Szesztilalom

2015. november 26. JTom

Az amerikai szesztilalomról az átlagember is sokat tud, hiszen megannyi könyv, film és sorozat választotta témájául. Elég a Capone-filmekre gondolnunk, a Volt egyszer egy Amerikára, vagy a Gengszterkorzó sorozatra. Azért talán még így is tudok újat mondani a témában, vagy ha nem legalábbis érdekes fotókat mutathatok róla.

american_prohibition_colorized_281_29.png

Lefoglalt szesz "megsemmisítése". Az öltönyös, kalapos úr John A. Leach rendőrfőfelügyelő a New York-i rendőrségtől. Ez időtájt természetesnek számított a lefoglalt alkohol csatornába öntése, vagy egyszerű utcai szétfolyatása.

"Miután egyre többen akarták (pl. Nemzeti Prohibiciós Párt), hogy egy alkoholmentes társadalom legyen az Amerikai Egyesült Államok, és 26 tagállamban (akkoriban 48 volt) már betiltották az alkohol forgalmazását, ezért 1920. január 16-án életbe lépett a 18. alkotmánymódosítás, amely az egész államszövetség területén megtiltotta az alkohol előállítását, forgalmazását és behozatalát. Ennek voltak gazdasági okai is, ugyanis azok a munkások, akik szeszesitalokat fogyasztottak, kisebb mértékben voltak munkaképesek, és nem tudtak annyi hasznot termelni, mint azok, akik nem ittak.

Az alkoholfogyasztás azonban nem szűnt meg, sőt nem is csökkent nagyon, mert a feketekereskedelem gyorsan és hatékonyan kiépült, annak ellenére, hogy a rendőrség és az ügyészség igen komoly lépésekkel próbálta betartatni a törvényt.

Az alkoholtilalom végül azért bukott meg, mert olyan fokú bizonytalanságot teremtett az amerikai társadalomban, amelynek kockázatai meghaladták azokat a jótékony hatásokat, amelyekkel jártak (fogyasztás, betegségek csökkenése). A tilalmat végül 1933. december 5-én oldották fel." - Wikipedia

Így kezdődött. Elsősorban nők és nőmozgalmak támogatták a prohibíciós törekvéseket.

 

Persze azonnal megkezdődött az alternatív megoldások keresése, hogy miként juttathatják a szárazon maradtakat szeszhez. Az északi és északkeleti államokat Kanadából, a délkeleti régiót a Bahamákról, a délieket Kubából és Mexikóból csempészett italokkal látták el. A belső államokban élőkhöz is eljutott a csempészáru, de a ritkábban lakott részeken, elsősorban farmokon sokan főzték maguknak a szeszt. Természetesen nem merő emberbaráti szeretetből kereskedtek csempészett italokkal. A negyvenes-ötvenes évek nagystílű gengszterei mind ebből az érában lettek naggyá és hogy - a közhelyként ilyenkor felemlegetett - Al Caponét ki ne felejtsem. A kor nagy bűnözőcsaládjai is mind érintettjei voltak a jó pénz hozó csempészetnek, felosztva maguk között az országot.

american_prohibition_colorized_282_29.png

 Frissiben bevezetett jelzés a prohik (szesztilalmis ügynökök) részére. Ezzel megállíthatták a gyanús járműveket.

 

A szesztilalom felügyeletére létrehozott szervezet évről-évre nagyobb igyekezettel látott neki az illegális szeszcsempészek és szeszfőzdék felszámolásához. A kezdetben megvesztegetett, vagy meggyilkolt helyi ügynökök helyét egyre inkább egy jól szervezett és -felszerelt fegyveres szervezet vette át.

american_prohibition_colorized_284_29.png

american_prohibition_colorized_289_29.png

Szesztilalmis ügynökök által feltartóztatott csempészek

Tudtad-e hogy nemcsak az Államokban volt teljes szesztilalom? A vallásuk miatt tiltó iszlám országok mellett a leghosszabb ideig Kanadában és Izlandon volt ilyen jellegű rendelkezés hatályban. Kanadában az Egyesült Államokat megelőzve már 1907-től csaknem minden tartományban és 1948-ig a legkisebb tartományban az akkor 100 ezer lakosú Prince Edward-szigeten volt tilos a szeszes italok előállítása és forgalmazása.

Magyarországon volt valaha szesztilalom? Igen! A kommunista diktatúra, a Tanácsköztársaság fennállásának alig több, mint 4 hónapja alatt (1919. március 21- augusztus 1.) az ország teljes általuk kormányzott területére érvényes II. sz. rendelete szerint, amely kimondta:

“Mindennemű szeszes ital kimérése, forgalombahozatala és fogyasztása tilos.”

Ez még az amerikainál is szigorúbb volt azon tekintetben, hogy az Államokban a FOGYASZTÁST nem bűntették! Aki a tilalom ellenére alkoholt fogyasztott, az egy évig terjedő fogházzal és 10 ezer korona pénzbüntetéssel volt büntetendő. Aki a szeszt forgalomba hozta, annak az üzletét elkobozták és 50 ezer koronáig terjedő pénzbüntetéssel szankcionálták. Lehetővé tették ugyanakkor a még raktáron lévő borkészletek külföldre szállítását, illetve az exportra irányuló szőlőművelés biztosítását.

Szesztilalom volt 1914-től 1925-ig a Cári Oroszországban és az azt követő ifjú Szovjetunióban.

Izlandon 1915-ben vezették be az országos tilalmat mindennemű alkoholtartalmú italra, ezt 1935-ig tartották fenn, mikor is egy külső tényező miatt változtattak a rendelkezésen. A legnagyobb halfelvevőnek számító Spanyolország csak akkor volt hajlandó a továbbiakban Izlandtól vásárolni, ha a szigetország spanyol borokat vesz át. Ekkor lazítottak a szabályozáson, de a 2,25%-nál magasabb alkoholtartalmú sörök továbbra is tiltólistán maradtak. Ezt csak 1989-ben oldották fel, a fiatalság nagy örömére.

1989. március 1. Izlandiak ünneplik a sör "felszabadítását". 

A nagyhalak mellett persze a kisemberek is igyekeztek. Valóságos szakmává vált a szeszfutárkodás (rum-runners). A kanadai nagy tavak befagyott vizén átszáguldó, szesszel megpakolt gépkocsik mellett a ruházatba és mindennapi használati tárgyakba furfangosan elrejtett italokat csempésző - kevésbé gyanús- hölgyek is beszálltak, természetesen csak kis mennyiségű töményekkel.

american_prohibition_colorized_286_29.png

Csizmában. Figyeljétek meg a padló burkolatában a horogkeresztet, ami a nácizmust megelőzően a jószerencse jelképe volt.

 

american_prohibition_colorized_285_29.png

Sétabotban

 

A szárazföldi csempészek mellett a tengeri behozatal volt a legjelentősebb. Egyre nagyobb hajók érkeztek a partok közelébe, a látóhatáron túlra, ahonnét kis hajókkal (sokszor kikényszerítve a halászok segítségét) hajózták be az árut, gyakran éjszaka.

rumrunner_on_fire.jpg

Csempészhajó lángokban. Felgyújtották, hogy eltüntessék a bizonyítékokat.

 

75ft_coast_guard_patrol_boat.jpg

A parti őrség hajója

 

A híres csempészek közül is a legismertebb - akinek neve az amerikai szlengben máig megmaradt - William S. McCoy. 

mccoy.jpg

McCoy a csempészhajóján

 

McCoy sosem hígította az áruját, az általa csempészett whiskey-k a legjobb minőségűnek számítottak. Először a terjesztői kezdték el italát The Real McCoy néven nevezni, de a mai napig a szlengben a kiváló minőséget az eredetiséget jelenti.

A prohik a lefoglalt szeszt a helyszínen igyekeztek megsemmisíteni:

Most lássunk néhány rafinált módszert:

1933-ra aztán belátták, hogy a társadalomra veszélyesebb az alkohol tilalma és a vele járó bűnözési hullám, mint a remélt haszon, valamint a visszaszorítására fenntartott rendőri erő is sokba kerül.

american_prohibition_colorized_283_29.png

american_prohibition_colorized_288_29.png

zz.jpg

Vége

 

Akit érdekel a téma és valahogy lemaradt róla ezt a sorozatot sürgősen pótolja be ;)

A bejegyzés trackback címe:

https://ritkanlathatotortenelem.blog.hu/api/trackback/id/tr378108098

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Is 2015.11.26. 09:02:10

Basszus, köszönöm, hogy végre megtudhatom, honnan ered a real McCoy kifejezés! :)

kugi · http://kugi.blog.hu 2015.11.26. 09:41:42

A két háború között (és valószínűleg korábban a Monarchiában is) a választások napján szesztilalom volt érvényben. Kivéve ott, ahol egyetlen jelölt miatt nem került sor szavazásra.

kugi · http://kugi.blog.hu 2015.11.26. 09:42:58

@kugi: Mármint itthon, természetesen.

Namely 2015.11.26. 09:57:13

Remélem, hogy lassan ez lesz a drogtilalommal is......

stoppos76 2015.11.26. 10:40:31

Érdekes, hogy a drogokkal kapcsolatban ugyanezt belátni is csak mostanában sikerül.Csak 80 év telt el.

nandras01 2015.11.26. 12:13:47

@kugi:
nem csak a két háború között, hanem a szocializmus építésének időszakában is, egészen 1989-ig.

2015.11.26. 14:02:22

"Elsősorban nők és nőmozgalmak támogatták a prohibíciós törekvéseket."

Lássuk akkor, mi is történt:

- Nőmozgalmak (megint) nekiláttak hisztizni.
- Sok idióta férfi (megint) kinyalta a seggüket és bevezette a szesztilalmat.
- Semmivel nem csökkent a szeszfogyasztás az országban.
- Ellenben az illegális alkohol eladásából akkor erősödött meg az alvilág.
- Emberek ezrei haltak meg mind a szeszforgalmazók, mind a hatóságok részéről.
- Később a nők nagyobb része rájött, hogy baromság, amit csinálnak.
- Erre a papucsaik is beszüntették az élethalálharcot az alkohol ellen.

Ezért nem szabad adni a nőmozgalmak hisztijére.
Nem csak hogy idiótaság, hanem még káros is a társadalomra.
'A hiszti egy olyan betegség, amit nők kapnak el, de férfiak halnak bele.'

Persze manapság is ez megy minden területen - nincs új a Nap alatt. A nőmozgalmak elkezdenek hisztizni, a papucsaik meg ugranak füttyentésre, mint a hős fehér lovagok.
/És még merje nekem azt mondani valaki, hogy nem a nők irányítják a világot... Mindig ők irányították. A sok idióta férfi meg végrehajtotta a parancsot, mint egy ügyes kis rabszolga. :) /

2015.11.26. 14:23:31

@zombigyilkos:
Mondjuk nőmozgalomtól konstruktív/logikus hozzáállást nem is kell elvárni. Ők csak a diktatúrából értenek. Ha valami nem tetszik nekik, azt azonnal tiltsuk be, kvótázzuk, büntessük, korlátozzuk, hallgattassuk el, de akár öljük is meg és a helyét szórjuk be sóval. :)
deansdale.blog.hu/2015/06/02/mersekeltek_es_radikalisok

Sigismundus · https://csakugyirkalok.blogspot.com/ 2015.11.26. 17:48:11

@zombigyilkos: Nagyokos.... Mert a nőmozgalmak azok puszta unalmukban találták ki ezt, mert nem volt jobb dolguk mi? Meg péniszirigységből nyilván...
Vagy inkább azért mert az olcsón nagy mennyiségben előállított rossz minőségű szesz fogyasztásától járványszerűen kidőlt, meghalt a férfinép, vagy erre költötte a fizetését, az asszonyt meg gyereket elverte rendre meg hagyta éhezni.

Ja és ezeket is ok nélkül csinálták ugye?
ritkanlathatotortenelem.blog.hu/2014/03/01/jozan_miska_es_reszeges_pista

PongLenis 2015.11.26. 18:28:02

@Sigismundus: Melyik a jobb, ha apa berúg, vagy ha apát lelövik egy bandaháborúban?

Elsőszámú közellenség (törölt) 2015.11.26. 19:32:55

"Szesztilalom volt 1914-től 1925-ig a Cári Oroszországban"

1925-ben melyik cár uralkodott?

JTom · http://ritkanlathatotortenelem.blog.hu 2015.11.26. 19:58:40

@Elsőszámú közellenség: ha eljutottál volna a mondat végére, akkor rájöttél volna mekkora hülyeséget kérdeztél.
most komolyan ezért regeltél be? :D

mojoking77 2015.11.26. 23:44:03

@JTom: Valoszinuleg valamelyik regi, kitiltott baratunk nem birt magaval.
Viszont szamomra is hihetetlennek tunt a `25-ig tarto szesztilalom. Egyszeruen elkepzelhetetlennek tartom, hogy a Szovjetunio teruleten nem lehetett vodkat szerezni.. Hihetetlenebb, mint a Tanacskoztarsasagos baromsag, ok csinaltak volna nagyobb hulyesegeket is, ha akar csak egy kicsivel is tovabb maradhattak volna hatalom kozeleben.

2015.11.26. 23:57:50

@Sigismundus:

"Mert a nőmozgalmak azok puszta unalmukban találták ki ezt, mert nem volt jobb dolguk mi?"
Mint általában. :)

"kidőlt, meghalt a férfinép"
Hol érdekelte valaha is bármelyik nőmozgalmat a férfinép?
Ha kicsit is érdekelte volna, vagy ma érdekelné, akkor foglalkoznának azzal is, hogy miért mennek később nyugdíjba a férfiak (miközben korábban halnak), és miért költ kevesebbet a társadalom a férfiak egészségére. És még sorolhatnánk a végtelenségig:
valodiegyenloseget.blog.hu/2015/03/24/diszkriminalo_torvenyek_magyarorszagon
De nem foglalkoznak vele, mert nem érdekli őket.

"vagy erre költötte a fizetését"
NA EZ MÁR LEHET, HOGY ÉRDEKELTE ŐKET! :D
Mert hát hogy képzeli az a szemét mocskos disznó, hogy a megkeresett pénzét csak úgy elkölti az asszony jóváhagyása nélkül?! :)

"az asszonyt meg gyereket elverte rendre meg hagyta éhezni"
Vagy éppen ő lett elverve. A férfit nem védte a társadalom úgy, mint a nőt:
unknownmisandry.blogspot.hu/2011/10/societys-acceptance-of-domestic.html
De ha már a sztereotípiáknál maradunk, mondhatnám azt is, hogy a férj azért ivott, mert a felesége házisárkány volt, és így menekült otthonról (ahogy az ma is sok esetben történik). Ez pont ugyanolyan igaz/hamis lehet, mint amit te hoztál elő.

.

Egyébként nem magával azzal van gond, ha valaki (bárki) felszólal az elharapódzó alkoholizmus ellen. Ez ma is gond, és tenni érdemes ellene. nem is ezt vontam kétségbe. hanem a "hogyan"-t!
A gond abból adódik, hogy:
- Nem a valódi kiváltó okait nézték (nézik).
- Nem megoldást kerestek a problémára, hanem csak tiltást.
- Nem vettek figyelembe semmilyen várható következményt.

.

Egyébként a mai magas mértékű alkoholizmusnak is az okai:
- A gyerekeket az óvodákban/iskolákban nem nevelik férfiak.
- Az oktatási rendszer egy nagy kalap szar.
- Sok gyereket egyedülálló anya nevel.
Lásd:
utveszto.uw.hu/os/apatlan-tarsadalom.html
és
www.ferfihang.hu/2011/11/28/apatlansag/

Tehát ha csökkenteni szeretnénk az alkoholfogyasztás mértékét, akkor az alábbiakat kellene tennünk:
- Megszüntetni a szociális hálót (helyette kapitalista gazdaságot létrehozni).
- Válás esetén a gyereket váltott elhelyezéssel és közös felügyelettel nevelni (bíróság határozna erről, lásd: seveled.cafeblog.hu/2013/11/09/9-tevhit-a-kozos-felugyeleti-jogrol/ ), mellyel a tartásdíj mostani intézménye is megszűnne.
- A fenti kettővel elérhető lenne, hogy a válások aránya drasztikusan csökkenjen (ahogy Szlovákiában most két év alatt 40%-al csökkent is, miután bevezették a váltott elhelyezést), ami magával hozná, hogy drasztikusan kevesebb gyerek lenne, akit csak egy szülő nevel. (hiszen még válás esetén is mindkét szülő neveli.)
- Mindez már magában is csökkentené a kialakult szenvedélybetegek számát.
- Az oktatási rendszer komplett reformja, valamint a pedagógusokkal szemben támasztott követelmények radikális emelése pedig tovább csökkentené a szenvedélybetegek számát.

Szóval nem sokmilliós kampányok kellenének most sem, hanem a probléma gyökerét kellene meglátni. ... Illetve azt értelmes ember látja most is. Csak ugye gecikínos lenne elismerni, meg még kínosabb lenne egyeseknek, ha tennénk is ez ügyben.

2015.11.27. 00:03:00

@PongLenis:

Természetesen az, ha lelövik!
Ha meghal a férj, attól az özvegyi nyugdíj még jár. Ráadásul kereshető helyette másik férj. Viszont ha elissza a pénzt, meg még eszik is néha, azzal kevesebb jut cipőkre. ;)

2015.11.27. 00:05:00

@Elsőszámú közellenség:
"1925-ben melyik cár uralkodott?"

A bolgár cár? :)

blindsideTackle 2015.11.27. 01:59:59

@zombigyilkos: téged nem irigyellek, ilyen kifakadások után biztosan szörnyű nőkkel lehetsz körülvéve :)

Elsőszámú közellenség (törölt) 2015.11.27. 05:52:31

@JTom: Nem ezért regeltem be, amúgy meg mindenki tévedhet. Amúgy meg troll sem vagyok, ezt bizonyítandó törlöm is a regisztrációmat, hogy mindenki megnyugodjon.

Terézágyú 2015.11.27. 07:45:42

Azért vegyük észre a különbséget: 1919-ben Magyarországon, illetve az oroszoknál 1914-1925 között háború, illetve polgárháború folyt... Rendkívüli állapotok, rendkívüli intézkedések...
Míg Kanadában, vagy éppen Izlandon nem...

Littlewood · http://mslittlewood.blogspot.hu/ 2015.11.27. 08:18:33

Ez megint baromi érdekes volt! Egyébként a prohik is totál maffiózónak néznek ki, még inkább, mint a valódiak.

soarvány 2015.11.27. 08:18:43

A drogokat azért legalizálják fokozatosan, hogy kifogják a szelet a digitális valuták elől (mindeki azt használja egymás között elszámolásra, ezzel veszélyeztetik a dollár dominanciáját)

Nils Holgersonné · http://eloretolthelyorseg.blog.hu 2015.11.27. 08:31:15

egyébként ha Kanadában már hamarabb betiltották, akkor hogy látták el onnan az északi államokat? Vagy ott egyszerübb volt stikában fözni?

A nömozgalmak legalább belátták, hogy tévedtek.. A drogot nem a feministák tiltották be, sokkal több ember halt bele, sokkal jobban megerösödött az alvilag, és még mindig nem jöttek rá, hogy ez így nem jó. Akkor most miert is a nömozgalmakat szidjuk?

Nils Holgersonné · http://eloretolthelyorseg.blog.hu 2015.11.27. 08:31:56

@soarvány: uh, erre nem is gondoltam, naivan azt hittem, hogy a józan ész diktálta :S

Nils Holgersonné · http://eloretolthelyorseg.blog.hu 2015.11.27. 08:46:40

@zombigyilkos:
"Egyébként a mai magas mértékű alkoholizmusnak is az okai:
- A gyerekeket az óvodákban/iskolákban nem nevelik férfiak.
- Az oktatási rendszer egy nagy kalap szar.
- Sok gyereket egyedülálló anya nevel."

Ugyanmár, akkor is rengetegen voltak alkoholisták, amikor még föleg férfi tanítók voltak az iskolában, és a családok nem váltak szét. Lassan le kéne szokni arról, hogy mindig másban keressük a hibát a saját nyomorunkra.

Nils Holgersonné · http://eloretolthelyorseg.blog.hu 2015.11.27. 08:48:37

@zombigyilkos: egy ilyen kis litániát majdnem az összes poszt alá be lehetne írni egy az egyben, csak a nöket férfira cserélve.

soarvány 2015.11.27. 09:37:14

@Nils Holgersonné: Józan ész? Egy csomó ember egzisztenciájáról van szó, ügyészek, bírók, rendőrök, börtön-üzemeltetők, mind hasznot húznak az állami tiltásból legálisan (szakma, fizetés) és illegálisan (állami befolyás árusítása)
Ráadásul ott vannak a dílerek, rengeteg feka akik a drogkereskedelemből élnek, ha legalizálnak, akkor valamiből nekik is meg kell élni utána, így vagy úgy de megszerzik maguknak valahogy a napi betevőt.

fairlane 2015.11.27. 09:38:14

Azért ennyi frusztrált férfi hozzászólását olvasni akár szórakoztató is lehetne. Ezt most komolyan gondoljátok, hogy a nőmozgalmak, meg egyáltalán a nők elnyomják a férfiakat? Azok a nők, akiket az évezredek során a férfi központú társadalmak gyakorlatilag rabszolgaként kezeltek? Az valóban sokszor előfordul(t) a történelem során, hogy mi férfiak rohantunk a farkunk után - mert ugye tudjuk, hogy aki nem a p.nára gondol, az nem koncentrál eléggé - és ez befolyásolta vagy befolyásolja a cselekedeteinket. De azért csak az egészen papucsállatkák engedik át teljesen a tetteik feletti irányítást a nőknek.

protézisesh 2015.11.27. 11:58:03

@zombigyilkos: megelőztél, ugyanezt akartam írni...

2015.11.27. 13:26:36

@Nils Holgersonné:
Arról, amikor kicserélheted a két nemet a mondandómban.
Kíváncsi vagyok. :)

2015.11.27. 13:27:32

@fairlane:
"ennyi frusztrált férfi hozzászólását"

Ilyen az, mikor elfogynak az érvek, ugye? :)
Shaming language:
www.ferfihang.hu/2012/07/13/feminista-vitatechnikak-shaming-language/

.

"Azok a nők, akiket az évezredek során a férfi központú társadalmak gyakorlatilag rabszolgaként kezeltek?"
LOL :)))
Nézzük már azokat a szegény 'rabszolga' nőket:

'Bámulatos, hogy városaink utcáin a cipész, a hentes vagy a hordár felesége selyemruhában jár és aranyláncokat visel nyakán, gyöngyöket és értékes gyűrűt... És megfigyelhetjük a férjét, amint húst darabol, vagy terhek alatt görnyed mint a szamár, bemocskolva állatvérrel, szegényesen öltözve olyan ruhában, amit zsákanyagból varrtak... De ha valaki jobban belegondol, érthetőnek és indokoltnak fogja ezt találni, hiszen magától értetődik, hogy a hölgynek - még ha nemtelen családba született is - kijár a csillogás az ő természetes kiválósága és méltósága okán, míg a férfinak természetes a dísztelenség, hisz a nő rabszolgájának, teherhordó szamarának született.'

/Lucrezia Marinella: A nők nemessége és kiválósága, valamint a férfiak hibái és bűnei c. könyve, 1600 Velence/
www.ferfihang.hu/2012/07/25/az-elnyomott-nok-hangja/

De szar lehetett szegény rabszolga nőknek!
A férjük a sárban, szarban, vérben, mocsokban gürizett reggeltől estig, azok a szegény szerencsétlen "elnyomottak" meg plázáztak abból a lóvéból, amit a férjük a seggük alá rakott. De azért majd ha sok időm lesz, én is sírok veled, meg a többi papuccsal együtt a szegény elnyomott nőkért. :)

.

"csak az egészen papucsállatkák engedik át teljesen a tetteik feletti irányítást a nőknek"
Mint ahogy most te is tetted. :)
A nők és a nőmozgalmak telenyavajogták a világot az ő 'szörnyű elnyomásukról', te meg szépen beálltál mögéjük, mint ügyes kis papucsállatka, és velük együtt nyomod az agymosottak mantráját. Mert hát ők sírnak meg rínak a nagy elnyomásban. Te meg hős fehér lovagként ott teremsz, és megvéded őket a ... a ... mitől is? Az igazságtól? :)
Ügyi vagy! :D

.

Ennyit a nőelnyomásról meg férfiuralomról:
www.ferfihang.hu/2014/03/11/ferfiuralom/

Köldök_szösz 2015.11.27. 13:29:51

@stoppos76: azért én nem nevezném ezt még belátásnak

Köldök_szösz 2015.11.27. 13:37:16

@zombigyilkos: Pár századdal ezelőtt plázáztak a férjük pénzéből?

2015.11.27. 13:45:23

@TrójaiVasParipa:
Sikerült elolvasnod a Lucrezia Marinella-tól idézett részt? Ha igen, szólj. ;)
/A plázázást meg értsd a kor színvonalának megfelelően./

2015.11.27. 14:46:59

Kedves JTom!

A nőjogi mozgalmas résznél miért lett lecserélve a kép egy másikra?
Tegnap még ez volt ott:
m.blog.hu/ri/ritkanlathatotortenelem/image/Szesztilalom/american_prohibition_colorized_283_29.png

Nem gond, csak úgy érdekelne. Nem volt a korábbi elég polkorrekt?
De amúgy tetszik ez a mostani is. Jól rámutat arra, hogy milyen gátlástalanul felhasználják/-ták egyesek a gyerekeket propagandacélokra.

JTom · http://ritkanlathatotortenelem.blog.hu 2015.11.27. 15:02:39

@zombigyilkos: szia. semmi polkorrektség, csak nem passzolt a képaláíráshoz. azon a képen a hölgyek a törvény VISSZAVONÁSA mellett kampányolnak, ezért került át a cikk végére a másik hasonló mellé.
az egyik FB-os olvasó hívta fel rá a figyelmemet, nagyon helyesen.

2015.11.27. 19:08:10

@JTom:
Értem, nagyon köszönöm.

(Egyébként ha szabad kérdeznem, hol találjátok ti ezeket a képeket? Félelmetes, hogy miket össze nem szedtek a múltból. :) )

ZON 2015.11.27. 19:19:06

@zombigyilkos: az igazság az, hogy Gyurcsány nem járult hozzá a női ruhás fényképének a közléséhez...
:)

JTom · http://ritkanlathatotortenelem.blog.hu 2015.11.27. 19:42:26

@zombigyilkos: erre így nagyon nehéz válaszolni. kb. 15-18 éve folyamatosan nagyon sok képes és törioldalt látogatok, (100+) és ha valahol szembejön egy jó kép azt lementem, téma szerint csoportosítom és elkészítem a képalát hozzá (ezekhez bevallom nem írom ki a forrást, ezek jobbára a 'Napi érdekesben' landolnak). pl. a flickr fésülése is kedvenc időtöltésem.
a kimondottan tematikus cikkekhez - ha csoportosan lelek képekre -, annak a forrását megtalálod a cikkek végén.

2015.11.29. 01:00:16

@ZON:
De kár! Pedig annyira a zsánerem az az ember... :)

@JTom:
Hát le a kalappal előtted. Én is sok dolgot mentek, ami a kezembe akad, de ilyen gyűjteményt nem hinném, hogy valaha is el tudnék készíteni. Még kevésbé, hogy másokkal is megosszam. Ezúton is köszönöm a fáradozásodat. ;)

Szappany 2015.11.29. 14:00:36

@zombigyilkos: oszd meg és uralkodj
Fideszesek jobbra maszoposok balra
Katolikusok jobbra reformátusok balra
Férfiak jobbra nők balra ...

l ember 2015.11.29. 14:54:37

@zombigyilkos: kéne neked egy jó nő, bro

2015.11.29. 15:31:06

@Szappany:
Ennek nem sok köze van a 'divide et impera' elvhez.
Sokkal több a biológiai ösztönökhöz - mind férfi, mind nő részéről.

.

@l ember:
Ennyi? Újabb feminista 'érv' egy újabb papucstól? :D LOL
Majd ha lesz összesen annyi jó nőd egész életedben, mint amennyi nekem volt idén, szólj, és azonnal elkezdelek komolyan venni. ;)
De mondjam, hogy ez is egy ösztönös reakció volt részedről?
A férfiak 90%-a ha nőkről van szó, idióta lesz. Ha úgy érzi, hogy a nőket támadják, egyből odaáll, mint egy hős lovag, és próbálja védeni őket az élete árán is, illetve támadni azt, aki a nőket támadja. Sok esetben irracionálisan, szembefordulva a logikával és a józan ésszel; általában vagy tettlegesen, avagy személyeskedve. Még akkor is, ha valójában semmilyen támadás nem érte a nőket, és csak ők képzelik, hogy támadja valaki őket.

/Ahogy most te is tetted. Az ilyen viselkedésből lehet leszűrni, hogy egy férfi milyen mértékben papucs, mennyire válik a nők pincsijévé. Ráadásul az ilyen szerencsétlen béták még azt sem fogják fel, hogy ezzel a magatartásukkal csak nehezítik a lehetőségüket a nő megszerzésére. Ugyanis a nő a pincsivel nem szívesen szexel. Az csak arra kell neki, hogy legyen valaki, akit rá tud ugrasztani bárkire és bármire. Rabszolgának. Ez valami olyasmi, mikor a béta férfiak cipelik a nő szekrényét az emeletre, mert a szekrény nem fér be a liftbe. Cserében semmit nem kapnak, legfeljebb egy kedves mosolyt. ... És miközben megy a nagy cipekedés a lépcsőházban, és a két béta lumbágót kockáztatva viszi a szekrényt, aközben a nő az alfával kúr a liftben, mert az nem volt hajlandó a csicskájává válni. ;) /

wakondok 2015.11.29. 21:32:33

@zombigyilkos: a fèrfiak talán azèrt szeretnek annyira a nők kedvère tenni, mert a hölgyek rendelkeznek a világ puncikèszletènek 100 szászalèkával =D

Nils Holgersonné · http://eloretolthelyorseg.blog.hu 2015.11.30. 08:51:20

@zombigyilkos: most komoly? az itt leközölt képek (aka történelem) nagy része háború. Amellett, hogy a férfiak az éltüket áldozták a nagy nemes eszmékért, amiknek a fele tök értelmetlen volt, a nök próbálták fenttartani az egyetlen értéket, az életet.
Nem akarok ebbe belemenni, mert alapvetöen nem vagyok híve ennek a kettéosztottságnak, csak jeleztem, hogy a történelem során szendvedtek emberek jobban, mint egy papucsférj, aki megvett egy pár cipöt a férjének, és még egy jó sört se kaphatott utána.

Terror Dzsoni 2015.11.30. 10:20:22

A cikk ismét érdekes és a képek is jók, csak egy apró kiegészítést szeretnék tenni. A horogkereszt továbbra is a jószerencse jelképe keleten egy csomó buddhista templomon látható a jelkép. A nácik ennek a ősrégi jelképnek a fordítottját használták, amit szvasztikának hívunk.

JTom · http://ritkanlathatotortenelem.blog.hu 2015.11.30. 10:45:51

@Terror Dzsoni: nos, majdnem.
amit a nácik használtak azt is szvasztikának hívják, lévén nem ők találták ki. mindegy hogy jobbra, vagy balra kaszál, mindkettő szvasztika.

hu.wikipedia.org/wiki/Szvasztika

és természetesen azért mert néhányan pár évtizedig "lenyúlták" a szimbólumot azzal még nem írták felül az ősi indiai jelképeket, úh. ott még mai is népszerű. :)
de a nyugati világban jó eséllyel soha többé nem lesz ilyen forma a padlón, ahogy a fenti képen látható.

Terror Dzsoni 2015.11.30. 10:57:49

@JTom: Nem néztem utána a neten, mert nekem az egyetemen nagy nevű oktatók mondták ezt, de ha a kétes forrású wikipédián túl nézem akkor is az van amit te írtál.

teddybear01 2015.11.30. 13:15:18

@Terror Dzsoni: A nácik is használták a szvasztikát mindkét irányúan, sőt nem csak vízszintes elrendezésben, hanem csúcsára állítva is. Az is igaz, hogy többnyire a balra forgó, oldalára állított változat volt a leggyakoribb.

Van egy harmincas évekbeli filmhíradó, amiben egyfajta "hagyományőrző" felvonulást filmeztek le, és ebben a felvonulók középkori lovagoknak, várkisasszonyoknak, ókori germán "harcosoknak", stb. öltöztek, és mind viselte a horogkeresztet, meglehetősen összevissza.

teddybear01 2015.11.30. 13:52:04

Ami a szeszcsempészetet illeti, aránylag kevés volt a csempészett szesz. Gyakorlatilag az abban az időben fogyasztott szesz túlnyomó többsége sohasem lépte át az USA határát, sőt még az államhatárt se nagyon.

Több visszaemlékező szerint pl. New York olasz negyedében a szegényebb családok a fürdőkádban erjesztették a cefrét, és a konyhában főzték amit aztán a helyi bandák terjesztettek.
Az erdősebb államokban mindig is gyakori volt a zugfőzés, ezt a szesz kukoricából, búzából, ritkábban valamilyen gyümölcsből főzték. Ennek holdfényszesz(Moonshine) a szokásos neve, az éjszakai lepárlások miatt.
Nagyon sok szeszt főztek legálisan, ipari célra is, aztán ebből sokat egyszerűen a bandák átvettek, és terítették.

Természetesen a zugszeszek minősége erősen változó volt, ezért lendült fel a koktélok keverése. Ízesítve valamivel fogyaszthatóbb volt. Gyakori volt a faszesz miatti mérgezés is, szintén a bizonytalan minőség miatt.

2015.11.30. 14:36:25

@wakondok:
Ez valóban így van!
A világot egy P betűs dolog irányítja. És nem a pénz az! ;)

Viszont ha a férfi így tesz a nő kedvére, akkor kisebb az esélye erre a P betűs dologra, mintha nem válna csicskává. A pincsiként viselkedés csökkenti a punciszerzés esélyét. Ha ezt tudatosítanák magukban a férfiak, és nem hagynák magukat manipulálni, akkor nem csak többre jutnának, de vonzóbbak is lennének a nők számára.

A pincsi mindent hajlandó megtenni a nő füttyentésére, ezért könnyen megszerezhető a számára. Márpedig ami könnyen megszerezhető, az nem értékes.
Értékes csak az a férfi lesz, aki nehezen megszerezhető.
Magyarán az, aki nem ugrik a füttyentésre.

2015.11.30. 14:39:42

@Nils Holgersonné:

"a férfiak az éltüket áldozták a nagy nemes eszmékért, amiknek a fele tök értelmetlen volt"
Miért lett volna értelmetlen?

"nök próbálták fenttartani az egyetlen értéket, az életet"
LOL :D
Mert a nők ugye csak azért párosodnak, hogy fenntartsák az életet!
Nem ám ösztönből. Áááá, dehogy is! Hanem a nemes eszmékért. :D
Ja, és mindeközben férfi nélkül tették mindezt. Nekik nincs is szükségük férfira ahhoz, hogy gyerekük szülessen. Ők létrehozzák az életet, önmagukban, bárminemű segítség nélkül. Csak ők és senki más. A nemi aktus meg smafu, mi? :) Meg ugye a férfi csak élvezetből szexel, a nő meg azért, hogy élet szülessen. Hát persze! :DDD
Emellett a férfiak nem azért harcoltak ám, hogy a nőknek jobb legyen. Persze, hogy nem. Inkább csak úgy virtusból! Fogta magát Jürgen, Mattieu meg Boris és nekiestek egymásnak, mert az majd jó muri lesz. Éppen nem akadt jobb dolguk. Nem ám azért mentek háborúba a férfiak, hogy területet szerezzenek a népüknek (közvetve a családjuknak, nőiknek, gyerekeiknek), vagy hogy megvédjék a nőket meg a gyerekeket az életük árán! Nem azért ölték meg a másikat, hogy az erőforrásokat (földeket, bányákat, vizeket, stb.) a saját népüknek és családjuknak adhassák. Ááá nem. Ők nem ilyenek. Ők csak hobbiból háborúznak.
Mesélj még! :)

"nem vagyok híve ennek a kettéosztottságnak"
Mindenesetre azért jól csinálod. ;)

"történelem során szendvedtek emberek jobban, mint egy papucsférj, aki megvett egy pár cipöt a férjének, és még egy jó sört se kaphatott utána"
Nem egészen értem a mondatodat.
Kifejtenéd?

JTom · http://ritkanlathatotortenelem.blog.hu 2015.11.30. 15:06:34

@zombigyilkos: nem fejti ki.
kicsit besokalltam már ettől a parttalan hittérítéstől.
nagyon megkérem az érintett feleket hogy ne itt.

az ezt követő feminista-antifeminista maszlagokat törlöm, a kommentelőt pedig egy hónapra tiltani fogom.

köszönöm.

gigabursch 2015.12.03. 09:19:06

@Is:
Jómagam is ezen merengtem, meg hogy a 90-es évek népszerű diszkózenéje honnan kapta a nevét.
(The Real McCoy => www.youtube.com/watch?v=8s5D4BcCghs)

gigabursch 2015.12.03. 09:21:32

@zombigyilkos: ,

ööööö, az a baj, hogy az érintett férfiak elfelejtették a lényeget.
- Amíg pin@ van, s.gg.t nem nyalunk!

:-)

2015.12.04. 23:40:53

@JTom:
Ok, vettem, befejeztük. ;)
(Ha gondolod, a korrektség jegyében az uccsó hsz-emet nyugodtan törölheted. Nem fair, hogy nem válaszolhat rá.)

@gigabursch:
Sajnos bizony ez a helyzet. ;)

O.Ádám 2016.06.02. 17:01:11

A kora 20. századi szesztilalmakkal kapcsolatban az a legnagyobb fehér folt a köztudatban, hogy miért is volt rájuk szükség. A szesztilalmat mindig olyan fényben állítják be, mintha az akkori erkölcscsőszök (vagy mint fentebb írták, nőmozgalmak) unalmukban találták volna ki, hogy legyen józan világ, valójában viszont a katasztrofális szintű össznépi alkoholizmust oldották meg ilyen drasztikus módon. Ekkoriban sok nyugati országban teljesen átlagos dolog volt napi 1 üveg töményet lezúgatni (még a fejenkénti átlagfogyasztás is gyakran e közelében mozgott!), ennek előzménye pedig az volt, hogy az 1820-as évektől terjedni kezdtek a rendkívül olcsón üzemelő, folyamatos szeszlepárlók, és egyre olcsóbban lehetett töményet venni – a századvégi Magyarországon pl. sokkal drágább volt egy liter sör vagy egy liter bor, mint egy liter 60 fokos krumpliszesz.

Az amerikai szesztilalom is ez ellen szólt, és nem is volt annyira teljes szesztilalom: a whiskyfőzdék lehetőséget kaptak az orvosi célra történő árusításra (főleg a még a tilalom előtt érlelni kezdett, hatalmas készletekre való tekintettel), és ugyan biztos nem ártott egy kis hálapénz, de az orvossal gond nélkül ki lehetett íratni tudomásom szerint akár havonta egy üveggel. Mai szemmel ez azért elég távol áll a tényleges szesztilalomtól, de akkori mércével ez „semmire nem volt elég”, ezért virágzott a feketepiac.

pitcairn2 2016.06.03. 11:40:40

@O.Ádám:

alternatív magyarázat:

Rockefeller, Ford and the Secret History of Alcohol
georgewashington2.blogspot.hu/2008/07/cut-fuel-costs-and-fight-fascism-use.html
süti beállítások módosítása