"Pusztuljon velem mindenki"

Gyújtogatás Csengelén - 1988

2019. április 26. arcanum

1988. augusztus 14-ről 15-re virradó éjszaka a Csongrád megyei Csengele, 129-es számot viselő Sebők-tanyában 11-en aludtak, mit sem sejtve arról, hogy a falakon kívül három férfi benzinnel teli kannákkal és égő kanócú flakonokkal éppen rájuk gyújtja az épületet.

A pártállami idők legszörnyűbb bűncselekménye a korszak végére esett. Tizenegyen haltak meg borzalmas körülmények között. Közülük ketten még születésük előtt. Az évszázad legszörnyűbb, magánember által elkövetett magyarországi gyilkosságának legfőbb bűnösét nem ítélték el, mert ő már eleve halálra ítélte magát. A bűnsegéd halálos ítéletét pedig felülírta a rendszerváltás. Tíz évvel ezelőtt szabadult. Még messze van a nyugdíjkorhatártól. Az elégetett gyerekek ma 31-46 évesek lennének.

csengele1988.jpg

A fiatalkorú Hajagos Tóth László és Ladányi János a vádlottak padján

"A 43 éves Hajagos Tóth Imre azt mondta: egyszer úgyis kiirtja minden lakóját annak a háznak, ahová volt élettársa, a 39 esztendős Csányi Lajos Csabáné elmenekült előle. A Csongrád megyei Csengelén hétfőn hajnali szürkületkor nekifogott, hogy beváltsa fenyegetését." Tanács István, a Népszabadság csongrádi tudósítója adta az első helyszíni tudósítást az 1988. augusztus 15-ének hajnalán történtekről a lap augusztus 17-i számában. 

nepszab_1988-08-17.JPG

Népszabadság, 1988. augusztus 17.

Mai írásunk az Arcanum Digitális Tudománytár segítségével került a képernyőkre!

Az Arcanum szerzőjének tollából a régi nagy bűnesetek sorozatban immár a hatodik részt olvashatjátok!

A csengelei Forgó tanyán libákat neveltek. Tollfosztásra készültek, azért gyűjtötték össze a családot. Egy alkalmazott előző este elég sokat ivott, nem a házban, hanem - az általa vezetett IFA teherautó mellett - kint aludt, ez volt a szerencséje. Ő mesélte a tudósítónak

nepszab_1988-08-17_2.JPG

Népszabadság, 1988. augusztus 17.

"A kezembe nyomta a gyereket, de amikor hozzáértem, az ujjamon maradt a bőre. Visszaadtam a kicsit, odarohantam a csőkutas szivattyúhoz, de nem lehetett már használni, mert égett a vezetéke. Átmentem az egyik szomszédhoz, hogy segítsen. Kijött a tanya sarkáig, meglátta, hogy mi van, és visszafordult. Azt mondta, őt ne keverjük bele semmibe, azzal magára zárta a tanyája ajtaját. Átmentem a másik szomszédba, de annak meg rossz volt a motorja, nem tudott elmenni telefonálni. Utána elmentem a gátőrhöz biciklivel, de neki csak a vízügyhöz van telefonja, ott fél nyolc előtt nincs, aki fölvegye, hiába csöngetne. Végül egy harmadik szomszéd ment el motorral telefonálni a faluba."

A felgyújtott házban volt tehát a gyilkos pici unokája, a menye, az ő hasában pedig a gyilkos ikerunokái, akiket halva szedtek ki a kórházban császárral haldokló anyjukból. A másik alkalmazott, Tarjányi István ezt nyilatkozta: 

Népszabadság, 1988. augusztus 17.

Hajagos magával vitte Csányi Lajos Csabánét a gépkocsiján, és nem messze, egy csatornaparton halántékon lőtte először az asszonyt, utána önmagát — mondja az őrnagy." Hajagos Tóth nem tudott és nem akart a tőle elmenekült asszony nélkül élni. A gyilkos öngyilkosságot nevezik kiterjesztett öngyilkosságnak. Magyarországon azelőtt és azóta sem volt ennyire kiterjesztett öngyilkosság, amelybe a magzatokat is beleszámítva tizenegyen haltak bele - az öngyilkoson kívül.  

A tudósító megkérdezte, miért tartott több mint négy óráig, amíg a sebesültek bekerültek a 45 km-re lévő Szeged kórházaiba. Azt már tudjuk, miért tartott olyan sokáig, amíg a fél négy és négy között keletkezett tűzről értesítették a mentőket. A többit a szegedi mentőállomás vezetője meséli el: "A Kisteleki Mentőállomásra csak 5 óra 43 perckor érkezett a bejelentés, ráadásul csak egy sérültről szóltak. Hat óra 2 perckor volt a helyszínen az első mentő. Amikor látták, hogy hat súlyos sérült van, rádión kértek segítséget, ezután indult a többi kocsi.
— De a helyszínre érkezéstől a visszaindulásig eltelt több mint másfél óra!
— Ha a mi orvosaink ellátás nélkül, gyógyszerezés nélkül nekivágnak az útnak, a sérültek fele meghalt volna Szegedig." 

Magyar Nemzet 1988. augusztus 20.

A Magyar Nemzet 1988. augusztus 20-i számában bemutatják a tettest: "Hajagos Tóth Imre, 43 éves, büntetett előéletű kisállattenyésztő volt. A kiskunfélegyházi férfi nyolcszor állt bíróság előtt. Bűnlajstroma igen 'változatos': a vagyon elleni bűncselekményeken kívül többször ült börtönben hivatalos személy elleni erőszakért is. Utoljára, 1986-ban — különös visszaesőként — ítélték másfél évi börtönbüntetésre. /.../ Az asszony, Csányi Lajos Csabáné 39 éves csengelei lakos, először a férfi tanyáján élt együtt későbbi gyilkosával. Kapcsolatuk azonban 1987 júliusában megszűnt, mert az asszony Hajagos durvaságait megelégelte és két gyermekével, a 11 éves Tímeával és a 12 éves Bernadettel átköltözött testvére tanyájára."

Hajagos neve már nem először szerepelt a sajtóban. 15 évvel korábban egy korábbi bűncselekménye miatt az alábbi cikk jelent meg a megyei újságban:

hajagos_cr.jpg

Petőfi Népe, 1973. március 1. (28. évfolyam, 50. szám)

Augusztus 24-ig azt gondolhatták az olvasók, hogy ebben az ügyben büntetőeljárás nem is lesz, hiszen öngyilkost nem lehet elítélni. Ekkor hozták nyilvánosságra, hogy társtettesként köröznek egy férfit:

csengele_1.jpg

Esti Hírlap, 1988. augusztus 24.

Az akkor 26 éves Ladányi János juhászt augusztus 30-án elfogták. A börtönben ismerkedtek meg Hajagos Tóth-tal. Hajagos kocsit, pénzt és a hátrahagyott jószágait ígérte neki, ha segít neki, hogy magával ránthasson a halálba, akit csak lehet.

Dulai Sándor 1988. szeptember 2-án a Szabad Földben megjelent nagy cikkéből további részleteket tudunk meg arról, mi minden mondott csődöt a bűntény hajnalán:

 

"A téesz majorjában volt a legközelebbi telefon — egy kilométerre a tanyától —, de az iroda be volt zárva. Nagy nehezen sikerült bejutni, de sem a mentőállomás, sem a tűzoltóság nem felelt. Mint utólag kiderült, valamit rosszul csináltak a telefonálók." Az IFA teherautóval dolgozó alkalmazott "riasztotta a csengelei tűzoltókat. Az egység egyetlen kocsiját már hosszabb ideje nem lehetett beindítani, most is az Ifával kellett behúzatni. Fél hét után megérkeztek a félegyházi és a szegedi tűzoltók is, de sok mindent már nem tehettek. Ezen a rettenetes hajnalon egyébként szinte minden csődöt mondott. Nem működött az Ifa porral oltója, a tanya csőkutas szivattyúja, s még Halál István szomszéd motorbiciklije sem indult be, amikor segítségért akart menni." 

Ugyanebben a cikkben meséli az élettárs testvére: "— Erzsi ki volt szolgáltatva — zokogja Veronka, akit pesti munkahelyén értesítettek hétfőn. — Ez a szörnyű ember nem hagyta békén. Három évig éltek együtt, de már akkor is ütötte-verte. Őt is, a gyerekeket is. Aztán amikor elmenekült Piroshoz (Sebők Józsefnéhez, az ő házát gyújtotta fel Hajagos), ez folyton zaklatta, hogy menjen hozzá vissza. Most májusban, majd júniusban megint elrabolta. Először nagykéssel kényszerítette, utána meg levelet írt neki az ügyvédje nevében, az erdőnél megleste, levette a kismotorról, otthon altatót adott neki, összekötözte, beragasztotta a száját, és megerőszakolta. Amióta tavaly kijött a börtönből, állandóan azzal fenyegetőzött, hogy kiirtja őt, de a ház valamennyi lakóját is, ha nem megy vissza hozzá. Rettegtek tőle, de a rendőrség hagyta szabadon mászkálni, pedig még a tárgyalásra sem ment el soha. Én a rendőrséget nagyon-nagyon hibáztatom."

"Este az eszméletlenségig leittam magam, hogy ne tudjak semmiről, de amikor éjjel magamhoz tértem, megint ott volt minden. S most már nappal is csak ezt látom, ha egyedül maradok." Ezt  a később életmentő emlékéremmel kitüntetett Tarjányi István mondja, aki kihúzta az összeégett gyerekeket a házból és az ifás kollégájával kihozta onnan a négy tűzforró gázpalackot, mielőtt felrobbantak volna. Ők ketten a szörnyű történet pozitív hősei.

Szabad Föld, 1988. szeptember 2.

A Népszabadság szeptember 8-án adta hírül, hogy szeptember elsején letartóztatták Hajagos Tóth nem egészen 16 éves fiát, Lászlót is, aki szintén közreműködött a gyújtogatásban.

Három ember kellett ahhoz, hogy ennyi ember meghaljon. Száz liter benzint vitt magával Hajagos Tóth a kocsijában. A megbeszélt jelre, akkor, amikor Hajagos Tóth Imre lekapcsolta a ház végén levő villanyóra automatáját, a három ember egyszerre kezdett el tevékenykedni. (Szabad Föld, 1989. május 16.) Először a benzines kannákat dobálták be három oldalról a házba, majd a benzines palackokat, melyek száját ronggyal tömték be, melyet meggyújtottak, mielőtt behajították volna a palackot. Így egyszerre három oldalról gyulladt ki a tanya, csak egy oldalra, egy helyiségre nem jutott ember. Az csak később égett le, az ott alvó két alkalmazott sértetlenül ki tudott menekülni. 

A házban tizenegy ember aludt. Ketten sértetlenül kijutottak. Ketten, Kállai Józsefné, a tettes volt élettársának, Erzsinek az idős édesanyja és a 15 éves Sebők Mónika, Erzsi testvérének a lánya bent égett. Erzsit, mint tudjuk, volt élettársa elhurcolta és megölte. A tárgyaláson az orvosszakértő azt állította, ő is belehalt volna az égési sérüléseibe, ha Hajagos Tóth nem lövi le. Hatan kerültek kórházba, és közülük öten haltak meg. Ha a magzatokat is beleszámítjuk, akkor heten. Erzsi testvérének a fia, a 11 éves Sebők József, Erzsi testvére: József és Mónika édesanyja, a húsz éves, ikreket váró Novák Ildikó: Hajagos Tóth menye, az ő 14 hónapos Tamás fia és annak meg nem született ikertestvérei. Utolsóként halt meg szeptember 21-én, 38 nappal a tűz után Csányi Tímea, Erzsi kisebbik, 12 éves lánya. Az ő nővére, Bernadett volt az egyetlen, akit nem életveszélyes sérülésekkel vittek kórházba. Ő életben maradt, de élete végéig viseli a testén az égési sebek nyomait. Ő most 44 éves. (Délmagyarország, 1988. szeptember 23.

1989. január 26-án a szegedi bíróság első fokon halálra ítélte Ladányi Jánost, a fiatalkorú Hajagos Tóth Lászlót pedig hat évi szabadságvesztésre. Egy harmadik vádlott is volt: öt hónapi felfüggesztett börtönbüntetést kapott, aki Hajagos Tóthnak eladta azt az illegálisan tartott pisztolyt, amellyel Erzsit agyonlőtték. (Magyar Nemzet, 1989. január 27.

László édesanyja halála óta, akit 1982-ben vesztett el, teljes kiszolgáltatottságban élt, rendkívül durva bánásmódban részesült apjától — aki semmiségért vagy ok nélkül is ütötte-verte. Szinte rettegett tőle, most mégis sírva fakadt, amikor apja azt mondta, végez saját magával is. Ne tegye, kérte. Idősebb Hajagos erre ráförmedt gyermekére: 'Ne ugass, a kurva anyád, mert lerúgom a szíved!'" (Szabad Föld, 1989. május 16.)

A jogerős ítéletet a Legfelső Bíróság 1990. február elsején hozta meg, amikor a Magyar Köztársaság alkotmányába már belekerült az a mondat, amely a halálbüntetést alkotmányellenessé tette, viszont annak kiiktatása a Btk-ból még nem történt meg. Ez a feladat a két hónappal később megválasztott  Országgyűlésre maradt. Így aztán a halálos ítélet megváltoztatásának az indoklása elég furcsára sikerült: "Ladányi és társa nem egyenes szándékkal ölték meg a nyolc embert. Tettüket eshetőleges szándék vezérelte, mert csupán eltűrték az általuk okozott tűz következményeit. Ladányi — bár többször állt bíróság előtt rablás és enyhébb megítélésű vagyon elleni bűntettek, illetve közlekedési vétségek miatt, de eddig még nem követett el kiemelkedő súlyú bűncselekményt. Az elsőrendű vádlott mindössze 29 éves. A halálbüntetést csak kivételes esetben lehet alkalmazni, különösen most, amikor a legsúlyosabb büntetés megszüntetése felé közeledünk, ezért a legmagasabb bírói fórum úgy ítélte meg hogy nincs szükség Ladányi János fizikai megsemmisítésére. Átneveléséhez elegendő az életfogytiglani fegyházbüntetés, ami a hatályos jogszabályok szerint azt jelenti, hogy az elítéltet 20 év után feltételesen szabadlábra lehet helyezni." (Népszava, 1990. február 2.)

Utoljára akkor foglalkoztak a lapok a csengelei gyújtogatással, amikor 2008 szeptemberében Ladányi János szabadult. Akkor írta a Magyar Nemzet:

 

"A helyszín, a Forgó-tanya ma is olyan, mint húsz éve, a történtek után. Néhány fal még áll, itt-ott égett rongyok, megperzselt fém- és fadarabok utalnak a tűz pusztítására. A közelben lakók azt mondják, senki nem akar ott lakni.

Az eredeti híradófelvételek segítségével készült Kékfény riportot a NAVA - Nemzeti Audiovizuális Archívum jóvoltából kaptuk meg:

Szöveg: - hacsa - 

Képek és cikkek forrása: Arcanum

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://ritkanlathatotortenelem.blog.hu/api/trackback/id/tr4514764930

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Lazy Bones 2019.04.26. 17:38:38

Én ekkortájt kora tizenéves voltam, de erről a szörnyűségről sosem hallottam. (Minden más nagyobb lélegzetű dolog megvolt gyerekfejjel: Olof Palme, Csernobil, Challenger...)

Úgyhogy igencsak hiánypótló a poszt!

KariKa 2019.04.26. 19:16:00

Nem olvasok ilyen léleklufi horrort, szóval ezt most kihagyom, bocs, puszi.

Fotósképző · fotoskepzo.hu 2019.04.26. 23:39:11

A bloggertől kérdem, hogy miért posztol ilyen régvolt eseményeket? Mi a célja ezekkel? Az ehhez hasonló tragédiákat minden normális ember megpróbálja minél hamarabb elfelejteni. A felhánytorgatásukkal meg semmi értelmes célt nem lehet elérni. Gonosz és rossz emberek mindig is voltak és lesznek is, elég csak az aktuális híreket elolvasni. Az életben számos szép és érdekes történetet találni, ahogy itt is látjuk többször. Mi sem véres hullákat ábrázoló fotókkal tanítjuk a fotózás alapjait...

rockjano 2019.04.26. 23:54:51

Szerintem ez nagyon érdekes és nagyon jellemző arra a korra. Mai szemmel nehezen elképzelhető az a 3. világbeli lepusztultság ami akkor és sok helyen még ma is van magyarországon. A távközlés teljes hiánya pl. nagyon jellemző volt pláne tanyán... meg a teljes emberi lepusztultság alkoholizmus... butaság...

Tobiassan 2019.04.27. 01:01:50

Ja, tényleg így van. Vannak olyan helyek az országban, hogy agyilag mintha a középkorban volnának az emberek. Máshol is van ilyen, pl, USÁ-ban is. Aki csak Pest-Reptér-Külföldi turistacélpont között mozog, az el se bírja képzelni. Van olyan hogy emberek háziállataikkal laknak egy fedél alatt. Most vették el tőlük a gyereket, a suliban mondták a tanárnak.

Lesi_the_Globetrotter 2019.04.27. 02:05:55

@Fotósképző: Vajon miért foglalkozhat régi dolgokkal egy oldal aminek "ritkán látható történelem" a címe? Reméljük a (semmilyen hivatalos papírt nem adó) fotósoktatás jobban megy mint a logika.... :D :D :D

teéjesenmindegy 2019.04.27. 02:23:22

@Tobiassan: Igen, valóban. Mi csak távolról nézzük az olyan haladó, a középkort messze maga mögött hagyó kultúrállamokat, mint Ausztria, és ennek csodálatos , mintavárosait mint pl, Amstetten.

Lesi_the_Globetrotter 2019.04.27. 02:36:28

@Tobiassan: örülök, hogy ilyen jól tájékozódsz a suliban ( :D ), hát te sem sokat láttál még kőbánya felsőn túl sokat a világból az lejött, mindenesetre majdnem megijedtem, hisz háziállatokkal élek egy fedél alatt (eb és házipatkány), de aztán megnyugodtam, nincs gyerek, nincs mit elvenni. :D :D :D :D :D :D

darlacko 2019.04.27. 02:42:06

@rockjano: "Mai szemmel nehezen elképzelhető az a 3. világbeli lepusztultság ami akkor és sok helyen még ma is van magyarországon." - A lepusztultság, ami sok helyen ma is van Magyarországon, nagyon is elképzelhető mai szemmel. Csak ki kell lépni a budapesti plázák, irodaházak világából.
Manapság ugyan mindenkinek van okostelefonja, de manapság is történnek tragédiák, évekig erőszakolja a lányát egy apa, gyerekei születnek, azokat megölik. A telefon a kezükben van, de mégsem telefonálnak segítségért. Az emberek tudata beszűkül, ha ilyen konfliktusos, erőszakos kapcsolatba kerülnek.
@Fotósképző: Hasonló történetek mindig is voltak, a világirodalom nagy része ilyen gyilokpornó volt mindig is.

tiboru · http://blogrepublik.eu 2019.04.27. 07:45:58

@Fotósképző:

Tényleg őrültség egy jórészt kortárs történelemmel foglalkozó blog részéről, hogy kortárs történelemmel foglalkozik. Én se értem, miért nem lángosreceptekkel vagy mosolygó csecsemők fotóival kedveskedik az olyan igényes olvasóknak, mint te.

lobellone 2019.04.27. 08:43:39

"s még Halál István szomszéd motorbiciklije sem indult be"
Nem elég a durva sztori, még a szomszédot is Halálnak hívják....

a windows egy szemét 2019.04.27. 09:06:44

@Fotósképző:

A múlt nem ismerete vezet a jövő eltaposásához. Így tudja a fajtádat irányítani az aktuális politika.

calen 2019.04.27. 09:13:21

Hasonló esetek újra és újra megtörténnek, legfeljebb nem ennyi áldozattal. Teljesen jól körülírható az a karakter, aki ilyen tettek elkövetésére hajlamos. Az emberek sajnos vakok és süketek, teljesen őszintén meg tudnak lepődni, amikor egy erőszakos vadállatként ismert ember erőszakos tettet hajt végre. Mert ők ezt nem gondolták volna róla. Akinek szeme van erre, a haját tudja tépni ilyenkor.
Szerintem a titkosszolgálatoknak ugyanúgy meg kéne figyelnie az efféléket, mint a terrorista gyanús személyeket.

Watchdog 2019.04.27. 09:38:23

@calen: megfigyelik és felhasználják...

Jóakaró 2019.04.27. 09:40:22

Minél nagyobb a szegénység annál inkább állatiassá válik az ember.Azzal a különbséggel hogy az állat a maga szintjén tökéletesen működik az ösztönei szerint.
Az ember viszont egy fura kutyulmány: vad állatias ösztönök keverednek az értelem hiányával, vágyakkal, traumákkal stb...

a windows egy szemét 2019.04.27. 09:51:03

@calen:

Nem a megfigyelés hiányzik. Nagy a kuss róla, de amerikában úgy nagyjából mindegyik iskolai lövöldözőről kiderül, hogy tisztában voltak a helyi pcicológusok a defektjével. Nagyjából ide vezet ha a pcicológus és a pap a mindennapok elengedhetetlen részévé láttatja magát, mindenkinek van, de semmit sem ér valójában.

midnight coder 2019.04.27. 10:06:41

@Tobiassan: "Van olyan hogy emberek háziállataikkal laknak egy fedél alatt."

Miért, mivel rosszabb a tehén vagy a ló mint a kutya vagy a macska ?

midnight coder 2019.04.27. 10:09:45

@a windows egy szemét: A baj az, hogy ha a pszihomókus azt mondja valakiről hogy Ok, mehet az emberek közé, aztán kiderül hogy mégsem kellett volna kiengedni mert megölt egy rakás embert, a mókust senki sem fogja felelősségre vonni gondatlanságból elkövetett emberölésért. Neki semmi felelőssége nincs, pedig az ő döntése alapján van az illető szabadlábon.

midnight coder 2019.04.27. 10:12:56

@Fotósképző: Gondolom te csak rózsaszín pamutgombolyagokat kergető cuki kismacskákat fotózókat képzel.

AngeI 2019.04.27. 10:19:27

@Lazy Bones: Akkoriban nem volt még bulvármédia, sokkal visszafogottabban foglalkozott ezekkel az ügyekkel a sajtó. Anyám a 60-as évek elején járt egyetemre Szegeden, és soha nem hallott az ugyanebben az időben lezajlott Paprika utcai tömeggyilkosságról, ahol a gyilkos egy öt fős családot, köztük egy csecsemőt gyilkolt meg.

Segna 2019.04.27. 10:24:31

Ez nem történelem, főleg nem érdekes. Nem lehetne ezeket szennyes ügyeket valamely más blogon posztolni?
Mellesleg én a bravúros és vagy érdekes KÉPEKÉRT olvasom rendszeresen a blogot. Ezek a képek mint fotók egyáltalán nem figyelemreméltók.
Ugyhogy ezt most kihagyom, pedig nagyon vártam az eheti posztot.

Segna 2019.04.27. 10:27:52

@csentecsa1: és hiányolta az életéből a tudást?
Pont a média szereplés okozza több esetben ezeket a borzalmakat, mert szerepelni akarnak ezek a jelentéktelen véglények. Számítani akarnak, nyomot hagyni. Épp az agyonhallgatás és a feledés a legjobb. A névtelenség a haláluk.

midnight coder 2019.04.27. 11:00:41

@Segna: Ja. A történelem nyilván teljesen mentes minden csúnya erőszakos eseménytől, és nem alapvetően arról szól, hogy kik öltek meg kiket és miért. A francia forradalom, a 48-as, a nagy októberi csupa-csupa vidám móka és kacagás volt, a Holocaust, a Nagy Menetelés és a Kulturális forradalom és a többi pajkos cselekedet egy picit sem a történelem része.

AkosJaccik 2019.04.27. 11:16:47

@Segna: Ez teljesen nyilvánvalóan fals a cikk alanyával kapcsolatban, ezen felül pedig általánosságban is. Ha megállna az állítás, az emberi történelemben előforduló erőszak 90%-át "törölni" lehetne. Azon lehetne vitatkozni, hogy a bejegyzés mennyire "hatásvadász" és mennyiben egy érdekes szociológiai/kriminalisztikai ablak, de azt személy szerint marha meredek feltételezésnek gondolom, hogy ha beszántjuk a bulvárt, hirtelen az emberek nem vagdossák egymást csontozóbárddal fejbe. Ó, dehogynem.

várom a levelet 2019.04.27. 11:39:57

@midnight coder: hát nem erről szólt az emberiség története? nem is az emberiességről.

kkm.furdancs 2019.04.27. 11:46:15

@Lesi_the_Globetrotter: Az indoklás megfelelő, a személyeskedés nem.

midnight coder 2019.04.27. 11:48:29

@várom a levelet: Pontosan. Az emberiség történetét meghatározó nagy események sok mindennek nevezhetők de emberiesnek a legkevésbé sem.

2019.04.27. 11:52:45

@midnight coder: A macska kisebbet szarik.

Régi mondás: Tanyán terem a finom borjú és a buta gyerek.
Nem értem, miből fakad az árvalányhajas romantika, hogy még tanyatámogatást is adnak hozzá. Ha valaki gyerekként elszelektált környezetben, a fejlődés és tudás igénye nélkül szocializálódik vagy maga a távolság nehezíti meg a közösségi életbe való beszokását, annak van némi esélye torzulni. Persze, ez inkább a régi időkre igaz, de tanyán lakni maximum rászorultságból magyarázható vagy valami hippi vadromantikából.
S lám, Gregor Bernadett is otthagyta a jurtát :)

pitcairn2 2019.04.27. 12:28:33

@Tobiassan:

ilyenkor lehet egy kicsit "Bezzeg Skandináviázni"...

BBC This World - Norway's Massacre
youtu.be/GvZ8ZIWsj_4?t=9

pitcairn2 2019.04.27. 12:31:39

@Tobiassan:

az elkövető diplomatacsemete volt és Oslo legjobb részén lakott, szóval szerintem a hagyj fel a "tanyasiak" leszólásával...

őrültet bárhol lehet találni...

Lazy Bones 2019.04.27. 12:31:57

@Segna: Ez meg struccpolitika. A többséget érdekli. Ezért látogatjuk ezt a blogot. Hiánypótlás. Nincs köztudatban.

pizo 2019.04.27. 12:53:52

@Lazy Bones: Én 17,5 éves voltam, gimnázium 4-et kezdtem,. és igencsak érdekelt minden a politikától a gazdaságig, meg a barátaimat is, és nem hallottam róla. pedig az ellenzéki keresztasztalról, meg az 1986. 03. 15-i eseményekről is volt tudomásom.

Zoli

Lazy Bones 2019.04.27. 13:07:55

@pizo: Akkor nem meglepő. Anyámat kérdeztem, ő sem emlékezett rá.

Pierr Kardán 2019.04.27. 15:05:32

@calen: "Teljesen jól körülírható az a karakter, aki ilyen tettek elkövetésére hajlamos. Az emberek sajnos vakok és süketek, teljesen őszintén meg tudnak lepődni, amikor egy erőszakos vadállatként ismert ember erőszakos tettet hajt végre. "

Na, ne már! Gondolom, hogy arról a német repülőgép pilótáról, aki egyszercsak fogta magát és kizárta a másik pilótát a fülkéből és a hegyoldalnak vezette a gépet.

Előtte senki sem mondta volna meg róla, hogy 150 embert öl meg majd.

Abban az esetben is elég szörnyű lehetett annak sok embernek, akik tudták, hogy ha a kintlévők nem tudják baltával betörni a pilótafülke ajtaját, akkor nem tudják megakadályozni, hogy a bent lévő pilóta megölje őket aztán végül nem tudtak bejutni a pilótafülkébe, meg is haltak :-((.

midnight coder 2019.04.27. 15:29:52

@Könyveslány: Ja, mert a nagyváros nem termeli ki a maga szemetét.

pitcairn2 2019.04.27. 16:50:15

@calen:

ez egy kissé bonyolultabb ennél, pl. a rendőrtiszt Breivik-et nyugodtnak, összeszedettnek és udvariasnak írta le...

youtu.be/GvZ8ZIWsj_4?t=100

miután precízen végrehajtotta a tettét feladta magát a kommandósoknak, majd készséggel beismert mindent, sajnálkozott a tettei felett, de továbbra is szükségesnek tartotta azokat

azóta a meglehetősen kellemes norvég büntetés végrehajtás vendégszeretetét élvezi

Inside Norway's luxurious maximum-security prison
www.youtube.com/watch?v=N9EdO5yOePc

és minden vélt vagy valós sérelme kapcsán jogi lépéssel fenyegetőzik... még egyetemi tanulmányokat is folytat...

így működik a művelt nyugat...

még egy üdülőtelepük is van...

A Liberal Prison System - Bastoy Island, in the fjord of Oslo, Norway
www.youtube.com/watch?v=Uj3SMiDvjdg

ahol például a láncfűrészes gyilkos is szabadon kóricál...

gondolom idővel majd Breivik is csatlakozik hozzá...

Nzoltan 2019.04.27. 19:14:01

@Könyveslány: Azért vannak olyan tanyák, amitől a belpesti jolócsávóknak is leesik az álluk, ha meglátják. Többszázmilliós vagyonok vannak, szanaszét. Csak ott nem plazmatévében mérik meg iphone-ban, hanem ingatlanban, traktorban, kombájnban. És ne nézzük le őket, mert ott olyan tudás van, ami a városban soha nem volt. Pesten is tudok olyan gyerekről aki szerint a csirke testét nejlon borítja.

2019.04.27. 19:24:37

@Nzoltan: Ez teljesen rendben van, nem a szegénységre céloztam, hanem az elszigeteltségre és semmi lenézés nem volt benne. Viszont a düledező nyomorban vegetáló népeknél gyakrabban előfordul összeveszés a boron-ból kifolyólag elkövetett hasbaszúrás vagy gyerekmolesztálás, pont a közösségi kontroll hiánya miatt. Nem mondom, hogy a nagyváros-széli gettóban nem, de azért kevesebb.

Ha nem írok ne válaszolj! 2019.04.27. 19:50:14

@Segna:Azért ez egy kicsit furcsa,mintha a hétvégi válogatásnál is azt mondanád,engem Oroszország érdekel miért kell olyan képeket nézegetnem ami pl.Amerikában készül.A posztnál meg sokkal egyszerűbb dolgod van, elolvasod a főcímet, nem tetszik bezárod és kész.
Ami érdekes számomra ebben az időben minden további nélkül kiírták a neveket sőt még a lakcímet is,még olyan esetben is ahol a vizsgálat sem zárult le,manapság meg a PC jegyében egy drogos ámokfutó megöl 2 embert,mégis csak M.Ricsiként emlegetik.

pitcairn2 2019.04.27. 20:12:30

@Könyveslány:

a "közösségi kontroll" kapcsán továbbra is csak Breivik ugrik be, aki az előkelő Oslo-i lakásában (amit a mamával osztott meg...) több mint 10 éven át dolgozott a "projektjén" és mit ad isten senkinek nem tűnt fel semmi...

még egy 1000 oldalas agymenést is írt angolul az "indokairól"...

a kollégái is rendkívül kedves és segítőkész embernek ismerték...

a "deprivált" környezet - ami lazán lehet nagyvárosban is ... - sokmindenre választ ad, de az efféle ámokfutásokra egész biztosan nem...

pitcairn2 2019.04.27. 20:23:46

@a windows egy szemét:

"de amerikában úgy nagyjából mindegyik iskolai lövöldözőről kiderül, hogy tisztában voltak a helyi pcicológusok a defektjével."

magyar fordítás:

ők kezelték őket félre mindenféle rosszul beállított antidepresszánssal... (amelyek elég gyakran vezetnek átlag feletti agresszivitáshoz...)

iskolai terrorhoz különben nem kell lőfegyver, e tekintetben még nem dőlt meg az 1927-ben beállított rekord...

"Bath Massacre: American's First School Bombing"
www.youtube.com/watch?v=TMnr79n0qIg

en.wikipedia.org/wiki/Andrew_Kehoe

Kehoe "mintapolgár" volt, az iskolatanács tagja, majd egy adóemelés miatt bepöccent és egy műtrágyaalapú bombával levegőbe repítette a vadonatúj iskolaépületet...

pitcairn2 2019.04.27. 20:31:47

@Segna:

egy kicsit "bulváros", de ez is történelem, egyébként szerintem a valódi történelem sokkal szennyesebb, pl. lásd az alábbi kordokumentumot...

Dresden Bombed To Atoms: World War II (1945) | British Pathé
www.youtube.com/watch?v=gh-KWJWRjcI

pitcairn2 2019.04.27. 21:29:14

@calen:

a rabbiátus emberekről különben sokféle teória van:)

Ki nevel a végén - Két fajta dühös ember létezik
www.youtube.com/watch?v=hd2WvLNSIUg

calen 2019.04.27. 23:34:07

@pitcairn2:
A cikkben szereplő primitív, erőszakos barmokról írtam. Ennek is volt már előélete.
Breiviket nem tudom hova tenni. Szerintem ő egy intelligens, pontosan tervező, a tetteit és annak következményeit átlátó elkövető. Még az indítékait is meg lehet érteni. Nem indulatból cselekedett, nem is sértett egó irányította. Az általa veszélyesnek és kártékonynak tartott helyi baloldal jövőjét akarta tőből elnyesni. Ő egy magát magasabb eszmének alárendelő hazafi torzképe. Teljesen máshogy torzult a lelke, mint az egóvezérelt indulatbűnözőké.

calen 2019.04.27. 23:36:12

@Pierr Kardán:
Neked is azt tudom válaszolni, mint Pitcairn2-nek. Teljesen más típusú elkövetőkről beszélünk.

midnight coder 2019.04.28. 08:30:01

@Könyveslány: Vannak ott Pesten is elég érdekes helyek elég érdekes helyiekkel, még csak nem is a város szélén. Ennek semmi köze az elszigeteltséghez, lumpenéke pont nem az elszigeteltség a jellemző.

Bikli néni 2019.04.28. 17:57:24

Tld'r, először is, köszönöm ezt az írást, én sem hallottam korábban erről az esetről, ami esetemben meglepő.
Azoktól, akik itt fanyalognak, hogy nem való ide, tisztelettel megkérdezném, el tetszettek-e olvasni a blog nevét, továbbá láttak-e bárhol olyan leírást, hogy kriminalisztikai érintettségű témákkal a blog nem foglalkozik?
Nem ez az első ilyen, nekem nagy érdeklődésemre (az "örömömre" szót kegyeleti okokból mellőzném) - de én mondjuk szeretem a kriminalisztikát és a korabeli nyomozási, jogi szempontokat is.
Egyetlen dolog volt, amit picit aggályosnak tartottam, ti. elkövetőnek és áldozatnak is kiírták a teljes nevét, és a cikk maga is említi, hogy többen is élnek közülük. És pl. a túlélő nő, látványos égési sebekkel nem biztos, hogy teljes nevével együtt szerepelni szeretett volna a posztban.
Ettől függetlenül a történet érdekes volt, és tanulságos is. Főleg a mai világban, ahol a családon belüli erőszak egyre hangsúlyosabb, ez a tragikus történet segíthet abban is, hogy felnyissa sokak szemét. Az áldozatok pedig megérdemelnek annyit, hogy ne vesszen a feledés homályába a történetük, legalább ennyi "értelme" legyen az ő haláluknak.

Segna 2019.04.29. 08:20:10

@Ha nem írok ne válaszolj!: ."A posztnál meg sokkal egyszerűbb dolgod van, elolvasod a főcímet, nem tetszik bezárod és kész." de egyszerűbb, és ált. ezt teszem. Most csak azért írtam, hogy hátha megritkulnak az ilyen bulvárgyilkosos bejegyzések. Ami még nem tetszett benne, az az, hogy csak egyféle dolog van benne, és én épp azt szeretem a blogban, olyan szerteágazó, színes és sokszor elgondolkodtató képek vannak benne. Ez se nem érdekes, se nem elgondolkodtató. vagy legalábbis épp pszichével (tudomásom szerint) nem szívesen gondolkodom ilyesmin.
Amit az adatvédelemről írsz, az teljesen igaz. Vegyük azonban figyelembe, hogy az adatkezelés akkoriban állami monopólium volt, azzal szemben pedig most is védtelen az ember. Csak álságos maszatolás lett volna körbeírni. Bár emlékeim szerint a Kékfényben is sokszor szerepeltek monogrammal ill. csak keresztnévvel a szereplők, ill. el volt torzítva a hangjuk és takarva az arcuk.
Ez a GDPR a hétköznapjainkban túlzásnak tűnik, de ismerve a nagy keresőmotorokkal, profilozó programokkal adatbázist építő cégeket, hidd el, hogy szükséges. Nagyon részletekbe menő és igyekszik a közeljövő technikai fejlődésére is felkészülni.
Én pl. nem szeretem, hogy ha vhol szállást foglalok, pl. Róma, akkor az aznapra nézett repjegyek vhogy 20-30% drágábbak lesznek hirtelen. Ha más gépén lépek be, akkor meg nem...
Az MRicsi ügyben teljesen igazad van. Ráadásul még becézgetjük is Ricsi... minta valami kamasz kölyök lenne, aki csak megtévedt, most először gyorsan hajtott és megkarcolta vmi fejes kocsiját... undor.

Segna 2019.04.29. 08:31:11

@midnight coder: "Ja. A történelem nyilván teljesen mentes minden csúnya erőszakos eseménytől" - ez nem következik abból, hogy szerintem egy ilyen téma nem szerencsés ezen a bloggon.
Egyszerűen csak annyit írtam, hogy nem kellene ennyit foglalkozni ezekkel a bűnügyekkel. Örüljünk, hogy elfelejtődött. Remélem nem olvassa valami pszichopata és kezd el csillogó szemmel azon gondolkodni, hogy vajon ő megtudná most csinálni? Esetleg túl is szárnyalni? Feltolva a "jutyubra" hogy nagyobbat szóljon?
Persze minden kép inspirálhat hülyeségre, de itt részletek, helyszínek és pontos leírás van.
De tudomásul vettem, hogy sokan szívesen olvasnak ilyeneket, és én legközelebb csak bezárom a posztot, és ha sok ilyen lesz. legfeljebb nem olvasom tovább a blogot. További szép napot mindenkinek.

pitcairn2 2019.04.29. 13:53:53

@Segna:

pl. nagyon szépen illusztrálják azt, hogy a parancsuralmi rendszerekben sem volt rend... (az un. rendpártiak számára ez felettébb tanulságos...)

pitcairn2 2019.04.29. 13:56:26

@calen:

értelek, de ez a tett nem hirtelen felindulásból, hanem előre megfontolt szándékkal és társtettesekkel elkövetett bűncselekmény volt

gigabursch 2019.04.30. 22:46:50

Nekem nem is rémlik az eset.

Viszont a nevek.
Szomszédban lakik a Halál...
Ez a legdurvább

Drizari 2019.05.10. 08:44:37

Hétköznapok történelme .... a bűnsegédek haszon reményében kapcsolódtak be. A felajánlott gépkocsi és egyéb ajándék javakból tudhatták, hogy kiterjesztett öngyilkosság tevőleges résztvevői lesznek.

Az elkövető erőszakos, többször büntetett. Ma se foglalkoznak komolyan a családban elkövetett erőszakkal, a távoltartás intézménye gyenge és hatástalan. Mert pl. egy falusi, közmunkán élő, hová is mehetne az eltiltott családtagjaitól? Egy városinak se könnyű végrehajtani.

BaGabi 2019.05.14. 08:37:03

"...Amióta tavaly kijött a börtönből, állandóan azzal fenyegetőzött, hogy kiirtja őt, de a ház valamennyi lakóját is, ha nem megy vissza hozzá. Rettegtek tőle, de a rendőrség hagyta szabadon mászkálni, pedig még a tárgyalásra sem ment el soha. Én a rendőrséget nagyon-nagyon hibáztatom."

Azért EZEN nagyon el kellene gondolkodni valakiknek! Mondjuk akik miatt szabadlábon maradhatott ez a tömeggyilkos.

JTom · http://ritkanlathatotortenelem.blog.hu 2019.05.14. 08:56:25

@BaGabi: és ez az eltelt 30 év alatt csak rosszabb lett. pár hete is olvastam egy esetről, amiben a jó magaviseletért alig a bünti felét leülő ember miután kijött 2 hónap alatt megölt újra valakit.
az ilyeneket befogadó mentális intézmények hiányát próbálják börtönnel megoldani, de az ottani szabályok miatt (rendesen viselkedik, látszólag szocializát, dolgozik bent stb.) 3-4 éven belül újra utcán vannak, pedig a sárga házban lenne a helyük kb. életük végéig.

pitcairn2 2019.05.14. 09:32:52

@JTom:

a sárga ház és az igazságszolgáltatás összekeverése nagyon veszélyes irány...

a "megjavuló" rabok tekintetében különben állítólag a skandináv "luxusbörtönök" produkálják a legjobb statisztikákat

bár persze zavarba ejtő, hogy még Breiviknek is 32 m2-es összkomfortos lakosztálya van, számítógéppel, TV-vel és kondigéppel...

még jó hogy jakuzzit nem kapott...

(ez lenne ott a "magánzárka")

Hajnal Anyácska 2020.09.13. 23:54:26

@Fotósképző: például azért kell ezeket észben tartani, hogy a rendőrség-törvényhozás védje jobban az áldozatokat, pl. bántalmazott nőket, gyerekeket. Távoltartás, emberrablásért és nemi erőszakért nem másfél év, hanem 30 legyen és effélék.

Hajnal Anyácska 2020.09.13. 23:56:32

@Segna: Akkor te ne olvass bűnügyeket. Engem érdekelnek. És nem azért, mert én is el akarok követni ilyeneket.
süti beállítások módosítása