Szexualitás a náci Németországban

#Podcast

2021. június 17. Hihetetlen Történelem

A náci vezetés az élet minden területét igyekezett leuralni a Harmadik Birodalomban - nem volt kivétel ezalól a szexualitás sem. A népesség drasztikus csökkenése miatt komoly demográfiai problémával nézett szembe az ország. Ahogy sejthetitek, Hitler az árja "fajjal" akarta benépesíteni birodalmát, ennek érdekében pedig drasztikus intézkedéseket hozott meg...

A teljes történetet meghallgathatjátok a fenti linken, alább pedig egy rövid, képes összefoglalót láthattok:

u1zdigd8ix821.jpg

img2_rtve_es.jpg

Hitler halála előtt pár órával házasodott össze szeretőjével, Eva Braunnal. Korábbi szerelmi életéről nagyon keveset tudunk.

hitler_rajongo_nok_taboraban.jpg

A nők rajongtak Hitlerért; ezrek kínálták fel magukat levélben a diktátornak, sokan képet is küldtek magukról, míg mások nyíltan vállalták, hogy legszívesebben gyereket szülnének neki. Hitler alapvetően lenézte a nőket, és elsődleges feladatuknak a szülést tartotta. A politizáló nőket ki nem állhatta, ahogy fogalmazott: "egy csinos szakácsnő sokkal jobb, mint egy politizáló hölgy." Egyértelmű véleménye volt, hogy a nők ne jussanak magasabb tisztségekbe; megtiltotta a lányoknak, hogy jogi egyetemre járjanak, és több egyetemi szakon is numerus clausust vezetett be a nők számára. (Hitler, női rajongói között.)

karstadt-gebaude_1931_-a_birodalmi_statisztikai_hivatal_neue_konigstrasse_berlin_1936ban_koltozik_be.jpg

1919 és 1933 között Németországban drasztikusan csökkent a születések száma, így egy újfajta politikával kellett előállni, ami több gyerek vállalására ösztönzi a német népet. Számokban kifejezve: 1900-ban több mint kétmillió gyerek született, ezzel ellentétben 1932-ben már csak 990 ezer. A náci vezetés nagy hangsúlyt fektetett arra, hogy statisztikusok hada vizsgálja meg a demográfiai változások okát és a nemzetiségi és fajpolitikai kérdéseket. Új célt tűzött ki a kormány: minél több árja gyerek szülessen Németországban. (A képen a Birodalmi Statisztikai Hivatal, Berlin)

aktion-t4-program-children.jpg

Az egészséges német vér fenntartása mellett egyre gyakrabban került elő annak a kérdése, hogy a fogyatékossággal élőket "eutanáziára" kellene ítélni, hiszen "a nép számára nem hasznosak és jelentős állami pénzbe kerül az őket ellátó intézetek fenntartása". A T4 akciót, azaz a Tötungprogramot azzal a céllal hozták létre, hogy a fogyatékossággal élő embereket módszeresen kiirtsák. A képen Down-szindrómás gyerekek láthatóak, 1934-ben a Dachau melletti szanatóriumban, nem sokkal haláluk előtt

ch06_image02_large.jpg

Hitler kormánya 1933-ban elhatározta, hogy jelentős anyagi támogatásban részesíti a sokgyerekes családokat, és továbbra is megadóztatja az egyedülállókat. 1933-tól a háztartási alkalmazottak után nem kellett társadalombiztosítási díjat fizetni. Ezek mellett bevezették a kamatmentes házassági kölcsönt, amelynek összege 660 márka volt

healthy_parents_healthy_children_c_1933-1936_designed_by_franz_wurbel.jpg

A pénzt nem lehetett akármire elkölteni, csak bútorra vagy háztartási felszerelésre. A hitelnek még egy fontos feltétele volt, hogy az árja német menyasszony a házasságkötést megelőző két évben legalább hat hónap munkaviszonnyal rendelkezzen, és az esküvője napján hagyjon fel a pénzkereső tevékenységével. A visszafizetendő hitel összege minden újabb gyerek megszületése után 25%-kal csökkent, így négy gyerek után megszűnt a visszafizetési kötelezettség.

9693c3c4-cf9e-4130-8507e22706f59d67_source.jpg

Hitlerék annyira kilátástalannak találták a demográfiai helyzetet, hogy hoztak pár új rendeletet, ami elősegítette volna azt, hogy több gyerek szülessen. Ilyen rendelet volt, hogy elfogadták válóoknak a meddőséget, de támogatták azt is, hogy ha egy gyerekes családban az egyik házastárs azzal állt elő, hogy bizonyítani tudja, egy fiatalabb partnerrel szeretne házasságot kötni. Mivel az újabb házasság akár további gyerekek születését is eredményezhette, ezért az állam támogatta az ilyen jellegű válásokat. (Egy német család, 1937)

nemet_nover_egy_lebensborn-otthonban.jpg

Létrehozták a Lebensborn otthonokat, melyeknek kimondottan az volt a feladatuk, hogy elősegítsék a népszaporulatot az árják körében. Az intézményekbe olyan várandós nők jelentkezését várták, akik bizonyíthatóan ária férfiaktól voltak várandósak. (Német ápoló egy Lebensborn otthonban.)

18.JPG

Egyre több SS-vezető felesége választotta szüléshez a Lebensborn otthonokat, emellett a fiatal leányanyák százalékos aránya is magas volt, akik általában árja katonáktól estek teherbe, és az intézmény falai között nyugodt körülmények között várhatták gyerekük születését. (Egy Lebensborn otthon.)

lebensborn.jpg

A náci vezetés terve az volt, hogy a győztes háborút követően egész Európát behálózzák a Lebensborn otthonok. Ez sosem valósult meg, de az intézményekben enélkül is 12 ezer gyerek született. (Lebensborn gyerekek.)

lebensborn_gyermek_keresztelese_1936.png

A német nép szemében a Lebensborn otthonok kimondottan ijesztőnek számítottak, mivel abszolút rejtély övezte őket. Az emberek szinte semmit nem tudtak az otthonokról, és különböző pletykák keringtek, hogy mi történik valójában ezekben az intézményekben. Mivel a Lebensborn intézménye az SS vezetése alatt állt, hétköznapi emberek nem sok jót képzeltek ezekről a helyekről. (Egy Lebensborn gyermek keresztelője.)

lebensborn_szervezet_tagjai_lengyel_gyermekeket_rabolnak_el_szuleiktol_zamo_megyeben.jpg

A Lebensborn intézmények szorosan együttműködtek a németek gyerekrablási akciójával, ami több tízezer gyermeket érintett. Az összegyűjtött gyerekek egy része árva volt, mások szüleit munkatáborokba vagy koncentrációs táborokba vitték, ezért kerültek árvaházba. (Lebensborn szervezet tagjai lengyel gyermekeket rabolnak el szüleiktől Zamość megyében.)

14_35.jpg

Az árvaházakat rendszeresen látogatták német katonák egy orvosi stábbal, akiknek az volt a feladatuk, hogy kiválogassák az árja megjelenésű gyerekeket. A vizsgálatok során nézték a koponya formáját, a testszőrzetüket, a hajukat és az orr formáját

lengyel_gyerekek_a_nemet_dzier_zna_munkataborban_zgierz_kozeleben.jpg

Az így összegyűjtött gyerekeket táborokba vitték, hogy ott jó németet neveljenek belőlük; eközben nehéz fizikai munkát végeztettek velük. Ezek a szerencsétlenül járt gyerekek gyakran ugyanolyan, vagy hasonló barakktáborokban laktak, mint a zsidók a gyűjtőtáborokban

ezgif_com-gif-maker.jpg

Az abortusz mellett a kevésbé drasztikus fogamzásgátlási formákat is üldözték. 1933-ban kibocsátott törvények értelmében bármilyen fogamzásgátlást elősegítő eszköz használata büntetőjogi következményeket vont maga után, így az óvszer is tiltva volt. A gyógyszertárak megszüntették az ilyen jellegű eszközök árusítását, de ezzel párhuzamosan a feketepiacon nagy üzlet volt óvszerrel történő kereskedés. (A hadsereg számára gyártott óvszer, használat után rögtön megsemmisítendő.)

a_party_at_the_institute_for_sexual_science_is_shown_here_magnus_hirschfeld_second_from_right_is_the_one_with_the_moustache_and_glasses_his_partner_karl_giese_is_holding_his_hand.jpg

Ha a szexuális felvilágosításról beszélünk, akkor mindenképpen fontos megemlítenünk a berlini Szexuáltudományi Intézetet, ami az 1933-as könyvégetések egyik első áldozatává vált. Az intézetet Magnus Hirschfield orvos alapította azzal a céllal, hogy könyvtárként, oktatóközpontként és múzeumként szolgáljon a téma iránt érdeklődőknek. Az intézet vezetője vállaltan homoszexuális volt, ráadásul zsidó is, így kétszeres utálat övezte személyét a náci vezetésben. (Magnus Hirschfield jobbra lent, szemüvegben, miközben párja kezét fogja.)

gettyimages-545950611.jpg

Egy német diák és egy SA egyenruhás férfi válogatja az intézetben talált dokumentumokat, hogy aztán az anyagot átszállítsák az elégetés helyszínére

e1b_asixiaee9db.png

A feldühödött tömeg Magnus Hirschfield bronz mellszobrát is a tűzbe vetette, azonban azzal nem számoltak, hogy a bronz a papír égési hőmérsékletén még nem olvad meg, így a gyűlölt orvos szobrát nem tudták a tűzben elpusztítani

homosexual-triangle-prisoners.jpg

A korabeli Németországban a politikai vezetés szemében hatalmas szálka volt a nagy számú homoszexuális közösség, miközben az ország célja pont az lett volna, hogy minél nagyobb számban nőjön a népesség. Hitler hatalomra kerülését követően politikai hecckampány indult a melegek lejáratására, és az összes ilyen jellegű egyesületet vagy szervezetet megszüntették. Eleinte fél év, később öt év börtön járt a "bűnösöknek", később koncentrációs táborba küldték a melegeket, akiknek a jele a rózsaszín háromszög volt

ju011584.jpg

A szigorú melegellenes politika ellenére saját köreikben is voltak nagy számmal homoszexuálisok. Az SS soraiban próbálták eltitkolni az ilyen jellegű eseteket, de az SA vezetője, Ernst Röhm (a képen jobbra) is hatalmon maradhatott egészen 1934-ig, amikor is a hosszú kések éjszakáján elfogták és kivégezték. Hitler azért tartott ki ennyi ideig Röhm mellett, mert politikailag hasznos szereplő volt számára, viszont amikor már nem volt rá szüksége, akkor félreállította.

A német sajtó arról áradozott, hogy az új családpolitika sikert aratott, viszont ez távol állt a valóságtól. A népesedési politika nem hozott változást, a németek nem szaporodtak a kívánt mértékben, a négygyerekes családmodell utópikus maradt. Az abortuszok száma a tiltás ellenére sem csökkent, és hiába támogatták, nem született több házasságon kívüli gyermek, mint a weimari köztársaságban. Ezek mellett a nők munkavállalási kedve sem csökkent, amihez természetesen hozzájárult az is, hogy amíg a férfiak a fronton harcoltak, addig a gyárakban és az iparban sok helyen a nők vették át a férfiak munkáját.

Most, hogy a képek végére értetek, hallgassátok meg a teljes történetet is! Az adást eléritek a fenti linken keresztül vagy meghallgathatjátok Apple Podcasten, Spotify-on és a többi podcast alkalmazásban.

További érdekességeket itt olvashattok és itt hallgathattok a Hihetetlen Történelem Podcast csapatától.

Képek forrása: wikiwand.com; epochaplus.cz; peoplesworld.org; teenvogue.com; twitter.com; rtve.es; zwanziger-jahre-berlin.de; 4444k.blog.hu; allthatsinteresting.com; scientificamerican.com

hihetetlen_tortenelem_borito_640640.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://ritkanlathatotortenelem.blog.hu/api/trackback/id/tr2616595674

gigabursch 2021.06.17. 19:00:08

Az a meglátásom a cikk után, hogy a német hedonista agybaj valamikor már az I. VH előtt elkezdődött, majd a weimarizálódás bemutatta az ökológiai zsákutcát.
Aztán eltelt száz év és ugyanott tartanak. Vagy még lejjebb.
Tanulságos.

2021.06.17. 19:24:37

van még hova fejlődnünk :)

A Joda visszatér 2021.06.17. 20:29:00

@gigabursch: 200%-on voltak nácik, aztán 200%-on kommunisták, most 200%-on nyomatják a pc idiotizmust.

A Joda visszatér 2021.06.17. 20:30:44

ÉS egy kis mozgókép a megidézett korszakból:

www.youtube.com/watch?v=AkXPD92Fg2c

---

arncht 2021.06.17. 20:44:06

A nemetek mindenben a legjobbak akarnak lenni, a hukyesegben is elmennek a falig, most is ezt csinaljak.

A Joda visszatér 2021.06.17. 20:52:59

@frikazojd: A belpolitika tiltott ezen a blogon. Nem tudtad?

A Joda visszatér 2021.06.17. 20:55:13

"A feldühödött tömeg Magnus Hirschfield bronz mellszobrát is a tűzbe vetette, azonban azzal nem számoltak, hogy a bronz a papír égési hőmérsékletén még nem olvad meg, így a gyűlölt orvos szobrát nem tudták a tűzben elpusztítani."

www.youtube.com/watch?v=wVqQEdzQGdk

:)

frikazojd · http://kocs.ma 2021.06.17. 21:11:44

@A Joda visszatér: ja látom :DDDD

amúgy is csak leírtam a nyilvánvalót, mintha annyi írtam volna hogy kék az ég.

A Joda visszatér 2021.06.17. 21:24:09

@frikazojd: Igaz, ezt is kénytelen vagy elfogadni..;)

Visceroid 2021.06.17. 21:41:05

@arncht: De akkor mi a jó? Akkor gonoszak voltak, most akkor nagyon jónak kell lenniük, nem?

Killary Fucking Clingon 2021.06.17. 21:45:19

@frikazojd: hülyeséget írtál és még büszke is vagy rá :) Bravo

paveway 2021.06.17. 21:45:24

@A Joda visszatér: az lehet, hogy tiltott, de tokeletes az analogia. Gyanitom, az olvasok nagy reszenek ugyanez jutott eszebe.

Fredddy 2021.06.17. 21:51:27

Az 1900 és 1932 közötti születésszám-csökkenésben mennyi szerepe van annak, hogy közben Németország jelentős területeket veszített?

A Joda visszatér 2021.06.17. 21:57:48

@paveway: Tényleg.. és a Rákosi-rendszerben is sárgák voltak a villamosok, tehát diktatúra van.

alfacharlybravo 2021.06.17. 22:10:56

Nekem szimpatikus ez a diktatúra, valahogy a szemkilövető demokrácia nem tetszett.

Atek66 2021.06.17. 22:22:34

Azért én nem mondanám, hogy teljes kudarc volt. A termékenységi ráta azt mutatja, hogy 1933-tól 1940-ig felment 1,58-ról 2,4-re. 1941-tól pedig folyamatosan vissza csökken 1,89-re, amiben a háború alakulása is benne volt.
en.wikipedia.org/wiki/Demographics_of_Germany

Average population Live births Deaths Natural change Crude birth rate (per 1000) Crude death rate (per 1000) Natural change (per 1000) Total Fertility Rates
1933 66,027,000 971,174 737,877 233,297 14.7 11.2 3.5 1.58
1934 66,409,000 1,198,350 725,000 473,000 18.0 10.9 7.1 1.93
1935 66,871,000 1,263,976 792,018 471,958 18.9 11.8 7.1 2.03
1936 67,349,000 1,278,583 795,793 482,790 19.0 11.8 7.2 2.07
1937 67,831,000 1,277,046 794,367 482,679 18.8 11.7 7.1 2.09
1938 68,424,000 1,348,534 799,220 549,314 19.7 11.7 8.0 2.25
1939 69,314,000 1,413,230 854,348 558,882 20.4 12.3 8.1 2.39
1940 69,838,000 1,402,258 885,591 516,667 20.1 12.7 7.4 2.40
1941 70,244,000 1,308,232 844,435 463,797 18.6 12.0 6.6 2.25
1942 70,834,000 1,055,915 847,861 208,054 14.9 12.0 2.9 1.83
1943 70,411,000 1,124,718 853,246 271,472 16.0 12.1 3.9 2.00
1944 69,000,000 1,215,000 915,000 300,000 17.6 13.3 4.3 1.89
1945 66,000,000 1,060,000 1,210,000 -150,000 16.1 18.3 -2.3 1.53

A Joda visszatér 2021.06.17. 22:53:07

@alfacharlybravo: Az egy "haladó" és "progresszív" szemkilövetés volt.

Namely 2021.06.17. 23:22:49

@paveway: "Gyanitom, az olvasok nagy reszenek ugyanez jutott eszebe."
Remélem nem, legalábbis a törzsközönségnek biztosan nem, ide azok járnak, akiknek totál elegük van abból, hogy mindenhol, mindenről, mindenkinek a sárdoblálás jut az eszébe.

@frikazojd: ha magyar aktuálpolitikával akarsz foglalkozni, annyi a dolgod, hogy átmész egy másik tetszőleges oldalra. Ezt az egyet, kérled hagyd meg azoknak, akiknek elegük van abból, hogy a két oldal birkáinak a kék égről is a másik oldal jut az eszükbe, és indítanak el parttalan vitákat.
Thx.

@Fredddy:
Valszeg semmi, mert az átlagot az nem zavarja, hacsak nem éppen az a pár terület került el, ahol kiemelkedően nagy volt.

Fredddy 2021.06.17. 23:53:59

@Namely: de nem átlag volt megadva, hanem abszolút szám. De közben utánanéztem, a lakosság 10%-át vesztette el Versaillesnél, ez nem indokolja a felére csökkenő gyerekszámot. Persze ehhez hozzájön a válság és az első vh-ban meghalt 2 millió gyermeknemző-családfenntartó korú férfi.

Örömhernyó 2021.06.18. 01:57:14

@A Joda visszatér: Így van, a németek nem tudnak mérsékelten gondolkodni. Túltolták a nácizmust, túltolták a kommunizmust az NDK-ban, most pedig a ballib PC őrületet tolják túl. És mindhárom érában jellemző volt, hogy mindenkinél mindent jobban tudtak, csak az övék volt az üdvözítő megoldás.

Az Down-szindrómások és más genetikai problémás emberek megsemmisítésére ma már nincs szükség. Kiszűrik még anyaméhben és abortálják őket. Később majd jön a génsebészet és 100 év múlva már nem is lesznek genetikailag hibás egyedek. De mivel ezt az eljárást a nagyondemokratikus kapitalista társadalmak fogják alkalmazni, ezért ünnepelt vívmány lesz, nem a lenézett náci eszme tökéletesítése.
Végülis senki nem szeretné, ha a gyereke sérült lenne. Vannak, akik beletörődnek, küszködnek vele egy életen át, de ők se úgy indultak neki a gyerekvállalásnak, hogy sérült gyereket akartak.

A németek mára eljutottak oda, hogy feladták a népességnövekedésért folytatott küzdelmet. Inkább beengednek virulensnl afrikai, közel-keleti embertömegeket, minthogy saját gyereket vállaljanak. Majd a paki, török, álszír, bangladesi, kongói szaporodik, a német ember ilyennel már nem pepecsel. És ezt a mentalitást várják el a kelet-európai gyarmataikon is.

Örömhernyó 2021.06.18. 02:05:32

A németek gyerekrablási akciója hogy nézett ki? Az árja gyerekeket nem értem minek raboltak el, ha a gyerek árja volt, akkor minek kellett elrabolni az árja szüleitől?
Ha a gyerek szüleit munkatáborokba vagy koncentrációs táborokba vitték, akkor jó eséllyel zsidó volt vagy cigány, tehát nem árja. Ez az elrablós akció esetleg a politikai okok miatt elhurcolt szülők gyerekeit érinthette.
A lengyel gyereket is miért vitték volna felnevelni Németországba, ha egyszer lenézett szláv volt?

Almandin 2021.06.18. 03:06:13

@Örömhernyó: Azért raboltak gyerekeket a szláv területekről, mert a szlávok között se ritka az árjának kikiáltott északi típus. Az árjaság nem elsősorban nemzetiség, hanem rassztípus alapján volt meghatározva. Azt gondolták, hogyha a nordikus lengyel gyereket kiskorában Németországba viszik és elnémetesítik, akkor jó németet csinálnak belőle.
Ha valamiért győzött volna a nácizmus, akkor idővel a németek bomlasztották volna szét véleményem szerint. Ugyanis a rasszista ideológia még a született németek között is rangsort állított fel. Ugyanis a németek se száz százalékban északi típusok, főleg délen sok az alpi, a dinári és egy kevés mediterrán jelleg is, keleten meg van sok balti típusú német is. A ma élő németek jelentős része se szőke és kék szemű, sok sötéthajú is van köztük. Igaz, akinek minden őse német volt több generáción át, az árjának számított, de a legtöbbre a magas, szőke, kék szeműeket értékelték. Ez idővel felháborodást keltett volna a többi németben. Nagyon elavult szemlélete volt a náciknak a nők szerepét tekintve is, egy esetleges győzelem után néhány évtizeddel a német nők nem érték volna be a háziasszony és a gyerekszülő gép szerepkörével. A betegekhez, fogyatékosokhoz való hozzáállás újabb szög lett volna a nácizmus koporsójába, mert akárki válhat rokkanttá, súlyos beteggé egy egészséges fiatalkor után is, tehát senki nem érezhette volna magát biztonságban.

arncht 2021.06.18. 06:26:21

A hulyesegben mennek el a falig, nem a josagban. Eszre sem veszik, hogy a hulyeseget toljak, ez a veszelyes bennuk.

Örömhernyó 2021.06.18. 06:46:07

@Almandin: A fogyatékosokkal kapcsolatban szerintem nem lett volna felháborodás, ugyanis nem a később megrokkantakat, hanem a gentikailag hibás egyedeket selejtezték ki primitív módszerekkel. Ez folyik ma is, csak születés előtt. Amikor én gyerek voltam, ismetünk mongolidióta (akkoriban az egészségügyben is így emlegették őket) gyerekeket a környéken. Manapság már ritkaságszámba megy a Down-szindróma, mert szűrik őket terhesség alatt, meg se születnek. Ismerős orvos házaspár talán harmadik gyereke lett volna Down-szindrómás, de elvetették. Később lett még egy egészséges gyerekük.
Lassan a náci Németországban is eljutott volna odáig a tudomány, hogy születés előttre hozzák a szelekciót.
Megjegyzem akkoriban a fejlett Nyugaton is teljesen elfogadott volt az eugenika. Az egész Angliából és Amerikából indult. Svédországban még a 70-es években is sterilizálták a fogyatékosokat, igaz, meggyőzéssel vették rá őket a műtétre, gondolom nem nehéz egy nyáladzó fogyatékost rávenni, hogy tegyen pár X jelet az aláírás helyére egy beleegyező nyilatkozaton.

Az eugenika ma is él és virul, csak az emberek szabad döntésén alapul. Eleve válogat az ember, hogy kivel vállal gyereket (kinézet, magasság, egészségi állapot, intelligencia, vagyoni helyzet).

A nők szerepéről a poszt úgy ír, mintha az csak Németországban lett volna ilyen. Akkoriban Nyugaton is sokkal kevesebb nő járt egyetemre, mint férfi. Az amerikai és brit nők emancipációja a l. vh idején indult meg, mert dolgozni kezdtek a házon kívül, hadiüzemekben. Aztán ahogy kitört a béke, visszamentek a konyhába, majd jött a gazdasági válság és nem hogy nőkneky de férfiaknak se volt munkája.
Aztán a II. vh alatt visszatértek a hadiüzemekbe a nők. Megint az erős, dolgozó nő lett a követendő modell a propagandában.
A II. vh után az amerikai nők szépen visszatértek a konyhába, újra háziasszonyok lettek, egykeresős családmodell tért vissza, jőtt a gazdasági fellendülés és mindenki boldog volt, egészen a 60-as évek végéig, amikor felforgatták a világot a drogok, a zene, a faji mozgalmak.

Ha Németország győz, akkor az döntötte volna el a nők szerepét, hogy mire van szüksége a nemzetnek. Ha a sok elesett férfi pótlására dolgozókra, akkor a nők dolgozni, tanulninkezdtek volna (mint a Szovjetunióban), ha hamarabb sikerül befejezni a háborút és gazdaságilag megvalósítható lett volna a háború után az egykeresős családmodell és nem halt volna meg több millió német férfi, akkor pont mint Amerikában, a nők az 50-es években Németországban is háziasszonykodtak volna.

Érdekes, hogy a csúnya nácikra furcsán néz mindenki, amiért a nőre a családanya szerepét osztották (amikor ez gazdaságilag lehetséges volt), de az 50-es évek Amerikájában pont ugyanígy éltek a nők, mert pörgött a gazdaság, apuci keresett annyi pénzt, hogy egy egész családot eltartson. Baby boom generáció.

A szovjeteknél az első világháború, majd a polgárháború olyan vérveszteségekkel járt, hogy a munkaerő pótlására be kellett vonni a nőket a munkába, felsőoktatásba. Aztán a második világháborúban újra a legborzasztóbb veszteségeket szenvedte a Szovjetunió az összes háborús fél közül, emiatt megintcsak több feladat hárult a nőkre.
Kelet-Európában a jövedelmek olyan alacsonyak voltak, hogy egy kereső nem tudott eltartani egy családot. A nők fizetésére is szükség volt a túléléshez.

Örömhernyó 2021.06.18. 06:50:47

@arncht: A németekre ez a felsőbbrendűségi tudat mindig is jellemző volt. Akár szélsőjobbos nácizmus, akár kommunizmus, akár balliberált agymosás az aktuális irány, mindig meg voltak győződve arról, hogy csak nekik lehet igazuk és minden más nép hülye. A franciák is hasonlóak, csak az utóbbi időben a belső problémáik miatt nem jutottak el odáig, hogy a mániáikat egész Európára rákényszerítsék. De ők is megtennék, ha Németország mellett levegőhöz jutnának.

chrisred 2021.06.18. 08:44:00

@Fredddy: Meg nyilvánvalóan a háborúban elvesztett férfi népesség is közrejátszott. Egyébként a tfr az 1870-es évek óta fokozatosan zuhant, nem hirtelen esett vissza a világháború után, ez az iparosodott társadalmak jellemzője.

chrisred 2021.06.18. 08:47:02

@Atek66: A termélenységi ráta a gazdasági válság éveiben esett vissza, nem csak Németországban, a megjellölt években csupán visszaemelkedett a 20-as évek átlagára.

A Joda visszatér 2021.06.18. 08:58:01

@Örömhernyó: A hat napos tojásban lévő csirkeembrió jogairól akarnak törvényt hozni, miközben hat hónapos emberi magzat abortálásáról fantáziálnak.

toncsi64 2021.06.18. 09:21:52

Ez a "tiszta fajú árja" megteremtésére irányuló törekvés annak tükrében elég sajátos, hogy a náci vezetők között én még nem láttam olyat aki optikailag megfelelt volna a felállított kritériumoknak :DDD
Volt egyáltalán közöttük ilyen ?!

chrisred 2021.06.18. 09:25:45

@toncsi64: Nagyjából annyi, mint amennyi munkás előfordult a proletárdiktatúrák vezetésében.

toncsi64 2021.06.18. 09:28:08

@A Joda visszatér: @alfacharlybravo:
Egyszer ha lesz rá időtök beszélgessetek el a témáról egy Rákóczi úti lakossal vagy üzlettulajdonossal. Esetleg egy TV székházban dolgozóval.
Lehet rávilágítanának néhány ugyanakkor, ugyanott történt egyéb eseményre is ;)

toncsi64 2021.06.18. 09:30:41

@chrisred: Ott azért nem volt példa nélküli, hogy onnan "emelkedett fel" valaki, de a származást (és a kinézetet) nehéz utólag módosítani :)
Bár ma már ez sem a lehetetlen kategória ...

alfacharlybravo 2021.06.18. 09:33:43

A Rákóczi úti nagyira gondolsz akinek ez első emeleti ablakán belőtték a könnygáz gránátot?

toncsi64 2021.06.18. 09:43:18

@alfacharlybravo: Természetesen akár arra is ;) De szóba jöhet bárki más is.
Egyszerűen nem tudom elfogadni azt, hogy bár azon a napon rengeteg olyasmi történt ami addig sosem, mégis annyi maradt meg belőle, "szemkilövés".

chrisred 2021.06.18. 09:52:26

@Bébi fészek: Abban Németország is Eurázsiához tartozott, aminek a valóságban mi alkottuk (meg újra kezdjük alkotni) a nyugati végét.

gigabursch 2021.06.18. 10:03:36

@arncht:
S mindig ránk mondják, hogy átesünk a ló túloldalára...

arncht 2021.06.18. 10:06:45

Vmikor mi is, csak mi nem vagyunk eleg nagyok ahhoz, hogy azt mondhassuk, hogy nekunk van igazunk :)

chrisred 2021.06.18. 10:07:50

@arncht: De ennek ellenére mondjuk, csak inkább röhejesen hangzik.

chrisred 2021.06.18. 10:14:53

@Bébi fészek: Előbb nem földrajzi fogalmakról volt szó, hanem egy regényről.

haromegesztizennegy 2021.06.18. 10:30:01

@Örömhernyó: @arncht: A németekre ez a felsőbbrendűségi tudat mindig is jellemző volt. Akár szélsőjobbos nácizmus, akár kommunizmus, akár balliberált agymosás az aktuális irány, mindig meg voltak győződve arról, hogy csak nekik lehet igazuk és minden más nép hülye.

-Ez szerintem a mai napig így van.
Nagy kár, mert a lejtőn van az országuk sok szempontból (csak még nem látszik), és ha belátnák, még sok mindent megfordíthatnának...

kárárámaispj 2021.06.18. 10:45:45

@toncsi64: "Egyszerűen nem tudom elfogadni azt, hogy bár azon a napon rengeteg olyasmi történt ami addig sosem, mégis annyi maradt meg belőle, "szemkilövés"."
Nyilván egyik helyen sem jártál, és így 15 év távlatából még kevesebb rálátásod van.
Székház - előtte gyújtottak fel egy autót, a tűzoltókat megtapsolták, sérült nem volt, a rendőrök csapdája nem jött össze, a vízágyú elakadt és kisegítették belőle a rendőröket, volt némi anyagi kár a büfében
Astoria - teljes káosz a rendőrség feleslegesen durván lépett fel ráadásul olyanokkal szemben, akik semmit sem csináltak.

fairlane 2021.06.18. 10:56:52

Csak remélni tudom, hogy az itt kommentelők (A Joda visszatér, Jehova's W, Örömhernyó stb.) nem a társadalom többségét képviselik.

J.László 2021.06.18. 11:24:53

Röhm az első vh. végén Hitler századparancsnka volt. Ő volt az egyetlen a párt vezetői közül, aki tegezte és Adolfnak szólította Hitlert.

J.László 2021.06.18. 11:30:28

@toncsi64: Göring fiatal korában megfelelhetett ennek az elvárásnak. Egyébként igazad van.

Örömhernyó 2021.06.18. 11:32:41

@fairlane: Mit írtam, ami kifogásolható? Mi bántotta a kis lelkedet? Mi fáj? Gyere mesélj!

Jadeite 2021.06.18. 11:56:01

@fairlane: ők a társadalom legalantasabb rétegét képviselik, csak most ugye adják alájuk a lovat, ezért hangosak.

Jadeite 2021.06.18. 11:59:34

Számomra mindig nagyon érdekes volt ez az arjásdi, amit a németek erőltettek. Vajon nem érezték nevetségesnek ezt az egészet, mivel a főárja egy alacsony, barna, drogokkal és gyógyszerekkel nagyjából egyben szerencsétlen volt, aki finoman fogalmazva sem nyert a genetikai lottón? De a többi főnáci is minden volt, csak sneidig árja legény nem. Olyan, mintha a KKK vezetői mind feketék lennének.

seppdietrich 2021.06.18. 12:13:56

Ez a rakás összeollózott baromság valószínűleg egy ó-bolsevik brossúrából lett kihalászva. Még Földi Ottó könyvei is sorról sorra cáfolják a leírtakat. Csak egy példa: az SS-ben kizéárt volt a buzerancia! Aki lopott a bajtársától, azt a becsület bíróság igen szigorúan megbüntette, értéktől függően halálra. A többiek pedig elmeneteltek a holtteste felett. Ez azért volt így, mert egy tolvajra a küzdelemben nem lehet számítani. Egy kicsit többet kellene olvasni a témában! Pl.: Gordon Williamson: Hűség a becsületem.

J.László 2021.06.18. 12:32:47

@occam borotvája: Részban zsidó származású volt az egyik nagyszülő révén.

Mannn 2021.06.18. 13:41:05

Valami filmben hallottam, mintha wemarcht-osok viccelődtek volna vele, lehet nem emlékszem rá szó szerint:
"Az igazi náci olyan magas mint Himmler, olyan vékony mint Göring és olyan szőke mint Hitler."

gtri 2021.06.18. 13:54:41

@pkovaks:

Nem mindenről az jut eszébe szerintem, de most aktulis a dolog. Egy Corvinusos közgazdász ötlete van mindehol napirenden:
kapjanak sokkal kevesebb nyugdíjat a gyermektelenek.

Most ezerrel mérik a közvéleményt. De úgy tűnik a magyarok nem vevők erre a korszakalkotó ötletre.

A csapból is ez az ötlet folyik.

Mannn 2021.06.18. 13:59:14

A gyermekrablásokra A rémkirály (Der Unhold,1996) c. filmet tudom ajánlani, szerintem egész jól bemutatja ezt a témát, de nem mint kényszermunkatáborokra kell gondolni, sokkal inkább erdei/úttörőtáborok voltak ezek. Nem csak lopott gyerekek voltak itt, hanem sok esetben arisztokrata német családok ide küldött gyerekei is, mert az lett volna a cél, hogy akik itt "végeznek", azok utána vezető tisztségviselők lettek volna a hátországban.

Gerardus A. Lodewijk 2021.06.18. 14:11:02

II. Vilmosnak volt a kedvenc mondása, hogy am deutschen Wesen soll die Welt genesen, azaz kb. német módra tökéletesedjék a világ, vagy (szabadabb fordításban) a német lélek váltja meg a világot. És igen, ez a gondolat 90 óta erőteljesen visszatért sok német politikus fejébe (furcsa módon most éppen a nemnacionalistákéba erőteljesebben).

citrix 2021.06.18. 14:25:32

@gtri: A nyugdíj nem a kedves vezető nagylelkűségének ajándéka vagy büntetése annak függvényében hogy szültél-e vagy nemzeti kereszténynek tartod magad. A nyugdíj egy biztosítás amit a jövedelmedből levonnak minden hónapban és a befizetett járulék, ledolgozott évek után állapítják meg. Jól nézne ki a világ ha pl. a lakásbiztosítás, kötelező biztosítás aszerint állapítaná meg a kártérítés összegét, hány gyereket szültél. Tetves banda, szórakozna a más befizetett pénzével.

toncsi64 2021.06.18. 14:45:06

@kárárámaispj: Valóban nem jártam ott csak másnap és erősen "tájkép csata után" érzésem volt, de minthogy Te felhomályosítottál most már tudom, hogy csak vízióim voltak :)
Köszönöm a segítséget ...
Az viszont elkeserít, hogy 15 év elteltével csak az én "rálátásom" romlott, a Tiéd nem. Ez eléggé diszkrimináló ;)

toncsi64 2021.06.18. 14:51:36

@seppdietrich: Nem kétségbe vonva az általad írottakat azért jelzem, hogy mindez csak azokra az esetekre lehet igaz ami kiderült ;) A rendszer ismérvei alapján biztosan voltak olyan emberek akiről semmi sem derül(hetet)t ki, soha, semmilyen körülmények között sem ;) (hacsak a Párt, az Állam, a Führer, stb érdekei úgy nem kívánták)

¿Qué tapas hay? 2021.06.18. 15:00:04

Hm. Valahogy nem érzem az összhangot a cím és a tartalom között. A tartalom kb. "Népesedéspolitika a III. Birodalomban, különös tekintettel a homoszexuálisok helyzetére" címmel lenne jellemezhető. Ha a hétköznapi német nemiséget akarja valaki tanulmányozni az NS-érából, akkor szórakoztató hétvégi olvasmánynak ajánlható Hans-Hellmut Kirst "08-15, avagy Asch őrvezető kalandos lázadása" c. regénye. Kirst legalább személyesen végigélte az egészet.

Örömhernyó 2021.06.18. 15:03:24

@Jadeite: Attól, hogy valaki nem felel meg egy eszménynek, szorgalmazhatja annak az eszménynek a megvalósítását.

Bill Gates egy egyetemről kibukott, majd milliárdossá lett pasas, ettől függetlenül tarthatja fontosnak a diplomát, gondolhat a szegényekre (bár elég perverz módon teszi).
Lehet valaki heteroszexuális, tehát a melegek szemében ellenség, mégis támogathatja a homoszexuálisok jogait.
Lehet valaki csőb*zi vagy transz, mégis elítélheti a homoklobbit vagy elvetheti a melegházasságot, transz (biológiai férfiak) nők női versenyszámokban való versengését.

A kommunista ideológusok majd a szovjet bolsevik vezetők első generációjában se volt sok munkás, ettől még álmodozhattak a munkásosztály uralmáról.

Valahogy így volt ez a náci vezetőkkel is, nem magukat tekintették mintának, ami már önmagában egy jelentős önmérsékletre utal, hanem egy jóvágású, magas, szőke német fickót képzeltek el ideálisnak. Ha Hitler mindenkit olyanná akart volna formálni, mint ő maga, akkor most azért köpködnék. Egy hitleri mentalitású vezetőtől az, hogy nem magát tekinti mintának külsőre, intellektusra, családi berendezkedés szempontjából (nem volt gyereke, utolsó óráiban házasodott csak meg) már önmagában is furcsa.

Az eugenika volt a nácik talán legszoftosabb mániája. Pont olyan szabályok más nyugati országokban is életben voltak akkoriban, Amerikában, Angliában hatalmas hagyománya volt akkor már a fajnemesítésnek. A világháború után évtizedeken át még folyt fajnemesítés, sterilizáció Svédországban is. Csak erről nem illik beszélni. Az eugenika nem a németek és nácik agyszüleménye, ők azt csak átvették.

Örömhernyó 2021.06.18. 15:22:53

@Jadeite: A fajnemesítés az ókortól jelen volt a népek egy részénél. Az emberek többsége szívesen vette, ha az utódai rá hasonlítottak, egészségesek, életerősek lettek. A zsidó hagyomány is elsődleges fontosságúnak tartotta a környező népektől való elkülönülést vallásban, étrendben, ruházkodásban, a tiszta vérvonal mindenek feletti védelmét is előírták. Sőt, brutálisan szigorúan, kizárólag az anyai ágon is tisztavérű zsidót tekintik fajtiszta zsidónak. A mai napig, akinek csak apai ágon követhető a zsidó vérvonala, azt nem tekintik igazi zsidónak. Sőt, a rabbi családok csak egymás közt házasodtak, munkásosztálybeli zsidókkal soha.
Meg is lett a következménye ennek: beltenyészet az askenázi zsidók körében. Sok mentális probléma meg néhány kiemelkedő zseni.

A tiszta vérvonal fontossága az arisztokratáknál is jelen volt, igaz szörnyű következményei voltak ennek, halmozódtak a genetikai hibák: vérzékenység a cári családban, a Habsburgoknál is kiütköztek a belterjesség jelei.

Mára új korszaka nyílt meg az eugenikának. Genetikai vizsgálatokkal és hamarosan génsebészettel folyik tovább ez a több ezer éves törekvés. Ma már csak a legritkább esetben születnek Down-kóros gyerekek, egyszerűen az anyaméhben megölik őket az élet védemlére felesküdött fehér köpenyesek.

seppdietrich 2021.06.18. 15:35:54

@seppdietrich: természetesen Földi Pál Földi Ottó helyett.

Alick 2021.06.18. 15:53:53

Az önmagában teljesen rendben van, ha odaföntről díjazzák a szaporulatot... és az is oké, ha a támogatás annak megy, aki önerőböl is felnevelné, nemcsak csinálja a gyereket.

A Joda visszatér 2021.06.18. 17:04:24

@toncsi64: Esetleg megmagyarázzák, hogy miért pécsi irodista rendőröket(köztük nőket) küldtek az ország egyik legfontosabb épületének védelmére a TV székházhoz?

csorsza 2021.06.18. 17:45:39

@paveway: csak a libbant olvasóknak.

csorsza 2021.06.18. 17:48:43

@citrix: kevered a lakásbiztositást a nyugdijjal? Gratulálok.
A nyugdijadat a gyermekeid befizetései fogják megalapozni. A te (állami) befizetéseddel a mostani nyugdijasokat finanszirozod. Nem bonyolult.

6.Lenin 2021.06.18. 18:35:26

Tilos itt a belpolitikáról írni

Aztán vajon miért született ez a poszt? Ilyen nyíltan hülyének nézik itt az olvasót?

Rollende Landstrasse 2021.06.18. 18:37:33

Tomi, gyere már, mert kezd eszkalálódni a napiaktuál kommentcunami!

ember100 2021.06.18. 18:43:45

@A Joda visszatér:
Helló !

Őőőőő miért kell védeni valamit amit NEM támadnak ??????

toncsi64 2021.06.18. 19:07:38

@A Joda visszatér: Ja, ha Te ilyen kérdésekre egy egyszerű állampolgártól keresed a választ , nem tudok segíteni :(((

Almandin 2021.06.18. 19:31:22

@toncsi64: Reinhard Heydrich jut az eszembe, mint tipikus északi külsejű ember, bár az orra elég nagy volt, a nordikusaknak általában nincs sasorruk. Valóban, a náci vezetők többsége nem volt északi típusú. Emiatt is döbbenetes, mekkora agymosást tudtak végezni, pedig elég lett volna a Führert megnézni a sötét hajával és az alacsonyságával. Goebbels pedig úgy nézett ki, hogy tipikus zsidó is lehetett volna.

A Joda visszatér 2021.06.18. 20:14:39

@ember100: Miért nem lehetett rendesen védeni, amit támadtak ? Sehol a Rebisz, meg a gyakorlotthétpróbás rohamrendőrök. Hátha meghal valaki.(Nem jött össze..)

A Joda visszatér 2021.06.18. 20:15:25

@6.Lenin: Nekem semmi gondom nincs ezzel a szabállyal, csak be kellene tartatni.

A Joda visszatér 2021.06.18. 20:17:32

@Almandin: Mint amikor egy milliárdos akarja a prolik érdekeit képviselni.:)

6.Lenin 2021.06.18. 20:23:00

@A Joda visszatér:

Engem zavar, ha ennyire nyíltan. Véletlenül néztem a posztot (kint volt a főoldalon). Tuti nem lesz a kedvenc blogom. Ja, és én csak leírtam a saját véleményem. Nem volt szándékomban másokat befolyásolni. Mindenki maga dönti el, hogy ...

M. Péter 2021.06.18. 20:27:23

@Örömhernyó: Bill Gates otthagyta az egyetemet, hogy a Microsoftra koncentráljon, ami nem ugyanaz, mint hogyha kirúgták volna.

A Joda visszatér 2021.06.18. 21:11:56

@M. Péter: Viszont Darvas Ivánt tényleg kirúgták a színművészetiről az egyik rosta vizsga után.:D

BölcsÉsz 2021.06.18. 21:17:30

@Örömhernyó: A lengyelek nagy része is szőke, kék szemű. ha elég kiskorukban rabolták el őket, még lehetett belőlük "jó árját" nevelni. Egy kis trükk még belefért.

Almandin 2021.06.18. 21:30:00

@BölcsÉsz: Amúgy a nácik nem voltak annyira jó antropológusok, mint gondolták. A gyermekkori hajszín ugyanis nem mindig marad meg. A családomban van olyan, aki szőke gyerekből sötétbarna hajú felnőtt lett. Nekem vörösesbarna hajszínem volt kisgyerekként, ami ébenfekete lett felnőtt koromra.

BölcsÉsz 2021.06.18. 21:36:35

@Almandin: Hitler 175 cm. volt. Abban a korban még a németek között sem számított alacsonynak. Sokszor látni őt a túlnyomórészt porosz tisztek társaságában. A poroszok magasak, ezért tűnik a közepes magasságú Hitler alacsonynak.
Az előző hozzászólást akkor küldtem, mielőtt végigolvastam volna az összes kommentet. Bocs az ismétlésért.

Örömhernyó 2021.06.19. 00:40:40

@Minden Jobbikos Büdös Zsidó Cigány: Amerikában is kísérleteztek a lakosságon, szifiliszt terjesztettek el a négerek közt, majd kamu kezeléseket adtak nekik, hogy lássák hogyan mennek tönkre, hogy halad előre a betegség, hogy sorvadnak el az emberek. Tömeges emberkísérletek a szovjetektől a japánokon át a németekig és amerikaiakig mindenhol voltak.
Ugyanígy az amerikaiak kísérleteztek a közép-amerikai térség lakosságán is
Ez volt az a korszak, amikor a radioaktivitást is gyógyító, egészségmegőrző csodaszerként tekintették, még fogkrémekbe is tettek radioaktív izotópokat.

chrisred 2021.06.19. 05:59:07

@Örömhernyó: "Attól, hogy valaki nem felel meg egy eszménynek, szorgalmazhatja annak az eszménynek a megvalósítását."

Attól függ. Ha az az ideológia azt vallja, hogy olyan adottságokkal rendelkező ember, mint ő, nem is kerülhetne vezető pozícióba, akkor az élő önellentmondás.

"Valahogy így volt ez a náci vezetőkkel is, nem magukat tekintették mintának, ami már önmagában egy jelentős önmérsékletre utal,"

Inkább realitásérzékre, egy olyan eszményképre, mint mondjuk Goebbels kinézete, nem sok követőt találtak volna. A nordikus tipus jllegzetességei a náciktól függetlenül adottak voltak.

Az autoriter rendszerek vezetőinek identitástudatát Orwell az Állatfarmban elég jól megmintázta, ők társadalomfelettinek tartják magukat, a szabályokat, eszményeket azokra igazították, akiket irányítottak, saját magukra nézve nem tartották kötelezőnek. A gettysburgi beszédből származó séma (government of the people, by the people, for the people) egyértelműen liberális megközelítés.

toncsi64 2021.06.19. 06:24:53

@Almandin: Igen, Őt már fentebb is írták és valóban snájdig kiállású legény, főleg ugye a többiekhez képest :)))
Továbbgondolva egyébként, nem meglepő módon a politikai kívánalmak simán felülírják a "követelményrendszert" hiszen a szövetségeseikről (japán, olasz, spanyol) sem a germán felsőbbrendű modell az ember első gondolata. Mondjuk a második sem :DDD

6.Lenin 2021.06.19. 09:10:23

@chrisred:

Mi a nyavalya a különbség a különböző ideológiák, mozgalmak, meg minden más emberi faszság közt? Mindegyiknek az alapja az, hogy KÜLÖNBNEK tartják magukat másoknál. Most nem a zsidókat ölik, hanem a fehér, keresztény embereket. Igaz a mértékben van némi eltérés, de ne legyünk telhetetlenek.
Amit ÉN vallok a magaménak, az haladó, amit a MÁSIK az meg rasszizmus, diktatúra.
Van min ökörködni? Ez lenne a lényeg? Bebizonyítani, hogy én vagyok csak a fasza gyerek.
Elég szánalmas szórakozás.

Akkor?

Gáz van! 2021.06.19. 10:10:58

Naja, az a rendszer legalább jól működött.
süti beállítások módosítása