A Moszad titkos mentőakciója

#Podcast

2020. november 27. Hihetetlen Történelem

A '80-as évek elején az izraeli titkosszolgálat, a Moszad egy különleges és roppant veszélyes küldetés során 12 000 fekete zsidó embert menekített ki Szudánból Izraelbe. Az akció fedősztorijaként egy luxusüdülőt működtettek Szudánban, a Vörös-tenger partján. Az ügynökök napközben a mit sem sejtő turisták kényelméről és szórakozásáról gondoskodtak, éjjel pedig a menekülteket csempészték ki az országból. Mostani adásunkban ezt az izgalmas akciót mutatjuk be nektek.

 A teljes történetet meghallgathatjátok a fenti linken, alább pedig egy rövid, képes összefoglalót láthattok:

 

square.jpg

ezgif_com-webp-to-jpg.jpg

A fekete zsidó közösségek nehéz körülmények között laktak Etiópia északi részén, ahonnan gyalogszerrel jutottak el a szomszédos Szudánban található menekülttáborokba. A táborokból titkos akciók keretében a Moszad segítségével jutottak ki a tengerparthoz, ahonnan hajóval szállították őket tovább Izraelbe.

sudan-768x555.jpg

Előtérben a hadműveletet vezető Moszad-ügynök: Dani. Az ő segítségére volt (a jobbra az autó mögött mosolygó) Ferede, aki etióp zsidóként segítette az akciót. Mivel fekete volt, így beolvadt a többi menekült közé; az ő feladata volt a menekülttáborokban felkutatni a fekete zsidókat és kivinni őket a megbeszélt találkahelyre.

Dani és Ferede barátsága miatt nevezték el az akciót Testvérek-hadműveletnek.

ezgif_com-webp-to-jpg_4.jpg

A menekülttáborokból a tengerpartig tartó 900 km-es úton éjszaka utaztak, nappal pedig egy elhagyatott völgyben megálltak pihenni. A fotó egy pihenő során készült. Az ügynökök arca azért van kitakarva, mert ők még az akció után is aktív ügynökei maradtak a Moszadnak, és meg kellett őrizniük az inkognitójukat.

29057159_1732bb84a33cfe2413b22598a695a8c4_wm.jpg

Annak a vörös-tengeri búvárparadicsomnak a szórólapja, amit a Moszad megvett, és aminek az álcája mögött a titkos menekítés folyt. Az üdülőben az alkalmazottak nagy része Moszad-ügynök volt. Nappal a vendégeket szolgálták ki, éjszaka a menekítésben segédkeztek.

ezgif_com-webp-to-jpg_2.jpg

Külföldi vendégek az üdülő halljában. A háttérben egy távcső is látható mint dekorációs elem, azonban azt nem tudták a látogatók, hogy a Moszad az éjszakai akciók során használta is az eszközt.

ezgif_com-webp-to-jpg_1.jpg

Dani és társai jó kapcsolatot építettek ki a helyi politikusokkal. A képen éppen a turizmusért felelős szudáni politikus, Mohammed Mahgoub látható egy, az üdülőfalut hirdető pólóban, miközben a háttérben Moszad-ügynökök beszélgetnek egy gumicsónak mellett.

ezgif_com-webp-to-jpg_3.jpg

Egy éjszakai akció során az ügynökök fekete menekülteket segítenek egy katonai gumicsónakba, az üdülőtől nem messze.

ezgif_com-webp-to-jpg5.jpg

A gumicsónakokat a nyílt tengeren egy teherhajó várta, aminek a gyomrában a menekülteket továbbszállították Izrael irányába.

459587cbd88604db2abe148dfac5eb3e990b8063.jpg

A Testvérek-hadműveleteket követően további mentőakciókat szerveztek, melyek keretében repülővel menekítették ki Szudánból a fekete zsidókat. A világ legzsúfoltabb 747-es járatán 1088 menekült utazott, ez a szám mind a mai napig világrekord.

További érdekesség, hogy miután a Moszad ügynökök elhagyták Szudánt (és az üdülőt is), az épület pár évvel később Oszama bin Laden ideiglenes főhadiszállásává vált.

További érdekességeket itt olvashattok és itt hallgathattok a Hihetetlen Történelem Podcast csapatától.

Képek forrása: link

hihetetlen_tortenelem_borito_640640.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://ritkanlathatotortenelem.blog.hu/api/trackback/id/tr8516303536

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

gintonic.azigazi 2020.11.27. 03:43:57

amikor nagyon regen ezt a sztorit hallottam akkor es most is arra gondoltam miert nem vettek meg siman oket? Csauszeszku is eladta kilora a szaszokat, ha az Etiopoknak lett is volt volna elvi ellenvetesuk azert hat csak a korrupcio amire arrafele marvanyszilardsaguan lehet alapozni - tuti par tisztviselo ha az allam maga nem is megoldotta volna ezt okosban. Penz az biztos nem lett volna akadaly.
Itt lehetetett valami mas szandek is a hatterban, a moszad hires arrol.
( amugy felve kerdezem meg azok az etipok akik igy alijaztak azok jol jartak? Ez nekem olyannak tunik mintha valaki a 80'as evekben feketekent Del Afrikaba akarna telepulni...

a Jumbo Jetes kep volt par hete - lam lam, a biztonsagi eloirasokat at lehet lepni neha. ...kicsit ide tartozik es ezen puffogtam magamban par napja: a Lufthansa be akarja vezetni a SkyCouch progamot: eddig a transatlanti jaratokon el lehetett fekudni a turistaolsztalyon a 4-es szeken kozepen, mostantol ugyanezt SkyCouch jeggyel lehet majd CSAK megtenni - de ugye akkor nem tudod bekotni az ovet es itt er egymashoz a novenyevo allat szaja es a husevo noveny levele: ha fizetsz akkor biztonsagos ov nelkul is...ehh... profit mindenekfelett ( legikozlekedes, ugye : )

Hihetetlen Történelem 2020.11.27. 07:32:13

@gintonic.azigazi: Az adásban megemlítettük, hogy a Testvérek-hadműveleteket megelőzően volt egy ilyen akció, amikor a két állam közötti megállapodás alapján úgymond "embereket vásároltak meg." Izrael cserébe fegyvert szállított és pilóta oktatókat.
A későbbi években is születtek ilyen megállapodások, lásd Mózes hadművelet: hu.wikipedia.org/wiki/M%C3%B3zes_hadm%C5%B1velet
Itt viszont a titokban lebonyolított egyezség kiderült, és Szudánnak magyarázkodnia kellett a többi arab országnak, ami ahhoz vezetett, hogy az akciók második felét le kellett fújni.
A Testvérek-hadművelet alatt egyszerűen olyan rossz volt az országok közötti viszony, hogy nem volt arra lehetőség, hogy egy "üzlet" keretében hozzák ki az embereket az országból.

szekőcei 2020.11.27. 07:58:26

és ebből is nemrég készült egy korrekt film, a Red Sea Resort

5valve 2020.11.27. 08:28:55

Nem is tudtam, hogy vannak fekete zsidók. Halmozottan hátrányos helyzetben lehetnek. Nem lehetett csak úgy elhagyni az országot vagy pénzük nem volt utazni? Úgy mint nálunk a kommunizmus alatt?

pitcairn2 2020.11.27. 09:15:59

@5valve:

sárgák is vannak

en.wikipedia.org/wiki/Kaifeng_Jews

barnák is vannak

en.wikipedia.org/wiki/Cochin_Jews

számomra ez a legerősebb bizonyíték amellett, hogy anno a judaizmus is térítő vallás volt

pitcairn2 2020.11.27. 09:23:19

@5valve:

különben még az etióp kopt kereszténységben is rengeteg judaista tradíció van

még a négus (az etióp császár) is Salamonig vezette vissza a családfáját

en.wikipedia.org/wiki/Solomonic_dynasty

az etióp császári címer közepén is egy dávid csillag van

ez gondolom azt hivatott jelképezni, hogy Salamon a Dávid házból származott

az etióp császár hivatalos titulusa is a "JUda oroszlánja" becenév volt:)

en.wikipedia.org/wiki/Lion_of_Judah#Ethiopian_history

pitcairn2 2020.11.27. 09:29:52

@5valve:

mielőtt a kopt kereszténység által képviselt lájtos judaizmus előretört a judaizmus volt a domináns vallás az Etióp Császárságot összegründoló amharák között

több mint ezer éven át még egy zsidó királyság is létezett az Etióp Magasföldön a Gedeon ház regnálása alatt:)

en.wikipedia.org/wiki/Kingdom_of_Semien

Jehovah’s Witnesses 2020.11.27. 13:36:26

Abban azért remélem megegyezhetünk, hogy 12000 embert nem lehet kimenekíteni titokban!
Maga a művelet nem gyerekjáték, de szó szerinti titkosság ki van csukva! Gondolom lefizettek, befenyítettek mindenkit, ahogy ismerem a moszatos stílust, a titok mese pedig a kollaboránsok védelmében született!
Egyébként ahogy tudom, a fekete zsidókat jól lenézik új hazájukban a testvérkéik!

Jehovah’s Witnesses 2020.11.27. 15:23:13

@JTom: Iggen salynoss tiltottak a B1 en egy bölcs kommentem miatt, ami nem harmonizált a blogger világnézetével! Tudom, hogy itt még használéhatnám, de nem szeretek váltogatni!

Jehovah’s Witnesses 2020.11.27. 16:15:49

@JTom: Nem jöttél rá semmire, mert azt is tiltották, , magamtól nem váltogatok, pláne nem egyazon poszton belül nem használok több nicket, ha valaki lealáz egy vitában, akkor így jártam.....

CSOKKI MÁLNA 2020.11.27. 16:47:01

Mondjuk az askenáz orthodox zsidók nem igazán szeretik a feketéket, de erről ugye nem illik beszélni..

Örömhernyó 2020.11.27. 16:53:14

@5valve: Mondjuk a fekete zsidókat az Izraelben élő orosz zsidók meg mások se szeretik. A zsidók közt is vam elég durva klikkesedés. A feketék, jemeniek stb. mélyen lenézettek a fehérebbek által. Szóval biztos jobb nekik Izraelben, mint Etiópiában volt, de ott se kezelik őket egyenlőkként.

bdos 2020.11.27. 17:22:21

Már csak egy kínzó kérdés: honnan tudták melyik fekete zsidó és kit kell menteni?

Bandibacsi34 2020.11.27. 18:31:24

@gintonic.azigazi: "Ez nekem olyannak tunik mintha valaki a 80'as evekben feketekent Del Afrikaba akarna telepulni..."
Eleg sokan be is szöktek es el is szaporodtak, majd többségbe keruktek(oslakos a Bushamnok meg a Zuluk voltak). Del-Afrika igy is messze jobb volt nekik, mint barmelyik masik afrikai orszag. Most szet is b.. tak...

Kedélyes Paraszt 2020.11.27. 19:22:07

@Bandibacsi34: hogyhogy honnan? Ott írják fentebb, hogy járták a menekülttáborokat. Gondolom kérdezgettek mindenkit, hogy bocs, te zsidó vagy? Ja, nem, akkor csit, el ne áruld, hogy a többieket szöktetjük. Ennyit a titkos műveletről, ahogy fentebb is írta valamelyik olvtárs.

Kedélyes Paraszt 2020.11.27. 19:23:09

@gintonic.azigazi: ezt nem értem. repülés közben alapvetően ki van kapcsolva az öved. Nem mindegy, hogy ülsz, vagy fekszel?

gintonic.azigazi 2020.11.27. 19:34:59

@Kedélyes Paraszt: utobbi par evben mindig bekottetik, volt egyszer nagy per a hirtelen turbulenciabol azota

Na most ha fizetsz es fexel akkor nem tudod bekotni az ovet.. szval erdekes ez

gintonic.azigazi 2020.11.27. 19:35:43

@5valve: vannak felete magyarok is, a magyarabok

bdos 2020.11.27. 22:33:00

Az én hibám, nem hallgattam meg a beszélgetést és biztos egyszerű a válasz. Tulajdonképpen mi volt itt a cél? Érthető, szomorú sorsú, üldözött népcsoport megmentése. De miért mentek pont Szudánba? A muszlim területen fekvő menekülttáborokban jobb sors várt rájuk, mint a nem muszlim Etiópiában? Ha odamentek, miért kellett onnan "titokban" kimenteni őket, szerintem a szudániak annyira nem ragaszkodtak hozzájuk. Vagy direkt rosszat akartak nekik, zsarolni akartak velük és túszként fogták őket? Értem a szorult és kegyetlen helyzetet, de valahogy nem kerek a történet. Nem lehet, hogy valakik rávették ezeket a szerencsétleneket, hogy menjenek egy barátságtalanabb országgal arrébb, ahonnan lehet egy jó kis mentőakciót verbuválni és hátha lesz egy kis népírtás, amit aztán lehet majd citálni?

gintonic.azigazi 2020.11.27. 23:17:23

@bdos: szerintem beultek egy kavezoba a zsinagogaval szemben es aki kijott es fekete volt na azok voltak a fekete zsidok, csak oda kellett hozzajuk menni:
- uram, a kesemert jottem! ( ja nem, az Rejto Jeno )
szoval:
- Jo napot sorsostars, szeretne e On es csaladja a Szentfoldon elni?
A tobbi valaszfuggo volt.

gintonic.azigazi 2020.11.27. 23:18:41

@pitcairn2: az nem is komolyan veheto afrikai uralkodo aki nem az osrobbanasig vezeti vissza a csaladfajat : )

gintonic.azigazi 2020.11.27. 23:25:41

@CSOKKI MÁLNA: a tolnaiak sem szeretik a baranyaiakat, mindig azt mondjak:
- tudod e hol van Tolna es Baranya hatara?
- ( tegyuk fel NEM et mond a kerdezett )
- ahol a postagalamb atadja a leveleket a denevernek!

szoval ez a "ki utal kit" torzsi sardobalas mindig is erthetetlen volt szamomra, mert nem lehet utalni egy nepet mindaddig amig meg nem ismered az osszes embert a nepbol. ( ami azert lehetetlen ) a kaposztas cvekedlit lehet utalni mert ott MINDEN kaposztas cvekedli ugyanolyan, ott a nev a milyenseget jeloli, de a romanokat siman le tojvajozni butasag megha jol is esik akkor is, mert en ismerek egy romant aki fenykepesz Los Gatos ban es nem tolvaj ergo a roman nep nem lehet tolvaj mert ha tolvaj lenne akkor a kaposztas cvekedlik sem lennenek egyformak, es ha nem lennenek egyformak akkor nem ugy hivnank oket.

szoval ez a "franciak szeretik a lengyeleket de nem szeretik a magyarokat" meg" magyar lengyel ket jo barat"
( demokrata.hu/cikk/antidogma-ezereves-baratsag/ )
szoval hagyjuk ezt

gintonic.azigazi 2020.11.27. 23:28:28

@bdos: nekem sem kerek a sztori, utanna fogok jarni

gintonic.azigazi 2020.11.27. 23:33:53

@Bandibacsi34: ott apartheid ( hu.wikipedia.org/wiki/Apartheid ) rendszer volt, be sem fogadtak feketeket 1968 utan. Sokan az USA bol mentek oda - majd 1995ben vissza - ott jobb elet volt mint itt, komolyan. Miutan (vissza) jott Mandela es minden pozicioba nem hozzaertoket ultettek szinte szetesett az orszag. ( peldaul az atomtengeralattjarojukat ugy elrontottak hogy gazdasagossan nem javithato, a Nemzetkozi Atomenergia Ugynokseg fizette a hatastalanitasat mert az oroszok akartak "segiteni" megcsinalni ) de mindenhol ez volt, Doris Lessing ( nobel dijas irono ) is irta hogy mikor vissza tudott szokni Rhodesiaba ( Zimbabwe ) meg aram se volt meg vizellatas sem, ahhoz a feherek ertettek.

gintonic.azigazi 2020.11.27. 23:36:57

@pitcairn2: ujabb hianypotlo komment, az elobb beastam magam a Gedeon Haz legmelyebb titkaiba is, angolul meg szelesebbre lehet tarni az etiop tortenelemhez vezeto nem tul szelesre taposott utat

en.wikipedia.org/wiki/Gideon

bdos 2020.11.27. 23:57:10

@gintonic.azigazi: egy kis háttértörténet mfa.gov.il/MFA/AboutIsrael/People/Pages/Operation-Moses-Israel%E2%80%99s-Ethiopian-community.aspx
Az ok egyszerű és szomorú: az éhínség elől menekültek át Szudánba. Gyalog. Ahol az úton több ezren meghaltak. De akkor sem értem a testvéreik miért nem mentették őket már az otthonukból? Miért kellett Szudánba átrángatni őket? Ahogy olvasom a wiki alapján titokban még a szudáni titkosszolgálat is támogatta az akciót, szóval nagy konspiráció nem kellett. Az etiópok ekkora nácik lettek volna?

gintonic.azigazi 2020.11.28. 03:08:56

@bdos: en ugy velem a titkos operaciokat mi ( atlag hulyek ) sosem tudjuk meg, azert titkossak. A Moszad kaliberu ( lasd CIA, KGB stb mindenki tudja kik ) szolgalatok azt osztjak meg amit jonak latnak.

Jehovah’s Witnesses 2020.11.28. 12:46:10

@bdos: . Tulajdonképpen mi volt itt a cél? Érthető, szomorú sorsú, üldözött népcsoport megmentése. De miért mentek pont Szudánba? ....................

A cél az egyébként állandóan elítélt (más esetekben , más népeknél ) nacionalizmus, ugyanis próbálják a lélekszámukat minél feljebb srófolni és bár ezek feketék és ott sem mindenki van oda értük, de zsidók és az anyaországba akarják telepíteni őket! Szudánra pedig az a magyarázat, hogy praktikus volt oda előzőleg átdobni őket és nem Etiópiából közvetlenül kimenekíteni, mert az itt említett titkosság a valóságban kivitelezthetetlen lett volna ekkora tömegnél, ezért egy viszonylag baráti és együttműködő ország és annak vezetése kellett, amely hallgatólagosan belegyezik!

Jehovah’s Witnesses 2020.11.28. 12:54:12

@gintonic.azigazi: en ugy velem a titkos operaciokat mi ( atlag hulyek ) sosem tudjuk meg, azert titkossak. A Moszad kaliberu ( lasd CIA, KGB stb mindenki tudja kik ) szolgalatok azt osztjak meg amit jonak latnak.......................................................................

Tudni tudod, mert egy húzósabb ügynél nem nehéz kikövetkeztetni, hogy kik csinálták, csak azt nem ismerik el utólag sem ilyen nyíltan mint ezt!
Pont most lőttek le ismeretlenek egy iráni atomtudóst és szerintem nem egy őzikére célzó vadász eltévedt golyója okozhatta a halálát!
A titkosszolgálatok súlyos bűncselekményeket követnek el általában, ami nem állja ki a nyilvánosság próbáját, azt titkolják, ennél az etiópos esetnél pedig voltaképpen szimpatikus tettet hajtottak végre, hiszen a tesóikat mentették!

Jehovah’s Witnesses 2020.11.28. 13:01:20

@bdos: Ja, gondolom az etiópok sem támasztottak túl nagy igényt azokra az emberekre és akár simán is hagyhatták volna menni őket Izraelbe, viszont a környező arab országok rossz szemmel nézték a betelepítést Izraelbe a jogtalanul annektált területek miatt! Ugyebár most is zsidó telepek épülnek megszállt területeken, amit így már egyértelműen sosem fognak visszaadni!

Jehovah’s Witnesses 2020.11.28. 13:09:04

@gintonic.azigazi:
szoval ez a "ki utal kit" torzsi sardobalas mindig is erthetetlen volt szamomra, mert nem lehet utalni egy nepet mindaddig amig meg nem ismered az osszes embert a nepbol.......................................................

Ez így elég gagyi bölcselkedés, békeidőben még elmegy egyébként, de ezek a nemzeti kérdések sokkal keményebb dolgok!
Személyesen ismerek sok oroszt, törököt és mondhatom, hogy mentalitásban nyíltabbak, jószívűbbek, barátságosabbak mint a magyar átlag, viszont történelmileg számunkra mindkét nép tragikus volt!

gintonic.azigazi 2020.11.28. 15:33:41

@Jehovah’s Witnesses: ertem. Szoval gagyi a bolcselkedes mert te ismersz par torokot meg oroszt. es azok nyutott szivuek. - es a tobbi?

“Kemeny dolgok” :) fejtsd ki, van itt erre lehetoseg :))

Legagyizni valamit aztan lenyeg nelkuli mondatokba menekulni megfoghatatlan konkluzioval — hat dontse el mindenki.

Jehovah’s Witnesses 2020.11.28. 16:10:59

@gintonic.azigazi: Szoval gagyi a bolcselkedes mert te ismersz par torokot meg oroszt. es azok nyutott szivuek. - es a tobbi?
“Kemeny dolgok” :) fejtsd ki, van itt erre lehetoseg :))
Legagyizni valamit aztan lenyeg nelkuli mondatokba menekulni megfoghatatlan konkluzioval — hat dontse el mindenki...........................

Miért, nem érzed a komikumát annak, hogy azt írtad:" nem lehet utalni egy nepet mindaddig amig meg nem ismered az osszes embert a nepbol.." :DDDDDDDDDDDD Ezt mégis hogy érted, meg kellene ismerkedni az összessel? Pont megvolt ezzel szemben a konklúzióm, hogy egyes emberek egy nép tagjai közül lehetnek kiválóak, de a nemzetek közötti kapcsolatban ennek nincs jelentősége, mert abban magasabb érdekek működnek és erre hoztam a példát. Lehet utálni egy népet,. ha az káros és veszélyes a saját népünkre amellett, hogy annak a népnek egyes tagjai egyébként szimpatikusak számodra! Monnyuk nagy eséllyel ezt sem fogod megérteni, az a gyanúm! :P

gintonic.azigazi 2020.11.28. 16:27:46

@Jehovah’s Witnesses: “false flag” es minden a feje tetejere all. Mi civilek vagyunk ( asztalos, szamtigep programozo, bolti elado vagy akar igazgato ) es a profi titkosszolgak TelAvivtol Timbuktuig jobbak “titkosszolgalatban” mint mi.

efi 2020.11.28. 17:42:50

Mindig csodáltam azt, mikor ilyen fekete szemkitakarós 2 centi magas virtuális szigszalagokkal próbálták valakinek az inkognitóját biztosítani. Pláne, ha az a valaki egy aktív Moszad ügynök. Biztos sokat segített.

Carada 2020.11.28. 19:26:58

@gintonic.azigazi: "nekem sem kerek a sztori, utanna fogok jarni" Ez a legjobb ebben a blogban, hogy annyi érdekes dolgot talál itt az ember, ami arra inspirálja, hogy még többet megtudjon... Mindenről is! :-)

gintonic.azigazi 2020.11.29. 00:47:50

@Jehovah’s Witnesses: nem azt irtam amit ideztel, copy+paste es ugy tedd be.

Bar a tovabbiakban nem erzem ugy hogy neked kene valaszoljak barmire, nem erzem a soraidban a joindulatot, olyasmi vagy te mint aki bemegy a kocsmaba es alig varja hogy “legyen valami”.

gintonic.azigazi 2020.11.29. 04:01:05

@efi: azazaz! Melletesznek egy kepet amin valoszinu o van, ugyanugy letakarva es .. kesz. Meg miert pont a szemet?? Az orr+szaj kombo jellegzetesebb, vagy ha mar kitakaras akkor miert nem az egesz arcot?? Vagy az egesz alakot?

gintonic.azigazi 2020.11.29. 04:14:19

@bdos: haaat ebben a politikai katyvaszban ki tudja ki volt kivel meg tenyleg, lassan nevetseges hogy ez rejtett akcio lett volna, vegul is nem tudta senki csak a szudaniak, az etiopok, az izraeliek meg aki a kornyeken lakott... ( meg gondolom az akkori ket vilaghatalom mert ok "hivatalbol" tudtak mindenrol )

a szovjet elvtarsak akartak titokban tartani hogy holdjarot eoitenek ( Lunokhod program, 1969-1977 ) de mikor mar arultak a muanyag holdjarot a gyerekboltban akkor nyilvanos lett.

Jehovah’s Witnesses 2020.11.29. 09:12:03

@gintonic.azigazi: "Bar a tovabbiakban nem erzem ugy hogy neked kene valaszoljak barmire, nem erzem a soraidban a joindulatot, olyasmi vagy te mint aki bemegy a kocsmaba es alig varja hogy “legyen valami”.

Jaj én is kihagyom szívesen a válaszodat, ha így meg vagy sértődve, hogy vitatkoznak veled! Ez egy ilyen kocsma, az úri közönség táncol!

gintonic.azigazi 2020.11.29. 16:49:00

@Jehovah’s Witnesses: nem

alapvetoen az a bajom veled hogy nem az en kommentemre valaszolj hanem arra amit gyartasz belole. Ergo, vitatkozni magaddal is tudsz ahhoz nem kellek.
süti beállítások módosítása