Lázadás a Szovjetunióban - 1967

2016. szeptember 15. JTom

"Örömmel jelentem, hogy sikerült összehoznom az első 'fajsúlyosabb' bejegyzést a nyári szünet után. A szokottnál kevesebb képpel és több szöveggel, de tudom hogy van köztetek olyan olvasó, aki az ilyesfajta cikkeket is kedveli" - Jtom

Szluck, Fehérorosz Szovjet Szocialista Köztársaság, 1967. október 10-12.

Azt tudjuk, hogy a Szovjetunióban nem létezett nyílt elégedetlenség, sem sztrájkok, sem rendszerellenes tüntetések, felkelések, zavargások. Hivatalosan persze nem. A valóság természetesen más volt. Több mint két tucat eset fordult elő a kommunista birodalomban, amit magától értetődően titkoltak el a világ és a lakosság elől.

06.jpg

A sztálini évek elmúlta után sok esetben voltak zavargások, spontán tüntetések, de komoly ellenállásokkal is szembetalálták magukat a belügyi szervek vagy a kivezényelt katonaság. Említhetnénk az 1956-os novorosszijszki esetet, a hruscsovi elhibázott reformoktól elégedetlen krasznodariak zavargását (1961), a 26 halottal végződött novocserkasszki villamosmozdonygyár dolgozóinak sztrájkját követő mészárlást (1962), vagy a 11 (más források szerint 16) halálos áldozattal járt építőmunkások felkelését a kazahsztáni Temirtauban (1959), ahol a főkolomposokat az ítélőszék golyó általi halálra ítélte.

Mégis, ma egy másik - nem kevésbé érdekes - esettel foglalkozom, azon egyszerű oknál fogva, hogy erről aránylag jó minőségű fotók találhatók (hacsak néhány is). Mint látni fogjuk ez ügyben sem fukarkodtak a halálos ítéletek meghozatalával.

 

Halott a parkban

1967. április 9-e reggelén Szluck város egyik parkjának szökőkútjában egy holttestet találtak a munkába igyekvők. A rendőrség hamarosan megállapította, hogy a szerencsétlenül járt férfi neve Alekszander Nyikolajev, és a helyi építőipari vállalat kőművese volt. A tanúkeresés és az elhunyt előző estéjének rekonstruálása során megállapították, hogy a férfit utoljára a 28 éves Gennagyij Gapanovics - a városi tanács kulturális osztályának vezetője - és unokatestvére, a 25 éves Leonyid Szitkó látta életben, amikor is Nyikolajev felcsöngetett hozzájuk (Gapanovics lakásába), hogy régi sérelmeit számon kérje Gapanovicson, Állításuk szerint Gapanovics lelökdöste a lépcsőházba az ittas sértettet, aki néhány pofon és gyomros elcsattanása után távozott. Az elhunyt szervezetében valóban rengeteg alkoholt találtak, bár gyomorfekélye miatt nem ihatott volna. Vérző gyomorsebe és az ütések hatására veszthette eszméletét és eshetett a szökőkútba.

park.jpg

A szlucki Kultúra park. Itt állt az ominózus szökőkút (Google Street view)

 

Káros szóbeszédek

A rendőrség őrizetbe vette Gapanovicsot és Szitkót, és az ügy bírósági szakaszba lépett. A tárgyalást közel fél évvel későbbre október 10-re tűzték ki. Addigra a városban rengeteg pletyka keringett az esetről. Az egyik szerint a két férfi szülei a második világháború alatt is ellenségek voltak. Az áldozat apja partizánként tevékenykedett, a vádlotté pedig a német megszállókkal kollaboráló rendőrtiszt volt, aki hivatalból üldözte a partizánokat (az egész Szovjetunióban itt volt a legerősebb a partizántevékenység a háború alatt). További adalékként hozzátették, hogy az áldozat bátyja is kétes körülmények között lelte halálát kizuhanva egy minszki kollégium felsőbb emeletéről évekkel korábban, és tudni vélték Gapanovics - a kommunista bíróság által - eltussolt érintettségét. Későbbiekben megállapították, hogy ezek a rosszindulatú pletykák minden alapot nélkülöznek, és nincs közük a valósághoz.

Ám ezt a tárgyalásra váró tömeg még nem tudhatta. Bőszen várták a gyilkossággal vádolt Gapanovics ügyének lefolyását, előre hergelve a közvéleményt a részrehajló kommunista bíróságról, amely úgyis megvédi majd a bűnös elvtársát.

01.jpg

 

Tömegek a bíróság előtt

A tárgyalás október 10-től 12-ig, három napig tartott. A város kis, kétszintes faépítésű törvényszékének emeletén, egy kisebb teremben, ahová csak kevesek fértek be. Az utcán ácsorgó, napról napra duzzadó tömeghez, csak másod-, harmadkézből eljutó hírek túlzóak és szenzácíóhajhászok voltak. Az első napon a mintegy 65-70 kint várakozó kérte a tárgyalás nagyobb helyiségbe áthelyezését, ám ezt Galina Alekszejeva bírónő nem látta szükségesnek, ezzel is erősítve a lakosokban az eltussolás érzését. Ha ezt a kérést teljesítik, és a tárgyalást a több mint ötszáz főt befogadó tanácsházára helyezte volna át, talán másként alakulnak az események. Kérték legalább hangosbeszélők épület elé kihelyezését, de ezt sem teljesítette az ítélőszék. Az első tárgyalási napon az áldozat apját kivezettették a teremből, ezen a tömeg felháborodott.

Második nap (október 11.) 12 órára már ezer fő gyűlt a bíróság köré, az első tárgyalási nap (hamis) híreitől felbőszülve meggátolták, hogy Gapanovics felesége bejusson és férje mellett tanúskodjon. Elhangzottak az első bekiabálások: "Kommunista gyilkos!" és "Adjátok ki nekünk!".

A helyzet a harmadik napra eszkalálódott. Október 12-én reggel mintegy háromezer fő gyűlt össze a bíróság környékén, és olaj volt a tűzre Gapanovics érkezése a rabszállítóval. A tömeg megdöbbenve konstatálta, hogy nem egy elhanyagolt rabruhás elítélt szállt ki a kocsiból, hanem egy frissen borotvált, sötét öltönyös elvtárs. Ezzel bizonyítottnak látták a feltételezésüket, miszerint a rendszer védi az emberét, és az ítélet bagatell lesz. 15 órakor, amikor a vádlottat megpróbálták kivezetni az épületből, a tömeg feldühödve támadni kezdett.

Egyesek botokat és kerítésléceket ragadtak, mások macskakövekkel kezdték dobálni az autókat és az épületet. Galina Alekszejeva bírónő erősítést kért Minszkből.

02.jpg

03.jpg

 

Rendőrkordon és halál

Rövid időn belül mintegy 350 rendfenntartó érkezett a Fehérorosz Szövetségi Köztársaság fővárosából, Minszkből, és kordon alá vonták az épület környékét. Esteledett, de a tömeg továbbra sem hagyta, hogy a vádlottak elhagyják az épületet, és a rendőrkordont áttöréssel fenyegették. A belügyisek könnygázt vetettek be, Belorusszia történetében először, 1945 óta. A csőcselék ekkor rátámadt a rendőrökre, akikről hamar kiderült, hogy fegyvertelenek. Negyvenketten sérültek meg, közülük heten súlyosan. A rendbontók ekkor már benzines palackokat gyártottak, ezekből a hangadók egyike Iván Popov és a mindössze 17 éves Nyikolaj Grinyuk a bíróság épületére dobtak, ami - fából lévén - gyorsan lángra kapott. Az emeleti terem ablakán bedobott palack eltalálta a bírónőt, Galina Alekszejevát, akinek haja és ruházata azonnal meggyulladt és a helyszínen belehalt égési sérüléseibe. Két rendőr is meghalt, egyikük - Sztanyiszlav Tatur főhadnagy - az égő épületből kiugorva lelte halálát, egy másik kijutott, de a kórházba szállítás közben életét vesztette. A hisztérikus tömeg nem engedte a közelbe a tűzoltóautót, így az épület porig égett. Röviddel később a városi tűzoltóparancsnok késztette jobb belátásra az eseményektől addigra jórészt megrémült tömeget, akik elhagyták a helyszínt.

04.jpg

06.jpg

 

Súlyos ítéletek

Az események másnapján a várost ellepték a moszkvai "vendégek". A KGB és a MOOP (Közrendvédelmi Minisztérium) emberei érkeztek "rendet tenni". Miután meggyőződtek a nyugalom helyreállításáról, haladéktalanul megkezdték a bűnösök kézre kerítését. Mintegy hetven embert vettek őrizetbe és szállítottak Minszkbe.

Nem lennénk a Szovjetunióban, ha nem születtek volna példát statuáló ítéletek az ügyben, melynek tárgyalását Minszkben a Belorusz Kommunista Párt Központi Bizottsága bevonásával tárgyaltak, és amelyben a helyi pártvezetők próbálták a kialakult helyzetért a belügyi szerveket okolni.

151209_sud05-900x600.jpg

Egy lap a vádiratból, az őrizetbe vettek listája

1968. február 2-án kezdődtek a tárgyalások, amelyekben példás ítéleteket hoztak. Az elsőrendű vádlottakat Iván Popovot és az akkorra már nagykorúvá vált Nyikoláj Grinyukot golyó általi halálra, két másik vádlottat 15 évre, ötöt 10, egyet 9, hármat pedig 7 évre. Közülük hárman fiatalkorúak voltak.

Mi lett Gapanoviccsal? 8 évet kapott halált okozó testi sértés miatt, amit az orsai börtönben töltött le. Szabadulása után nem ment vissza Szluckba, attól mintegy száz kilométerre lévő Baranovicsibe költözött, ott is halt meg 2006-ban.

 

forrás

A bejegyzés trackback címe:

https://ritkanlathatotortenelem.blog.hu/api/trackback/id/tr8111683607

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

enpera · http://c64blog.wordpress.com 2016.09.16. 06:36:51

Huhh, ez nagyon érdekes és durva is volt, köszi

Sigismundus · https://csakugyirkalok.blogspot.com/ 2016.09.16. 07:46:22

Érdekesnek érdekes, bár ez csak egy helyiérdekű zavargás volt. Ami kínos lehet a nagy SZUnak, de önmagában nem veszélyeztette a Nagy Egészet.

kugi · http://kugi.blog.hu 2016.09.16. 08:03:48

Érdekes sztori volt.
Én is azt gondolom, hogy a rendszert alapjaiban nem veszélyeztette. Lehet, hogy idáig is eljutott volna a dolog, de a belügyi szervek ezt megelőzték.
Azért az durva volt, hogy a tömeg a tűzoltók munkáját is megakadályozta, vagyis kvázi ellenséget látott bennük... Viszont a tűzoltóparancsnok határozott, karakán és a tömeg által hitelesnek elfogadott személyiség lehetett.

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2016.09.16. 08:06:59

@Sigismundus: Azért mostanában sok ilyen apróságból lett egész rendszerek bukása.
Volt ahol egy bevallott hazugságból is mekkora hiszti lett. :-))

Pierr Kardán 2016.09.16. 08:16:21

@Kurt úrfi teutonordikus vezértroll: Nyilván egy bírósági tárgyalással kapcsolatos tömeg-események spontánul a bíróság körül eszkalálódnak.

Egy fél évvel korábbi esemény kiszivárogtatással kapcsolatosan (öszödi beszéd) a tömeg csak akkor tud koncentrálódni bárhol is, ha "irányítják" az eseményeket.

Remélem, hogy egyszer majd nyilvánosságra kerül, hogy 2006 őszén pontosan hogyan is történtek az események.

ZON 2016.09.16. 09:03:18

Tehetséges káder lehetett Gapanovics, ha 28 évesen osztályvezető volt. Mellesleg a rá kiszabott ítélet is súlyosnak tűnik, hiszen a leírtak szerint csak a lakásból akarták kipofozni, nem akarták a halálát.

steveors74 2016.09.16. 09:07:04

A legdöbbenetesebb számomra a sztoriban, hogy "A csőcselék ekkor rátámadt a rendőrökre, akikről hamar kiderült, hogy fegyvertelenek"
Gondolom az a rendőri vezető, aki odaküldte a 350(!!!) fegyvertelen rendőrt, utána semmilyen büntetést nem kapott...

OkoskaTo:rp 2016.09.16. 09:17:36

@Pierr Kardán: Igen, döbbenetes a párhuzam az MTV székházzal; nekem is ez ugrott be először. A fegyvertelen rendőrök odaküldését, és a "spontán" tömeget is beleértve.
A viszonyokat ismerve kizártnak tartom, hogy előkerüljenek az akkori dokumentumok - egyik oldalnak sem érdeke.

HgGina 2016.09.16. 09:28:32

Ja kérem, a bírónő elvállalta a koncepciós perben való részvételt.Így járt.
Ma is számtalan bírónak kijárna minimum a 20 év letöltendő azok alapján, amit ebben az országban is, igazságszolgáltatás néven, üvöltő összefonódások, korrupció mellett művelnek.
A polgári bírók 80 %-át örökre el ellene tiltani a jogi pályától, visszavonva még az általános iskolai bizonyítványukat is.

Buchhalter 2016.09.16. 09:29:00

A bírónő nagyon ostoba volt.A hibáiért drágán megfizetett.A hangadó főkolompos aki molotov koktéllal dobálózott és hergelte a tömeget szintén nem sajnáltam,Az ilyen uszító hír eltúlzók rengeteg bajt tudnak okozni.De a kommunista rezsim is megérte a pénzét eltussolásban.

orangeman · http://chengyu.blog.hu 2016.09.16. 10:04:16

@HgGina: Mert te nyilván nagyon értesz hozzá.

wartburg1963 2016.09.16. 10:41:15

Nem látom az esetben a kifejezett "szovjetellenes felkelést". Nem tudom, hogy Gapanovics büntetése megfelelt-e az akkori törvényeknek és joggyakorlatnak (vagyis valóban volt-e "hátszele"), de tény, hogy nyolc év letöltendőt kapott, vagyis szó sincs a "kimentéséről".
Nem túl szerencsés idézőjeles "rendet tevésről" beszélni. Egy olyan esetben, ahol negyvenkét(!!), egyébként fegyvertelen rendőr sérül meg, a bírónő és többen halálra égnek az őrjöngő tömeg tombolásának eredményeképpen -- nos nem tartom kifejezetten súlyosnak a kettő darab halálos ítéletet,
A cikkben nyomokban sem fedezhető fel az elkövetőkkel vagy legalább a hangadókkal szembeni koncepciózus vád vagy ítélet, tehát hogy pl. imperialista ügynökök, megátalkodott kulákok, osztályellenségek lettek volna. Szintén nem volt sortűz, vagy bármilyen, nem arányos fegyverhasználat a felfegyverkezett tömeggel szemben -sőt!
Az esetre számos analógia hozható sajnos, hazai is, nemzetközi is. A "nép" sajnos ilyen IS tud lenni.

Gringo 2016.09.16. 11:39:32

Ide vezet a hisztériakeltés, a tömeg hergelése.

Gery87 2016.09.16. 13:15:00

Ez inkább zavargás volt mint lázadás...és nem is konkrétan a rendszer ellen hanem a vélt/valós részrehajlás ellen volt!

Azt hittem a balti és az ukrán nacionalistákhoz hasonló esetekről lesz szó, bár azok időben egy tíz-tizenöt évvel korábban tevékenykedtek.

Nagyorrú Barbi 2016.09.16. 13:28:40

Nagyon érdekes volt. Több ilyen cikk kéne, amelyik bemutatja a bolsik igazi mivoltát.A nácikról rengeteg írás született, de úgy látszik, még mindig agyonhallgatják a kommunizmus bűneit. Gratula a szerzőnek!

szita szita péntek 2016.09.16. 14:20:53

A leírtakból nekem nem úgy tűnik, hogy a hatalom hibás döntéseket hozott volna.
- Mai szemmel a kivégzés erős, de akkor vélhetően a közgondolkodás is más volt.
- A nyolc év azért mert egy részeg haragosom eljön hozzám kötekedni én meg erővel kidobom - amibe (gyanítom a betegsége miatt) később belehal soknak tűnik - ám a stabilitás érdekében meghozott döntésként lehet nem volt túlzó.
- 350 fegyvertelen rendőr? Hmmm... Ha biztos akarok lenni abban, hogy valamelyik ostoba nem lő a tömegbe, akkor sok rendőrt küldök fegyvertelenül. 350 jó kondiban lévő összehangoltan, irányítás alatt cselekedő férfinek fel kellene tudnia tartani akár két (vagy több) ezer fős tömeget is, ha azokban van egy minimális gátlás és nem akarják felkoncolni a rendfenntartó erőket.
- Mondjuk a bírónő hozhatott volna okosabb döntéseket, ám lehet attól tartott a nagy teremben a sok ember erőszakot fog szítani.

Korrekt döntések, megfelelő helyzet kezelés. Egy dolog abnormális: a tömeg.

Gézabá 2016.09.16. 15:01:58

Köszönöm, jó cikk volt, olvasnék ilyet többet is, akár kevés képpel is.

2016.09.16. 17:49:21

"A szokottnál kevesebb képpel és több szöveggel, de tudom hogy van köztetek olyan olvasó, aki az ilyesfajta cikkeket is kedveli" - Jtom

En is. Es koszonom, jo poszt volt :)
Btw, hasonlo magyar ugyek is voltak... Pl. ........sok.

Sigismundus · https://csakugyirkalok.blogspot.com/ 2016.09.16. 19:00:10

Ezt a történetet nyugodtan el lehet mesélni úgy is, hogy Beloruszia helyett Sziciliát, orosz nevek helyett olaszokat, kommunistapárt helyett kereszténydemokratapártot írunk. Vagy akár az amerikai Délen is történhetett, szintén hatvanas években. Lincs bíró kezdett ítélni, a felbőszített csürhe.

Hogy nem engedték oltani a tűzoltókat? Hát ez az a pont amitől nekem vállalhatatlan lett a tömeg tette.. k..

2016.09.16. 20:24:57

@steveors74: Kapott egy jó állást félúton Távol-keletre

bioLarzen 2016.09.16. 21:05:40

@HgGina: Hogy jött ki ez a 80 százalék? Ismered őket?

bioLarzen 2016.09.16. 21:06:43

Remek cikk, én erről az esetreő eddig nem is hallottam.

enpera · http://c64blog.wordpress.com 2016.09.17. 20:37:47

Mutat egy új bejegyzést a blog.hu, de ha rákattintok hibás link :(

JTom · http://ritkanlathatotortenelem.blog.hu 2016.09.17. 21:47:20

@enpera: az a holnap déli cikk, sajna ellőttem mai dátummal és pár másodpercig élt. holnap majd olvashatod ;)
bocs a kellemetlenségért.

A csapos közbeszól 2016.09.18. 12:26:59

Lehet, hogy bennem van a baj, de az poszt több kérdést hagy nyitva mint amennyit megválaszol.

Ha jól értem a kollaboráns ex rendőrtiszt fia aki a városi tanács kulturális osztályának vezetője az egyik oldalon, míg az ex partizán apuka részeges(?) melós gyereke a másik oldalon.

A tömeg attól félt, hogy túl sokat az osztályvezető vagy pedig attól hogy megússza?

JTom · http://ritkanlathatotortenelem.blog.hu 2016.09.18. 12:38:30

@A csapos közbeszól: no offense, de élek a gyanúperrel, hogy nem olvastad el elég figyelmesen a bejegyzést. :)

2016.09.19. 03:58:18

@Sigismundus: a 60-as években nem nagyon voltak már lincselések az amerikai Délen. A lincselés majdnem 90 éves történelmében (1882-1968) összesen 3446 áldozat volt. Ezek jó része fekete, de volt sok olasz, zsidó vagy teljesen átlagos amerikai is, rengetegen közülük valódi bűnelkövetők voltak, akiknek a bírós túl enyhe ítéletet adott és a nép ítélte el őket a maga módján.
Megjegyzem, hogy a majd 90 év alatt összesen meglincselt ember száma (3446 fő, ebben rengeteg nem fekete is volt) jóval kevesebb, mint amennyi amerikai fekete meghal napjainkban évente más amerikai feketék keze által. Mindezt úgy, hogy ma mélyponton van a gyilkosságok száma az USA-ban.
Csak hogy az arányokat lássuk tisztán.

Ahogy a lincseléseknél, úgy a posztban leírt esetnél is a fő gond az volt, hogy volt egy valódi súlyos bűncselekmény, amit a terhelt tényleg elkövetett, de az emberek nem bíztak az igazságszolgáltatásban, mert az tapasztalataik szerint nem a társadalom erkölcsi mércéje szerint ítélkezett.

A kommunista bíró és a bolsevista elvtársak megelőzhették volna a tragédiát, ha nem utasítják el pökhendi módon a nagyobb nyilvánosság iránti igényt.

2016.09.19. 04:15:39

@Sigismundus: a szovjet rendszer üzenete, hazug propagandája az volt a világ felé, hogy ott minden rendben, minden a dolgozók érdekében és nevében történik és nincs semmi konfliktus a bölcs vezetők és a munkás-paraszt társadalom között. Hétvégén még hús is jut a szovjet ember asztalára, a tervet 130%-ban teljesítik, a proletárforradalom pedig ma ugyan még csak a világ 1/3-án győzött, de hamarosan a világ 1/4-én, majd 1/5-én is diadalmaskodik majd (ahogy a régi rendőrvicc mondja :) Miközben Amerikában verik a négereket...

A legapróbb szégyenfolt is a rendszer teljes elhiteltelenedését okozhatta a világ szemében.
Ezért se hallottunk anno hónapokig semmit a csernobili katasztrófáról se. Az elhallgatásra, hazugságra épült az egész rendszer. Ma ugyanez megy nyugaton: minden szuper, a multikulti működik (csak néha egy teherautó halálra gázol 84 embert egy tengerparti sétányon), a liberális demokrácia a létezhető rendszerek legjobbika, Fukuyama szerint itt meg is állt a történelem kereke, nincs tovább, csak a liberális demokráciát kell kiterjeszteni az egész világra és tiszta öröm és bódottá lesz. A kommunisták is ezt szajkózták. Ilyenek ezek a saját tévedhetetlenségükbe belemerevedett rendszerek, ideológiák.

2016.09.19. 04:31:01

@Sigismundus: elnézést, az előző hozzászólásomban rossz számot írtam. Az összesen meglincselt áldozatok száma 4743 volt 1882-1968 között. Ebből 3446 volt fekete, 1297 pedig fehér. Voltak államok, ahol csak fehéreket lincseltek meg (Wyoming, Új-Mexikó, Dél-Dakota, Idaho, Wisconsin). Nyilván ahol sok volt a fekete, ott több fekete is lett lincselés áldozata.

Arányok érzékeltetése végett hozzáteszem, hogy 2015-ben majdnem 6000 amerikai feketét gyilkoltak meg más amerikai feketék.

Én a szovjet rendszer elhallgatásra épülő uralmának tudom be azt is, hogy Csikatilo, a sorozatgyilkos, annyi embert tudott megölni. Hasonló a helyzet ma Kínában is, központilag le van fojtva az összes információ, bűnügyi statisztika, egy sorozatgyilkos, ha pártember, akkor simán megúszhatja.

gigabursch 2016.09.20. 09:09:18

@kugi:
Én is így gondolom a tűzoltóparancsnok személyét.

@Pierr Kardán: @OkoskaTo:rp:
Vajon miért?

@steveors74:
Tiszta TV ostrom 2006 Budapestjén.

JTom!
Zseniális időpontban zseniális írás!

vino-et-veritas 2016.10.10. 16:15:01

@karandash: "...a saját tévedhetetlenségükbe belemerevedett rendszerek, ideológiák." Itt kezdődik a probléma, amikor elhiszik magukról, hogy "tévedhetetlenek" és mindent a "köz" érekében tesznek. Méghogy nem lehet kétszer ugyanabba a folyóba lépni...
Vagy 100 éve ezt csináljuk.

Amúgy a történet bárhol és bármikor lejátszódhat(ott volna). Nem elsősorban politikai éle volt, inkább tipikus tömeghisztéria az egyik oldalon (persze némi nem teljesen tiszta politikai felhangokkal), tehetetlen és sorra rossz döntéseket hozók a másik oldalon (bíró, karhatalom).
süti beállítások módosítása