Rudolf trónörökös rejtélyes halála

#Podcast

2021. január 15. Hihetetlen Történelem

1889. január 30-án Rudolf trónörökös, Ferenc József császár egyetlen fia és az Osztrák-Magyar Monarchia trónjának várományosa rejtélyes módon életét veszítette. A korabeli tanúvallomások és a szemtanúk beszámolói számos helyen ellentmondanak egymásnak, a rendelkezésre álló ügyiratot a császári udvar és titkosrendőrség pedig megpróbálta eltüntetni. Mik vezettek a tragédiához és milyen elméletek léteznek a haláleset kapcsán, ezekről beszélgetünk legújabb adásunkban.

A teljes történetet meghallgathatjátok a fenti linken, alább pedig egy rövid, képes összefoglalót láthattok:

1280px-rudolf_holttestenek_elszallitasa_mayerlingbol.jpg

A gyászmenet elindul Mayerlingből a trónörökös holttestével

rudolf_von_osterreich-ungarn_1862.jpg

A fiatal trónörökös. Születése pillanatában már az egyik gyalogos ezred parancsnokának nevezték ki.

rejtelyes-tortenelem-rudolf-tronorokos-titka-original-104275.jpg

A trónörökös 6 éves volt, amikor egy szigorú katonát rendelt mellé édesapja nevelőnek. A szadista hajlamú ember gyakran pisztolylövéssel ébresztette a gyereket hajnalban, de volt olyan is, hogy téli hidegben jeges vízzel locsolta le az amúgy is sűrűn betegeskedő Rudolfot, hogy az így váljon edzetté.

unnamed.jpg

Rudolf a belga király lányával, Stefániával kötött házasságot. Közös életük kezdetben boldogan telt, de egy idő után elhidegültek egymástól. Rudolf szeretőket tartott, ráadásul felesége feltételezhetően egy nemi betegséget is elkapott tőle.

baroness_mary_vetsera.jpg

31 éves volt a trónörökös, amikor szerelemre lobbant egy fiatal 17 éves lány, Vetsera Mária iránt. Kettejük kapcsolata a legvalószínűbb verzió szerint kettős öngyilkosságban végződött, de számtalan egyéb elmélet is létezik, ami halálukat magyarázza.

mayerling_1889.jpg

Az események a mayerlingi vadászkastélyban történtek, ami Bécstől nem messze található. Ezt a helyet Rudolf vásárolta halála előtt pár évvel

cultura-rudolf-mary-vetsera-tot.jpg

A visszaemlékezések ellentmondásosak és a fellelhető iratok, búcsúlevelek és jegyzőkönyvek nagy részét megsemmisítették. Feltehetően Rudolf először lelőtte a lányt, majd egy kis tükör segítségével a saját halántékára célzott, majd elsütötte a fegyvert. A hivatalos jelentésekben sehol sem említették meg, hogy Rudolfon kívül egy nő is életét veszítette (a kép illusztráció)

hoyos_grof_rudolf_halalhirevel_a_burgba_erkezik.jpg

A rossz hírt Hoyos gróf vitte a császári palotába, aki 1889. január 30-án személyesen is a mayerlingi kastélyban tartózkodott, amikor a tragikus események bekövetkeztek. Ő maga nem merte elmondani a felkavaró híreket személyesen a császárnak, úgyhogy egy másik magas beosztású embert keresett fel, aki szintén nem akarta magára vállalni a feladatot. Több embert is felkértek erre a feladatra, végül Nopcsa Ferenc (a híres paleontológus édesapja) mondta el Erzsébet királynénak a hírt, aki végül személyesen továbbította azt a császárnak. Az illusztráció azt ábrázolja, amint Hoyos gróf éppen megérkezik a Burgba.

rudolf_003.jpg

A hírek gyorsan terjedtek, ahogy a különböző elméletek is. Az egyik legnépszerűbb elképzelés, hogy Rudolf összeesküvést akart szervezni édesapja ellen, hogy átvegye a hatalmat vagy - egy másik verzió szerint - hogy magyar királlyá koronáztassa magát. Vannak olyan elméletek is, miszerint az egészet csak megrendezték, és a trónörökös külföldön élte tovább életét

habsburg_rudolf.jpg

A halotti ravatalon jól látszódik, hogy Rudolf fejsérülést szenvedett.

rudolf_gyaszmenete_3_120_1889-8.JPG

A halottas menet a Habsburgok temetkezési temploma, a kapucinusok bécsi temploma előtt. A Habsburg család temetkezési szertartásának része a híres „Anklopf-Zeremonie”, azaz kopogtatási ceremónia, amit Rudolf esetében is végrehajtottak. Ennek a lényege, hogy amikor a halottas menet a templomhoz ért, akkor a ceremóniamester megkopogtatta a templom kapuját. Bentről kiszóltak a szerzetesek, hogy "ki az?". Ekkor felsorolták az elhunyt összes titulusát, de bentről megint csak az hallatszódott, hogy "ki az?".  Ekkor már rövidebben foglalták össze az elhunyt legfontosabb titulusait, de bentről ismét csak visszakérdeztek: "Ki az?". Végül a ceremóniamester csak annyit felelt: Rudolf, egy vétkes halandó, mire bentről kinyitották a kaput.

A kopogtatási ceremónia

3d20359dd5.jpg

Mayerling napjainkban. Rudolf halála után a császár apátsággá alakíttatta a vadászkastélyt. A szobából, ahol a trónörökös a  halálát lelte, kápolnát hoztak létre, az oltár pedig annak az ágynak helyén áll, ahol megtalálták a holttesteket.

További érdekességeket itt olvashattok és itt hallgathattok a Hihetetlen Történelem Podcast csapatától.

Képek forrása: jegy.hu; torimaskepp.blog.hu; ujkor.hu; sisi-network.hu; szeretlekmagyarorszag.hu; 24.hu; wikipedia; becsifekete.hu

hihetetlen_tortenelem_borito_640640.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://ritkanlathatotortenelem.blog.hu/api/trackback/id/tr3916386236

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kugi · http://kugi.blog.hu 2021.01.15. 15:29:57

Erzsébet nem királynő volt, hanem királnyné (és császárné)!

David Bowman 2021.01.15. 16:26:06

Szegény Rudolf! Szegény Mária!

Rollende Landstrasse 2021.01.16. 07:25:46

Sajnálom a gyermek Rudolfot, de felnőttként igazi Habsburg módra viselkedett. A magyarok által annyira rajongott Erszébet szintén. Sokszor jártam már Bécsben, de még nem jutottam el a Kapucinusokhoz, pedig jó lenne látni a sok halott Habsburgot együtt.

Agent eM 2021.01.16. 12:22:47

Gyermekkorban egy (rövid) életre pszichésen megnyomorítva. :(
"Szülők" felelőssége elvitathatatlan.

nincs1agy 2021.01.16. 15:51:51

@kugi: Mária Terézia viszont királynő volt, de nem volt császárnő, csak császárné. A férje volt a Német-római Császár, valós hatalom nélkül.

Luighi 2021.01.16. 16:01:43

Annak a ferncjóskának a despota fiáról szólt a történet, aki a mi 13 szabadságharcos tábornokunkat Aradon jogtalanul és méltatlan módon kivégeztette! Ez a történet csak egy szeplő a karmáján! Isten irgalmazzon neki, ha mindenért megkapja a magáét!

kugi · http://kugi.blog.hu 2021.01.16. 17:52:21

@nincs1agy: Így igaz. Mária Terézia legmagasabb rangja magyar (és cseh) királynői méltósága volt.

kugi · http://kugi.blog.hu 2021.01.16. 18:05:25

Egy olyan sztorit is hallottam, hogy Teleki Sámuelnek azért kellett elmennie Afrikába felfedezőútra, mert egy Rudolffal közös mulatozáson azt mondta, hogy ő még arra is képes, hogy megcsókolja a Monarchia legrondább nőjét! Majd megcsókolta a terembe belépő Stefánia főhercegnét, Rudolf feleségét. Állítólag Ferenc Józsefhez is eljutott ennek híre, aki eltávolította az országból Telekit, amíg a botrány elül... :)
Afrikában pedig Teleki a főhercegi párról nevezte el a Rudolf- és a Stefánia-tavakat.

Fotósképző · fotoskepzo.hu 2021.01.16. 18:36:14

@kugi: Utánanéztem most, és Stefánia ugyan sokak szerint nem volt egy szépség, de ennek megítélésében közrejátszhatott az is, hogy a Habsburg caládban eleve sokak utálták is (anyósa, Erzsébet császárné és királyné is „elefánt”nak hívta, vagy „Trampeltier”-nek, ami „tevét” és „tramplit” is jelentett).. Egyébként elég viszontagságos (érdekes?) élete volt, elég csak annyit megemlíteni, hogy róla nevezték el a Stefánia vagdaltat (aminek a lényege, hogy tojás legyen a pástétomban). Egyébként 1945. augusztusában Pannonhalmán(!) hunyt el, és ott is van eltemetve.

Számomra az is érdekes, hogy a Rudolffal történt eljegyzése kapcsán készült fénykép fontos a hazai fényképezésben:: "Az esemény fotótörténeti szempontból döntő jelentőségű dátum volt a Vasárnapi Ujság életében is. A lap – fennállása óta először – Stefánia hercegnőről készült fényképmellékletet küldött ajándékba az előfizetőinek, első ízben téve kísérletet arra, hogy a fényképet direkt módon megjelenítse. "

nincs1agy 2021.01.16. 18:58:14

@kugi: Ha a brit monarchia legrondább nőjét akarta volna megcsókolni, egészen a Buckingham-palotáig kellett volna mennie..:DD

JTom · http://ritkanlathatotortenelem.blog.hu 2021.01.16. 20:25:52

@Fotósképző: na és mit neveztek el még róla a vagdalton kívül?
"Régi mániám, végighajtani a..."
hu.wikipedia.org/wiki/Stef%C3%A1nia_%C3%BAt

pitcairn2 2021.01.16. 23:10:37

@Rollende Landstrasse:

a lánya meg a "vörös főhercegnőként" vált híressé

https://hu.wikipedia.org/wiki/Habsburg–Lotaringiai_Erzsébet_Mária_főhercegnő#Második_házassága

még a munkáspártba is belépett:)))

Fotósképző · fotoskepzo.hu 2021.01.16. 23:51:54

@JTom: Ezt úgy hallottam, hogy "Régi mániám, tankkal átmenni..." Vagy valamit rosszul tudok? ;))))

Fotósképző · fotoskepzo.hu 2021.01.16. 23:55:21

Mondjuk, nem tudom, meyiknek örülnék jobban: ha rólam egy ételt vagy egy utcát neveznének el.
Megettem egy Stefánia vagdaltot a Stefánián – mondta Stefánia.

Fotósképző · fotoskepzo.hu 2021.01.16. 23:56:23

@JTom: Igen, az egyik a sok közül. ;)

fareszjó 2021.01.17. 22:49:43

Ebben a témában talán ez a legjobb könyv amit olvastam:moly.hu/konyvek/sigrid-maria-grossing-rudolf-tronorokos
Az összeesküvés elméletek közül a Nemere féle Titkok könyvében található a legérdekesebb, azaz Rudolf nem halt meg, hanem Törökországba száműzték, és ott élt a harmincas évekig.

gigabursch 2021.01.23. 19:15:18

@Fotósképző:
S ehhez ünneplőbe öltözve felvette a stefániát.
Gyk: van egy ilyen ruhaféle.

SimonFeró 2021.02.12. 19:37:43

Rudolf főherceg nem lett öngyilkos, hanem megölték – politikai gyilkosság történt. A család mindig is tudta az igazat. Minden ellenkező híresztelés csak az akkori államérdekeket szolgálta, politikai szükségszerűségből fakadt, a Monarchia léte forgott kockán – a körülmények, a családtagok, rokonok, ismerősök korábbi-későbbi, akaratlan vagy szándékos megnyilatkozásai, a napjainkban beigazolódni látszó sok-sok kétely, az öngyilkosság verziójában szembeötlő számos ellentmondás, a korabeli levelekben tett utalások mind ezt támasztják alá.
süti beállítások módosítása