A legendás magnókazetta

2019. február 21. JTom

0000.png

 

A 45-60 év körüli olvasóinknak talán megdobban a szíve a mai téma hallatán, hiszen a "legendás" magnókazettáról szól a mai mese. Ezen korosztály tagjainak szinte kivétel nélkül van valamilyen sztorija ami összefügg a kazettával azaz hivatalos nevén a compact-cassette-tel. Ki ne tekerte volna vissza ceruzával az elejére, hogy a walkman ne fogyassza az elemet erre vagy ne bosszankodott volna akkor, amikor a magnó bezabálta a kedvenc számnál a kazit? Remélhetőleg a már a CD-korszakba érkezett olvasóinknak is érdekes lesz a mai utazás a - már nem is annyira - közelmúlt technikatörténetének ebbe a szegmensébe.

PaZo azaz Palády Zoltán írását olvashatjátok ma, aki a téma komoly tudója, és ahogy kiderült egy évben születtünk, ami a honlapján olvasható sztorikból rögtön átjött...

 

A kezdetek

A 60-as 70-es évékben az audióformátum-versengést a Philips cég által kifejlesztett compact-cassette nyerte meg. Legnagyobb ellenfelei a Grundig-féle DC International, a négysávos kazetta (Muntz stereo pak), a 8-track cartridge vagy akár az RCA szalagos kazetta próbálkozása, illetve az Elcaset rendszerű hangkazetta.

A riválisok: RCA cartridge, Grundig DC-International, Muntz Stereo Pak, SONY Elcaset (katt a nagy képekért!)

 

Az eltelt évtizedek bizonyítják a „kazetta” sikerét, még mindig rengeteg háztartásban akad egy doboznyi belőle, műsoros és más darabok vegyesen (leggyakrabban tapasztalataim szerint Hofi és Záray-Vámosi van a toplista élén). A korábbi szalagos rendszerekhez képest a magnókazetta elhozta a hordozhatóság szabadságát, a könnyű kezelhetőséget minden felhasználó számára annak ellenére, hogy időnként a szalag meggyűrődött, és alkalmanként ceruzával tekertük a szalagot ide-oda. Mindez iparszerű sorozatgyártásban 1964-ben kezdődött. A gyors minőségi javulás vitte magával az ehhez kapcsolódó technikai háttér forradalmi változásait, a műszaki eszközök egyre jobb minőségben adták vissza a kazettára felvett hanganyagot. Az elkövetkezőkben pár érdekesség következik a több mint fél évszázados magnókazetta már-már ritkán látható történelmében.

kezdetek_1_1964.jpg

Reklámplakát a compact-cassette első évének dátumával

kezdetek_2_philips_el3300_1964.jpg

1964. Philips EL3300

 

Szalaghossz

Az első kazetták 60, illetve 90 percesek voltak, örültünk, ha ilyenhez hozzájutottunk. Pár éven belül megjelentek a 120 perces darabok is. Az AGFA például grátisz felvételi lehetőséget adott, +6 perc extra szalaggal toldotta meg kazettáit. Az évtizedek alatt a felhasználói igények változásával ez kibővült, a legrövidebb 10 perc, a leghosszabb 180 perces. Ezen időintervallumon belül a 90-es évek végére jelentős versengésbe mentek át a gyártók, rengeteg változat került piacra. Ezek között érdemes kiemelni a többi audioformátumhoz igazított kazettákat. A hanglemez 2x23 perces maximális LP-kapacitása megfelelt a 46 perces kazettáknak, ideális lehetőséget biztosítva a felvételhez. A 80-as évek technikai fejlődése elhozta a CD-formátumot, amit kezdetben a 74 perces, majd később a 80 perces kazettákkal követte le a kazettapiac. Némi apró megjegyzés, hogy sok CD-lejátszó képes volt idő kalibrációra, vagyis megadott adatok alapján összerendezte a CD lemez számait, kiszámolva az ideális sorrendet, hogy minden zeneszám a szalagra kerülhessen.

Különböző szalaghosszú magnókazetták: 10, 30, 46, 100 és 180 percesek

 

Szalagtípusok

Négy szalagtípus ismert: Type I/Normal, Type II/Chrom, Type III/Ferrochrom és a Metal, ami a type IV. A ferrochrom egy köztes szalagfajta, nem is mindegyik gyártó mert belevágni ebbe a szegmensbe. Ezek miatt a ferrochrom nem is nagyon volt ismert idehaza, bár a Polimer gyártott import nyersanyagból ilyen portékát is. Kezdetben csak a normal szalagok voltak és később a minőségi igények változásával fejlesztették ki a jobb hanghűséget biztosító chrom és metal változatokat.

type_i_agfa_low_noise_60_1969-71.jpg

1969-71. Type I AGFA low noise 60

 

type_ii_basf_chromdioxid_super_ii_60_1984.jpg

1984. Type II BASF chromdioxid super II 60

 

type_ii_tdk_sa-x90_1988.jpg

1988. Type II TDK SA-X90

 

type_iii_basf_c-box_ferrochrom_90.jpg

1977. Type III BASF c-box ferrochrom 90

 

type_iv_maxell_mx46_1986-87.jpg

1986-87. Type IV MAXELL MX46

 

Csomagolás/tokozás

Jellemzően 10 db kazetta került egy egységcsomagba, az első pár évet leszámítva egyesével is fóliázva. Előfordult 12 db-os kiszerelés is (Hitachi) illetve 15 db-os bolti dekoratív gyűjtőcsomagolás (AGFA), ahol külön kis jelölés figyelmeztette a boltost, hogy fogytán a kazi, után kell rendelni! A drága, felső kategóriás gyártmányok gyakran csak öt darabos dobozban kerültek forgalomba. Az évtizedek alatt a tokozás is jelentősen megváltozott. A korai, részben fekete műanyag tokot felváltotta az esztétikusabb áttetsző változat. Későbbiekben megjelent a slim, extraslim tok (FUJI), az oldalról becsúsztatható slim slide (SONY), illetve voltak próbálkozások a környezetbarát papírdobozos csomagolással is (TDK). A Memorex semmivel sem pótolható egyedi tokja egy külön műszaki rejtély, a BASF által elkezdett c-box rendszer is hamar vakvágányra futott. A 80-as és 90-es  években a Ladákban viszont gyakori kiegészítő volt ez a fajta műanyag kazetta tároló megoldás, természetesen idehaza legyártott változatban.

tok_tokozas_1.JPG

tok_tokozas_2.JPG

tok_tokozas_3.JPG

memorex.jpg

 

Hazai kazettagyártás

Magyarországon kazettát először a BRG, majd később a Polimer gyártott. Ezek minősége gyakorta elmaradt a nyugati és tengerentúli gyártmányokétól. A hatlapfejű csavarral összeszerelt kazettatest minden bizonnyal egyedülálló a világon. A BRG-nek volt Kecskeméten kazetta gyáregysége, a papír címkén a Made In Hungary felirat közelében helyet kapott a város címere is. A másik hazai nagy márka a Polimer. Fénykorában évi közel nyolcmillió volt a gyártott mennyiség, műsoros és üres kazetta összesen. Hősiesen próbálta tartani a fejlődést a vetélytársakkal,  de a szocializmus éveiben, a külföldről csak valutáért beszerezhető nyersanyag megnehezítette a termékfejlesztést. A cég a nehézségek ellenére korszerűsítette gyártósorait és még type IV / metal kazettát is biztosított a hazai hi-fi-rajongóknak, majd idejekorán többek között a digitális formátumok térnyerése miatt befejezte a gyártást.

hazai_1_brg_c90.JPG

hazai_2_brg_hatlapfeju_csavar.JPG

hazai_3_polimer_tisztito_szalag.JPG

hazai_4_polimer_ferrochrom_90.JPG

hazai_5_polimer_low_noise_90.JPG

 

Reklámok

Mint minden újdonságot, így a magnókazettát is szinte a kezdetektől fogva reklámozták. Akkoriban a nyomtatott sajtó és a szakirodalmi kiadványok adtak helyet az új hangrögzítési lehetőségnek. Világszerte rengeteg hirdetés jelent meg, a '70-es évek közepétől már ismert zenészek, együttesek is szerepeltek a nagy márkák kazettareklámjaiban. Idehaza rengetek kazettatesztet publikáltak például a Hi-Fi Magazin oldalain. Később a szintén hazai Sztereó szaklap is foglakozott időnként a témával. A kazetta reklám célokat is szolgált, termékek és márkák zenéit a szalagra felmásolva hozzácsomagolták az eladni kívánt dologhoz. Említést érdemel az egykori zenei lemezlovas tudástár a Disco Info, aminek néhány száma magnókazetta melléklettel jelent meg (ne feledjük: ekkor még nem volt internet!).

 

Szerviztechnika

Jó munkához jó szerszám szükséges! Így volt ez régen is. A '80-as évek közepére a magnókazettás eszközök jelentős elterjedésével együtt megnőtt az igény a magasabb igényeket kiszolgáló berendezések szakszerű és pontos beállítására, karbantartására. Nem is gondolnánk, hányféle beállítást kell végrehajtani egy komplett szervizelés során. Ezen feladatok nélkülözhetetlen eszközei szervizes, mérő és beállító kazetták, amik esetenként sorszámozott darabok voltak, és mérési adatokat tartalmazó feljegyzés is tartozott hozzájuk. Napjainkban ezek a darabok a szakik féltve őrzött kincsei közé tartoznak (külön köszönet a pécsi Gyimesi Jánosnak, aki egy fényképezés erejéig kölcsönadta régi munkaeszközeit, ezeket rendszeresen használja is).

 

Zárszó

A fenti írásban az magnókazetta elmúlt 55 évének szerény áttekintése történt néhány alapismeret és érdekesség megemlítésével. Rengeteg dologról nem tettünk említést, például a PC-korszak számítástechnikai kazettáiról, az üzenetrögzítőben használatos végtelenített szalagról, műsoros kazettákról, a pár percnyi szalagot tartalmazó demódarabokról, vagy akár a fejtisztító kazikról. Ezekről sok fényképpel illusztrálva majd a folytatásban olvashattok.

kezdetek_3_gyenes_david_keszulo_rajza.jpg

Gyenes Dávid készülő ceruzarajza visszahozza az ifjúságunkat

Szöveg: Palády Zoltán - magnokazetta.hu

A szalagtípusok fényképgaléria: Kalmár Lajos / Omniphoto

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://ritkanlathatotortenelem.blog.hu/api/trackback/id/tr8114641570

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

különvélemény 2019.02.22. 23:19:27

@különvélemény:
Tévedtem, pl. egy NOS (New Old Stock, (Új, bontatlan, raktáron maradt régi cucc)) Technics RS-1700 18900 EUR, am 6 millió.
Persze ez ultra ritka, de kiszámoltam, az eredeti ára ma 6100 dollár lenne, inflációval számolva.

2019.02.22. 23:28:12

@különvélemény: "Egy full speed 15 ips minőségi szalagos cucc, 24bit 96KHz-s cuccot simán ver.De az álom kategória, soha sem volt elérhető az átlagember számára.Egy minőségi lejátszó ma 700 ezer felett van, és 40 éve3 is ott volt, sőt talán még többe került arányosan."

Ez egy nagy igazság, főnök. De ha meglepnélek egy ilyen 78-as szalagsebességű orsós cuccal, mire mennél vele? HONNAN VENNÉL HANGANYAG-FORRÁST RÁ? Mert még a direkt-vágott spéci HIFI hanglemezek sincsenek sehol ehhez képest. Csak akkor lenne értelme az egésznek, ha a.) egy kondenzátor (nem elektret) mikrofon párral, a csöves mikrofonerősítő kimenetét az orsósra kötve te készítenél vele felvételeket, mondjuk, egy kis templomban, pl. kamarazenét vagy egy JAZZ számot rögzítve, ahogy az a direkt-vágású lemezeknél (volt) szokásban, vagy egy profi stúdióban ülnél a jó kis orsósoddal, és a master volume után közvetlenül a te magnód következne... Amúgy - aszonygák a bennfentesek - hogy már egy B-77 senem nincs sehol az A-77-hez képest, de ezt csak úgy mondják...

különvélemény 2019.02.22. 23:42:20

@Nyírjeslakó:
Manapság a vinyl-t istenítik, a hipsterek, pedig, itt egy 1,5 millás pickup freki átvitele (ez csak a tű (cartridge)):
i.imgur.com/JR2tOM3.jpg

Itt egy Sony TC-880-2 szalagos magnóé:
www.allegrosound.com/Sony_TC-880-2_10.jpg

Helyszíni zsemle 2019.02.22. 23:43:51

Imádtam az elektromechanikus deckek csatogásat, az volt a legjobb része a kazetázásnak. :))
És egy jó deck, dolby C -vel tuti elérte a cd minőséget.

különvélemény 2019.02.22. 23:49:49

@Nyírjeslakó:
Részben válaszoltam fentebb, de igazad van.
Se forrás, se szalag nincs ma már. Egy mai, modern, szénné kompresszált popzenére jó a V0 mp3 is.
De nem is ez a téma, hanem a szalagos rögzítés, ami közel fél évszázada is elérte a mai minőséget, ha volt rá forrás.
Tehát ezek a mai hangzatos High Res vakítások meg 1 millás flac lejátszók a vicc kategóriát súrolják.

különvélemény 2019.02.22. 23:59:45

@Helyszíni zsemle:
Hja, a szervomotorok munkája az szoftpornó egy magunk fajta tech fanatikusnak.
Na meg a mechanikus kapcsolók a régebbi cuccokon, amikor mindent direktbe állítottál.
Ma már menü, balra, balra, fel, ok, balra, ok....

silent man 2019.02.23. 00:02:32

@Nyírjeslakó: Azért túlzásokba ne ess, az a kazetta szar volt, akárhogy is nézzük. Nem volt pénz lemezre, eleinte még lemezjátszóra se, ezért másoltunk.
A CD és az Lp egyaránt klasszissal jobb minőséget képvisel a kazettánál, csak megszépíti az emlékeket az idő múlása, meg a felejtés. Nagyon sok minőségi kazettám volt, szép hangú 3 fejes Aiwa magnót használtam, de annak örültem a legjobban, amikor az LP bukásakor (1990 körül) olcsón összevásároltam a lemezgyűjteményemet, a kazetták meg mehettek végre a szekrény mélyére.
A jó cd-felvétel pedig (minőségi láncon hallgatva) nyugodtan mellétehető az analógnak, sőt. Nálam egy Naim DAC szolgál és nincs hiányérzetem, pedig jó lemezjátszóm és talán 1000 LP-m is van.

silent man 2019.02.23. 00:06:21

@Helyszíni zsemle: "És egy jó deck, dolby C -vel tuti elérte a cd minőséget."
Soha nem használtam zajcsökkentőt, azzal volt csak igazán szar a kazetta.

különvélemény 2019.02.23. 00:38:10

@silent man:
Na ez volt a gond mindig is a Dolby-val, hogy ez sosem lett rendesen lekommunikálva.
Nem "azzal volt", hanem HA azzal vetted fel, akkor azzal játszod le.
Ez nem utólagos zajszűrés.
Ha egy nem Dolby-s szalagra rányomod a Dolby-t, akkor egy tompa fost kapsz.
Minden esetben csak akkor, és csak azt a Dolby-t szabad bekapcsolni, amit a felvételkor is alkalmaztak.

2019.02.23. 01:00:56

@különvélemény: A High-End Audio különben is egy zárt vallási szekta. Akik kifizetnek 10 ezer fontot egy csöves monoblokkért, meg ugyanannyit egy pár Magneplanar vagy pláne az "eredeti" jó öreg elektrosztatikus panelsugárzóért, azok nem sokban különböznek a vallási fanatikusoktól... Meg akik meghallják, hogy az összekötő kábel monokristályos vagy anélküli ezüstből készült-e. Nekem megvan valahol CD-n az Istenben boldogult HIFI magazin összes száma. Anno óriási élvezet volt az első, aztán minden további számot olvasni, de azért olykor jókat mosolyogtam rajta. Főleg, amikor Főszerkesztő uram beszámolt arről, hogy
egyes elvakult HIGH-END rajongók szerint az élőben megszólaló, erősítés nélküli akusztikus hangszerek (Rolla János és tettestársai előadásában) "nem elég HIFI-k".

Gerberus 2019.02.23. 02:42:57

Érdekes, ahogy valami, ami nagyon népszerű volt hogy tűnik tova, amint egy jobb technológia megjelenik. Természetes volt a mindenféle kazetták eltűnése előbb a CD-k, DVD-k, majd az online világ elterjedése okán, engem inkább az zavar kissé, hogy milyen gyorsan tűnnek el dolgok az életünkből, amik meghatározóak, és akár szociális, életmódot is meghatározó eszközök voltak, gondolok itt például magnóklubra, ami a YouTube-világban már talán teljesen ismeretlenné vált.

2019.02.23. 02:45:07

@kolomparlole1114: "30? 46? 120? 180? Faszt! Volt a 60-as meg a 90-es kazi és kész"

Nekem volt 46 perces piros! sony-m, (SONY What's Up 46) szerintem valahol megvan a mai napig, de tény hogy 60 és 90-esek voltak túlnyomó többségben.

"A Polimer már a 80-as években is a csórók kazettája volt"

Hát a régi polimerek minősége hagyott kívánnivalót maga után, de az utolsó szériáknál már semmi szégyenkeznivalója nem volt, volt polimer kazim ami akkorát szólt a jó öreg aiwa deckben hogy beszarás. ;)

2019.02.23. 03:01:14

@Fotósképző: "a TAKT (lengyel kalózmásolatok) sokkal jobb minőségűek voltak"

Nyakra főre vásároltam a piacon TAKT kazikat, de én a mai napig azt hittem, hogy ezek -szerzői jogi értelemben- tök rendben lévő hivatalos másolatok voltak. Vén fejjel kellett ezt is megtudnom :D De akkor is jó korszak volt.

gintonic.azigazi 2019.02.23. 03:56:46

Lanyom szerint zene se volt akkor amit erdemes lett volna hallgatni jo minosegben, szerintem meg most nem erdemes tarolokapacitast pazarolni ezekre a “zenekre”.... kerem ez mar generaciok harca :D

enpera · http://c64blog.wordpress.com 2019.02.23. 07:17:55

@AtomCamel: nem. Összevissza kevered. A directoryhoz nem kell ,8,1. Nem autóstart az.
A dirhez dollár kell meg ,8.
Kérdezz ha nem tudsz valamit, az asztalomon itt az amiga és a c64 is

Sam. Joe · http://www.matchboxmemories.hu 2019.02.23. 08:25:44

@JTom: "például a PC-korszak számítástechnikai kazettáiról".
Nem nagyon jelentős, de azért engem zavar: A compact casette mint formátum az IBM kompatibilis PC-knél nem sok vizet zavart, különösen itthon nem. 5,25 hüvelykes floppy (Igen, tudom, de nem vagyok hajlandó flopinak írni, mert borzasztó rossz magyarításnak gondolom.) volt az egyeduralkodó, sokáig együtt futott a 3,5-essel, aztán kihalt, előbb az egyik, aztán a másik.
Mivel nagy betűvel írta a PC-t a szerző nyilván erre gondolt.

Ha kisbetűvel, mint personal computer - azaz személyi számítógép - értette, akkor meg azt akkoriban senki sem hívta így a nyolcbites gépeket. Nyilván az akkoriban itthon elterjedt ilyenek, a Sinclair ZX 81 / Spectrum, Commodore 64 / 16 /+4, Enterprise, Videoton TVC, Primo viszont annál inkább. Akkoriból származik a legendás mondás: "Aki mer, az Polimer!" Kíváncsian várom, hogy tud-e valami újat mondani "Computer Casette" (ez volt ráírva a Polimerekre) témában!

El periodista 2019.02.23. 08:28:48

@különvélemény: Megvolt nekem is, ill. a faternak. Imádtam. Sokáig a technics RS-TR373-ra, ill. a TR575-re gyúrtam, de az AIWA klasszisokkal jobb volt.
Amit nagyon szerettem -ez most off -, az az Akai 400 DS MK-II orsós magnó volt. Meg is keresem a pincében :)

Sam. Joe · http://www.matchboxmemories.hu 2019.02.23. 08:32:01

@gintonic.azigazi: Ha K-Popot hallgat - mint az én egyik lányom - akkor itt az ideje, hogy egy kicsit törlessz:
444.hu/2019/02/20/a-del-koreai-kormany-a-k-pop-sztarjait-kritizalta-oriasi-hoborges-lett-belole

Én a múltkor megdicsértem egy klipet, amit nézett TeCsőn, hogy "milyen cukin táncolnak a csajszik", mire közölte, hogy "ezek fiúk". Zavarba jöttem, de akkor - a fentiek alapján - mégsem bennem van a hiba. Ezekhez képest C.C. Catch egy Mozart és Wágner szerelemgyereke, pedig az tényleg a legalja volt.

Hegyjáró Manó · https://hegyimano.hu 2019.02.23. 09:20:40

@lenörd hofstadter: csakhogy a tinédzser ugyanazt a számot, vagy ugyanazt a 3 számot akarta meghallgatni 500-szor. Mint például én. És nagyon sokszor tekertem vissza ceruzával a szalagot a kazetta elejére.

Hegyjáró Manó · https://hegyimano.hu 2019.02.23. 09:28:59

@wattafilling: az én egykori walkman-omban a szíj helyett jó volt a befőttesgumi is. Csak nagyon hamar öregedett.

Balazs1982 2019.02.23. 09:54:50

A kazetták és szalagok lejátszhatók a mai napig. A nagy kérdés, hogy a digitálisan tárolt anyagokról is elmondhatjuk e ezt majd 20 - 50 év múlva és lesz- e min lejátszani. A CD esetén digitalizálni kell azokat ha régebbiek amíg még lejátszhatók.

gyszabolcs 2019.02.23. 10:43:51

@cso zsi: "Fordítva. A szalag itt készült, a közepe BASF néven visszament németbe, a széle maradt a mienk."

Fordítva. A szalag nem itt készült, hanem a németeknél a BASF gyárában és ebből kifolyólag sem a széle sem a közepe nem "ment vissza" a németekhez. Akkoriban nagy közfelháborodás volt a gyatra minőségű Polimer szalagok miatt és ezért a HiFi Magazin több alkalommal is foglalkozott a témával, párbeszédet kezdeményezett a gyártóval.
Részlet az egyik cikkből, amelyben a gyár egyik képviselője nyilatkozik:

"A teszt alapján megfogalmazott véleményükkel egyetértünk; valóban, egyértelműen a rossz alapanyag okozta a nagyszámú drop-outot. Saját folyamatos vizsgálatok is regisztráltak időnként kiesést, ilyenkor az alapanyagot szállító nyugatnémet gyár felé kifogást tettünk, illetve egy-egy szállítmány teljes kicserélését követeltük meg, aminek eleget is tettek."

A teljes cikk Polimeri csomó címmel elérhető online formában is: www.hifimagazin.hu/HFMCD/HFM/CIKKEK/HFM0807.HTM

gyszabolcs 2019.02.23. 10:48:51

Úgy akartam írni, hogy ebből kifolyólag a közepe és a széle is visszament a németekhez selejtként. :)

cso zsi 2019.02.23. 12:01:45

@gyszabolcs: A “visszament”, azt jelenti, onnan jött az alapanyag. Itt szabdalták fel.
Tudtommal.
Pont a hfm cikke alapján, és más, akkori infók szerint, amikor bejártam Polimerékhez. Lehet, hogy lódítottak akkor is.

wattafilling 2019.02.23. 12:16:20

@Szabványok: Nekem jó volt a kazetta - pedagógusgyerek voltam -, nem jutott drága cuccra. Amúgy meg felesleges a határokat ott meghúzni, hogy ki milyen technológián hallgatja a jó zenét. Hallgassa, szeresse, ez volna lényeg.

Szabványok 2019.02.23. 17:07:09

@különvélemény:
:) Igen egy 15ips reel to reel igencsak jó tud lenni, össze nem lehet hasonlítani a kazetta 15/16 ips sebességével, keskenyebb sávjával, még ha Nakamichi mechanika és elektronika is van a kazetta alatt.
Igen, egy stúdiómagnó megfizethetetlen volt egy átlagembernek. De ha nem Studert akart, hanem egy ReVoX A77-tel beérte, akkor már nem volt elérhetetlen álom. És egy A77 (különösen ha félsávos, high speed volt) igencsak közel állt egy stúdiómagnóhoz.

Nekem csak egy Teac X-7-re telt. $330 volt, nem megfizethetetlen ár. www.google.com/search?q=Teac+X-7&tbm=isch
Hidd el, nagyon-nagyon jól szólt. Biztos jobb lett volna egy stúdiómagnó. De fényévekkel volt a legjobb kazettás magnók felett az $1000-os Nakamichit porig alázta.

És igen, a CD-nél is sokkal jobb, volt az X-7-esem. (Különösen a kezdeti, elég szar DAC-val rendelkező CD-ket, korai digitális felvételekhez képest volt gyönyörű hangja. )

192kHz/24bit-tel már el tudom képzelni, hogy jobb hangot lehet produkálni. De nem egy $500-os DAC-cal, jó pár ezer $-t el kell költened digitális cuccra, hogy elérd a szalagos minőségét.

Balazs1982 2019.02.23. 17:20:06

Szabványok: Hát igen. Igazad van. Nekem Nakamichi CR 7 volt. Az talán vetekedett a Félsávos Pr 99 el 19 en . Most B 215 van amivel dolgozom az is kíváló profi készülék.
38 on verhetetlenek a szalagosok főleg a studió gépek pl A 80.

enpera · http://c64blog.wordpress.com 2019.02.23. 17:28:33

@Sam. Joe: akkoriban mikroszámítógépnek hívták ezt a kategóriát, de pl a c64c-re rá van írva hogy personal computer.
És igen, x86 platformon már nem volt kazetta használatban

enpera · http://c64blog.wordpress.com 2019.02.23. 17:29:32

@Balazs1982: lejátszhatók, de hogyan. Egy csomó kazettám van ami állásban behullámosodott. Bontatlanul.

tudi 2019.02.23. 17:38:09

A 80-as évek közepén született korosztály nevében ki kérem magamnak, hogy mi nem ismertük a kazettát. Pedig még fiatal tizenévesként még mi is kazettára másoltunk zenéket. Az általános iskolában pedig leginkább kazettáról mentek a zenék, akinek CD-je volt az már-már menőnek számított. Apámnak volt sok kazettája különböző rock meg Queen zenékkel akkor érte meglepetés, mikor egy-kettőre mi már mást másoltunk. Hát ne volt feltétlenül boldog.

Balazs1982 2019.02.23. 19:53:54

Enpera: Hát az pech valahogy nedvességet kapott vagy a szalag a melegtől elvetemedett és szorul a kazettatestben. Műsorosak gondolom. Eggyet megpróbálhatnánk lejátszani itt nálam valamelyik gépen. Megadom az e maílem: erki2@freemail.hu.

István Nagy 2 2019.02.24. 08:33:48

@midnightcoder2: egy jól karbantartót magnó soha nem zabálta be a szalagot Ha igen akkor a magnó szalagtovábbító rendszere elromlott és szervizbe kellett volna vinnie és nem azon bosszankodni hogy már megint benyelte a szalagot. Nagyon sok esetben a felhasználok nem is tudják hogy hogy kell helyesen használni a terméket. Ennyi

István Nagy 2 2019.02.24. 08:40:09

@Helyszíni zsemle: Igaza van én se tekergettem vissza soha ceruzával a szalagot.Ez egy hülyeség.Szervizesek különben is javasolják használat előtt a kazetta átcsévélését a magnóba.

István Nagy 2 2019.02.24. 08:43:20

@enpera: Biztos rossz helyen tartotta, a helység klímája is számít.

István Nagy 2 2019.02.24. 08:54:34

@okos róka: Akkor mért nem vette fel csak azt az egy számot a kazettára és akkor örökké azt ismételte volna és nem kellett volna ceruzával feleslegesen tekerni. Egyébként az olcsó sétáló magnókban volt hogy nem volt előre csévélő funkció csak hátra. De aki sokat használt sétáló magnót az nem vett ilyet.

JTom · http://ritkanlathatotortenelem.blog.hu 2019.02.24. 12:34:39

@Balazs1982: próbálj meg a megválaszolni kívánt komment alatt a "VÁLASZ ERRE" gombra kattintani, mert különben az illető nem értesül arról hogy neki szántad a hozzászólásod és hacsak véletlenül nem jön vissza olvasni akkor sosem tudja meg hogy személyének címezted az üzit.

JTom · http://ritkanlathatotortenelem.blog.hu 2019.02.24. 12:38:39

@István Nagy 2: hol volt nekünk jól karbantarottt magnónk 11-12 évesen? örültünk hogy hozott valaki egy alsó polcos féltégla méretű walkmant nekünk kintről.
és persze hogy tekertük a pad alatt a kazit, ha merült az elem benne.
hülyeség vagy sem, GYEREKEK VOLTUNK. ezt kéne megérteni.
ne menjünk már át keravillos, mindent tudó bácsiba, a gyerek az gyerek, neki más a fontossági sorrend.

JTom · http://ritkanlathatotortenelem.blog.hu 2019.02.24. 12:42:07

@István Nagy 2: "Akkor mért nem vette fel csak azt az egy számot a kazettára és akkor örökké azt ismételte volna és nem kellett volna ceruzával feleslegesen tekerni."
ez megint nagyon tudálékos, de teljesen költői kérdés. miért nem? mert nem volt mivel sokszorosítani. azzal az egy magnóval felvettük a poptarisznyából, kívánságműsorból, stb. a hetek, hónapok óta vadászott nótát és annyi. nem volt mivel duplikálni a számot...

Sam. Joe · http://www.matchboxmemories.hu 2019.02.24. 19:35:55

Az egyik kedvenc, autós blogom szerzője pont most újított egy "Compact Casette az 8 track lejátszóba" adaptert! Na, tegye fel a kezét, aki látott már ilyet!

justacarguy.blogspot.com/2019/02/swap-meet-day-i-look-forward-to-this.html

gigabursch 2019.02.25. 06:59:37

@Fotósképző:
Minap nézegettem anyunál.
Még a 60-as évekből is volt olyan Ferencsik felvétel LP-n, ami 27 perces volt egy oldalon.
Szóval nem olyan vasziszdasz, hogy jól csinálják meg.

Bosses 2019.02.25. 08:23:21

Emlékszem, volt Polimer kazettám, de valamiért rendszeresen megszorult és kikapcsolt a magnó.
Valamint olyan fényes, lakkozott papír volt a dobozolásában, amire sem ceruzával, se tollal nem lehetett írni :-)
Emlékszem sokszor leragasztottuk a króm kazetta védelmi ablakának a felét cellux-szal és így a deck automatikája normál szalagnak ismerte fel a kazettát, minek következtében jó nagyot rátolt a magashang-kiemelésre (70 vs. 120 µs) , gyönyörűen cincogott a zene :-)
120 as kazettás sohasem volt, nem is láttam soha, 180 –as ról pedig mg nem is hallottam. Abban milyen vékony lehetett a szalag?
Nagy szám volt még az „orsós” kazetta, állati jól nézett ki a magnóban, ahogy forogtak a kis orsók.
Amikor megvettem az első deckem (Aiwa AF-260) nagy truváj volt, hogy lehetett változtatni +/- 20 százalék között az előmágnesezést, kvázi kiemelve, elnyomva a magasabb, mélyebb hangokat és hogy ha szám közben ért véget egy kazi oldal, akkor le lehetett halkítani a felvételt :-)
Ja és én sem tekergettem soha kézzel, ceruzával a kazetta szalagot :-)

Balazs1982 2019.02.25. 08:43:26

@enpera: Enpera: Hát az pech valahogy nedvességet kapott vagy a szalag a melegtől elvetemedett és szorul a kazettatestben. Műsorosak gondolom. Eggyet megpróbálhatnánk lejátszani itt nálam valamelyik gépen. Megadom az e maílem: erki2@freemail.hu.

Balazs1982 2019.02.25. 08:44:37

Jtom: Köszönöm szépen!

Üdv: Erki Balázs

Fotósképző · fotoskepzo.hu 2019.02.25. 15:37:58

@különvélemény: Istenem, micsoda képek ezek! Sokkal szebbek, mint bármley szexkép! ;)

@Jankove: Hát, higy Lengyelországban mennyire voltak hivatalosak, azt nem tudom pontosan (emlékeim szerint ott sem), de itthon biztosan nem voltak azok, magam is a lengyelpiacon szereztem be ezeket kb. fél-harmadáron.

@gigabursch: Persze, még hosszabb felvételeket is rányomtak egy oldara, de nem a nyomással van a gond, hanem a lejátszással: a barázdák ilyenkor már nagyon sűrűek, ezért hamar romlik a hangminőség a sok lejátszás miatt. Ilyen lemezeket mindig a vásárlás után egyből átmásoltuk kazettára és azon hallgattuk a tartalmat.

lcka 2019.02.25. 17:32:19

A kazit leváltó CD is Philips (és Sony) fejlesztés.

Zoarden 2019.02.25. 21:49:39

@Nyírjeslakó:
Egy ilyen AKAI-t vettem az összes spórolt pénzemből Nyíregyházán, kb 1991(?) nyarán.
tinyurl.com/yyfdhz9o
Nagyon jól szólt. És azok a csattogások a fejmechanika és pörgetésre.. . őszinte, nyers ipari erő a "pultos" Akai finom kattogásához képest (igaz legalább 1 évtizeddel korábbi technika ha nem több)
... A doboz oldala-teteje tölgy. Az idikátor nem led, hanem egy kis lámpácska, aminek az előlapon ledszerű ablaka volt.
Analóg, pontos műszerek a szintekhez.
Aztán elszakadt / kinyúlt néhány szíj és elraktam , mert nem találtam rendes szerelőt, aki foglalkozott volna vele.
Ma is megvan. Vajon mennyit érhet?
Szíjat biztos lehet bele venni méretre...

2019.02.26. 02:18:14

@István Nagy 2: "Egyébként az olcsó sétáló magnókban volt hogy nem volt előre csévélő funkció csak hátra."

Nem jól írod, az egyszerű sétálómagnók csak előre tudtak tekerni, hátra nem, mert csak az egyik orsó volt meghajtva, praktikusan amelyik lejátszás menetben a szalagot felcsévélte. És ez az előre tekerés is emlékeim szerint elemgyilkos, és irgalmatlan lassú megoldás volt, hátra tekerni, meg csak kazettafordítás+FFWD -vel lehetett. Tehát az élelmes gyereknek adta magát, hogy filccel+kézzel érdemes pörgetni.

"De aki sokat használt sétáló magnót az nem vett ilyet."

Nyilván generációfüggő, hogyan éltük meg ezt a korszakot. Amikor a walkman divatba jött kishazánkban, én kb alsós lehettem, tehát nagyon nem válogathattam, és nem vettem magamnak semmit. Kezdetben csak a gazdagabb gyerekeknek vettek ilyet a szüleik, aztán később lett a kevésbé tehetőseknek is, bolhapiacos. Örültem neki mint majom a farkának. Tizenegykét évesen nem számított milyen, csak legyen....

Terézágyú 2019.02.26. 10:00:51

@István Nagy 2:
"egy jól karbantartót magnó soha nem zabálta be a szalagot Ha igen akkor a magnó szalagtovábbító rendszere elromlott és szervizbe kellett volna vinnie és nem azon bosszankodni hogy már megint benyelte a szalagot."

Ugyan már, a szervízben le se sz*rták az ilyeneket, hogy "bekapta a szalagot"!!!
Tapasztalatból mondom, mert vittem be magnót javításra, emiatt többször is...
Ennyi.

De ahogy látom a többi komment is csak arról szól, hogy téged kijavítsaon, szóval hátrább az egerekkel!!!!

István Nagy 2 2019.02.26. 10:59:01

@Terézágyú: A többi kommentelőnek is úgy látszik fogalma sincs semmiről. Egyébként is ha jól beleolvasott volna az összes hozzászólásba akkor nem írna ilyen hülyeségeket. mert volt aki ugyan úgy ahogy én is nem tekergette ceruzával a szalagot. Egyébként is szervizes és szervizes között is vannak óriási különbségek. Arról hogy valaki nem megfelelően használ valamit aztán ebből kifolyólag meg elromlik és ez miatt utána meg azt hiszi, hogy az eszköz már eleve szar az egy nagy buta idióta.

István Nagy 2 2019.02.26. 11:21:14

@Jankove: Én jól írtam , mert az FFWD a hátra tekerést jelöli ha jól megnézi akkor még a nyíl is ott szokott lenni a készülékeknél. és ugyan abban az irányba mutat mint a lejátszás. A hátra tekerés a következő szám eléréséhez kell. Három funkció play lejátszás, FFWD hátra tekerés , stop azaz állj. ennyi Az értelmes gyerek az a készülékkel csévél és ha rossz az elem akkor egyszerűen kicseréli. Az elemet amúgy is a szülők szokták megvenni. A walkman a SONY cég levédett márkája ami akkor méregdrága volt ezért is írtam sétáló magnót mert az, márka független. Volt ilyen is olyan is.

István Nagy 2 2019.02.26. 11:40:13

@Bosses: Létezik olyan orsós kazetta is ahol csak az orsókat kell cserélni, én se tudtam hogy létezik csak a youtube-on láttam. www.youtube.com/watch?v=50kOJRfVCQ4&t=225s

Terézágyú 2019.02.26. 12:36:23

@István Nagy 2:
"A többi kommentelőnek is úgy látszik fogalma sincs semmiről."

Iiiigen, mindenki szembejön! :)))

"Egyébként is ha jól beleolvasott volna az összes hozzászólásba akkor nem írna ilyen hülyeségeket. mert volt aki ugyan úgy ahogy én is nem tekergette ceruzával a szalagot."

Például én sem csináltam ilyet soha.
És mégis volt, hogy bekapta a magnó a szalagot. Na bumm.

"Egyébként is szervizes és szervizes között is vannak óriási különbségek."

Na látod. Akkor meg fölöslegesen hangsúlyozod, hogy eccerű a megoldás, nem nyavalyogni kell, hanem javíttatni , mert a megoldás nem egyszerű.

Terézágyú 2019.02.26. 12:38:44

@István Nagy 2:
"Az értelmes gyerek az a készülékkel csévél"

De ezek ijjenek vótak, hogy nem vótak értelmessek!!!! Ezeknek hijába mondod, ezek most is ijjenek.

Ó, vazze, nagypofa detected. szűrés.

Bosses 2019.02.26. 12:48:44

@István Nagy 2: Ez marha jó! Sohasem láttam még ilyet, de az emberi elme tényleg végtelen....aki ezt kitalálta.......

István Nagy 2 2019.02.26. 12:49:31

@Terézágyú: Kár volt hozzászólnia a témához egyáltalán mert csak hülyeségeket és butaságokat tudott írni. Az ilyen hozzászólókból van a legtöbb akik nem értenek semmihez csak beír valami hülyeséget.

TheRminator 2019.02.26. 18:39:13

@István Nagy 2: "Én jól írtam , mert az FFWD a hátra tekerést jelöli "
WTF???? LOL. Mit írtál jól?
Tudod mit jelent az FFWD? Fast ForWarD - gyors előre
Tudod mi a hátra tekerés? REWIND
Te láttál már életedben magnót?
Nesze mutatok egyet:
Olvasd el mi van a kezelőszervek fölé írva, és nézd meg a gombokon a piktogrammokat!
f4.bcbits.com/img/0009962046_10.jpg

2019.02.26. 21:52:40

@István Nagy 2: Nemrég vitatkoztam egy emberkével a liftnél, aki váltig állította, hogy a le fel nyilak azért vannak, mert ha hozzánk képest fentebbi szinten van a lift, akkor le kell hívnunk magunkhoz, ha lent van akkor meg fel…. Annak is hiába mondtam, hogy a nyilak arra valók, hogy jelezd a liftnek, lefele vagy felfele menetben szedjen fel. Nem Ön volt véletlenül? :DDD Szal értem mit mond, csak enyhe fogalomzavar van kérem. Az előrepörgetés (FFWD) nem egyenlő a kazetta oldal elejére pörgetésével. Az ugyanis a visszatekerés (Rewind). Az FFWD (Fast Forward) a kazetta aktuális pozíciójához képest előre (következő szám, vagy az oldal végére tekerés. Egyébként érdemes kinyitni egy angol-magyar szótárat, benne van fehéren feketén mit jelent a fast forward, a tények pedig makacs dolgok.

István Nagy 2 2019.02.27. 07:03:42

@TheRminator: Látszik, hogy nem ért hozzá: rewind az az előre tekerés FFwd a hátra tekerés. Egyébként nekem több magnóm van mint azt gondolná. Ha nem hiszi kérdezzen meg egy szervizest. Butaságokat meg ne írjon össze vissza!

enpera · http://c64blog.wordpress.com 2019.02.27. 15:57:16

@István Nagy 2: te angolul ugye nem tudsz, de még ráadásul nagypofájú is vagy? :D

Terézágyú 2019.02.27. 16:27:35

@Jankove:
"csak enyhe fogalomzavar van kérem. Az előrepörgetés (FFWD) nem egyenlő a kazetta oldal elejére pörgetésével."

Ez kb. (eltekintve az angol-nem-tudástól) olyan, mint amikor az óraállításnál mondják, hogy "előre kell állítani" az órát.
És akkor megy a félreértés, hogy az előre = előbbre/elejére (visszafelé), vagy pedig az előre = arra, amelyre egyébként is halad a mutató...

István Nagy 2 2019.02.27. 18:22:32

@enpera: nem kell ahhoz angolul tudni, hogy melyik funkció gomb mi. Akkor a gyengébbek kedvéért :Egyszerű, ugyanis ott vannak a nyilak amihez a funkciók tartoznak: a lejátszáshoz tartózó nyíl az az alap: egy darab nyíl és egyik irányba mutat attól függően hogy a magnó mechanika hogy helyezkedik el , mellette a gyors előre csévélés 2 db nyíl és a lejátszás nyíllal ellentétes ekkor csévél a magnó a kazetta elejére, mellette a gyors hátra csévélés 2 db nyíl a lejátszás nyíllal megegyező irányba mutat ekkor csévél a magnó hátra azaz a szalag végére, utána jön a négyzet azaz az állj és utána a pillanat állj kettő függőleges egyenes, a felvétel funkció egy kör és a lejátszás mellet van.

István Nagy 2 2019.02.27. 18:39:54

@TheRminator: A gyengébbek kedvéért még egyszer mert úgy látom, hogy teljes a káosz egyeseknél: A "REW": visszatekerést jelent azaz ekkor csévél a magnó előre azaz a kazetta elejére visszateker. "FFWD": a "REW" ellentéte ekkor csévél a magnó hátra azaz a szalag végére vagy a következő számoz.

Wreck Garr 2019.02.28. 12:16:47

Szép korszak volt, én is nagyban másolgattam a kazikat. De örülök, hogy vége, így visszagondolva iszonyat kötött volt, most itt van a telefonomon sacc 500 szám, és egy gombnyomással döntöm el, hogy most csak metált, vagy csak anime soundtrack-eket, vagy véletlenszerű lejátszást akarok :)

Terézágyú 2019.02.28. 12:50:18

@Wreck Garr:
Csak ha a telefon elveszik/ellopják/tönkremegy, akkor elvész ez az 500 szám is, pontosabban újra össze kell gyűjtened és/vagy fizetned kell a letöltésért stb.

Különben lehet hogy 20 év múlva azt fogja valaki írni: telefonon tárolni a dalokat??? 500-at? de ciki... nekem az implantomon most húszezer van, és csak rágondolok egyre, már el is kezdi játszani...

Wreck Garr 2019.02.28. 15:05:45

Heh, hogy veszne el, fent vannak otthon a NAS-on is tükrözött vinyókon :D

enpera · http://c64blog.wordpress.com 2019.02.28. 15:56:16

@István Nagy 2: a gyenge itt egyedül te vagy, és most már hiába magyarázod a bizonyítványod :)

István Nagy 2 2019.02.28. 17:27:09

@enpera: Aki meg nem ért hozzá az meg minek ír hozzászólást. Így egyértelmű hogy te vagy a műszaki analfabéta.

István Nagy 2 2019.02.28. 17:30:24

@Wreck Garr: majd egyszer lefagy a telefon ahogy az szokott és lehet kidobni az egészet 500 számmal együtt.

enpera · http://c64blog.wordpress.com 2019.03.01. 08:40:04

@István Nagy 2: igen, nyilván nincs itthon most is pár deckem.

"István Nagy 2: "Én jól írtam , mert az FFWD a hátra tekerést jelöli ""

Ezt az egetverő sületlenséget hiába próbálod magyarázni

enpera · http://c64blog.wordpress.com 2019.03.01. 08:41:42

@István Nagy 2: lefagy a telefon ahogy szokott, és lehet kidobni? A műszaki analfabéta akkor ki? :D

Terézágyú 2019.03.01. 09:10:38

@Wreck Garr:
"Heh, hogy veszne el, fent vannak otthon a NAS-on is tükrözött vinyókon :D"

Bocs, de akkor nem csak a telefonon vannak fent :)
Több példányod is van belőlük - az nem ugyanaz.

István Nagy 2 2019.03.01. 09:26:49

@enpera: Ezeket a telefonokat nem lehet javítani,csak kidobni.Ja és a műszaki analfabéta ez te vagy

István Nagy 2 2019.03.01. 09:28:35

@enpera: Sületlenséget meg te irkálsz!

TheRminator 2019.03.01. 09:31:29

@István Nagy 2:
Tudod, rólad az a vicc jut eszembe, hogy
Egy ember a sztrádán halad és hallgatja a közlekedési híreket:
– Figyelem, az autópályán egy őrült sofőr szemben megy a forgalommal!
– EGY? Hát mindenki szembe jön velem!!!
Ezek is hülyék akkor? Meg az egész világ ugye?
Tudod mi ez? Ez egy VHS kazetta VISSZATEKERŐ!
www.amazon.com/Gemini-Video-Cassette-Rewinder-RW3500/dp/B005YH8JPC

Tudod mi ez? Egy videomagnó kijelzője visszatekerés üzemmódban:
i.ytimg.com/vi/cDkouHSyk4Q/hqdefault.jpg
Azt írja ki, hogy REW.

Szerintem add fel. Nevetséges lettél, és mindenki rajtad röhög.

TheRminator 2019.03.01. 09:33:32

@István Nagy 2: "Ezeket a telefonokat nem lehet javítani,csak kidobni.Ja és a műszaki analfabéta ez te vagy "

Ezek alapján te vagy az, mert az egyik barátom pont okostelefonokat javít (pl iphone-okat). Simán cseréli az alkatrészeket, és megjavítja.

István Nagy 2 2019.03.01. 09:37:34

@TheRminator: Szerintem meg ez ilyen idiótákon röhögnek mint te vagy. Az ilyenek mint te mi a francnak szólnak hozzá bármihez is csak az idiótaság ömlik belőlük. Ja és a vicc sem passzol ide, ebből is látszik hogy milyen idióta vagy

TheRminator 2019.03.01. 09:52:13

@István Nagy 2: Érdekes, végignéztem, ahogy kicseréli az usb áramkör töltésvezérlő ic-jét, majd összerakta, működött, és kért érte 5e Ft-ot.
"Műszaki tudatlan analfabéta az mégis csak te vagy. " Video és audio studiótechnikus a végzettségem.

JTom · http://ritkanlathatotortenelem.blog.hu 2019.03.01. 10:08:57

@István Nagy 2:

itt az az egyetlen baj hogy mindenki az előretekerést a következő felvétel irányába érti, Te pedig a kazetta elejére.
fogadd el hogy a köznyelvben a hátratekeni (REW) az vissza a kezetta (audio, VHS) elejére-t jelenti, az előre pedig a következő szám irányába (FFWD), ahogyan az angolul is és a rövidítésekben is megjelenik. amiért te másként gondolod (bár ugyanúgy érted) az nem a többiek hibája.

az idiótázásért pedig:

a kommentszabályok első pontjának megsértéséért egy hetes kitiltás jár. a következő alkalommal jön a végleges.

"Ne becsméreld embertársad, bármilyen vélt, vagy valós sületlenséget is írt! Az egymást alpári stílusban szidalmazó, személyeskedő (akár viccesnek szánt, de mindenképpen sértő) kommenteket kimoderáljuk, az első figyelmeztetés egy hetes, a második végleges kizárást jelent."

viszlát egy hét múlva,

enpera · http://c64blog.wordpress.com 2019.03.01. 10:25:24

Szerintem ő volt maga Vágási Feri. Lefagy a telefon és ki lehet dobni... :D

Skulo · http://politoxi.blog.hu/ 2019.03.05. 01:07:57

Tekertem vazze, tekertem én is! Cerkával, filctollal, csavarhùzòval mindennel. (tényleg a filc kupak volt a legjobb!) Elemcsere? Jah, kérem uram, akinek volt annyi pénze, hogy egy raklap elemet hurcoljon magával! Én ōrültem, hogy ha sikerült 2-3 darabot elbugáznom fatertôl és azokból szívtam ki az utolsó szuszt is. Rotálva, hogy melyikben van még nafta legalább egy szám erejéig. :)

wolves84lb 2019.03.10. 18:39:45

@István Nagy 2: te azt az egyet nem érted meg, hogy az emberek nagy része nem audiofil, a kazetták fénykorában kicsiny hazánkban általában az átlagember gyereke örült, hogy volt, és tekerhette kézzel-tollal-ceruzával.
Mondom ezt úgy, hogy a drága jó apám, Isten nyugosztalja, igazi ampervadász volt, bármi, amiben áram folyt át, számára hazai terep volt. A 80as években egész Pomáz ismerte, kisiparban nyomatta a háztartási gépek szakszerű javítását. Mindig is irigyeltük bátyámmal a fater Sony deck-jét :)

gigabursch 2019.03.13. 07:57:40

@István Nagy 2:
Ez kb. az a fajta elméleti vita, hogy föld melyik sarkára az iránytű melyik csúcsa mutat.
Átlag embernek nem fogod megmagyarázni, hogy a mágneses vonzás miatt az Északi pólus felé az iránytű déli pólusa mutat.
Ahogy a könyv az elején kezdődik, de az 50. oldalról a 10 oldalra visszalapozol.

Ezt hívják a nyelvtanban rendhagyó esetnek.
Fölöslegesen izmoltál.

István Nagy 2 2019.03.13. 10:59:50

@gigabursch: A probléma nem ez hanem az, hogy nagyon sok a buta hozzászóló,aki csak a saját butaságát fedi fel ezzel. Egyébként meg nem ért semmihez. Ezek a buta hozzászólók más honlapokon is tapasztalhatóak.Hihetetlen és megdöbbentő ,hogy mennyi buta hozzászólás van az interneten egész más témákban is.

victor2 2019.03.27. 17:25:03

@Wreck Garr:

A kazettás technológia sok szempontból nagy előrelépés volt az orsós-szalagos technológiához képest, de azután az internet és a memória tárhely világában ez is elavulttá vált.
A nagy kérdés, hogy a technikai fejlődés milyen új lehetőséget hoz a memória tárhely után.

2019.06.22. 23:38:38

@István Nagy 2: ejj mindenki szembe megy ezen az autópályán :)

István Nagy 2 2019.06.27. 13:11:10

Aki nem tud vezetni az minek ül be a volán mögé! Sajnos nagyon sokan vannak akik ugyan megkapják a jogosítványt , de valójában nem is tudnak vezetni, de beül a volán mögé és csinálja a forgalmi akadályt. és ez a helyzet más területeken is és más szakmákban is. A sok mondvacsinált "szakértő"

István Nagy 2 2019.06.27. 14:43:40

@enpera: Akkor minek válaszolt??????

Skulo · http://politoxi.blog.hu/ 2019.07.01. 12:13:02

Valakinek nagyon bekapta itt a magnó a szallagot! ;)
és viszi a damilt a rohadék, viszi! :D

Adani 2019.09.09. 13:00:48

Egyetlen egy 120 perces kazim volt, szerettem walkmanben használni ,1 óra zene egy oldalon. Úgy tudom hosszabbat nem gyártottak sokáig a 180 perces már nagyon vékony szalaggal volt és sérülékeny, a 120 perces is elég vékony volt.

5 perces kazik jók voltak számítógépekhez pl. végtelenítve rárakni a turbót.

Emlékeztek tek még a 90-es évek csúcstechnikájának számító dologra, hogy egy jó magnó (unokatesómé 1992.ben pl. már tudta egyik odalt) magától fordította meg a lejátszás irányát, nem kellett megfordítani a kazit? Akkor az nekünk űrtechnika volt. Később láttam olyan decket, Nakamichi Dragon, ami 3 fejes volt és ott úgy oldották meg, hogy a mechanika magát a kazettát fordítja meg. Az volt a high tech stúdió magnó, a sima deckek forgófejjel oldották meg.

eplethy 2019.10.02. 20:50:18

Fú öcsém, ez az István Nagy 2 jó nehéz eset. Kb. keveri a szezont a season-nal, ezzel az előre-hátra tekeréssel. Mindegy, jót röhögtem.

Adani 2019.10.03. 08:49:49

Nekem egy Panasonic walkmanem volt, ill. van még most is, digitális rádió is volt benne. Tudott hátra tekerni, de a kazit nem tudta megfordítani, tesóm később kapott walkmant Thomsont az meg tudta forgatni, viszont a rádió rajta analóg volt. A tekerés funkciót sosem használtuk, kézzel meg tollal kellett tekerni, hogy tovább bírja az elem.

Adani 2020.04.23. 15:08:15

@eplethy: Okos ember csak walkmannal teker féle okfejtés a hab a tortán. A szalagnak édesmindegy volt mivel tekerik. Anno nagymamámtól hallottam ilyet utoljára kb. 5 éves koromban, hogy ne tekerjem kézzel a kazettát, mert elromlik. A kazettának nincs szeme, nem látja mivel tekerik.

exterminador 2021.03.27. 10:52:46

@szepipiktor: a 8 sávos cartridge szerintem zsákutca volt, rengeteg hátránnyal a Compact Cassette-hez képest. Nem csoda, hogy eltűnt. Az Elcaset lett volna ténylegesen reális továbblépési lehetőség, kár érte.
süti beállítások módosítása