befejezésekor - ami a kommunista hatalomátvétellel ért véget - ígértem, hogy a folytatásban a Szovjetunió "viselt dolgaival" is foglalkozom majd. Azóta (és előtte is) persze már rengeteg fotót láthattatok ebből a csaknem az egész századot átívelő és megkerülhetetlen időszakból (nem oly' régen is volt egy némileg hasonló Napi érdekes). A mai válogatásban szintén a birodalom kezdetétől egészen a felbomlása utáni átmeneti időkig láthattok érdekes felvételeket. Ráadásul DUPLA RÉSZBEN, szóval 40 fotóra készüljetek!

1920_szimbolikus_temetes_orosz_kapitalizmus_a_voros_teren_1920_moszkva.png

1920. Kezdjük is az orosz kapitalizmus temetésével!

Tovább

Olvasnivaló - 11.

2017. január 13. Szerző: JTom

Nézzétek el, hogy kissé elhanyagoltalak benneteket a héten. Szerencsére Izak2 egy kétrészes bejegyzéssel segített áthidalni a szakadékot. Azóta pedig három érdekes bejegyzés is született a HOGYAN TÖRTÉNT? oldalán! Olvassátok, kommenteljétek, mert azt szeretjük!

 

The Great War

1916-ban jelent meg a philadelphiai George Barrie’s Sons kiadó gondozásában a The Great War című könyv, amely számos nagyszerű képet tartalmazott az I. világháborúból. Ezekből a képekből válogatott a szerző, garantálhatom, hogy rengeteg új fotót is láthattok a bejegyzésben!

Brit kórházvonat belülről

 

A másik Mona Lisa

Mi az hogy “a másik”? – kérdezheti joggal az olvasó, mert Leonardo titokzatos és sokat emlegetett művéből csak egy van, ha nem számítjuk a hamisítványokat. De ez korántsem biztos! Mutatok párat és ha érdekel a La Gioconda meztelenül is... :) Az e heti saját készítésű bejegyzésem a HOGYAN TÖRTÉNT? pont kom-on.

vvv  TOVÁBB IS VAN  vvv

Tovább

Stadionkatasztrófák 2. (18+!)

2017. január 12. Szerző: Izak2

A Stadionkatasztrófák második részében további négy eseményt dolgozunk fel.

A 80-as évek eseményei elsősorban Angliáról szóltak, hol egy baleset kapcsán (Bradford), de még inkább a szigetországban ekkoriban tetőző huligán-akciókról. Ennek egyik legismertebb esete aztán az országon kívül, Belgiumban egy BEK-döntőn (Heysel-tragédia) következett be. Ezt követően a liverpooli szurkolók egy másik sajnálatos esetben már mint áldozatok szerepeltek (Hillsborough).

Európán kívül is számos eset előfordult Afrikán (Accra, Ghána 2001 - 127 halott) át Ázsiáig (Katmandu, Nepál 1988 - 93 halott) - de mi most  - az angol események után - egy közép-amerikai tragédiáról mutatunk be részleteket.

1985. május 11.: a bradfordi stadiontűz

A Bradford, már feljutóként az angol harmadosztályból, a Lincoln Cityvel mérkőzött. Telt ház, fantasztikus hangulat. Ám az 1. félidő vége felé tűz ütött ki a fából készült lelátón. Pillanatok alatt terjedtek a lángok, beomlott az elkorhadt építmény, és több száz embert temetett maga alá. 56 halott és 265 sérült a nap eredménye...

6790_322_3.jpg

 

Tovább

Stadionkatasztrófák 1. (18+!)

2017. január 10. Szerző: Izak2

A legnépszerűbb sportág legsötétebb napjai.

A futballtörténelem során sajnos sokszor nem a mérkőzésről szóltak a híradások. Nem egyszer áldozatokról, sérültekről beszélt a világ.

Íme a legsúlyosabb stadionkatasztrófák; néhány a legismertebbek közül.

1902 Skócia-Anglia válogatott mérkőzés

Az első feljegyzett futballkatasztrófa a múlt század elejéről. Egy összeomló lelátó temetett maga alá több száz szurkolót. Huszonöt halott mellett több százan sérültek meg.

the_ibrox_stadium_disaster_1902.jpg

 

Tovább

Napi érdekes - 180

2017. január 08. Szerző: JTom

1884_a_greenwich-i_kiralyi_csillagvizsgalo_angliaban_kozepen_megy_at_a_greenwichi_delkor_a_0_fok_hosszusagi_kor_ami_az_idozonaszamitas_alapja.jpeg

1884. A greenwichi királyi csillagvizsgáló Angliában. Közepén megy át a greenwichi délkör - a 0 fok hosszúsági kör -, ami az időzóna-számítás alapja

 

Tovább

Olvasnivaló - 10.

2017. január 08. Szerző: JTom

Ki ne hagyd! Új sorozatot indítottam a HOGYAN TÖRTÉNT? webmagazinban!

Százéves oldalak

Nézzük meg mi foglalkoztatta honfitársainkat 1917 első hónapjában! A néhány héttel korábban 86 évesen elhunyt uralkodó, I. Ferenc József bécsi temetése és az új, fiatal király koronázása a legnagyobb szenzáció a magyar sajtóban. Óriási vasúti baleset, front, reklámok...

A menet élén az új király és Zita királyné, köztük az a “kislány” pedig nem más, mint Habsburg Ottó trónörökös

Tovább

Tetszett a bejegyzés? Kövesd a blogot!

blog.hu