A bejegyzés trackback címe:

https://ritkanlathatotortenelem.blog.hu/api/trackback/id/tr157530672

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

lezsír (törölt) 2015.06.10. 05:40:16

A PETA, Grínpísz és hasonló gittegyletek miatt lassan már húst enni se lehet. Miattuk Ázsiában kipusztulóban vannak az elefántok, ugyanis nem szaporítják már őket, úgyse használgatják már az állatokat semmire.
Kiirtották a cirkuszművészet egyik legérdekesebb ágát. Hurrá!

selgir 2015.06.10. 08:14:38

sosem szerettem a cirkuszt, valahol állatkínzásnak vélem..., a poszt persze ettől még jó és érdekes:)

lezsír (törölt) 2015.06.10. 08:36:52

Furcsa, hogy a kommentezők nem az attrakciót, az érdekességet, hanem azt látják a képben, ami rajta sincs. Állatkínzást.
Biztos más korosztály vagyunk. A fiatalabbakat már átitatta a grínpísz-peta-négymancs propaganda.

bobyewing 2015.06.10. 10:02:49

sosem szerettem a cirkuszt, idegesitenek a bohocok. szerintem ezt a vilagot kifejezetten jol adja vissza:
www.imdb.com/title/tt1067583/

@lezsír, szerintem meg rajta van, mert viszonlag ritkan latni elefantot egy labon egyensulyozni. a sotetzoldektol meg a ragya ver ki, szoval nem emiatt.

Ernoke 2015.06.10. 10:33:33

@lezsír: Nem tudom, te milyen képeket nézel. Egy vadállatnak nem természetes közege, hogy szűk ketrecekben élve idegromboló közegben parancsokat teljesítsen. Minden idomár, akit megtámadtak, sokszorosan megérdemelte. A húsevés meg a vadászat meg a disznóvágás egész más, mert annak van célja és értelme, mind hasznos tevékenység. Ez nem az.

lamujer 2015.06.10. 10:38:23

A macskás képen Brigitte Bardot látható.

szita szita péntek 2015.06.10. 11:22:40

@Ernoke: "húsevés meg a vadászat ... annak van célja és értelme, mind hasznos tevékenység. Ez nem az." Nem okvetlen értek egyet vele. A mai állatvédelmi és állatjóléti igényeinket a nem utolsó sorban természet szeretete, megbecsülése hozta. Egy olyan világban, ahol internet, televízió híján az egységsugarú átlagpolgárnak nem volt lehetősége egzotikus vadállatokat látni gyakorlatilag a cirkusz volt erre az egyetlen esély. A mai értelemben véve alul iskolázott tömegekről beszélünk, akiknek látványosság kellett - azon keresztül aztán jól megszerették a fókát mer' milyen aranyos már a labdájával! No ők voltak azok, akik nevelése meghatározta a Te világnézeted, gondolkodásod is...

protézisesh 2015.06.10. 12:23:02

@Ernoke: az állatokat jutalomfalattal veszik rá a kívánt mozgásra. Sok állatfaj (ló, kutya, delfin) kimondottan SZERET emberrel játszani, feladatokat végrehajtani.

Arról nem beszélve, hogy egy elefánt, ha NEM AKAR valamit megcsinálni, akkor te az életben rá nem veszed, hogy megcsinálja. Viszont ezek az állatok önmaguk, külső kényszer nélkül, a pozitiv visszacsatolás (jutalom) reményében megcsinálják a mutatványt.

m_and_m 2015.06.10. 15:05:27

@protézisesh: "Viszont ezek az állatok önmaguk, külső kényszer nélkül, a pozitiv visszacsatolás (jutalom) reményében megcsinálják a mutatványt." A cirkuszban ez a fajta rávezetés a legritkább.
Arról nem beszélve, hogy míg otthon a lovaddal, kutyáddal, vagy akármiddel annak megszokott környezetében foglalatoskodsz és élsz addig ezek az állatok folyamatosan úton vannak. A tartási körülményeik legtöbbször egy pár négyzetméteres ketrecre korlátozódnak. És akkor tényleg nem beszéltünk a beidomítás módszereiről.
Nem kell ehhez sötétzöldnek lenni, elég ha józanul gondolkodunk. És ne keverjük ide a haszonállatokat - amelyek tartási körülményeiben szintén van mit javítani.
A húsevés és a cirkuszi állatszámok szükségessége pedig végképp nem tárgyalható egy lapon.

bauka 2015.06.10. 19:57:52

Én imádom a cirkuszt, kiskorom óta lenyűgöznek az egyensúlyozó művészek, a légtornászok, de a bohócokat is szeretem. Természetesen nem a milliomodik "képedbe vágok egy tortát haha" bohócokat, és végképp nem a "hívjunk ki valakit és alázzuk meg mások előtt" típusúakat, de azért az igényes, kreatív bohóc igenis szórakoztató (bár elismerem, h őket nagyítóval kell keresni). A jó cirkusz képes a felnőttekből is előhívni azt az elámulást és azt a tiszta és egyszerű nevetést, ami amúgy csak a kisgyerekekre jellemző.
Az állatmutatványokat viszont nem szeretem. Van abban igazság, amit @protézisesh ír, tényleg sok játékosabb állat jutalomfalattal is motiválható, remélem a mai állatszámoknál már ez áll a háttérben. Nem gondolom, hogy ez rosszabb mint hogy a gazdi arra szoktatja a kutyáját, hogy bizonyos jelre forogjon. Ebben a korban azonban még sajnos nem ez dominált. Ha jobban megnézed, a telefonfülkés, a hölgyet felemelős képen is van a gondozónál valami féle bot, gondolom nem véletlen. Az elefánt alapjába véve békés állat, nyilván meg van annak az oka, hogy mégis olyan sokszor támadtak a gondozóikra.

fairlane 2015.06.10. 19:58:00

@szita szita péntek: Egy barátom szerint, aki ismeri a fókákat természetes közegükben is, a fókánál alattomosabb és genyóbb állat nem létezik. Szóval ennyit a kis, aranyos fókákról!

Disznó Úr 2015.06.10. 19:58:16

Felmerül fentebb az indokolatlan "állatvédés" kérdése. Gyerekkoromban többször voltam vándorcirkuszban, előfordult, hogy beengedték a gyerekeket a próbákra. A mai napig beleborzongok, ahogyan ostorral ütötték-verték, vagyis az attrakcióra idomították a majmokat. Úgy vagyok vele, mint az állatkerttel, inkább sose lássak zsiráfot, elefántot, mint hogy egy betonozott ketrecben, vagy egy fűrészporos porondon kínozzák őket.

Ez van, lehet hogy grínpíszes kocsog vagyok, de az eset még a hetvenes években történt, olyan nagy agymosás akkor még nem volt (ööö, úgy értem az állatvédelem tekintetében)....

fishaa 2015.06.10. 19:58:18

Valaki elmagyarázza nekem, hogy mi történik az első képen? :)

mojoking77 2015.06.11. 11:43:48

1. A kepek tokeletesek, de ez nem ujdonsag itt:)
2. Gyermekkorom ota szivbol gyulolom a cirkusz minden formajat, es ez mar nem is fog megvaltozni. Szegeny anyamek hordhatjak majd a lanyomat, ha akarjak, vagy ha a kicsi ezt akarja, szerencsere felesegem is epp ugy gyuloli mint en
3. Aki szerint ez nem allatkinzas, annak javaslom gyujtson ossze egy kis penzt, es probalja meg megnezni ezeket az allatokat (de legfokepp az afrikai elefantot) termeszetes eletkornyezeteben. Mar attol rosszul vagyok, ahogy szerencsetlenek az allatkertben kineznek. Egy elefant atlag napi mozgasigenye 10-50 km. Ezek szerencsetlenek konkretan meg vannak orulve.
Ja, es a szelsoseges zold, PETA,meg a tobbi idiota tarsasagok gondolatai szornyen messze allnak tolem.
@lezsír: Gondolom hasonlo modon ereznel, ha bezarnanak egy 1*2*2 meteres ketrecbe az eleted vegeig. Ja, vagy hogy ok allatok, nincsenek erzeseik. Bocs.

[c] 2015.06.12. 23:02:47

@lezsír: Nem a képeken látható maga a kínzás, hanem nálad hozzáértőbbektől tudja az emberiség tájékozódni hajlandó fele, hogy vadállatokat csak kemény fizikai büntetések árán lehet ilyen mutatványokra megtanítani, ugyanis alapvetően semmilyen késztetést nem éreznek arra (miért is éreznének?), hogy megfeleljenek az embernek - ellentétben például a kutyával.
Nem hittem, hogy ezt meg kell magyarázni.

[c] 2015.06.12. 23:05:14

@protézisesh: "Sok állatfaj (ló, kutya, delfin) kimondottan SZERET emberrel játszani, feladatokat végrehajtani."
Sok állatfaj igen. Tigrisek, oroszlánok etc. - a vadállatok többsége - meg nem. Mégis ők (voltak) a fő attrakciók a cirkuszokban.
süti beállítások módosítása