A bejegyzés trackback címe:

https://ritkanlathatotortenelem.blog.hu/api/trackback/id/tr998715198

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

enpera · http://c64blog.wordpress.com 2016.05.14. 08:19:57

Ez azért kemény volt :) anyukám dolgozott konzervgyárban...

Ditpet 2016.05.14. 10:11:08

Érdekes kis időutazás volt, köszi.

kugi · http://kugi.blog.hu 2016.05.14. 11:09:38

Érdekes volt, hogy az elején a nagyfokú gépesítettséget említik, aztán meg az üvegekbe, konzervdobozba csomagolásnál emberek tucatjai dolgoznak. :)
Ok., ötvenes évek... De azért ebben van egy kis ellentmondás.
Érdekes volt látni hátulról a 3. kockán a fűszeres dobozoknál az árpakása feliratot.

Brusi 2016.05.14. 12:03:24

@enpera: Az én anyukámnak meg ilyen gáztűzhelye.

szita szita péntek 2016.05.14. 15:53:37

Az egész meglepően kisipari. Nagyobb darálót, nagyobb üstöt vizionálnék és a computerizáció előtt sem gondoltam volna, hogy kézzel, tölcsérrel töltik meg a befőttes üveget. A heti két tiszta köpeny pedig egyáltalán nem tűnik soknak...

siciliano 2016.05.14. 17:45:45

Nagyon tetszik az ilyen összeállítás,annak ellenére hogy propaganda.Szerintem a képek elkészítése után Antonovics bácsi ha kereste a manikűröst elküldték a pi...ába..Vagy tényleg volt ilyen dolgozói manikűrös?Na meg a tisztaság állandó hangoztatása jól hangzik de vajon tényleg betartották?Mikor katona voltam,mi mentünk egy hajnalon a kenyérért az üzembe és láttam, hogy egy félmeztelen kövér szőrös pasas gyúrja a tésztát és hirtelen mozdulattal a tésztával kicsapatja a hóna alól az izzadságot.Broááff...Ha nem látom nem hiszem el,hogy mi készült a tésztából nem tudom,annak ellenére,hogy sok gépük volt de volt kézi gyúrás is....Na most megyek és kinyitok egy jó kis gyíkhúst:)

szita szita péntek 2016.05.14. 23:41:49

@siciliano: "tisztaság állandó hangoztatása jól hangzik de vajon tényleg betartották" - Részben nyilván, de ez nem okvetlen jelenti azt, hogy az áltagember ne kapna szívbajt. Maradva a pékes példádnál: az izzadságos tészta a pék kezéről lefoszló elhalt bőrszövettel együtt szépen bement a kemencébe és kisült. Nem vagyok egy mikrobiológus, de nekem nagyon úgy tűnik, hogy a kemencéből kikerülve már semmi veszélyes cucc nem volt benne, kisült az egész. A fenti képsornál maradva: a munkafolyamatokat az autokláv zárta. Nekem, az amatőrnek úgy tűnik gyakorlatilag mindegy mi minden baktérium került a cuccba ez előtt a 120 fokos hőkezelés egyszerűen kinyírt mindent. Lehetünk finnyásak, mer' mégis mijazmár, hogy igazából soha sem kitisztítható fahordókban tárolták a cuccot - de attól még a végeredmény sztem biztonságos kellett legyen. Nem okvetlenül gusztusos, de biztonságos.

Alick 2016.05.15. 00:26:04

@kugi: Viszont (a közmunkánál magasabb szinten) megoldották a vidéki foglalkoztatást, ami manapság nem kis probléma...

midnight coder 2016.05.15. 11:05:42

Anno diákként én magam is dolgoztam konzervgyárban. A valóság és a dia között azért volt némi eltérés. Azóta sem vettem olyan konzervet ami ott készült...

vbn 2016.05.15. 12:00:52

"és láttam, hogy egy félmeztelen kövér szőrös pasas gyúrja a tésztát és hirtelen mozdulattal a tésztával kicsapatja a hóna alól az izzadságot.Broááff..."

Akkor te megtudtad, hogy mi a titkos összetevő! :-) /Kung-fu Panda: leves/

teddybear01 2016.05.15. 13:03:18

A technikai fejlettséghez. 1953-ban készült a dia, ekkor még pont az elején tartottak az országos elektromos hálózat kiépítésének(az első szakasz 58 októberében zárult, amikor az utolsó falut is bekötötték.). Szóval ekkor még csak a nagyobb ipari központokban volt csak áram!
Ja és csak a nyolcvanas évekre lett mindennapos a háztartásokban a hűtő.

Mellesleg a konzervgyárakban mind a mai napig sok a kézzel végzett munka, gyakori hogy így jobb minőséget lehet elérni.

siciliano 2016.05.15. 19:16:04

@szita szita péntek: Köszi az infót,igen ekkora hőfoknál már semmi nem lehet probléma,csak néha jobb nem látni és tudatlanak maradni.Sokan láthatunk már hasonlót,az MDF piac hőskorában szintén tanúja voltam mikor egy nagy dobozos kocsiból árulták a húst,ha nem volt hely a kampókon, akkor a plató padlójáról ,gumicsizmás ember mindenen áttaposva hozta a húst.Az tény,hogy amelyik húson párszor áttaposott azt már nem kellett klopfolni otthon:)És az emberek sorban álltak érte.Na meg manapság amilyen körülmények között ráakadnak egy egy illegális "húsüzemre" közveszélyokozásért börit adnék pénzbünti helyett...Az "én" pékem még semmi ezekhez képest...:)

ZON 2016.05.16. 20:19:30

@vbn: irigy hónaljmirigy.

Willkommenskultur 2016.05.18. 00:41:53

Anyám a 70es években diákként 'brigádozott' egy cseh(szlovák) konzervgyárban, és a gyümölcsszörpös medencében konkrétan patkányt látott (ami azt jelenti hogy akkor még használtak gyümölcsöt ezekhez a készítményekhez), de ma sem rózsás a helyzet, mert az élelmiszeripar, mint legrosszabbul fizető iparág legrosszabb munkahelyén, egy konzervgyárban szerintetek mennyire válogatnak a munkaerőben? Örülnek ha valaki hajlandó ott dolgozni az már tökmind1 hogy büdös vagy koszos.

gigabursch 2016.05.18. 10:05:27

@Brusi:
Nekem si ez jutott eszembe, csak a nagyanyámmal.
Az övé 1934-es gyártású.

vino-et-veritas 2016.06.26. 12:00:30

@teddybear01: Itt nem a villamosítás a lényeg (Budapesti, előbb-később Globus Konzervgyár!), hanem inkább az időpont.
A nagyfokú automatizálás még messze volt ekkor (+ "teljes foglalkoztatás")...

vino-et-veritas 2016.06.26. 12:40:06

@szita szita péntek: Azért a hőkezelésre a mai gyártók egy része még rátesz egy lapáttal, amikor még tartósítószert is adagol a (főleg húsos) készítményekhez a biztonság kedvéért. Meg talán spórolásból is (kevesebb = olcsóbb hőkezelés?).
Fahordó? Egyszerűen nem volt nagyon más (rozsdamentes acél, műanyag akkoriban?) vagy nehéziparnak kellett az anyag (alumínium, acél).
Hozzátéve, hogy a nagy cukortartalmú termékek/alapanyagok, sűrítmények, ecetes savanyúságok esetében kisebb volt a veszély.
S, hol volt még akkor a csavarzáras üvegtető! Ma már egyre kevesebben emlékeznek a régi üvegzárási eljárásra is, ami különálló lapkából, széles szigetelőgumiból és az ezeket rögzítő fém szalagból állt. Párszor el is vágtam vele a kezem...
Ilyen simaperemes üveget ma már leginkább csak az árverési oldalakon lehet látni....

az övezet gázai 2016.06.27. 10:16:42

@vino-et-veritas: Az a bizonyos tartósítószer a nátrium-nitrit lesz, aminek a tartósító hatása mellett (vagy inkább előtt) a piros szín kialakítása a lényege. Ettől lesz egy mezei párizsi is szép rózsaszínű a kiábrándító szürke helyett. Kis mennyiségben teljesen ártalmatlan, akármit is kiabál a hülyelobbi.

vino-et-veritas 2016.06.27. 10:38:17

Igen, vagy más esetben (pl. savanyúság, gyümölcskészítmény, édesség) más is lehet (Na-benzoát, K-szorbát, stb.).
Ezeknél nemcsak az egy-egy termékben található mennyiség a lényeg (az vélhetően határérték alatt van), hanem, hogy nagyon sok élelmiszerben megtalálhatók és senki sem adogatja össze fejben, hogy aznap mennyit "vett be" belőlük. S itt kezdődik a probléma...
Hozzátéve, hogy a "tartósítószeres" termékek (pl. felvágottak) is képesek nagyon gyorsan megromlani...
süti beállítások módosítása