Fényes jövőnk

2017. január 18. ¿Qué tapas hay?

Egy 1960-as szovjet diafilm jövendölései 2017-re. Kommunista sci-fi bajkeverő, robbantó imperialistákkal, akik egy csendes-óceáni szigetre szorultak vissza. Élet egy utópisztikus Szovjetunióban, videofonnal, földalatti kvarc-nappal, internet nélkül.

"Az alábbi szovjet diafilm kockái pár napja járták be az internetet. Magyarul is olvashattátok néhány helyen, ám ott csak néhány diája jelent meg. Most nálunk a teljes filmet megnézhetitek - a tavalyi csernobilos poszt elkövetőjének - ¿Qué tapas hay?-nak jóvoltából. A fordítás is az ő érdeme. Köszönjük!" - Jtom

00.jpg

V. Sztrukova - V. Sevcsenko
"2017-ben"
ajzolta: L. Szmehov
a "Diafilm" stúdió kiadása, 1960.

01.jpgMindenkit foglalkoztat a jövő kérdése, milyen is lesz majd a jövőben? Ki ne szeretne bepillantani a jövő századba?
Tudományos-fantasztikus köveket olvasva, a tudományos kutatások eredményeit, a merész mérnöki terveket megismerve megrajzolhatjuk magunknak a jövő képét.

 

02.jpg

Ugorjunk előre 50-60 évet, és vessünk egy pillantást a jövőbe. Lehet hogy a NOSZF (Nagy Októberi Szocialista Forradalom) századik évfordulóján hozzátok hasonló diákok a földrajzórán szélesvásznú filmet nézve ismerkednek meg országuk közelmúltjával és jelenével. Egy olyan filmet mely arról szól, hogy a szovjet emberek hogyan alakították át a földi természetet a béke és a boldogság megteremtéséért.

 

04.jpg

Íme a 2017. év tanulói az iskolai moziteremben. Az "időnagyító" - a mozi egy sajátos formája - lehetővé teszi számukra, hogy láthassák hogyan alakult ki országuk új arculata.

 

05.jpg

A gyerekek láthatják, hogyan nyújtózkodnak egymás felé az épülő hidak a feneketlen szakadékok fölött...

 

06.jpg

... ahogy a nagyon pontosan irányított atomrobbantásokkal vágják át az útban lévő hegyeket, hogy utat nyissanak csatornáknak...

 

07.jpg

... hogy megfordítsák az Ob és a Jenyiszej folyását a Kaszpi-tenger felé irányítva a folyókat. Ezt, a nemrégiben még kiszáradásra ítélt tengert most bő hozamú folyók táplálják.

 

08.jpg

A gyerekek az előadó hangját hallgatják: "Íme a Bering-szorost lezáró gát, amin - látjátok gyerekek - atommeghajtású vonatok száguldanak. Ez a gát útját állja a Jeges-tengerből induló hideg áramlatnak, ezzel kellemesebbé téve a Távol-Kelet éghajlatát.

 

09.jpg

Láthatjuk mi történik a földfelszín alatti olvadt rétegekben, erősen hőálló acélból épült vakondszerű járművek vájnak aknákat e kifogyhatatlan energiaforrás felé.

 

10.jpg

Elhagyva a földet, a világűrben közel fénysebességű fotonrakéta-hajtású csillagközi űrhajók száguldanak a legközelebbi, bár így is messzi Alfa Centauri naprendszer felé.

 

11.jpg

A vetítés befejeztével Nyikolaj Boriszovics, a földrajztanár kihirdeti, hogy másnap az osztály kirándulni megy a sarkvidéki földalatti városba, Uglegrádba (Szénvárosba).

 

12.jpg

Igor másnap reggel arra ébredt, hogy valaki finoman megfricskázza az orrát. Így ébresztette őt az édesapja által kieszelt vicces falióra. Igor tréfás édesapja egyébként a központi időjárás-szabályozó intézet diszpécsereként dolgozik.

 

13.jpg

Hunyorogva nézte, hogy az orrfricskázó műanyag kar visszahúzódik az óra házába. "Ma saját szememmel láthatom Szénvárost!"- gondolta boldogan Igor.

 

14.jpg

Anyu nem volt a konyhában, csak egy üzenetet hagyott, egy programot az intelligens konyhagépnek. "A kedvenc reggelim!"- örült a fiú.

 

15.jpg

Igor óvatosan bekapcsolta a gépet, és bedobta a programcédulát. Láthatatlan fénysugarak leolvasták a szöveget, majd a gép kimérte a szükséges összetevőket, különleges késeivel gyorsan felaprította a zöldségeket.

 

16.jpg

Hirtelen édesanyja hangját hallotta apja dolgozószobájából.

 

17.jpg

Anyja nézett rá a televideofon képernyőjéről, amint egy hajó fedélzetén áll. Ezen a hajón volt az óvoda, ahová fiatalabb gyermekei jártak. "Megfelelt a reggeli?"- kérdezte mosolyogva.

 

18.jpg

"Te... te a Fekete-tengeren vagy?" - lepődött meg Igor.
"Kiküldetésen vagyok, ellenőrzöm a fekete-tengeri úszó óvodákat, és egyúttal meglátogatom a kicsiket is. Hívd fel apádat, hogy csak holnap érek haza."

 

19.jpg

Igor fél óra múlva már messze járt a fővárostól. A sarkvidék vad hóviharral fogadta az érkezőket. A moszkvai csapatot körülvették a helyi dolgozók.

 

20.jpg

Egy fedél nyílt ki a kirándulók előtt, és széles mozgólépcső vitte őket a mélybe.

 

21.jpg

Ezt követően már Szénváros utcáin utaztak. A levegőt betöltötte a hársfaillat. A kvarc műnap alatt napfürdőzőket nézve nehéz volt elképzelni, hogy odafent hóvihar tombol.

 

22.jpg

A város szélén óriási fejtőgépek martak a sziklába. Vlagyiszlav Ivanovics, a város főmérnöke sok érdekességet mesélt az iskolásoknak.

 

23.jpg

"- Nálunk, a föld alatt örök tavasz uralkodik - mondta büszkén - bár odafent szeszélyes az időjárás, mi tervszerűen termelünk idelent."

 

24.jpg

"- Ezek az újfajta repülő időjárás-szabályozó állomások nem segíthetnének a szeszélyes sarkvidéki időjárás megszelídítésében? - kérdezte Nyikolaj Boriszovics. A gyerekek érdeklődve várták a főmérnök válaszát.

 

25.jpg

- A repülő időjárás-szabályzók hatása időleges. - válaszolta Vlagyiszlav Ivanovics. - A termékek folyamatos szállításához szükséges feltételeket csak a teljes sarkkört kiszolgáló földalatti városközi vasút tudja biztosítani.

 

26.jpg

- Íme az új nagy sebességű alagútfúrógép modellje. Ezek a gépek a nemrégiben felfedezett mezonenergiával működnek, mely megháromszorozza a fúrási teljesítményt.

 

27.jpg

Mindemellett, a repülő időjárás-szabályozó állomásoknak nagy jövője van. Az ember csak nyomkodja az irodában a rádió-távvezérlés gombjait, az állomás a helyszínre repül, megszelídíti a tornádókat, elfojtja a viharokat.

 

28.jpg

Arról, hogy mit is tud egy repülő időjárás-szabályozó állomás, az iskolások hamarosan meggyőződhettek...
Ugyanabban a pillanatban, amikor Vlagyiszlav ivanovics a gyerekekkel beszélgetett az irodájában, Moszkvában a Központi Meteorológiai Intézet országos előrejelzési vezetője és az ügyeletes időjárás-diszpécser - Igor édesapja - egy, a Csendes-óceáni térségből érkezett vészjelzésről tanácskozott.

 

29.jpg

- Épp most jelentették, - mondta az előrejelzés vezetője - hogy az utolsó imperialisták, akik egy távoli szigeten rejtőzködtek, egy tiltott mezonfegyver-kísérletet hajtottak végre. A kísérlet során példátlan erejű robbanás történt, amely megsemmisítette a szigetet és egyidejűleg hatalmas légköri zavart keltett.

 

30.jpg

- Szóval hát ezért jelzett a gépünk mára 12. Beaufort-fokozatú vihart a Fekete-tengerre, noha a tegnapi előrejelzés szép időt mondott! - kiáltott fel Jevgenyij Szargejevics.

 

31.jpg

- A dél csendes-óceáni robbanás szörnyű viharokat és ciklonokat hoz ránk. Sürgősen tenni kell az emberek megmentéséért! - mondta határozottan az előrejelzési vezető. - A repülő időjárás-szabályozó állomások készen állnak?

 

32.jpg

Jevgenyij Szergejevics fejében szörnyű gondolatok követték egymást: Hajók..., az úszó óvodák..., és ott a felesége; a kicsik, Nyina és Vitya. A szélvihar minden percben odaérhet, és az állomásnak még nincs rádió-távvezérlése.

 

33.jpg

- Engedélyt kérünk, hogy emberek is felszállhassanak az időjárás-szabályozó állomásokkal - mondta az előrejelzési vezető. Mi magunk megyünk, nekünk kell az életünket kockáztatnunk. De nekünk is kell a gyerekeket, tengerészeket, hajókat megmentenünk.

 

34.jpg

Az engedélyt megadták. Az állomás ablakán át a felhőkig érő száguldó vízoszlopok látszottak.

 

35.jpg

Az állomás képernyőjén feltűnt a Fekete-tenger partvidéke. Egy hatalmas tornádó-tölcsér csavart ki évszázados fákat és szaggatta le a házak tetejét.

 

36.jpg

Az előrejelzési vezető fekete fényvédő üveget eresztett az ablakok elé, a vezérlőpultoknál a technikusok készenlétben álltak. A tűz még a fekete ablakokon át is a szemükbe hasított. Az állomás példátlan erejű mezonsugarakat bocsátott ki. A sugarak küzdöttek a forgószéllel.

 

37.jpg

Mire végül kikapcsolták a mezonsugárzót és felhúzták a fekete üveget, a tornádó varázslatosan eltűnt. A repülő időjárás-szabályzó állomás százak életét mentette meg.

 

38.jpg

A fekete-tengeri partvidéket is halálos veszéllyel fenyegető dél-csendes-óceáni robbanás a fővárosban is megmutatta hatását. Szürke, átláthatatlan fellegek kavarogtak az elsötétült égbolton.

 

39.jpg

A fővárosban ünnepre készültek. az utcák szokatlanul benépesültek. Az emberek egymás kezéből kapkodták ki a szovjet tudomány időjárás-szabályozás területén bemutatott legújabb vívmányáról beszámoló újságokat.

 

40.jpg

Egyszerre hirtelen felszakadoztak a felhők, aranyló fénysugarak ragyogtak a város házaira és parkjaira. A fénysugárnyaláb szétterült a város felett.

 

41.jpg

A város felett lassan átlebegett a repülő időjárás-szabályozó állomás. A város a Nagy Októberi Szocialista forradalom századik évfordulójának megünneplésére készült, és ez az ünnep éppen egybeesett a szovjet tudománynak a természet felett aratott legújabb győzelmével.

 

42.jpg

Amikor Igor apja kiszállt az állomásból, fia hosszú ideig nem tudott öleléséből kiszabadulni.

 

43.jpg

Este Jevgenyij Szergejevics bekapcsolta a televideofont és a Kahetyija hajót hívta. A képernyőn felesége mosolygott, mellette állt lánya Nyina és kiabált: "Papa, nálunk olyan meleg, meleg esőcske esett!"

 

44.jpg

VÉGE
Szerkesztő: Je. Kavtiasvili
Művészeti szerkesztő: A. Morozov
D-212-60___B02260
"Diafilm" stúdió
Moszkva, központi kerület, Sztaroszadszkij pereulok 7.

 

via

A bejegyzés trackback címe:

https://ritkanlathatotortenelem.blog.hu/api/trackback/id/tr2012128721

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

JoeP · http://mivanvelem.hu 2017.01.18. 01:50:39

Na, ez az igazi scifi, köveket olvasni. :)

JoeP · http://mivanvelem.hu 2017.01.18. 01:59:53

Mint mérnök, csak azt tudom mondani, hogy jézusszűzmáriaszentjózsefakivagyamennyekben, mekkora egy elképesztő marhaság. Ennél még a laposföld elmélet is védhetőbb.

MaxVal BircaMan alszerkesztőhelyettes · http://www.bircahang.org 2017.01.18. 05:35:55

Érdekes, hogy a szép nő szőke. A mai Oroszországban a sötét hajú számít annak inkább.

szeme közé, laposan! 2017.01.18. 07:37:09

Huhh, örülök, hogy nem ők nyertek...

pannonfunk 2017.01.18. 07:38:26

Ha már a mezonenergiát a gépek meghajtására is tudják használni, akkor mi a lópikulának bányásznak szént? :)
Mondjuk egy ilyen kérdéssel anno hamar Szibériában találtam volna magam, de nem a hárfaillatú, örök tavasz kuplavárosban :)

pannonfunk 2017.01.18. 07:42:10

Egyébként az egész diafilm hasonlít Fehér Klára: Földrengések szigete című vicces regényére :) abban is van minden, atomlux díszvilágítás, videofon távbeszélő, az elsózott kelkáposztafőzelékből férfizoknit gyártanak (szerintem mindenkinek az a kedvenc része :) ) ingyen alapmenű az étteremben, csak a luxus desszertért kell fizetni, de bankáártya, az bezzeg nincs, számolgatják a petákokat, amit fizetni kell a desszertért :)

kugi · http://kugi.blog.hu 2017.01.18. 08:07:04

Bájos, nagyon bájos... :)
"Időnagyító" és orrfricskázó falióra :)))

Gézabá 2017.01.18. 08:57:36

Nagyon jó!! Legjobban az irányított atomrobbantások tetszettek, lehet, hogy a Himalájával töltötték fel a Mariana-árok egy részét?:-))

enpera · http://c64blog.wordpress.com 2017.01.18. 09:01:55

A gonosz imperialistákat meg meghagyták ellenségnek, nagyon okos!

Division 2017.01.18. 09:19:21

Nagyon jó! Pont ebben reménykedtem, hogy majd a ritkánláthatón meg lesz majd az egész! :-)

Mikorka Kálmán okleveles duguláselhárító kisiparos 2017.01.18. 09:38:25

@pannonfunk: Talán a szén elégetésével állítják elő a mezonenergiát :-)

Hegyjáró Manó · https://hegyimano.hu 2017.01.18. 10:02:36

Huh, ez nagyon veszélyes volt .... :) Repülő időjárás-szabályozó állomás.... Jézusom...
Folyók irányának megfordítása? Mennyi mindent akarhattak még ezek, ami nem volt publikus? Belegondolni is rossz.

The Ghost Wolf O1G · https://www.youtube.com/watch?v=Hy6Cf9nGNiw 2017.01.18. 10:36:56

Vlagyimír Vlagyimírovicsnak van még mit dolgoznia az utópia felépítésén. És ezt az elvtársak véresen komolyan gondolták, az ő műszaki-gazdasági és tudományos színvonalukkal?

The Ghost Wolf O1G · https://www.youtube.com/watch?v=Hy6Cf9nGNiw 2017.01.18. 10:40:00

@okos róka: És a folyók folyásirányának megváltoztatásával komolyan kísérleteztek is. Talán az Aral tó kiszáradása is ennek az eredménye.

Hegyjáró Manó · https://hegyimano.hu 2017.01.18. 11:02:51

@The Ghost Wolf: Ha jól emlékszem, a Szir-Darját és az Amu Darját a gyapottermesztés felvirágoztatása (locsolás) miatt terelték több csatornába, és ennek az eredménye az Aral-tó kiszáradása talán.

vino-et-veritas 2017.01.18. 12:06:27

Ha kivonjuk a politikát belőle, a korabeli "nyugati" sci-fi egy része is valami hasonló jövőképet írt le...

"Békés célú" atomrobbantással mindkét nagyhatalom kísérletezett, de nem túl jó eredménynel.

A folyókba tényleg rendesen "belepiszkáltak" Közép-Ázsiában.
Általánosban ('70-es évek) még olyan tervekről is tanultunk, hogy a nagy szibériai folyamok (Ob, Jenyiszej, Irtisz, stb.) is "sorra fognak kerülni"...

2017.01.18. 13:41:56

Jesszusom, micsoda egyerekes badarság ez a diafilm! Ennél még Nemere István is jobb scifiket írt.

2017.01.18. 13:46:16

@MaxVal BircaMan ELEMZŐ: Pedig rengeteg természetes szőke orosz van. Sokkal több, mint hazánkban. Egyébként is nem mindegy? Úgysem lehet látni a hajukat, csak az usánkájukat. :-D

MaxVal BircaMan alszerkesztőhelyettes · http://www.bircahang.org 2017.01.18. 14:17:06

@Sörömpőőr:

Pont azért érték a sötét haj, mert a nagy többség szőke.

Žďárský 2017.01.18. 18:33:52

A "Jevgenyij Szargejevics" megnyerte a nap freudi elszólása díjat :)
Érdekes egyébként, hogy a jövő technikai fejlődésétől nem azt várták, hogy megkönnyíti az emberek életét és munkáját, hanem hogy olyan helyeken is meg lehet nyitni a szocialista munka frontját, ahol eddig nem. Nem a gépet küldjük le a föld alá szénért, hanem Sztahanov ükönokáját...

gigabursch 2017.01.18. 19:36:58

15 éve sokkal messzebb volt sokminden, mint ma.
MA sokkal reálisabb több kocka is a diából.

Amúgy a Kaszpiról és az Aral-tó rehabilitásáról nem tettek le, csak sokkal óvatosabb mértékkel tennék.

efi 2017.01.18. 20:26:21

Nem lettem volna az utolsó imperialisták helyében.
A 8-as képen lévő kanyarjáró kanyarmozdony pedig ipari formatervezési díjat érdemel.

Ata1981 2017.01.18. 22:54:56

Legjobb a Szalacsi-féle sapka Jevgenyij fején....100 év után is pont ugyanolyan tré...!!! :D :D :D :D

WhiteFalcon 2017.01.18. 23:15:26

Ezek szerint, a 60-as években a nagy SZU-ban is hozzá lehetett jutni tudatmódosító szerekhez. :)

szita szita péntek 2017.01.19. 08:44:20

Nem mérnökök készítették ezt a diát, hanem írók, akik az átlagembert (gyereket) akarták szórakoztatni vele. Ennélfogva az, hogy ez vagy az ökörség benne talán kevésbé érdekes, mint az, hogy mi az amivel le lehetett nyűgözni az olvasót. Valami olyasmi kell, ami az akkor jelenben gondot okoz neki, vagy elég nagy ívű ahhoz, hogy leesen az álluk. Ahogy én látom ez a:
- Jól szervezett, segédanyagokban gazdag oktatás.
- A természet feletti kontroll és tervszerű uralom
- Gyors és a tömegek számára elérhető közlekedés.
- Űrutazás (ez inkább csak kötelező elem)
- Automatizált háztartás
- Távközlés fejlődése (illetve a videotelefon, mint másik kötelező elem)
- Mesterséges nap (inkább csak az áll leejtésére)

REACTOR · http://www.youtube.com/user/Reactor2studio 2017.01.19. 12:54:03

Nem is lehetne biztonságosabb helyet találni egy óvodának, mint a Fekete-tenger.

Skywatcher 2017.01.19. 15:06:27

Hát ezen végig mosolyogtam. Jóllehet én már kimaradtam a nagy büdös vörös észosztásból hálistennek, de azért nyomokban még gyerekként tapasztaltam, és hallottam dolgokat.
Ahogy írtátok is, a legmókásabb az, hogy brutál mezon, atom, ion, stb meghajtású gépekkel bányásszák a szenet. Érted. Nem, nembaj.
Aztán időjárásmódosító lebegő akármik, amik a maroknyi kis legyőzött imperalilisták utolsó csínytevését elfojtják. Hogy azok miből és hogyan tudtak ilyen fegyvert csinálni, az jó kérdés.
Videofon, aminek ugyanolyan ivelt csöves képernyője van, mint a junyosztoknak.
Csellengyütycskék, tolócskák és gombocskák a hipermodern kezelőpulton. Tiszta Orion űrhajó :)

Hát értem én, hogy ezt ovodások meg kisdobosok szórakoztatására készítették, de akkor még jobban főben járó bűn, hogy ilyenekkel ótják őket. Verne is írt fantasztikus jövőbe látó jóslatokat, de legalább megalapozta valamennyire azokat - és nagy részük valóra is vált. A fentiekből nemtudom mennyi lesz reális akár 100 év múlva is :) (remélem nem a nagy szovjet cclista világuralom).
Ami még érdekes, az az, hogy kerülik a társadalmi fejlődés kérdését. Mert ezek az emberek ugyanolyanok, mint akkor voltak mikor a diát elkészítették. Holott már azóta is mekkora változás ment végbe (japánok leálltak a szaporodással, mindenki villogó miniképernyőket bámul nemcsak az utcán, vonaton, de otthon is, stb)

vino-et-veritas 2017.01.19. 15:30:53

@Skywatcher: Sok minden nem állt messze az akkori nyugati "jövőképtől". Például az időjárás befolyásolása (persze nem ilyen módon, ahogyan ma történik) visszatérő "álom". Ugyanilyen a gyorsvasúti közlekedés, videó-kommunikéció, automatizált háztartás, stb. Mondjuk az emberszerű robotokat erősen kihagyták a történetből.

lutria 2017.01.19. 17:10:24

Ha már az űrhajók fénysebességgel közlekednek fotonhajtással,a vonatok meg atommeghajtásúak akkor mire kell a szén?
Ha szénváros akkora nagy mint aminek látszik annak a repcsinek amivel odamentek nem fért volna bele egy fedett leszállóhely hogy az utasoknak ne kelljen mínusz 20-30fokban átsétálni a hóviharban a lejáratig?
A repülő időjárás-szabályzók hatása időleges.-kerülte ki a kérdést a főmérnök-miközben arra gondolt-hülye vagy kisfiam,azt szeretnéd hogy felolvadjon az Északi-sark és elöntse az Balti-tenger Leningrádot/Sztálingrádot?
Egy dél-Csendes óceáni robbanás/időjárási anomália a fekete-tengeren okoz tornádót,ráadásul ilyen gyorsan?És sehol máshol,bár a két helyszín között ott van egész Ázsia,és 18-20.000km...
Amúgy meg rutinból megoldották,úgyhogy megérte mert az idióta imperialisták felrobbantották magukat és kipusztultak,ha-ha-ha.

trollsalab 2017.01.19. 19:36:29

@pannonfunk: Az az ételautomata pedig igencsak hasonlít Lőrincz L. László
A ​hosszú szafári cimű könyvében leírt sütőre.

Aaron Axwell 2017.01.19. 21:24:44

Az utolsó diafilmkockán az lenne látható, hogy 1 imperialista mégis életben maradt a robbanás után... hogy legyen honnan folytatni a második diafilmmel :)

greenkeeper 2017.01.19. 22:38:35

1984-ben 14 évesen is hánytam a kommunista baromságoktól, de ez még azokat is felülmúlja.

a gonnok én vagyok 2017.01.20. 00:58:16

És vajon az utolsó imperialisták hogyan tudtak imperialistáskodni egy távoli szigeten rejtőzve? :)

2017.01.20. 03:21:40

@a gonnok én vagyok: túl sokat kérdezel, elvtárs! Talán nem bízol a mi szép, fényes szocialista jövőnkben? Az imperialista akkor is folytatja a kizsákmányolást, amikor egy kis szigetre van beszorítva egyes egyedül.

A szovjet emberek felett őrködő titkosrendőrség, KGB, belső elhárítás, központi propaganda viszont hiányzik a képekről. Lehet, hogy a Központi Meteorológiai Intézet is csak a KGB egyik fiókszervezete?

Az a vicc, hogy ma a természet ilyen durva megerőszakolása, kizsákmányolása akár a népek boldogságára hivatkozva is (időjárásmanipuláció, atomrobbantásokkal tereprendezés, szénbányászat, folyók folyásirányának megfordítása), sokkal inkább kiváltja az emberek rosszallását, mint egy kapitalista multi ténykedése, ami fillérekért dolgoztatja az embereket. A természet legyőzése rosszul csengő szlogen manapság.

Az is érdekes, hogy a gaz, romlott kapitalisták valósították meg a legtöbb sci-fi-közeli technikai vívmányt: okos karóra, elektromos autók, mobiltelefon, internet, mindenkinek elérhető csúcstechnológiás egészségügyi fejlesztések, fapados repülőjáratok, amikkel egy vonatjegy áránál kevesebbért repülhet a proli is Lándönba.

SzikraHuszár 2017.01.20. 05:48:58

A szénbányászást meg tudom érteni, kell a vegyiparba, ontják ki a grafén termékeket a gyárak ezerrel, rendben (kit akarok átverni, vízből és szénből vodkát készítenek, a mozdony egye csak az uránt, de a mozdonyvezető nem megy el vele). Tengerre kirakni az óvodát? Végül is nem lesznek szökdösések, edződik az egyensúly érzetük és evés után álomba ringatódnak.
De ebben a modern korban mégis miért és mivel kompatibilis még az a bakelit házas, mechanikus, tárcsás távrecsegő? :)

Vödör1 2017.01.20. 10:24:42

"Láthatjuk mi történik a földfelszín alatti olvadt rétegekben, erősen hőálló acélból épült vakondszerű járművek vájnak aknákat e kifogyhatatlan energiaforrás felé."

A korszellem átjön. Ezért tartunk ott ahol, mert az emberiség kifogyhatatlannak gondolt(j)a az erőforrásokat.

Mr. Megnézzük · http://megneznem.wordpress.com/ 2017.01.20. 15:13:40

Szép terveik voltak annyi bizonyos, bár ez abban az időben célzottan szórakoztató és fantasztikus volt, persze ideológia nevelési célzattal - lássátok gyermekeim, a szovjet-modell világrend lett. Ez a pozitív gondolatvilág nem szovjet sajátosság volt, a "csúcstechnika" akkori állásától, az űrhajózás eredményeitől megrészegülve mindkét világrend kitermelte a maga agymenéseit az olyan szolidabb megoldásokkal kezdve mint az atommeghajtású mindenfélék, az olyan közepesen nehezen kivitelezhető cuccokon át mint a lebegő autók, a Hold meg a Mars városai egészen az olyan lehetetlen ötletekig, mint a lézerpászmán száguldó fényvasút. Egy lebegő időjárás-befolyásoló gép egészen szolid képzelgés.

Itt megjegyezném a Ford Nucleon például koncepciós szintig jutott mint atommeghajtású autó. Bár gyakorlatban - szerencsére - semmi nem lett belőle, a technika tíz-tizenkét évvel később már lehetővé tette volna hordozható és biztonságos mini reaktorok beépítését is egy személyautó méretű járműbe.

Az hogy CRT képernyők, meg gombok és tekerők vannak a jövőben csak abból kifolyólag van így hogy nem tudtak mást elképzelni. 1960-ban vagyunk, az első kísérleti LCD panelekre még négy évet kell várni (azok is a monokróm vonalmátrix kijelzők előfutárai voltak mintsem akár a legkorábbi TN panelek ráadásul nyugaton), érintőgombra, hangvezérlésre senki sem gondolt. Intelligens konyha programkártyával az volt a belátható szint.

Jelen technikai fejlettségükön nagy biztonsággal öt évet tudunk kb. előretekinteni. Minden kor elképzelte a maga fényes távoli jövőjét - viktoriánus korban voltak a jövő képeslapjai tanulógépekkel, meg hasonlókkal, amikor a repülés kezdett fejlődni minden repült a jövőben, itt mindent ural a csúcstechnika és a nyers erő, de még 1989-ben is mi mindent beleképzeltek a forgatókönyvírók a jövőbe (Vissza a Jövőbe - 2. rész).

A társadalmi berendezkedésre meg főleg állt ez. Egy szigorú rendszerben éltek, mely folyton azt sulykolta, hogy határ a csillagos és, előre a kommunizmus eszméje felé, stb. a készítők és a hallgatóság számára is értelemszerű volt, hogy a folytatás csak és kizárólag a dicső kommunista világkormány lehet...

Jossarian 2017.01.20. 16:37:05

@karandash: okos karóra - minek???, elektromos autók -divat, fenntarthatatlan a szukseges volumenben, mobiltelefon - szukseges rossz, internet - szukseges rossz, NEM! mindenkinek elérhető csúcstechnológiás egészségügyi fejlesztések, fapados repülőjáratok -kornyezetvedelem magasfokon, munkasbuszok. Biztos, hogy annyira kell ez nekunk? Pl. a 70es evek eletstilusaval osszehasonlitva mitol jobb nekunk, hetkoznapi europai embereknek? A diafilm meg komcsi lazalom, ugy hulyeseg ahogy van, de szorakoztato :)

Jossarian 2017.01.20. 16:39:30

@Vödör1: mert azok. De majd 50 ev mulva visszaterunk ra, most meg korai :)

2017.01.20. 20:20:39

@Свобода: mesterséges intelligenciáról álmodni sem mertek.@Mr. Megnézzük: Azért a "célzottan szórakoztató és fantasztikus, ideológia nevelési célzattal" tetézett műfajból a Nemtudomka Napvárosban sikeresebb mű. Nagyjából a szokott dolgok vannak abban is (gombnyomásra működő Taxi stb) de egy elég kerek kis történetben.

2017.01.22. 08:10:03

@Jossarian: az internet azert picit tobb szerintem, mint szukseges rossz

"Biztos, hogy annyira kell ez nekunk?" - nem kotelezo beszallni az internetbe vagy okoskarorat venni, a fejlett nyugaton megvan a jogod arra, hogy vegyel magadnak egy kis farmot es paradicsomot palantazz eleted vegeig

okoskarorat en se vennek sose
viszont az okostelefon kiszoritotta az eletembol a laptopot, tehat nem egy extra felesleges kacat, hanem egy kisebb szamitogep funkciojat tolti be

2017.01.22. 08:16:18

@Jossarian: "a 70es evek eletstilusaval osszehasonlitva mitol jobb nekunk, hetkoznapi europai embereknek?"

ha a 70-es evekben elnek, akkor biztosan nem hianyozna az internet es a mobiltelefon se, meg ha akkor lennek daganatos beteg, akkor nem hianyozna az MRI es a fejlettebb kemoterapia
ugy, hogy nem is tudjuk, hogy lehetne valamink, nem faj lemondani rola, mert nem mindennapi realitas
de akik hozzaszoktak mar ezekhez, azoknak nehezebb ezeket kiiktatni az eletukbol
en meg a rendszervaltas elott kezdtem az eletet, nekem meg nem okoz gondot, hogy ha elmegyek turazni, akkor nincs terero es esetleg papiralapu terkeprol kell tajekozodni es 3-4 napig nem jutok internet kozelebe
de ismerek olyan fiatalabb embereket, akik egy ket oras tarsas program alatt se birjak ki, hogy ne tapogassak a telefonjukat es ne csekkoljak a facebook profiljukat

Mr. Megnézzük · http://megneznem.wordpress.com/ 2017.01.22. 09:07:02

@Sörömpőőr: Nemtudomka Napvárosban (Noszov) kifejezetten gyerekkönyvnek készült, melyben Nemtudomka barátaival fedezi fel magának a picurkák csodás világát egy olyan autóval utazva mely földön vízen levegőben egyaránt képes haladni. A könyvben hozott példák a maguk nemében érdekesek és fantasztikusak egy gyerek számára (ingyenes málnaszörp automata például), de az ebben leírtakat már csak Nemtudomka varázspálcája miatt sem hiszem, hogy a legkisebbeken kívül bárki valaha komolyan vette volna - plusz azért elég enyhén maximum utalások, alapvetések formájában jelent meg benne az ideológia, nem úgy mint a KGST-ben megszokott oktat, nevel, szórakoztat hármassal összefoglalható diafilmsorozatok esetében melyekből láthattunk már párat itt is.

Szó mi szó az egy gyerekkönyv, minimális nevelési célzattal, ezek a történetek viszont szándékoltan ideológiai nevelő célzatú művek egy olyan időszakból amikor mindkét tömb hitte hogy a technológia megoldást jelenthet és fog jelenteni mindenre. Ez a pozitív hozzáállás persze nyilvánvalóan jó volt akkor, még ha ma csak nevetünk is rajtuk.

Ami itt külön érdekes, és ritkán jelent meg diafilmen az a halálos komolysággal vett fejlődési görbék esete, mely az ötvenes évek derekától folyamatosan azt magyarázta hogy a KGST életszínvonala hamarosan beéri, sőt messze túlszárnyalja majd a kizsákmányoló gaz imperialistákét és mivel ezt akkor majd mindenki belátja majd győz a szovjet modell, eljön a világbéke a megszégyenült imperialisták pedig a felettük lengő munkásöklök árnyékában a föld alá költöznek. Sajnálatos egyébként, hogy ebben rengeteg magas rangú és beosztású ember is is hitt, többek között azok, akik a tervgazdálkodás alapjait lefektették.

Mi itthon meg kellett hogy elégedjünk a "konzerv életszínvonallal", illetve az egy időben mindenre alkalmazott "modern" kifejezés agyonsulykolásával...

Nanenáné 2017.01.23. 12:14:12

@okos róka: A Jenyiszej folyásirányának megváltoztatását annyira komolyan gondolták, hogy kidolgozták a tervezőről elnevezett "Davidov" tervet, mely szerint a Turgaj hátságba 150-300 m mély árkot robbantottak volna atombombákkal. A végrehajtást Kurcsatov, az orosz atombomba atyja akadályozta meg, közvetlenül Sztálinnál.
süti beállítások módosítása