Reklámhordozók... szó szerint

„Banner lady”-k az Egyesült Államokból és Angliából

2017. február 15. JTom

"Kicsit a farsanghoz kanyarodunk vissza a mai poszttal, amit MadMary követett el. Bár az alábbi hölgyek igencsak be vannak öltözve, funkciójuk nem a farsangi szórakoztatás volt" - Jtom

Ha bárki azt hinné, hogy az áruházakban termékmintát kóstoltató, reklámfigurának beöltözött lányok vagy az utcai szendvicsemberek a modern reklámipar találmányai, az bizony alaposan téved. Az Egyesült Államokban és Angliában az üzletek tulajdonosai már az 1800-as évek végétől kezdődően rájöttek, hogy nemcsak az újságok lapjain érdemes termékeiket népszerűsítő hirdetést feladniuk, hanem az utcai járókelők figyelmét közvetlenül is fel lehet hívni arra, hogy a közelben milyen pompás holmikat kínáló vállalkozás működik – mégpedig az utcán sétáló reklámemberekkel.

000.jpg

A XIX. század végének reklámhordozói érdekes módon szinte kizárólag csak nők voltak, akiket a népnyelv - a kezükben hurcolt reklámzászlóról - „banner lady”-nek vagy „banner girl”-nek nevezett. E vállalkozó szellemű lányok-asszonyok azonban nemcsak zászlón hirdették az őket felbérlő kereskedők áruit, hanem ruhájukon is: blúzukra-szoknyájukra rendszerint a mintadarabok egész arzenálja volt felvarrva. A mai válogatásban az 1800-as évek végéről, az 1900-as évek elejéről származó olyan fotók szerepelnek, amelyeken változatos termékeket reklámozó hölgyek láthatók, és amely képek maguk is reklámanyagként szolgáltak.

ban01.jpg

A poszter személyes kedvence: pékséget reklámozó hölgy, akinek nemcsak a ruhája van teleaggatva pereccel és minden más földi jóval, hanem a kalapja is egy hatalmas vekni kenyérből készült.

ban02.jpg

Villanykörte-reklám; a kisasszony kezében stílszerűen csillagot formáló tábla látható. Ragyogóak lehettek az éjszakák az ohiói Chardonban.

ban03.jpg

Fényképészet reklámja – a „banner lady” fejfedője is fényképezőgépet imitál.

ban04.jpg

Cukorkabolt reklámja. Igen, a reklámhölgy szoknyája és fejdísze egyaránt cukorkával borított, nyakában és kezében is édességfüzérek lógnak.

ban05.jpg

Vasárubolt reklámja. Kíváncsi volnék, mennyit nyomhatott a kanállal-ollóval teleaggatott ruha… és az a fejdísz sem kétdekásnak tűnik.

ban06.jpg

Textil- és rövidárubolt reklámozói. Éljen a könnyűipar!

ban07.jpg

Patkók és szögek forgalmazására szakosodott vasárubolt reklámhölgye. Reméljük, hogy a patkók tényleg papírból vannak kivágva, és nem csak úgy néznek ki.

ban08.jpg

Végre valami igazán pehelysúlyú: papírbolt reklámkisasszonya.

ban09.jpg

Anya és leánya (?), mindketten vasáru-reklámként, mindketten egyformán szomorú arccal. Nehezek lehettek azok a láncok és kanalak.

ban10.jpg

Szintén anya-lánya kettősnek tűnő páros, nőiesen és könnyedén: virágboltot népszerűsítenek, érthető az éteri lebegés.

ban11.jpg

A michigani Sturgis lakói nyugodtan hajthatták álomra a fejüket: ágyrugóikat egy abszolút modern, gépesített reklámhordozó hölgy tette népszerűvé.

ban12.jpg

Az angol „Fekete Macska” cigaretta cicaarcú reklámkisasszonya, aki görkorcsolyán surranhatott ide-oda.

ban13.jpg

Lószerszám-üzletet népszerűsítő hölgy, stílszerűen lófarokba fogott hajjal.

ban14.jpg

Ruházati (vegyes?) bolt reklámja. A cipők mellett szemmel láthatóan nyakkendőből is bőséges raktárkészletük lehetett; a kulcsok és pitykék vaskereskedésre vagy „ezer apró cikk”-re utalnak.

ban15.jpg

Ékszerbolt reklámkisasszonya, ruháján nyakláncokkal és ezüstkanalakkal.

ban16.jpg

Maradunk a fémeknél, csak arany-ezüst helyett a vasnál és acélnál: F.P. Diehl patkolókovács reklámja Pennsylvaniából. Arckifejezése alapján a kisasszonynak vannak kétségei a mesterségbeli tudását illetően…

ban17.jpg

Az Iowa állambeli Első Nemzeti Bank reklámja, bankjegyekkel és pénzérmékkel.

ban18.jpg

Az „Aranyszabály” nevű játékkereskedés-bazár reklámkisasszonya – szemmel láthatólag elsősorban a kislányokat szerette volna megnyerni vásárlónak, a szoknyájára varrt számtalan babával.

ban19.jpg

Két missouri „drugstore” (vegyeskereskedés) reklámhölgyei. Ilyen az, amikor a konkurencia képviselői békésen megférnek egymással…

ban20.jpg

Nem véletlenül lógnak virágfüzérek és láncok a kisasszonyon: vas- és festékárukat, valamint vetőmagot forgalmazó üzletet népszerűsít.

ban21.jpg

„Új módszer”-rel dolgozó mosoda reklámja. A hölgy szoknyáján látható hengerek inkább toalettpapírnak tűnnek, de lehet, hogy csak a ropogósra keményített, hófehér lepedőkre akarnak emlékeztetni…

ban22.jpg

A hölgy levert és kételkedő arckifejezése rögtön érthetővé válik, ha megnézzük, milyen céget reklámoz: J.M. Dolph bútorkészítő és temetkezési vállalkozó volt egyben. A hölgy nyakában az elhunyt nevét megörökítő, koporsóra szegezendő fémlapok lógnak…

ban23.jpg

Még egy vasáruda-reklám, ahol felülreprezentáltak a háztartási eszközök. Frank L. Baum valószínűleg a kisasszony kalapjáról mintázta a Bádogember fejfedőjét az Óz csodálatos világában. 

ban24.jpg

Cipőkereskedés reklámkisasszonya, szintén görkorcsolyán. Öltözetén szép ritmusban váltakoznak a cipők, a reklámszövegek és a cipőkrémes dobozok.

ban25.jpg

Ráadás-kakukktojás: reklámkisasszony helyett reklámúr, aki francia, török, walesi, svéd és „minden másféle” törülközőket népszerűsít… bár meglehet, hogy a mindent elfedő paróka és álszakáll mögött nem férfiú, hanem hölgy rejtőzik.

A bejegyzés trackback címe:

https://ritkanlathatotortenelem.blog.hu/api/trackback/id/tr7512251594

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2017.02.15. 01:28:02

"vasáru-reklámként, mindketten egyformán szomorú arccal. "
Szerintem mindegyik szomoru, talan a Black Cat-os es a Golden Rule-holgy somolyog sejtelmesen. Es talan a lofarkas lany aki hasonlo adottsagu ferjet keres... ja, nem. Hanem loszerszamos-boltot reklamoz, o mosolyog talan, de o is csak azon, hogy az N betuk tukorirassal lettek "felhimezve" a tablajara :)
Talan azert voltak nok a reklamhordozok, mert ugy gondoltak, hogy a fiuk a kemeny munkat vegzik, aranyat asnak, vagy az iparban vegeznek nehez munkat, a nok meg elsetalgatnak a reklammal a ruhajukon.
Erdekes kepek, koszonet :)

kugi · http://kugi.blog.hu 2017.02.15. 08:00:34

Az arckifejezésük ma már nem lenne nyerő a reklámozás szempontjából.
És vajon mit szólnának a mai hoszteszlányok, ha reklámpóló vagy testfestés helyett lópatkókat meg ágyrugókat kellene magukon hordani? :))

aaaaaaaaaaaaaaaa 2017.02.15. 08:03:02

igen, nekem is az jött le, hogy nem volt valami vidám elfoglaltság ez a szendvicsemberkedés, de lehet, hogy akkoriban nem sok örömük volt....

gigabursch 2017.02.15. 08:30:23

A nap végén a pékárut megehette a család?

Mert a penészes kenyér, az nem bír reklámértékkel...

Andri79 2017.02.15. 12:13:41

Csak nem egy REVOLVERT látok miss vasáruda-reklám (ahol a Bádogember fejfedője látható az Óz-ból) kezében? A tekintetét elnézve, nem vagyok biztos benne, hogy nem-e a használatát tervezi! ;)

Namely 2017.02.15. 13:57:26

@Andri79:
Aki beszólt neki, azt lelőtte.... :)

@kugi:
akkoriban nem érezték a jó nők reklámértékét....
Egy sztori: egy őszi borfesztiválon (ahol alapból minden pultnál a borász maga állt), volt egy pult, ahol két 19-21 éves, fullos lány ácsorgott.... elképedve odamegyek, kérek kóstolót, majd megjegyzem, hogy úgy tűnik borásznak kellett volna mennem, ha ilyen gyönyörűek a borászlányok.... erre ők röhögtek, hogy ők hoszteszek, és azt sem tudják, milyen az a bor.... :D

kugi · http://kugi.blog.hu 2017.02.15. 14:10:10

@Namely: :)
Nem biztos, hogy elvállalták volna a melót, ha boroshordónak kellett volna öltözniük. :D

Ernoke 2017.02.15. 14:48:55

Azért is lehetett ilyen az arcuk, mert az akkori techikával még viszonylag hosszú ideig kellett mozdulatlanul állni a fotózás miatt, nem?
A 14. fotón azok a pitykék vagy mik szerintem cipőgombolók is lehettek, és akkor már egyértelműen ruházati az a bolt.

spulni 2017.02.15. 15:56:38

Ez az akkori hátranyalt asszonyi-hajviselet sok hölgynek nem állt túl jól.

szita szita péntek 2017.02.15. 17:27:42

Valahol olvastam, hogy azért vágtak ilyen képet, mert a kor értékrendje szerint csak az idióták vigyorognak (+ gyakran rossz volt a foguk). Ez volt a fotó képes arckifejezés. Előkelők akartak lenni és nem közvetlenek.

¿Qué tapas hay? 2017.02.15. 19:59:53

@Ernoke: Így van, a hölgy szoknyájára aggatott kulcsok valóban cipőgombolók, kinagyítva látszanak a behúzóhurkok is a "kulcs" alján.

2017.02.17. 05:59:37

@Andri79: igen, revolver van nála. Amerikában ma is lehet Wal-Martban is lőszert kapni meg fegyvereket a sportosztályon (nem csak kifejezetten céllövő- vagy vadászfegyvert, lőszert van szó, hanem mondjuk AR-15 vagy Kalasnyikov rendszerű sportpuskákat is). Picit szabadabb társadalom volt mindig is.

A mosoly hiánya valóban a hosszú expozíciós idők, rossz fogat és a "csak a bolond mosolyog állandóan" hozzáállás miatt volt.

vino-et-veritas 2017.02.17. 11:25:29

A mosodás lány fehér "izéi" inkább keményített fehér inggallérok és kézelők lehetnek.

2017.02.17. 12:36:30

Köszönjük ismét tartalmas sorozat!
Nekem az egész annyira nyomasztó egyben nevetséges és megalázónak tartom. A hideg kiráz hogy miket bevállaltak..

Tejinashi 2017.02.18. 08:33:18

Elképzelem a papírárut reklámozó hölgyikét szakadó esőben...

brum 2017.02.22. 12:23:33

Vajon miért volt szükség arra az álszakállra?

coyote55 2017.02.26. 05:32:32

@Tejinashi: Én a cukorkás hölgyre gondoltam...
Vajon az ékszerüzletet reklámozó hölgy ruháján valódi ékszerek voltak?
süti beállítások módosítása