Így reagáltak Trianonra a két világháború közt városaink

98 éve csonkították meg Magyarországot

2018. június 03. Marcit

orszagzaszlo8.jpg

Kilenc évtizede állították fel az első országzászlót, majd a következő években mintegy ezer településen követték a pesti példát.

A 98 évvel ezelőtt megkötött trianoni békediktátum keserű módon érte el azt, amit azóta is kevés ügy: az egyetértést, ugyanis a szélsőbaltól és a szélsőjobbig mindenki egyöntetűen utasította el egyrészt a területi csonkítást, másrészt azt, hogy több millió magyar került „idegen impérium alá”. Az állam persze erősítette ezt a hozzáállást, a Nagy-Magyarországot borítóján bemutató iskolai füzeteken át az emlékművekig.

Ez utóbbiak terén tipikus példa az Országzászló Mozgalom, amit egy örmény származású politikus, országgyűlési képviselő, Urmánczy Nándor hirdetett meg. A fővárosban, a Szabadság téren 1928. augusztus 20-án állították fel az Ereklyés Országzászlót, amely után két évvel egy vidéki pedagógus, Molnár Ferenc azt javasolta, az ország más településein és kövessék a példát.  „Így volt, így lesz” – vallották, és minden ünnepségen felhúzták a zászlót, majd a trianoni gyász miatt félárbocra eresztették.

Az 1940-es évek első feléig előbb az 1920-as határokon belül, majd a visszatért területek településein sorban avatták fel az újabb országzászlókat – mintegy ezer helyen. Nem sokáig állhattak ezek, 1946-ban és 1948-ban rendeleteket hoztak, hogy azokat a szobrokat, feliratokat stb. távolítsák el, amelyek többek között „a velünk most baráti együttműködésben álló szomszéd államokkal szemben uszítást tartalmaznak”. Az elmúlt évtizedekben azonban több helyen újból visszaállították, vagy helyette országzászló-emlékműveket avattak.

Most a Fortepan képeiből közlünk válogatást.

orszagzaszlo1.jpg

Az első országzászló 1934-ben egy Zrínyi-sisakos rendőrrel. Fotó: Kurucz János


orszagzaszlo11.jpg

Az emlékmű egy ünnepségen. Fotó: Pálinkás Zsolt


orszagzaszlo2.jpg

A szolnoki megoldás. Fotó: Lissák Tivadar


orszagzaszlo3.jpg

Tokajban hittek a feltámadásban. Fotó: Ted Grauthoff

 orszagzaszlo4.jpg

A kiskunhalasi emlékművön a tipikus idézet: "Így volt, így lesz" Fotó: Gali

 orszagzaszlo5.jpg

A visszacsatolt területeken is azonnal újabb emlékműveket állítottak. A kassai már 1939-ben állt... Fotó: Lissák Tivadar

 orszagzaszlo6.jpg

..majd Csíksomlyó a következő évben követte a példát... Fotó: Lissák Tivadar

 

orszagzaszlo7.jpg

...és végül a Délvidéken is sorra avatták az országzászlókat. A bácsföldvári a magyar csapatok bevonulásának évfordulójára készült el: Fotó. dr. Varga Csaba

A bejegyzés trackback címe:

https://ritkanlathatotortenelem.blog.hu/api/trackback/id/tr3714021252

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Terézágyú 2018.06.04. 09:31:30

Valójában ezek a Nagy-Magyarország-kontúrok sok szempontból irreálisok voltak (már akkor is), hogy mást ne mondjak: Horvátország semmilyen módon nem került volna vissza.

bontottcsirke 2018.06.04. 12:15:59

@Terézágyú: Nyilván, de az, hogy egyik pillanatról a másikra 5 millió embert és a nemzeti összvagyok 70%-át lenyúlják, akkor még irreális volt. Ma már nem az. És ennek tudatában inkább az egyéni sorsokat sajnálom, mint az országot. Elintézzük mi saját magunkat is, nem kell ide külföldi asszisztencia.

De ha egyéni szinten nézzük a dolgokat ez a trianoni szerződés egy tragédia. Magyarokat besoroztak a román seregbe, ha nem értette mit mondanak neki megverték és még sorolhatnánk. Szvsz, szörnyű. Szerencsére ez mára már közel sem ilyen tragikus, de még javában benne van a levegőben. Majd valaki meggyújtja.

Labancz 2018.06.04. 12:43:17

90 év nagy idő. Kellemetlen ennyi ideig húzni a gyászt. El kell engedni a dolgot. Lehetne új területek útán nézni Erdély helyett. Annyi szép hely van a világon... pl. Madagaszkár! Ja, az is volt már. :D

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2018.06.04. 12:55:31

@bontottcsirke: Az összvagyon 70%-a hogy jön ki? Mert területileg nem egyenlő eloszlású volt, tehát a 67% -os területvesztés em jelent 70%-os vagyonvesztést. A főváros és környéke miatt erősen kétlem, hogy a vagyonvesztés ekkora volt.

bontottcsirke 2018.06.04. 13:03:42

@molnibalage: Szakirodalom kábé ennyit ír. Senki sem mondta, hogy a főváros adta a vagyon jelentős részét. Hacsak az Arzenált nézem már megvan a negyede.

bontottcsirke 2018.06.04. 13:05:40

@Labancz: Szomáliát néztem, egész jó a tengerpartja, de a közeli társaság nem partyképes. Meg sok lóvét is bele kéne tolni.

bontottcsirke 2018.06.04. 13:07:20

Egyébként megérte szétkúrni a monarchiát, hogy azóta is az identitásukat kereső fisz-fasz népek próbáljanak erőtlenül gyökeret verni a birodalom hamvaiba.

OkoskaTo:rp 2018.06.04. 13:08:24

@Terézágyú: Az osztrákok is jöhetnének vele, hogy Ausztria mekkora részét csatolták el tőlük (beleértve teljes Magyarországot is - hasonlóan azokhoz az itteniekhez, akik Horvátországot Magyarország részeként tekintik).

Berelhetoreklamfelulet 2018.06.04. 13:14:19

@molnibalage:
Gondolom a tag az ország szisztematikus háború utáni kirablására gondolt, arra, hogy egész gyárakat szeretek le és vitték el, műkincseket, járműparkot, egyszóval csak azt ami mozdítható volt, vagy azzá lehetett tenni...

Terézágyú 2018.06.04. 13:14:42

@OkoskaTo:rp:
Ja értem.
Mutatis mutandis igen.

Egyébként kár volt hozzánk csatolni Horvátországot, inkább meg kellett volna erősíteni a két ország közti határt. Ugyanis eredetileg a Száva volt a határ, nem a Dráva...

Void Bunkoid 2018.06.04. 14:00:39

@bontottcsirke: tragédiának tragédia, viszont a "ha nem értette, megverték" - ezzel egy kicsit vitába szállnék.

A Trianon előtti Magyarország egy - a mai, amúgy kulturális téren a trianoni határokat csak mégjobban bebetonozni kívánó kormány legnagyobb megrökönyödésére - iszonyúan multikulturális ország volt, rengeteg vándorlással ide-oda, így kerültek a Békésbe tótok, Erdélybe szászok, kis hazánkba sokác-horvátok, satöbbi-satöbbi. És meglepő módon ahol több népcsoport élt egymás mellett, egymással többnyire békében, baromira tudtak egymás nyelvén. A székely is tudott oláhul, meg a legtöbb oláh is magyarul.

Ez az egész "nem beszélem a szomszédom nyelvét" pont Trianon óta működik, és legtöbbször sajnos mi kezdtünk dacból-ellenállásból dafke nem beszélni a "megszálló" ország nyelvén.

Bezzeg a szép fiataljaink nemcsak hogy önként mennek külföldinek, de a külföldön született gyerekeik már ELSŐSORBAN angolul/németül tanulnak meg. Valahogy ott nem működik a nagy diaszpórás melldöngetés, pedig lassan Londonban több magyar él, mint a Vajdaságban.

seadxdx 2018.06.04. 14:26:06

@molnibalage: Pozsony, Kassa, Nagyvárad, Arad, Temesvár, Szabadka, Kolozsvár, Brassó. Azért volt jó pár nagy település, ami a környékükkel együtt ellensúlyozni tudta a fővárost és környékét. Meg emellett a horvát-szlavón területek is számítottak. Persze a fővárost azóta is erősen fejlesztették (néha már túlságosan is), részben emiatt sajnos nincs olyan viszonylag nagy település itthon, mint a cseheknek Brno, lengyeleknek Krakkó (el lett jó részük csatolva, amelyek ilyenek lehetnének).

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2018.06.04. 14:41:36

@OkoskaTo:rp:

Ott ez nem azonnal ment. Mo. már 1867-ben el lett csatolva Ausztriától, azaz nem volt sokkszerű. Plusz jogilag sose volt Mo, része Ausztriának.

2018.06.04. 14:43:14

Nagyvárad, Arad, Temesvár, Szabadka, Kolozsvár, Brassó. Ezek a városok nem mind tartoztak a történelmi Erdélyhez, az antant biztosítani akarta magának a Balkán-Kelet vasútvonalat és így kerültek át a határon túlra.

bontottcsirke 2018.06.04. 15:02:33

@Void Bunkoid: vitatkoznék, igazándiból a magyarok sosem voltak rákényszerülve az idegennyelv tanulásra, mivel a monarchián belül uralkodó népcsoport voltak. Sikkes inkább a némettudás volt, az volt az arisztokrácia nyelve a latin mellett. Persze előfordultak vegyesházaaságok, de nem volt népszerű. Az utolós részével viszont egyetértek; sajnos a prémium réteg, aki már nem jön vissza, szépen asszimilálódik nyugaton és ennyi a nagymagyarságnak. Itt mackónadrágisztánban meg igazándiból mindegy, a futószalag mellett nem kell neylveket beszéélni.

paragrafus 2018.06.04. 20:49:54

Az akkori magyar államvezetés hazug és szélsőséges propagandával belevitte az országot egy olyan háborúba, amelyikből csak rosszul jöhetett ki. De az ugyanilyen trianoni hazugságok miatt vesztek százezrek a Don-kanyarnál és a II. világháborúban. Magyarország szelet vetett és vihart aratott.

Ezért bármennyire is fájó, Trianon (nemzetközi jogilag) nagyon is igazságos és jogos büntetése volt a háborúban vesztes Magyarországnak. A jogos önkritika sajnálatos módon sokakból hiányzik. Kimaradhattunk volna a háborúból, de a nacionalizmus, az irredentizmus, a tekintélyelvűség és a felsőbbrendűség érvényre juttatásának szándéka az akkori politikai vezetésnek fontosabb volt minden más szempontnál. Még az ország érdekénél is. És mindezzel a maiak közül is sajnos sokan azonosulni tudnak és képesek. Pedig Trianon a magyar jobboldal csődje, az akkori magyar jobboldali vezetés politikájának következménye. Éppen ezért különösen abszurd, hogy az akkoriak által elkövetett bűnök be nem ismerésének egyesek még külön megemlékezést is szerveznek.

Amivel a mai emlékezők mintha azt akarnák sugallni, hogy Magyarország a saját, akkori felelőssége alól akarna kibújni. Miközben azt viszont nem hajlandóak belátni, hogy amikor Trianon következtében az ország területét szétszabdalták és elcsatolták az anyaországtól, akkor ez egyben válasz volt az akkori elnyomó nemzetiségi politikára is. Az elszakított területek lakosságának kétharmada nem magyar volt, a magyaroknak legfeljebb az egyharmad arányban magyarlakta területekért fájhat a szívük. Az nem indok, hogy a “történelmi Magyarország” jussaként a magyarok igényt tartottak olyan területekre is, amelyeken nem magyarok éltek. Miközben azok a nemzetiségek, akik többségben éltek az elcsatolt területeken, boldogok voltak, hogy elszakadhattak Magyarországtól. Ez a tragédia.

Az akkori magyar politikai vezetés az erő nyelvén beszélt a kisebbségekkel. Soha nem tekintette egyenlőnek őket. Nem úgy bántak velük, hogy az otthonuknak és hazájuknak érezzék Magyarországot, egyenrangú polgárként élhessenek benne. (Mintha a Fidesz köszönne vissza)

Kétségtelen tény hogy a diktátum pillanatnyi nagyhatalmi érdekek mentén, példátlanul és indokolatlanul szigorúan bánt a magyarokkal. De mindezért nem a trianoni döntést meghozók a felelősök, hanem az akkori magyar arisztokrácia, a magyar nacionalista vezetők, a jobboldali politikusok voltak. Akik belevitték az országot abba a háborúba, amelybe sosem lett volna szabad részt vennünk. És akikre – különösen az időnként harci retorikájával - kísértetiesen emlékeztet a mai Fidesz. Trianon a magyar nemzetiségi politika, a magyar felsőbbrendűség mítoszának tragédiája, a magyar nacionalizmus következménye. Ami történt, az nem az igazságtalan döntés, hanem egy rossz politika következménye. Bármilyen fájó a veszteség, a felelősség emiatt leginkább a miénk. Éppen ezért alapjaiban téves az az egyesek szerinti beállítás, miszerint Trianon igazságtalan döntés volt velünk szemben. Pedig nem. Sőt! Mind az akkori, mind pedig a jelenlegi vezetést a csőlátásmód jellemzi. Egyik sem volt képes felismerni, hogy a jövő azoké, akik elismerik az emberi jogokat, és lemondanak a nemzeti fölényről.

Ezért ami a magyaroknak veszteség volt, az a magyarok által elnyomott kisebbségnek felszabadulás. Ez az igazán fájdalmas, és ez az igazi oka Trianonnak. Az eltelt idő alatt ezt kellett volna feldolgozni: megérteni saját felelősségünket, tanulni belőle, és békésen viszonyulni a környező országokhoz, ahol fordult a kocka, és most a magyarok lettek kisebbségben. És nem ünnepelni, sem megemlékezni minderről. Ezért is a magam részéről elutasítom, hogy a fideszes-jobbikos parlamenti többség – visszaélve a trianoni békeszerződéssel más államokban kisebbségi helyzetbe került magyarokkal való természetes együttérzéssel – politikai gesztusokkal, az állampolgárság és a választójog határon túliakra való kiterjesztésével, a Jobbik részéről a területi revízió követelésével mérgezi Magyarország és szomszédai, illetve az anyaországi és kisebbségi magyarok kapcsolatát.

És még két szempont mindehhez: az 1920-as Trianoni szerződést nemzetközi jogi értelemben az 1947-es párizsi békeszerződés váltotta fel. Másrészt Magyarország a vesztesek oldalán állt. A forgatókönyvet viszont mindig a győztesek írják. Ugyanakkor a megemlékezések a rossz oldalon, rossz célok mentén vesztessé vált és az országnak csak kárt okozó elődeinkről szólnak.

Első mohikán 2018.06.05. 05:34:55

@paragrafus: Tökéletes összefoglalója a hozzászólásod a helyzetnek. Minden szavaddal egyetértek. Ünnepeljük, dicsőítjük, megemlékezünk azokról, akik az okozói a trianoni "tragédiának". Agyrém.

2018.06.05. 07:45:35

@paragrafus:
Több tényezőt is figyelmen kívül hagysz, és az álláspontod pont annyira szélsőségesen egyoldalú, mint azon jobbosoké, akik Károlyiék nyakába akarják varrni az egészet.

Kezdjük azzal, hogy mikor azt mondod, Magyarország megérdemelte, azzal kollektív bűnösséget állítasz fel, hiszen az átlag magyar lakos nem érdemelte meg, nem ők csinálták a politikát. Trianonnak meg az emberek szintjén is volt következménye.

Másrészt írod a Trianon előtti nemzetiségi politikát, csak azt felejted el, hogy maga a korszellem volt kiszakadás párti, tehát még ha a nemzetiségej több jogit is kaptak volna, akkir sem valószínű, hogy nem éltek volna a kiszakadás lehetőségével, amint lehet. A soknemzetiségű Magyarország egy illúzió volt, törvényszerű volt a szétesése már a 19. század elejétől nézve, mivel a felvilágosodással és a feudalizmus fokozatos leépülésével a nemzetállamok korszaka jött el. Azt kerülhettük volna el, hogy színmagyar területeket csatoljanak el tőlünk.

Aztán az is egyoldalú, ahogy a magyar nacionalizmusról beszélsz. Kb. ugyanez volt az összes suomszéd népnél, és részben sajnos ma is megvan az összes kelet-európai országban. A Fidesz sem egyedülálló jelenség, több ország is eljutott mára a nacionalista és a kommunista eszmék szintéziséhez, amit a Fidesz is képvisel.

toncsi64 2018.06.05. 07:51:08

@paragrafus: Jómagam is így látom a helyzetet. Egy "apróságot" még hozzátennék. Sajátosnak tartom azt a látásmódot ami kiválaszt egy tetszőleges időpontot a történelemben (adott estben a Trianon előtti éveket) és azt tekinti irányadónak/valóságnak. Ha ezt elfogadjuk akkor mivel érvelünk pl. az Olaszoknak ha a Római Birodalom határait tekintenék - éppúgy mint mi Nagy-Magyarországot - elfogadhatónak ?! De szólhatna a történet a Perzsa Birodalomról, a Német-Római Császárságról és ad abszurdum akár a III. Birodalomról is.
Nyilván ki ki a neki tetsző állapotról álmodozik, de fel kellene már ébredni. Szerintem ...

Terézágyú 2018.06.05. 08:05:37

@diszkriminans:
"Azt kerülhettük volna el, hogy színmagyar területeket csatoljanak el tőlünk."

Igen - csak egy módon: ha a magyar uralkodó osztály hajlandó lett volna csupán csak belegondolni is, hogy mit lehetne tenni a helyzet kezelésére.
Csakhogy bele sem akartak gondolni: "nincs helyzet emberek, nincs itt semmi látnivaló", minden megy tovább, ahogy eddig.

Persze mi utólag okoskodunk.

werinter 2018.06.05. 10:20:10

Lehet, hogy most nagyon sokan utálni fognak, beszólogatnak majd és megsértődnek, de akkor is leírom.

Trianon után 98 évvel (igazából 90 évvel) ismét egy olyan elnyomó hatalom került, aki visszasírja az akkori általános vélekedést ezekről a dolgokról.
Az ország megcsonkítása végbement, utána soha nem került vissza hozzánk véglegesen, vagy legalább hosszabb távon egyetlen elcsatolt terület sem...
Egészen 2004-ig. Utána 2007-ben visszakerült a legnagyobb elszakadt országrész is.

A mostani kormányunk oly vehemenciával küzd ez ellen, mint eddig soha egyetlen kormányunk sem. És még ők tartják magukat nemzetinek és hangoztatják, hogy megvédik az országot minden rossztól...
Pontosan az egységes Európa, a kontinens többi népével való szoros együttműködés, mondhatni az "Európai Egyesült Államok" koncepciója az, ami végre tényleg visszahozhatná a 98 évvel ezelőtt elvesztett EMBEREKET.
Mert nem a föld a lényeg, hanem annak lakói.
Ez ellen küzd Viktor annyira, hogy végre egy "országban" élhessen a kontinens (majdnem) összes magyarja.

2018.06.05. 10:37:03

@Terézágyú:
Az uralkodó elit abban bízott, hogy idővel asszimilálni tudja a nemzetiségeket. Megjegyzem, ez részben sikerült is, pl. rengeteg tót család magyarosodott abban a korszakban, a mai Magyarország területén is. Aztán elcsatolás után fordítottja történt, és apadt a magyar lakosság. Igazából ha nincs háború még néhány évtizedig, teljesen más lett volna az etnikai összetétel. (Nem értek egyet ezekkel a módszerekkel, csak azt írtam le, miben gondolkodtak, ugyanez csehszlovákoknak, romanoknak bejött)

Void Bunkoid 2018.06.05. 10:39:05

@toncsi64: igen, az éppen adott korbeli határok nem érvek különösebben revíziókra, pont még jópár éve mondtam, hogy pl a palesztin-izraeli konfliktus, ami gyakorlatilag 1948 óta zajlik, ugye az az alapja (egyrészt ugye vallási oldala is van), hogy a zsidók szerint az az ő ősi földjük.

Pedig a zsidók bezony Egyiptomból indultak, valamint hiába értek oda arra a területre, akkor is folyamatosan valakivel bunyóztak, és területeket vesztettek-nyertek-leigázódtak, satöbi.

A legnagyobb röhej, hogy ha azt nézzük, hogy ki alatt állt fent a legstabilabb folyamatos államrendszer a mai Izrael területén, akkor röhejes módon - mivel ezt leginkbb a Római Birodalom elégíti ki, ugye "de mit adtak nekünk a rómaiak?" - a jelenlegi Izraelre leginkább OLASZORSZÁG formálhatna jogot, mint a Római Birodalom jogutódja :)

Void Bunkoid 2018.06.05. 10:40:58

A végképp abszurd dolog meg az lenne, hogy pl a jelenleg a Krím fölött még mindig egymással vitatkozó oroszoknak és ukránoknak meg mi szólhatnánk be simán, hogy ááácsi, az a mienk b*sszátok meg, hát az a mi ősi Etelközünk, tessék szépen takarodni és átadni nekünk Szevasztopolt, az ősi magyar lovaskikötő! :)

2018.06.05. 10:51:04

@Void Bunkoid:
A Tóra alapján a zsidók ősei Izraelből származnak, onnan mentek egyiptomba, majd vissza az ígéret földjére. Nyilván nevetséges egy mesekönyvre alapozniuk, de pl. a dákoromán elmélet sem áll stabilab alapokon.

A másik, ami viszont Izraelre is igaz a római uralom alatt, és Magyarországra is a Habsburg korszakban, hogy ha nem önállóan is, de ezek az országok léteztek, nagyjából körülhatárolható területen. Ok, Magyarország esetében Horvátország csak a korona része volt, tehát csak a Magyar Királyság része volt, nem Magyarországé, illetve Erdélyt is jó ideig külön egységként kezelték a Habsburg uralkodók.

diszkriminans (törölt) 2018.06.05. 10:52:38

@Void Bunkoid:
Viszont ha a történelmi hivatkozáyokat elveted, és csak a jelen számít, akkor az etnikai összetétel lehetne érv, ilyen alapon akkor mit gondolsz a magyar többségű határmenti településekről? Vagy tőlem fordítva is.

Terézágyú 2018.06.05. 11:02:16

@diszkriminans:
"Az uralkodó elit abban bízott, hogy idővel asszimilálni tudja a nemzetiségeket. Megjegyzem, ez részben sikerült is"

Hááát... szerintem nem. Pontosabban: nem az uralkodó elit, a kormány hatására volt ez az asszimiláció...

Terézágyú 2018.06.05. 11:07:14

@Void Bunkoid:
"a jelenlegi Izraelre leginkább OLASZORSZÁG formálhatna jogot, mint a Római Birodalom jogutódja :) "
Tudom, hogy viccből mondod, de Olaszország semmilyen formában nem jogutódja a Római Birodalomnak (még a szívekben sem).
Viszont ha tényleg a jogot nézzük, akkor az van, hogy a Római Birodalom jogutódja a Bizánci Birodalom, majd amikor a törökök meghódították, akkor a szultán felvette a Rúm Padisahja címet is, tehát kvázi ő lett a "bizánci császár" is, ennélfogva.... :)))))))

diszkriminans (törölt) 2018.06.05. 11:43:33

@Terézágyú:
A másik ágon a német-római császár is tekinthető jogutódnak ilyen alapon.

diszkriminans (törölt) 2018.06.05. 11:44:47

@Terézágyú:
Naiv gondolat az aktuális uralkodó elit és a hatalmon lévő kormány éles elhatárolása.

Terézágyú 2018.06.05. 11:44:58

@diszkriminans:
A török szultánnal szemben igen, de a bizánciakkal szemben nem, ott a német-római császár elvesztené a pert :)

Terézágyú 2018.06.05. 11:46:08

@diszkriminans:

Félreérthetően írtam.
Azt akartam írni, hogy nem az uralkodó elit, és nem a kormány hatására volt ez az asszimiláció...

pitcairn2 2018.06.05. 16:24:45

@Terézágyú:

Trianon geopolitikai játék volt...

Németország körbekerítéséhez elengedhetetlen volt a number 1 német stratégiai szövetséges - az Osztrák Magyar Monarchia felszámolása...

és a "nagyok" a kisantant érdekeivel se törődtek jobban mint a mieinkkel

1945-ben gond nélkül elárulták őket...

en.wikipedia.org/wiki/Western_betrayal

igaz a helyi lakosság érdekei se jelentek meg az intellektuális horizontjukon, ezért gründoltak össze egy rakás új multietnikus "kényszerállamot", amelyek röpke 20 év múltán összeomlottak...

1938-ban a szlovákok széles ívben rúgták ki a cseheket, 1941 után pedig valóságos népirtás bontakozott ki Horvátországban a szerbek ellen...

en.wikipedia.org/wiki/World_War_II_persecution_of_Serbs

hát kb. ilyen "sikeres" rendszert gründoltak össze...

népszavazásra jóformán nem is volt lehetőség sehol, mivel a győztesek betegesen féltek a helyi lakosság önrendelkezésének még a gondolatától is...

geopolitikai játék volt ez ahol a nagyok koncot osztottak a csatlósaiknak...

pitcairn2 2018.06.05. 16:27:36

@paragrafus:

az I vh nagyhatalmi geopolitikai játék volt, a Szerbia elleni K und K büntetőexpedíciót csak ürügyként használták fel

a K und K-nak is geopolitikai megfontolások mellett kellett vesznie (Németország körbekerítése)

az un. kisantant, ill. a helyi lakosság érdekei, véleménye irrelevánsak voltak...

pitcairn2 2018.06.05. 16:32:02

@paragrafus:

1914 előtt Európában az Osztrák Magyar Monarchiában volt a legliberálisabb gyakorlat a nemzetiségi kérdés tekintetében...

a magyar nyelv helyett pedig max csak a német lehetett volna államnyelv, ebben az esetben a XX. század elejére egy több mint 100 milliós német, ill. germanofil tömb lett volna Európában:)

a mi 1844-es nyelvtörvényünk világtörténelmi konzekvenciákkal rendelkezik!!!

és azt se feledjük el, hogy a reformkori "magyarkodók" közel fele nem is volt magyar anyanyelvű:)

pitcairn2 2018.06.05. 16:38:33

@diszkriminans:

pl. a Kossuth család

a turócszentmartoni ág szlovák nacionalista lett:)

hu.wikipedia.org/wiki/Kossuth_Gy%C3%B6rgy

Kossuth anyai ágon különben szepesi szász volt

www.geni.com/people/Karolina-W%C3%A9ber/6000000007211377381

az anyai nagyi nevében is ott van az a bizonyos "Kaltenstein"
www.geni.com/people/Erzs%C3%A9bet-Hidegk%C3%B6vy/6000000007211463284

ebből lett a "Hidegkövy":):)

volt mit kompenzálni:)

pitcairn2 2018.06.05. 17:22:59

@Terézágyú:

a horvátok speciel árulásnak tekintették a trianoni rendezést (többek között ők is...)

a horvát ellenzék vezérét végül a belgrádi parlamentben lőtték szitává a "politikai vita" hevében...

en.wikipedia.org/wiki/Stjepan_Radi%C4%87#Assassination_in_Parliament

igaz a szerbeknél még az uralkodóház is királygyilkossággal került hatalomra...

www.independent.co.uk/arts-entertainment/historical-notes-brutal-murder-in-serbia-1903-1103132.html

1914-ben kb. egy ilyen társaság ellen indított büntetőexpedíciót a monarchia...

czerka 2018.06.05. 17:53:46

@paragrafus: nem tudom te milyen drogot tolsz, de én is kérnék belőle.
A magyar vezetés az erő nyelvén beszélt a kisebbségekkel? Hát voltak parasztmozgalmak, amiknek volt etnikai színezete, de azok zömmel mégiscsak a csóróság miatt robbantak ki. Viharsarok. Aztán utólag ezeket magyar-román, magyar-szlovák ellentétként állították be. Pedig a helyi csendőrök is nemzetiségiek voltak.
A román és szlovák értelmiség csak azért alakulhatott ki és maradhatott fenn, mert a magyar állam fenntartott nekik anyanyelvi iskolákat, minden szinten.

Maradjunk annyiban, hogy a magyar vezetés kisebbségpolitikája nagyságrendekkel liberálisabb volt a monarchia idején, mint a 20. század derekán a francia vagy spanyol kisebbségpolitika. Az angolokról nem is beszélve, akik az íreket emberszámba se vették még az 1970-es években se.

Valójában pont az volt a baj, hogy a magyar többség nem integrálta, asszimilálta elég erőszakosan a kisebbségeket, túl liberálisak voltak a magyar vezetők.

Ne feledjük, hogy a Monarchia korában a környező orazágokban etnikai alapon kiirtottak népeket. A szerbek, bolgárok, románok kiirtották a muzulmán maradvány lakosságot, a többit elkergették.
Aztán ezek a balkáni népek egymásnak is estek többször. Balkán-háborúk. Egymás kisebbségeit nem kímélték, etnikai tisztogatások folytak. Bolgár-szerb etnikai tisztogatások sok tízezer lemészárolt civil áldozattal mindkét oldalon. Ez volt a 19. század végének, 20. század elejének balkáni vitarendezése. Ehhez képest a Monarchiában paradicsomi állapotok uralkodtak a kisebbségiekre nézve.

Azt is elfelejted, hogy az első világháború az nem a semmiből robbant ki a Monarchia akaratának megfelelően. A Balkán-háborúk logikus folytatása, eszkalációja volt csupán. A szerbek, románok, bolgárok gyilkolták egymást és ebbe belerángatták a Monarchiát.

@molnibalage: az összvagyon 70%-a úgy jön ki, hogy nem csak a területet vitték el, hanem komplett üzemeket szereltek le például a románok a csak időszakosan megszállt területeken is. Az összes vasúti kocsit és mozdonyt összeszedték Magyarországról, megpakolták lopott holmival és irány Bukarest. Az összes útjukba akadó lovat, marhát, juhot vitték akár Budapest, Debrecen, Szeged környékéről is, amik aztán területileg nem kerültek Romániához. Budapesten az összes telefont leszerelték és vitték. Vezetékeket, lámpaoszlopokat stb. Sima lopás volt.

czerka 2018.06.05. 18:06:17

@OkoskaTo:rp: Magyarországot 1867-ben engedte el Ausztria, cserébe azért, hogy a magyar politikai elit kiegyezett a Habsburgokkal, amikor a poroszok agyonverték az osztrák sereget. Akkor 1866-1867 környékén ha Ausztria nem engedi el Magyarországot, akkor a poroszok adnak egy ajánlatot Magyarországnak a teljes függetlenségre. A magyar elit Deák vezette ága inkább a békés kiegyezést valasztotta. De voltak, akik ki akarták használni azt, hogy az osztrákok bajba kerültek.
Tehát az osztrákok a Monarchia létrejöttével teljesen elfogadták, hogy Magyarország nem Ausztria része, hanem a közös uralkodón és közös ügyeken (pénzügy, hadügy, külügy) kívül gyakorlatilag külön ország.

czerka 2018.06.05. 18:16:31

@werinter: nem akarok belefolyni az aktuálpolitikai magömlésedbe, de azt tegyük hozzá, hogy ha létrejön az Európai Egyesült Államok terve, akkor onnantól kezdve valóvan egy országban élhetne az erdélyi és zalaegerszegi magyar is. De annak az euróai államnak a vezetői olyan terveket szőnek, ami arra irányul, hogy egymilliárd afrikait telepítsenek be Kelet-Európába. Trianon amiatt történt, mert az osztrák uralkodók a magyarok nyakára telepítettek a török kiűzése után sok románt, szerbet, szlovákot.
Ha létrejön egy egységes európai állam, azt már demokratikus eszközökkel kormányozni nem lehet. Az EU-s vezetők pedig kinyilvánították az etnikai homogenizáció, kényszerbetelepítések tervét. Pont mint az osztrák császárok, az EU vezetői a népeik akarata ellenére fognak idegeneket betelepíteni. Az előbbinek Trianon lett az eredménye, az utóbbinak a következményei még sokkal durvábbak lesznek.

czerka 2018.06.05. 18:21:51

@Első mohikán: az a baj, hogy te nem látod át, hogy Trianonnak nem Tisza István és a sétapálcájával hadonászó magyar dzsentri volt az okozója.
Nézd meg mi folyt a Balkánon a török kivonulása után. Etnikai tisztogatások sora. Törökök kiirtása, majd a szerb, román, görög, bolgár egymásnak esett. Mindenki etnikai alapon gyűlölte a másikat és újonnan alakult államát akarta gyarapítani. Ehhez képest a Monarchia kisebbségpolitikája ultraliberális volt. Sőt Európa nagy részén a 20. század derekán is sokkal elnyomóbb kisebbségpolitika volt, mint a dualizmus korában Magyarországon.

werinter 2018.06.05. 18:22:11

" De annak az euróai államnak a vezetői olyan terveket szőnek, ami arra irányul, hogy egymilliárd afrikait telepítsenek be Kelet-Európába"
"Ha létrejön egy egységes európai állam, azt már demokratikus eszközökkel kormányozni nem lehet."

Ezeket te honnét szedted? De most komolyan, te mit szívtál? Mert adhatnál belőle nekem is, feldobná az unalmas hétköznapokat, jobban menne a munka is talán.

Void Bunkoid 2018.06.05. 18:22:57

@pitcairn2: amúgy ha az eredeti Churchill-ötlet valósult volna meg, akkor a legnagyobb valószínűséggel kettészakadt volna Magyarország a németekhez hasonlóan, csak éppen még falat sem kellett volna építeni, mert pont középen ott virít tökéletes határfolyóként egy bazinagy Duna.

Igaz, meg kell jegyezzem, az ország MOST is baromira ketté van szakadva, és ketté volt már a Kádár-rendszer alatt is, egészen egyszerűen az ország nyugati fele geográfiai szempontból sokkal szerencsésebb, nyersanyagok voltak-vannak, bányák voltak (és akár lehetnének ma is), de eleve turisztikai-idegenforgalmi szempontból is jóval vonzóbb, mert hiába építesz Jászkarajenőre vagy Csanádapácára puccoványos wellnesshotelt, ha amúgy azon kívül, hogy szép medencékben lehet segget áztatni, a kedves vendég körbenézhet, és megnézheti a nagy büdös semmit. Se hegy, se víz, se más.

Óriási tőkeinjekcióra/fejlesztési programokra lenne szükség keleten, és nem is turisztika szempontjából, inkább a mezőgazdaságot és arra alapuló feldolgozóipart célozva (abból is fenntartható vagy bevételt hozó projektekkel, nem ilyen niche market jellegű mangalicaneveldékkel, a potenciálisan bevételt hozó gazdag (=nyugati) emberek töredéke hajlandó egyáltalán disznót enni, nemhogy még mangalicát), mert különben csak még jobban felgyorsul az elvándorlás, és 30-40 éven belül a Tiszántúl egy olyan veszélyes-félelmetes senkiföldje lesz, amilyet legutóbb max a Mad Max-filmekben láthatott az ember.

pitcairn2 2018.06.05. 19:32:54

@czerka:

az I vh kirobbantása szerintem leginkább a brit Foreign Office munkásságát dicséri

How Edward VII Started World War 1 - Webster Tarpley in 1995

www.youtube.com/watch?v=QUHIZQLMo-0

Tarpley-t sok tekintetben nem szeretem de ez egy jó prezentáció

az 1914-es dátumot pedig leginkább az ekkor működőképessé vált FED-hez kötném

ez tette lehetővé azt, hogy az USA már a kezdetektől részt vett az I vh finanszírozásában...

en.wikipedia.org/wiki/J._P._Morgan_Jr.#World_War_I

a FED nélkül a Wall Street-i bankárok nem vállaltak volna ilyen durva kockázatokat...

pitcairn2 2018.06.05. 19:39:31

@czerka:

Traianon amiatt történt, mert Németország körbekerítéséhez elengedhetetlen volt a monarchia szétverése (K und K = number 1 német stratégiai szövetséges)

az "osztrák császárok" egyébként csúfos kudarcot szenvedtek el a németesítési politikájukkal - leginkább a magyar elit ellenállása miatt

pedig ha ez sikerült volna akkor még ma is dominánsan német érdekszféra lenne Közép-Kelet-Európa

így visszatekintve talán jobban is jártunk volna ezzel...

és ez a többi környező népre (szlovák, horvát, román, szerb, stb.) is igaz...

pitcairn2 2018.06.05. 19:40:51

@czerka:

az 1914 előtti "művelt világban" a monarchiában volt a legliberálisabb szabályozás a nemzetiségi jogok tekintetében

pitcairn2 2018.06.05. 19:42:06

@werinter:

egy kissé elnagyoltan idézget a kommertárs, de egyáltalán nem alaptalanul:)

en.wikipedia.org/wiki/Eurafrica

pitcairn2 2018.06.05. 19:44:53

@Void Bunkoid:

a Dunántúlon is szép számmal vannak alulfejlett terültek, különösen délen

2018.06.05. 19:44:55

trianon a magyar proli ópiuma

pitcairn2 2018.06.05. 19:47:11

@népszopás:

Trianon Közép-Európa katasztrófája

ezt egyszerűen nincs jogunk kisajátítani...

pitcairn2 2018.06.05. 19:50:49

@bontottcsirke:

a Németország körbekerítésén munkálkodó briteknek egész biztosan megérte:)

a brit geopolitika - a maga gátlástalanságával együtt - egyszerűen zseniális!!!

pitcairn2 2018.06.05. 19:51:33

@OkoskaTo:rp:

légy nyugodt ők is hatalmas nagy tragédiaként élték meg ezt...

pitcairn2 2018.06.05. 19:58:09

@bontottcsirke:

a reformkori "turbómagyarok" jó része még csak magyar anyanyelvű sem volt...

a reformkor előtt a natio hungarica a multietnikus magyar nemességet jelentette, a magyar reformkor az ő mozgalmuk volt

jó sok nyelven beszéltek ezek, pl. a szlovák-szász felmenőkkel rendelkező Kossuth kitűnően beszélt szlovákul...

pitcairn2 2018.06.05. 20:00:48

@Terézágyú:

és mindeközben a "művelt nyugaton" ezerrel folyt az erőszakos asszimiláció

tudod a múltkor említett "indiánátnevelő" iskolák Kanadában 50-75%-os halálozási rátát produkáltak...

Void Bunkoid 2018.06.06. 01:13:59

@pitcairn2: igen, Baranya meg talán Somogy a Balatontól kieső része igen (sőt Baranya simán pariban van Szabolccsal), de sajnos a Tiszától keletre a három darab nagyváros (Nyíregyháza, Debrecen, Szeged, mééég talántalán Békéscsaba beleférne, de már az sem annyira) kivételével egységesen borzadalmas nihil van.

Csak iránymutatónak, pl Szarvason 7,5 millió forintért majdnem-városközponti 60 négyzetméteres téglaépítésű lakást lehet venni (direkt egy kisvárost hozok példának, a zsákfalus lepukkant alvégi elhagyott-kihalt házak Budapest/Pest megye kivételével országszerte egy tízéves autó árával vannak egy súlycsoportban...).

Ugyanilyen kaliberű lakás a hasonló paraméterekkel rendelkező Szekszárdon már 15 millió forint. Ja, ráadásul az nem is tégla, hanem panel.

A Szekszárdtól egy köpésre levő Őcsénybene meg nincs is eladó ingatlan. Igaz, róluk tudjuk, hogy oda csak ne is gyüjjön semmiféle jöttment bajkeverő idegen :)))))

czerka 2018.06.06. 01:45:11

@népszopás: Trianon ágyazott meg az elvetélt csehszlovák államnak és a jugiszláv szörnyszülöttnek is. Összezárták a győztesek a szerbeket, horvátokat, bosnyákokat efy államba, ami aztán pár évtized múlva a 20. század végén polgárháborúba süllyedt. Ausztria-Magyarországon nem volt ilyen léptékű tisztán etnikai konfliktus sose. A 48-as szabadságharc alatt volt magyar-román ellentét, magyar-német, magyar-szlovák harc, de olyan szinten sose estek efymásnak a nemzetiségek, mint Jugoszláviában az 1990-es években. Pesig utóbbiak testvérnépek, egy nyelvet beszélnek.

czerka 2018.06.06. 02:01:46

@werinter: jártál te az elmúlt években Bécsben, Párizsban, bárhol Németországban, Olaszországban?
Feltűnt neked, hogy mennyi afrikait telepítettek be? Németország, Olaszország és Franciaország vezetése eldöntötte, hogy az etnikai arányokat megváltoztatják. Bárki megkérdezése nélkül.
Már Merkel is kimondta, hogy az iszlám Németország része. Ez olyan súlyú bejelentés, mint amikor Vajk/István kijelentette, hogy a kereszténység Magyarország része. Korszakváltás.
Nem akarok aktuálpolitikába bemenni, de ami ma folyik Európában az 20 év múlva pont ezen a blogon vagy más hasonlón lesz feldolgozva képek formájában és az utókor pont úgy fog csodálkozni a maiak naivitásán, mint ahogy a mi csodálkozunk egy 60 évvel ezelőtti fotón.
Történelmi fordulóponton élünk. Ha 30 éve fotóztál nyugati nagyvárost és ma is fotózol ott, akkor az előtte-utána képekből megdöbbentő sorozatot tudsz összehozni.
Ami a magyarországi szerb, román, szlovák betelepítésekkel történt a török kiűzése után, az megágyazott Trianonnak. Ami ma az afrikaiak betelepítésével történik az valami sokkal durvábbnak ágyaz meg. Lehet, hogy nem a te életedben, de a gyerekeid életében már lesz egy nagy konfliktus, amikor nem csak teherautókkal gázolnak halálra embereket.

werinter 2018.06.06. 07:26:54

@czerka: "Németország, Olaszország és Franciaország vezetése eldöntötte, hogy az etnikai arányokat megváltoztatják. " Semmi ilyesmiről nem döntöttek. Arról döntöttek, hogy befogadnak olyan embereket akik be akarnak települni, mivel kell a "proli" munkaerő is. A német, olasz, francia már nem akarja elvégezni az "alja" munkákat.
És képzeld voltam az elmúlt 10 évben Olaszországban is, Franciaországban is, nem is egyszer.

A másik dolog pedig, ha NEM tudunk benépesíteni egy országot / földrészt / bármilyen területet, vagy nem tudjuk, esetleg nem akarjuk megvédeni akkor milyen jogon tartunk rá igényt?
Tudod, attól még, hogy "modern" világban élünk, az "erősebb kutya baszik" elv érvényesül változatlanul.
Etnikai változások voltak, vannak és mindig is lesznek. A nyugat-európaiak jól jártak a bevándorlókkal és az a helyzet, hogy nekünk is SZÜKSÉG lesz arra, hogy máshonnét pótoljuk a népességet. NEM feltétlen Afrikából vagy a Közel-Keletről, de valahonnét muszáj lesz. VAGY olyan mértékben el kell kezdeni a "MINŐSÉGI" "szaporodást", hogy ne legyen szükség betelepítésre.
Megjegyezném azt is, hogy nem ez az első olyan korszak amikor idegeneket telepítettek az országba. Mielőtt még beszólnál NEM csak nyugati / európai népek lettek ide sem telepítve az évszázadok során.

Ettől függetlenül megjegyezném, hogy NEM támogatom az ilyenfajta gyors és radikális betelepítéseket és nem szeretném, ha drasztikusan megváltozna Magyarország etnikai szerkezete.

werinter 2018.06.06. 07:30:52

@czerka: Ja és remélem azzal azért tisztában vagy, hogy MI MAGYAROK is egy jött-ment horda vagyunk akiket SENKI nem hívott, de még csak nem is AKART látni itt, mégis itt vagyunk. Ugyanolyan bevándorló söpredék vagyunk, mint most az afrikaiak és a közel-keletiek.

És egyébként is JOGUK van idejönni, azok után amiket az Európaiak véghezvittek a földrészükön. Talán nem kellett volna egy egész kontinenst, sőt kontinenseket teljesen kizsákmányolni és nyomorba dönteni. Most is ez zajlik, az annyira sajnált nyugati országok folyamatosan kizsákmányolják a fejlődő világot.

gigabursch 2018.06.06. 07:32:12

@werinter:
A fenéket muszáj.
Egyáltalán nem muszáj.
Csak azoknak muszáj, akik más népeket akarnak így elveszejteni.

Tudom ajánlani az ilyen szűklátókörű embereknek prof. Dr. Fehér Dániel 1930-as években készült tudományos kutatásának (Szaharai élőhely vizsgálatok) kiegészítő útleírását.
Már akkor leírta, hogy igencsak komoly gondok elé néz Franciaország, ha ezt az ész nélküli gyarmatimportálást így folytatja.
Persze akkor még senki nem kötötte a PC baromságokhoz a kezét.

gigabursch 2018.06.06. 07:34:08

@werinter:
A nénikéd bánatos hátsó fele a
- jöttment
- a horda.
Emeld ki a fejed Glatz Ferenc Magyartalan Tudománytalan Akadémia elnök fenekéből és abból az aljas rombolásból, amit elkövetett a Magyarok krónikájának bevezetésében.

ui:
Kedves JTom!
Ne haragudj, de ez most nálam kicsapta biztosítékot.
Ha durva, nyugodtan töröld, tudomásul veszem.

czerka 2018.06.06. 08:51:04

@werinter: a magyarság meghódította a Kárpát-medencét, lekaszabolták, aki ellenállt, a kelet felé terjeszkedő német birodalmat meg elpicsázták többször az Árpád-házi királyok. Tehát hódítóként érkeztek a magyarok, akik lenyomták a helyi ellenállást, mint a bélyeget. Ez egy legitim területszerzési jogcím volt a közepkorban. Nem hamis papírokkal, magukat másnak hazudva, segélyeken élősködve telepedtek be.
Ha az afrikaiak nyílt sisakkal haborút indítanának Európa ellen, az ellen semmi kifogásom nem lenne, akkor le lennének géppuskázva már a tengeren. Az európaiak a hülyék, hogy a beszivargást engedik.az afrikaiakat a magyar, lengyel, szlovák, cseh, litván népek sose nyomták el. A kelet-európaiak is kvázi gyarmati sorban tengődtek évszázadokig. Főleg a lengyelek, akiknek országuk se volt sokáig.

werinter 2018.06.06. 09:01:13

@czerka: " a magyarság meghódította a Kárpát-medencét, lekaszabolták, aki ellenállt, a kelet felé terjeszkedő német birodalmat meg elpicsázták többször az Árpád-házi királyok. Tehát hódítóként érkeztek a magyarok, akik lenyomták a helyi ellenállást, mint a bélyeget."
Most pedig hódítóként érkeznek az afrikaiak, közel-keleti népek. Bombával felszerelkezve, öngyilkos akciókkal, tömegbe gázolással "hódítanak" meg minket. A lényeg nem változott.
@gigabursch: Hűha micsoda agresszió! Azért kíváncsi lennék a te származásodra, valószínűleg, ahogy a legtöbb ma élő magyarnak közöd sincs már az 1000 évvel ezelőtti etnikumhoz! Nagyjából a tatárjárás idején kihalt a magyarság. A lakosság nagy része ma szláv, germán eredetű.
Arra is kíváncsi lennék ,hogy azon kívül, hogy otthon ülsz és okoskodsz a "nagy magyarságodról" mit is teszel Európa és Magyarország "megmentése" érdekében?
Nem veszitek észre egyébként magatokat? Annyira röhejesek vagytok, hogy az már leírhatatlan...
Hallgassátok Viktorka nagy beszédeit, meg rázzátok az öklötöket! Ez a megoldás, ki a Kossuth térre, szónokoljatok! Aztán mindenki menjen haza, bontson egy sört és bámulja a "közszolgálati" TV-t.

pitcairn2 2018.06.06. 09:01:55

@werinter:

Árpádék nem bevándorlóként hanem hódítóként gyüttek:)

ami pedig az afrikaiak "jogait" illeti, kb. annyi joguk van amennyit maguknak kivívnak, illetve amit az európai belpolitika szeszélye kapcsán kapnak...

a gyarmatosítás kapcsán pedig érdemes tudatosítani, hogy az európaik túlnyomó többsége csak befizető volt ebben a buliban, az extraprofit egy szűk rétegnél csapódott le

nem is beszélve arról, hogy nem "Európa" volt érdekelt az afrikai gyarmatosításban, hanem csak néhány ország (leginkább a UK, Franciaország és Portugália, ill kisebb mértékben Olaszország és Spanyolország)

pitcairn2 2018.06.06. 09:06:13

@werinter:

a kizsákmányolás kapcsán csak részben van igazad, az afrikai projekt összességében egy ménkű nagy pénznyelő volt, pl. az olaszok frankón csődbe mentek az etióp kaland során, Portugália is inkább csak ölte a pénzt a gyarmataiba, mintsem profitált volna azokból, a belgák is balga módon ménkű nagyot buktak Kongóval... a franciák se gazdagodtak meg ebből, nem véletlenül volt az 50-es években hiperinfláció Franciaországban...

ennek tükrében érthető, hogy miért adták fel a 60-as években jóformán önként az európai államok ezeket a gyarmatokat...

egyszerűen nem volt már pénzük erre a luxusra...

ez ebben a formában nem pénzt hozott, hanem masszívan vitte a pénzt

a projekt totálisan deficites volt...

pitcairn2 2018.06.06. 09:08:20

@werinter:

a menekültválság sokak szerint mindössze mesterségesen generált geopolitikai játék a világállam előmozdításának az érdekében...

pitcairn2 2018.06.06. 09:10:05

@werinter:

ha már aktuálpolitizálsz, az összes politikai propagandaklisé röhejes:)

pitcairn2 2018.06.06. 09:11:30

@Void Bunkoid:

szvsz

össze fognak omlani a lakásárak, masszív inflációs buborékban vagyunk

czerka 2018.06.06. 09:21:59

@werinter: "egyébként is JOGUK van idejönni" - nincs joguk. A sima benyomulas és területfoglalás a középkorig teljesen normális volt és ha harcban szereztek meg egy területet, akkor az megfelelő jogcím volt.
Ma vannak ettől eltérő jogi normák, amik szabályozzák, hogy milyen feltételekkel lehet átlépni az országhatárokat, vízumszerzés feltételeit. A háborús agresszió például tilos, nem keletkeztet jogosultságot egy területre.
Az államok ezen felüle eldönthetik, hogy kiz engednek a területükre. Ez a szuverenitásuk része. Tehát ha a magyar állam úgy dönt, hogy nem enged be valakiket, akkor ők a fejükre is állhatnak, nem lesznek beengedve.
A honfoglalás korában a haború egy teljesen legitim vitarendezési és területszerzési mód volt. Ma nem ez a helyzet.

werinter 2018.06.06. 09:25:48

@pitcairn2: A lényeg hogy a problémákat helyben kellene megoldani. Illetve attól még, hogy a te véleményed szerint (ami egyébként részben igaz is) veszteséges "buli" volt a gyarmatosítás, nem menti fel az európaiakat az alól, amit csináltak.
Egyébként meg valóban igazad van abban is, hogy néhány európai ország érdeke volt csak ez, és közülük is még kevesebben profitáltak belőle. Viszont a bevándorlók is leginkább oda mennek. Kelet-Európába senki nem akar jönni, innét csak elmennek az emberek.
Szóval a nyugatiak szopni fognak a menekültekkel egy idő után (talán már el is jött az idő) viszont minket ez nem érint és valószínűleg soha nem is fog.
Attól még, hogy orbánc ezzel riogat még nem lesz igaz. Most gondolkodjunk logikusan. Minek állna meg itt a szír, afgán, etióp, kongói, szudáni vagy bármelyik migráns, mikor 100km-el nyugatabbra 10X jobban élhet és semmit sem kell tennie érte.

czerka 2018.06.06. 09:27:55

@werinter: "Most pedig hódítóként érkeznek az afrikaiak, közel-keleti népek."
A terrorizmus, háború, fegyveres agresszió ma már nem keletkeztethet jogokat a nemzetközi jog szerint.
Persze gyakrolatilag a mostani bevándorlók a nyugatiak gyengeségeit kihasználva érkeznek és valójában olyan jogokat fognak kapni, amilyeneket a puhány nyugatiak adnak nekik. De alapvetően az egy hibás elképzelés, hogy az afrikaiaknak joguk van Európába menni. Nincs joguk. Viszont a németeknek joguk van hülyének lenni és befogadni az illegálisokat is.
A magyar államnak meg joga van nemet mondani az illegalisokra és a kényszerbetelepítésekre.
Sajnos a múltban a magyarok nem dönthettek arról, hogy a Habsburgok kiket telepítenek be melléjük és azokat nem asszimilálták tűzzel-vassal, ennek lett az eredménye Trianon is.

werinter 2018.06.06. 09:31:14

@czerka: "Ma vannak ettől eltérő jogi normák, amik szabályozzák, hogy milyen feltételekkel lehet átlépni az országhatárokat, vízumszerzés feltételeit." A "menekültek" pont leszarják ezt, pont ezért tudnak bejönni. Ezek csak szavak, semmit nem érnek ha nincs mögöttük konkrét intézkedés, nincsenek FIZIKAI korlátok. Attól még, hogy mondod a betörőnek, hogy "ugyan már ne raboljál már ki légyszíves" nem fog hazakullogni és bocsánatot kérni.
Feldughatod a seggedbe a szabályokat és a jogot, ha nincs mögötte konkrét tartalom, nincs szankció.

"Az államok ezen felüle eldönthetik, hogy kiz engednek a területükre. " A nyugatiak eldöntötték, hogy beengedik őket. Pont. Valószínűleg ha rosszul járnának velük, nem engednék be őket. Ezek szimpla gazdasági lépések, csak ráhúzták a liberális maszlagot. Mert mennyivel szebben hangzanak ezek, mintha azt mondanák "kell a munkaerő szart lapátolni".

Void Bunkoid 2018.06.06. 10:30:50

@pitcairn2: úgylegyen, akkor hirtelenjében veszek vagy hármat.

Sajnos amúgy már kb 1994 óta viszont folyamatosan emelkedő spirál van, azóta várom, hogy na durranjon már ki az ingatlanlufi, de valahogy soha nem akar, sőt, mindig csak emelkedik...

gigabursch 2018.06.06. 11:08:59

@werinter:
Átcsaptál napi politikába.
Szerencsére személy szerint őshonos vagyok.

werinter 2018.06.06. 11:23:57

@gigabursch: Jól van te ősmagyar, örülök, hogy él még egy olyan ember aki el tudja mondani milyen is volt a Honfoglalás.
Viszont a kérdésemre nem válaszoltál...

Terézágyú 2018.06.06. 11:46:18

Na, megjöttek a jobberek, ennyit erről a bejegyzésről.

pitcairn2 2018.06.06. 11:51:14

@Terézágyú:

a jelek szerint csak "címkézni" tudsz érvelni azonban nem:)

JTom · http://ritkanlathatotortenelem.blog.hu 2018.06.06. 18:59:51

@werinter: a magyar aktuálpolitika tilos a blogon. a hozzászólásaidban többször érintettél napi politikai kérdéseket. kérlek a jövőben tartózkodj ettől és az olyan személyeskedő kiszólásoktól mint a "feldughatod a seggedbe" és a "röhejesek vagytok". az ilyen jellegű véleményeknek, vitáknak nincs helye itt.
a hozzászólásaidnál kérlek szorítkozz a bejegyzés témájába vágó megjegyzésekre. a többi hozzászólót ne minősítsd. tudom hogy ez a magyar internetes társadalomban általános de itt nem engedem.
a kommentjeidet ennek ellenére nem törlöm mert több ponton hasznosak a bejegyzéshez.

Lusuka · erettsegitetelek.com 2018.06.19. 06:09:46

Nagyszerű pénzkereseti lehetőségek, fotózással, forditással, sorozat és kép feltöltéssel, facebook profillal és minden mással: www.internetespenzkereses.info/

BaGabi 2018.06.25. 14:15:21

@paragrafus: Korrekt írás. Teljesen igazad van.

BaGabi 2018.06.25. 14:24:06

@czerka: "Sima lopás volt."
Végül is románok. Mást se tudnak.

BaGabi 2018.06.25. 14:35:21

@BaGabi: Ja, de tudnak. Aljasul, sunyin odaállni, átállni ahonnan koncot remélnek. Mindkét háborúban mesterei voltak ennek.
"...hogy Oroszország már 1914-ben, rögtön a háború kitörése után felajánlotta Romániának Erdélyt és Magyarország más románlakta területeit, továbbá Dél-Bukovinát, ám a román kormány ekkor még nem volt biztos az antant győzelmében, ezért inkább a kivárásra játszott. Ennek ellenére 1914. október 1-én titkos orosz–román szerződést kötöttek, amelyben a cári birodalom garantálta Románia területi integritását, és elvben elismerte a Monarchia románlakta területeire támasztott román igényeket is. "
napitortenelmiforras.blog.hu/2016/09/09/az_antant_titkos_szerzodesei_az_elso_vilaghaboru_alatt
index.hu/tudomany/tortenelem/anagyhaboru/2016/08/27/erdely_elleni_roman_tamadas_100_eves_evfordulo/

BaGabi 2018.06.25. 14:45:54

@Void Bunkoid: "...és 30-40 éven belül a Tiszántúl egy olyan veszélyes-félelmetes senkiföldje lesz, amilyet legutóbb max a Mad Max-filmekben láthatott az ember."
Egyes részei már most olyanok.

BaGabi 2018.06.25. 14:48:28

@czerka: "A 48-as szabadságharc alatt volt magyar-román ellentét,..."
TÉNYLEG?

index.hu/tudomany/tortenelem/2017/04/16/roman-magyar_pogromok_erdelyben/
süti beállítások módosítása