Olvasnivaló - 6. A rettegett vastüdő

2017. január 02. JTom

Ismét saját posztom a HOGYAN TÖRTÉNT? webmagazin oldalán:

A rettegett vastüdő

A légzésbénultak életben tartására fejlesztették ki a köznyelvben csak vastüdő néven hívott szerkezetet, ami a maga nemében életmentőnek bizonyult, de így a betegek börtönévé is vált, hiszen életüket kizárólag a géphez kötve, abban fekve tölthették.

Tartsatok szemmel minket ott is, hiszen olyan témájú cikkek jönnek, amikről máshol még nem olvashattatok magyar weben! A facebookos kommentelési lehetőség mellett pedig a Wordpressnél regelve FB nélkül is hozzá tudtok szólni a bejegyzésekhez!

http://hogyantortent.com/a-rettegett-vastudo/

A bejegyzés trackback címe:

https://ritkanlathatotortenelem.blog.hu/api/trackback/id/tr2412090323

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

gigabursch 2017.01.02. 11:39:06

A gyermekparalízis szerencsés esetben nem okozott akkora kárt, hogy pl. ne lehessen valaki kiváló sportoló.

példának okáért:
Greg Barton, Szöul 1988 K-1 1000 m olimpiai bajnok
Kerestem róla egy képet, de a neten nem találtam. A képen a parton megy, vállán a a kajakja, szemből van fényképezve és elképesztő az, hogy min áll. Két cérnaszálon.
Talán valamelyik éves sportkönyvebn (Oimpia 1988, Sport 1989 - ?) van egy fotó róla.

Egyszer hallottam olyat, hogy a vastüdőket bűvárparadicsomokba elvitték, hogy dekompressziós problémák esetében próbáljanak vele segíteni. Tud erről valaki valami érdemit?

2017.01.02. 13:35:57

@gigabursch: Apukám is szerencsés volt, olcsón megúszta, "csak" bicegett egész életében.

Ami pedig a vastüdő búvárcélú felhasználását illeti, kizárt, hogy ez megtörtént volna. A dekompressziós kamra formája hasonlít egy kicsit a klasszikus vastüdőre, de a két eszköz működése lényegileg más. Na jó, mindkettő a légnyomás változtatásával "játszik", de itt véget ér az azonosság.
www.draeger.com/Corporate/Content/the_history_of_draeger.pdf
Itt rengeteg képet és egyéb infót találhatsz.

gigabursch 2017.01.02. 16:07:30

@MadMary:
Nem is lüktetést - csak többletlégnyomást alkalmaztak volna rajta.
Azért csak át lehet programozni egy ekkora vasat.

De mondom, csak hallottam valamit félfüllel, itt meg hátha tud valaki valami konkrét(abb)at.

2017.01.02. 17:14:36

@gigabursch: Az ötleted logikus, de orvosilag azért hibádzik, mert a dekompressziós kamrában nem csak a túlnyomás a lényeg, hanem az is, hogy a normális levegőnél sokkal több oxigént tartalmazó levegőt lélegeztetnek be a bennlévőkkel, és az is fontos, hogy az egész testük azonos nyomásszinten legyen. A vastüdőből pedig kilóg a páciens feje, a teste többi része van csak a lezárt kamrában, ahol a légnyomás csökkentésével-növelésével mozgatják a mellkasát. Egyébként sajnos emiatt, a folyton változó nyomás miatt károsította a vastüdő sokak hajszálér-rendszerét. :-(

enpera · http://c64blog.wordpress.com 2017.01.02. 17:15:41

Elvileg wordpresses cucc, mégsem tudok belépni, ez nem a rendes wordpress?

ZON 2017.01.02. 18:21:27

Az nem morbid, hogy a légzésbénult férfi dohányzik, ráadásul a közegészségügy aktív támogatásával ?

2017.01.02. 21:54:23

@ZON: A dohányzás nem volt mindig annyira mumus, mint manapság. Hátborzongató, de volt idő, amikor kifejezetten orvosi ajánlással ment a dohányzás népszerűsítése, merthogy a cigaretta nyugtat és segít megőrizni a karcsúságot (a világhíres Selye János is előnyösnek vélte a dohányzást, stresszenyhítő-nyugtató hatása miatt). Nagyjából az 50-es évek elejétől kezdtek el gyanakodni az USÁ-ban, hogy tán nem biztos mindez...
www.healio.com/hematology-oncology/news/print/hemonc-today/%7B241d62a7-fe6e-4c5b-9fed-a33cc6e4bd7c%7D/cigarettes-were-once-physician-tested-approved
... ami pedig a vastüdős, cigiző srácot illeti... hát nem volt úgyis mindegy a szerencsétlennek? A terminális állapotú beteg kezéből sem veszik már ki a cigarettát, ha annak örül. Kárt igazán már nem okozhat, és ha pont ebben leli örömét...

gintonic.azigazi 2017.04.28. 12:35:23

Vastudoben cigizni az olyan mintha egy zuhano kamikaze koleszterinszintjeert aggodnank...
süti beállítások módosítása