Olvasnivaló - 13. De mi van a WC-vel?

2017. január 22. JTom

Mondhatnám, hogy színes-szagos cikkem jelent meg a HOGYAN TÖRTÉNT? oldalán, de a képek fekete-fehérek, így a színek kiestek, maradt a szag.

De mi van a WC-vel?

Gyakori kérdés volt a XIX. század végi amerikai nagyvárosokban, amit a bérlők tettek fel a háziúrnak. A válasz kétféle lehetett. Most a rosszabbik lehetőséget vizsgáljuk.

 Ne felejtsétek! Délben jön a Napi érdekes!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://ritkanlathatotortenelem.blog.hu/api/trackback/id/tr8012144603

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

vino-et-veritas 2017.01.22. 17:57:32

Az 1800-as évek végén, 1900-as évek elején épített (főleg szoba-konyhás) munkáslakások jó része hasonlóan "WC a körfolyosó végén" típusú volt (mondjuk már vízöblítéssel). Az angyalföldi általános iskolai osztálytársaim egy része ilyen helyen élt a '70-es években is. Most nem tudom mi a helyzet, nemigen járok arrafelé.
Nagyanyámnál szintén volt "udvari klozet" is. Évente kb. egyszer egy szikár viharkabátos fazon jött és elintézte a tartalmát. Hogy hogyan, arra nem emlékszem...

2017.01.22. 19:36:40

Erdekes cikk, egyszer kene valami hasonlot a magyar viszonyokrol :)
Tanyakon, idos embereknel meg ma is talalhatok pottyantos budik, ha ma mar nem is hasznaljak annyira.
Az egyik nagynenem a Maria Valeria telepen nott fel es lakott ott, amig nem kezdtek el epiteni a Jozsef Attila telepet. Meselt fura dolgokat, tobbek kozott a wc-krol is.
Nagymamam pedig a pesti belvarosban lakott, egy 3 szobas hodalyban, a szobak mrete 20 es 30 negyzetmeter kozotti nagyok, nagyon magas belterrel. Ennek megfeleloen az V. keruleti tanacs kiosztotta tarsberletbe: a harom szobaban 2 csalad lakott, mindket csalad harom generacios. Az egyik csaladnak az eredetileg furdoszobabol csinaltak egy masik szobat, igy nekik sem volt furdoszobajuk. A masik csalad hasznalta az eredetileg is ket szobat szobanak. A konyhakat a szobak sarkaiban, kozel az eredeti vizesblokkhoz alakitottak ki. Wc pedig az eloszobaban volt, mindket, haromgeneracios csalad szamara egy, azaz egy db wc. 14 ember (koztuk gyerekek is) osztozott az 1 db wc-n. De legalabb vizobliteses volt :)

vino-et-veritas 2017.01.23. 07:15:30

@enpera: A '60-as évek végén, a '70-es évek elején faluhelyen olyat még nem is láttak... De megoldotta valahogyan. Talán a New Yorki-i módszerrel.

szódabár 2017.01.24. 19:01:34

az én nagyszüleimhez először a szovjet parancsnokságot, utánuk pedig egy lumpen családot költöztettek be. Közös wc, közös fürdő és közös konyha... az is borzalmas történet volt.

vino-et-veritas 2017.01.24. 19:52:15

@enpera: Melyik időszakban, merrefelé?

¿Qué tapas hay? 2017.01.24. 20:06:59

Megjegyzem, közös WC ügyben nem kell itt Magyarországon a távoli múltba visszamenni. Feleségem első lakása 1989-ben egy komfort nélküli szoba-konyha volt, közös WC-használattal. A folyosón lévő külön WC-ben egy fülke két lakást szolgált ki. A fürdéshez a falikútból lehetett vizet venni, azt a sparherdon megmelegíteni, majd lavórban megfürödni. Aztán a lakás (jópár okos trükk segítségével) komfortosítva lett, amikor '96-ban eladtuk még mindig volt a folyosón két komfort nélküli lakás. És mindez nem valami világvégi putriban volt, hanem Óbuda és Újlak határán egy régi "polgári" házban.

perszepolisz 2017.01.26. 19:37:40

Hogy übereljek mindenkit: Én 1997-1999 között egy olyan helyen laktam, ahol a WC bizony az udvar végén volt (a fürdőszoba is, fatüzelésű bojlerrel - hazamentem, begyújtottam a bojler alá, fél óra múlva volt meleg víz.) Most meg itt az interneten kommentelek. :D
Amúgy faluhelyen a szippantós kocsik előtt ezt bizony úgy oldották meg, hogy volt egy ember kilapátolta az éjszakai termést egy erre rendszeresített hordozóedénybe. De olyan embert én már nem láttam. A fürdőszoba persze kellő távolságra volt a WC-től.
süti beállítások módosítása