Mögé nézünk - 1

2016. május 07. B.L.NT

Jackie Kennedy véres kosztümje

"Új sorozat indul nálunk ma egy új szerzővel. Pál Bálint angol-történelem szakos tanár, aki szívesen írna blogba, amit természetesen lelkesen támogatok. Szenvedélye a hidegháború korszaka, mai képünk is ebben az időben készült" - Jtom

Látszólag egy repülőgép belső és esküre emelt kéz. A hozzáértőbbek tudják, hogy az évszám 1963. Lyndon B. Johnson - az Egyesült Államok 36. elnöke - teszi le esküjét sebtében az Air Force One fedélzetén a Kennedy merénylet után alig két órával. De ha jobban megnézzünk a képet sok minden van mögötte. Több, mint ami látszik, és ez néha sokkal izgalmasabb, mint maga a fotó.

lyndon_b_johnson_taking_the_oath_of_office_november_1963.jpg

A képen Lyndon B. Johnson amerikai elnök teszi le hivatali esküjét, mindössze két órával azután, hogy elődjét, John F. Kennedyt halálos lövés érte. A kép készítője az akkor 43 éves Cecil W. Stoughton volt, aki a Fehér Ház fotósaként dolgozott, és elkísérte Kennedyt dallasi útjára. Ez a fotó bizonyult élete legfontosabbikának, pedig előkészítéséhez mindössze néhány perce volt. Amint értesült arról, hogy Lyndon Johnson elhagyja Dallast, hogy az elnöki repülőgéppel Washingtonba utazzon, Stoughton is végigszáguldott a városon. Ahogy felért a repülőgépre, Malcolm Kilduff (a képen háttal), a Fehér Ház sajtófőnöke, észrevette őt és így szólt hozzá: „Hál’ istennek, hogy itt vagy Cecil, az elnök a gépen fogja letenni az esküt, és Te fogod csinálni a fotókat!“. Mindössze néhány perccel azelőtt sikerült odaérnie, hogy az eskütétel elkezdődött volna. Az Air Force One elnöki különgép szűkös helyiségében huszonhét ember zsúfolódott össze. Stoughtonnak sikerült beküzdenie magát az egyik sarokba, ahonnan aztán a kép is készült. Még az utolsó pillanatban szólt Jackie Kennedynek, hogy álljon közelebb a fényképezőgéphez, azért, hogy kosztümjének véres foltjai ne látszódjanak.

Az elnök jobbján Mrs. Johnson (becenevén Lady Bird) áll, aki abban a pillanatban vált First Ladyvé. Ennek nyomán a képen mintha halvány elégedettség is tükröződne a szemében (egy másik - az eskü előtti pillanatokban készült  - fotón [lejjebb] még mosolyog is). Később tragikusként és kaotikusként írta le az eseményeket:

„mintha nem is velünk történt volna, mintha egy színházi játék szereplői lettünk volna.“

A legnagyobb érzelmi töltettel bíró esemény viszont a kép elkészülte és a beiktatás után történt. Johnson elnök és Lady Bird felhívta John F. Kennedy édesanyját, hogy tudassa vele, hogy fiát halálos lövés érte. Beszámolók szerint Johnson jobban kezelte a merényletből adódó politikai viharokat, mint az ehhez hasonló érzelmileg megterhelő helyzeteket. Miután Johnson tudatta a szomorú hírt az édesanyával,

„mintha forró krumpli lett volna a kezében, úgy dobta át a kagylót a feleségének“.

Lady Birdre hárult a feladat, hogy nyugtassa és vigasztalja a gyászoló anyát. Azért, hogy a sokkoló eseményeket képes legyen feldolgozni, Lady Bird diktafont ragadott, és felvette gondolatait.

A hangfelvétel ITT meghallgatható.

Johnson - vagy ahogyan az Államokban hívták LBJ - az esküt egyébként nem Bibliára tett kézzel, hanem egy - a Szentírásnak gondolt - hamarjában kerített imakönyvre téve tette le. Ezt a súlyosnak mondható tévedést a második - némiképp hivatalosabb - beiktatásán korrigálták. A képen szereplők egynémelyike is megérdemli hogy megemlítsük. Az ajtókeretben bal oldalt Roy Kellermann ügynök látható félig-meddig. Az ő füle mellett is süvítettek a golyók, amik JFK életét kioltották, hiszen Kellermann az elnöki autóban utazott Kennedy előtt ülve.

Ott van még Jesse Curry dallasi rendőrfőnök (Johnson keze épp kitakarja), akit sokan tartottak hibásnak a merénylet után az elégtelen rendőrségi biztosítás miatt, és a későbbi Oswald ellen elkövetett sikeres gyilkossággal kapcsolatban pedig egyenesen alkalmatlansággal vádolták, hiszen a rendőrség épületében dördült el a végzetes lövés.

Még két fotó a eseményről:

 

Források: 

Steven M. Gillon-The Kennedy Assassination -24 Hours After - Lyndon B. Johnson's Pivotal First Day as President

A bejegyzés trackback címe:

https://ritkanlathatotortenelem.blog.hu/api/trackback/id/tr868692676

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

adg 2016.05.07. 06:48:34

Ez tok erdekes volt, gyere maskor is Balint! Koszi

Hartyáni Ferenc 2016.05.07. 08:48:42

Tényleg jó írás!!! köszönöm!!

advocate1 2016.05.08. 14:40:14

Jó írás! Egyszer láttam egy képet ami szintén ekkor történt, pontosan akkor amikor LBJ a felesége irányába hátra fordul. Azon a képen az volt látható, hogy a bal oldalt hátul fehér ingben csokornyakkendőben álló pali kajánul belevigyorog LBJ pofájába, egyfajta önelégült "ügye megcsináltuk" stílusban... Ez a kép nincs meg? Ha az a pali nem volt benne a "buliban" akkor valószinűleg nem is a Ted Cruiz faterja volt hanem az enyém, igaz, hogy még csak 11 éves volt.:-)

advocate1 2016.05.08. 14:58:33

@JTom: Ez az, ez az! Erről a képről beszéltem! Köszönöm! Ráadásul hiába van háttal LBJ Látszik hogy vigyorog... Ettől nagyobb bizonyíték nem is kell, hogy vastagon benne volt. Nem véletlenül, hogy minden JFK meggyilkolásáról szóló filmben utalnak rá.

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2016.05.08. 15:44:36

@advocate1: Ennél azért több bizonyítékot szoktak várni...

pokolbla 2016.05.08. 19:35:58

Tisztelt Tanár Úr!

"Az elnök jobbján Mrs. Bird áll, aki abban a pillanatban vált first ladyvé, Lady Bird Johnsonná."

Remélem ezt nem oktatja a diákjainak sem angol, sem történelem órán, mert a fent leírt mondtata több hibát is tartalmaz.

1) Nincs olyan, hogy Mrs. Bird. Vagy Lady Bird, vagy Mrs. Johnson.
2) ha már "first ladyvé", akkor adjuk meg a tiszteletet, és írjuk First Lady-nek (remélem megvan a különbség)
3) forrásmegjelölése elég hiányos, gondolom a google translate sem a barátja, ezért elárulom: Claudia Alta Taylor már gyerekkorában megkapta a Lady Bird becenevet. Vagyis a mondat így lenne helyes: "Az elnök jobbján Lady Bird Johnson áll, aki abban a pillanatban vált First Lady-vé."

Ahogy a gimiben mondta volna a tanárom: ülj le fiam, egyes!

JTom · http://ritkanlathatotortenelem.blog.hu 2016.05.08. 19:45:59

@pokolbla: minden építő kritikát szívesen veszünk, ha követed a blogot tudod, hogy ki is javítjuk, ha jogos, de az ilyen kioktató hangnemet és fölényeskedő stílust mellőzd.
nem muszáj a magyar neten megszokott stílust erőltetni, ettől csak hülyének látszol, pedig most igazad van.

ölel csókol a bloggazda

B.L.NT 2016.05.08. 20:00:16

@pokolbla: Valóban így helyesebb, már javítottam is.

pokolbla 2016.05.08. 20:13:27

@JTom: Ummmm... ezt még próbálom értelmezni!

@B.L.NT: Köszönet érte!

JTom · http://ritkanlathatotortenelem.blog.hu 2016.05.08. 20:16:08

@pokolbla: rendben. semmi személyes, nem sértésnek szántam.
mondjuk ha egy szmájli lett volna a végén, egész másképp hatott volna az egész.

pokolbla 2016.05.08. 20:17:38

@JTom: Ez oda vissza igaz! :D <3

pokolbla 2016.05.08. 20:20:09

@JTom: Részemről se! Tovabbra is szeretem és fogom is olvasni a blogot! (nem teszek szmájlit, mert komolyan gondolom!)

2016.05.09. 06:10:33

@advocate1: ha én kerülnék ilyen stresszhelyzetbe, ami egyben azt is jelenti, hogy életem, politikai karrierem csúcsára érek, de közben erre se időm, se lehetőségem nem volt felkészülni, lehet, hogy én is össze-vissza vigyorognék, vicsorognék, fújtatnék, sóhajtoznék, morzsolnám a kezeimet, felhúznám a szemöldökömet párszor, ingatnám a fejem. Pillanatok alatt kell intézkedni, letenni az esküt, formaságokat betartani, nem elcseszni, közben nyugtatni másokat is.

advocate1 2016.05.09. 13:34:32

@karandash: Aláírom, hogy nem hétkoznapi helyzet/pillanat az amikor hipp-hopp kiderül, hogy perceken belül én leszek az USA elnöke, azt is elfogadom, hogy ez valószinűleg mindenkiből mást váltana ki. Nem is feltétlen LBJ vigyorgására céloztam, bár meggyőződésem, hogy az sem elfogadható, hanem annak a palinak vigyorára aki szemben áll a képen, és kajánul néz a leendő elnökre, szerintem ez mindent elárul a szerepéről.

advocate1 2016.05.09. 13:37:12

@molnibalage: Mondjuk volt is több bizonyíték, nem csak egy vigyorgás, csak hát ügye a fene szabadság hazájában évtizedekre titkosítani kellett a nyomozás eredményeit....Vajon miért, nem tán azért mert benne volt a szervezésben az államapparátus prominensei?

2016.05.09. 14:44:26

@advocate1: valószínűleg akiknek módjukban állt megszervezni egy ilyen merényletet, azoknak módjában állt az is, hogy ők maguk határozzák meg merre folyik a nyomozás és mit állapítanak meg végül.

Gézabá 2016.05.09. 23:36:18

Ez nagyon jó volt, köszönet érte. Kérnék még ilyeneket!:-))

Darth Revan 2017.07.29. 20:31:32

Szerencsetlen ozvegynek miert kellett ott lenni? Volt neki baja eleg...

Kard 2017.07.29. 21:09:00

@advocate1: Lehet az is amit mondasz, de az is lehet, hogy egyszerűen így kapta el a pillanatot a fényképezőgép. Ha sok képet lősz akkor azért besikerül egy-két olyan kép ami távol áll a valóságtól és esetleg nem is egy vigyor volt az amit később annak magyaráznak.

Túlélő ... 2017.07.29. 21:27:45

Gratulálok a 88 ezres nézettséghez! Nem semmi! ... És még meglesz a 100 ezer is!
A poszthoz:
... máig nem tudni mekkora szerepe volt Johnsonnak Kennedy megölésében. Csak tudott arról ami készül, vagy be is avatták a likvidálást elrendelő körök a terveikbe?

sebi77 2017.07.29. 21:39:29

Az tényleg elég groteszk, hogy Jackie Kennedy ott van. 2 órával előtte loccsantották ki a férje agyát tőle fél méterre, ami még ott van a ruháján, neki meg gratulálnia kell az új elnöknek.

kirst 2017.07.29. 22:13:41

@Túlélő ...: Felmerült , hogy Castro, felmerült, hogy a Szovjetek, a CIA, az FBI, sőt a maffia is. Tégy igazat :) Sosem fog kiderülni. Akik meg tehettek róla már halottak.

DaveEr 2017.07.29. 22:15:50

Szerintem az a szomorú, hogy ennyi idő elteltével se rehabilitálták még Oswaldot. Nem Ő lőtte le JFK-t. Egyébként mindösszesen az amerikaiak 30% gondolja, hogy Ő tette (felmérés alapján). Elég idő telt el ahhoz, hogy le lehessen írni, hogy a CIA volt...

laci_52 2017.07.29. 23:19:35

Láttam a dokumentumfilmet. Szerintem egyrészt LBJ-nek ne volt köze Kennedy meggyilkolásához, másrészt az elnöki poszt átvételét zseniálisan, igazi profi politikus módjára hajtotta végre: ilyenkor nincs részvét, nincsenek érzelmek, a világnak azt kell látnia, hogy az USA működésében nem okozott fennakadást a merénylet, a világ vezető nagyhatalma stabil vezetés alatt áll.

Más kérdés, hogy LBJ más irányba vitte az Egyesült államokat, mint elődje...

Recensens 2017.07.30. 00:10:53

@Túlélő ...: inkább 150 ezerig megy a számláló.

Túlélő ... 2017.07.30. 00:24:36

@kirst: @Inceptio: Igaz, nagyon is valószínű, hogy a JFK ügy soha nem fog teljesen tisztázódni. Egyébként a Castro és maffia verziókban nem hiszek. Megöletni megtudták volna, de utána a nyomokat eltüntetni, áll-merénylőt a helyszínre tenni, a bírákat irányítani, bizonyítékokat meghamisítani .. stb már nem hiszem hogy ment volna nekik. Ilyesmihez belső emberek kellettek. Így sokkal inkább valószínűbb, hogy háború-párti tábornokok és milliárdos fegyvergyárosok egy csoportja tette, akiknek jó CIA kapcsolataik lehettek. Egy ilyen összetételű csapat (hadsereg + CIA + kongresszusi tagok) együttesen már bármire képes lehettek.

Mindenesetre az USA 1963 november 22 után sok területen irányt váltott. Az új helyzet nyertesei óriási megrendeléseket kaptak a Pentagontól, a tábornokok is megkapták háborújukat Vietnamban és a CIA is elégedett lehetett, hiszen a hidegháború nem a megbékélés felé fordult. Jacqueline Kennedy pedig levehette vérfoltos ruháját és hozzámehetett Onassishoz (68-ban).

SarahConnor 2017.07.30. 00:26:43

Jackie nem hogy nem akart volna ott lenni a beiktatáson, hanem ragaszkodott hozzá, sőt később a képeket látva kijelentette, már sajnálja, hogy az arcáról lemosta a vért addigra.

Magister_ 2017.07.30. 00:44:59

A héják tették vagyis a háborús konfliktusokban érdekelt nagyhatalmú háttéremberek, rebulikánus vezetők, politikai riválisok. De valószínűleg sosem derül ki.

LúzerMan 2017.07.30. 07:38:08

@Túlélő ...:
Minden lehet. Talán egyszer kiderül.
A sok beépített ember verzióval az a baj, hogy ha sokan vannak benne, akkor valaki előbb-utóbb köp, elszól, hibát vét. Ez eddig nem történt meg, szóval inkább az valószínű, hogy kevesen tudtak róla.
A kép és az írás érdekes.

arncht 2017.07.30. 08:43:09

Jackie arca mindent elarul, meg a hatterben allo emberek is, hogy ki kivel van... a veres ruhaval dobbenetesebb lett volna a kep.

miyagawa 2017.07.30. 09:24:17

Az írás felidézte azt a reggelt, mikor JFK merényletének hírét bemondta a rádió.
A kollégiumban épp készültünk a gimibe indulni, vidáman ugráltunk le a lépcsőn. A porta rádiója hangosan szólt, éppen híreket mondott. Megdermedtünk. Nehezen hittem el, hogy ilyen megtörténhet.

Túlélő ... 2017.07.30. 10:04:21

@LúzerMan: nem voltak sokan. Egy tábornok a hadseregből plusz egy-két befolyásos milliárdos és valaki a CIA -ből (esetleg FBI -ból). Slussz.

Nietzsche_ 2017.07.30. 10:23:10

@LúzerMan: nem kellett az összeesküvéshez sok ember csak pár nagyon befolyásos. Egy-két meszerlövész + egy tábornok. Ennyi. Aztán az egész eltussolásába már bevonták a velük szimpatizáló FBI vezetőket.
süti beállítások módosítása