Régi magyar diafilmek 4. - A londoni diadal és a budapesti 7:1

2015. január 29. JTom

k02.jpg

A legendás 6:3. Ennyi volt az eredménye az 1953-ban a londoni Wembley stadionban rendezett labdarúgó mérkőzésnek, amelyen Magyarország legyőzte - a hazai pályán 90 éve veretlen - Angliát.

Sebes Gusztáv már az 1952-es helsinki olimpián lekötötte az Anglia elleni összecsapást. Ezt Rákosi igen nehezményezte és ennek hangot is adott. A kapitány ezen akciója után kétséges volt, hogy az ország vezetése engedélyt ad a kiutazásra egy esetleges kudarc miatt.

Sebes Gusztáv így ír: 

"Magának nem volt joga lekötni a meccset!" - kiabálta Rákosi. A kapitány így válaszolt: "Akkor pedig én nem tudok eredményesen dolgozni." "De mi lesz, ha kikapunk?" - kérdezte a párt első embere. "Az előfordulhat - hangzott a válasz -, de hat-kettő aligha lesz, mint 1936-ban." Sebes próbálta meggyőzni Rákosit, hogy a mérkőzés jó ellenpropagandája lenne a vasfüggönyről szóló legendának (ami magunk között szólva, nem legenda volt, hanem valóság...). "Jövőre revánsot adunk..." - magyarázta. Rákosi beleegyezett.

"Világosan írtam le a sérelmemet az angol találkozóval kapcsolatban. Remegnem kellett, mert lekötöttem. Vád volt ellenem, hogy engedély nélkül kötöttem le."

Lássuk hát a mérkőzést!

"Olyan erőnlétet láttunk a magyaroknál, amilyet nálunk sohasem követelnek meg...A tragédia az volt, hogy az angol csapat meg tudott volna verni bármely más csapatot a világon - csak a magyart nem... Ez a mérkőzés történelmi fordulatot jelent a labdarúgásban." - Angol sajtóvélemény

"...a magyaroktól nem volt szégyen kikapni. Megvallom el sem tudtam képzelni azt, hogy ilyen jó lehessen a magyar együttes..." - Billy Wright, az angol csapat kapitánya

"Olyan élmény volt ez a mérkőzés, amilyenben nagyon ritkán lehet része egy sportembernek. Már az olimpiai selejtezők során megjósoltam, hogy a magyarok nyerik az olimpiai bajnokságot. Megmondtam, hogy legyőzik Londonban az angolokat és azt is kijelentettem, hogy meg fogják nyerni a világbajnokságot is. Három jóslatom közül kettő már beteljesedett." - Vittorio Pozzo, az olasz szövetségi kapitány

Aztán jött 1953 november 25-én a budapesti visszavágó:

osaarchivum

A bejegyzés trackback címe:

https://ritkanlathatotortenelem.blog.hu/api/trackback/id/tr857076471

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

dappler 2015.01.29. 06:07:32

Gyakran szerepel hasonló összeállításokban a "hazai pályán xx éve veretlen..." kifejezés.

Ez annyiban igaz, hogy a kellemesebb hangzás kedvéért csak a Nagy-Britannián kívüli (magáról az európai kontinensről érkező) válogatottakra értik. A skótok azért néhányszor megcsapták őket, amikor otthon játszottak.

Példa, nem is olyan sokkal korábbról:

www.englandstats.com/matches.php?mid=262

vagy

www.englandstats.com/matches.php?mid=245

kugi · http://kugi.blog.hu 2015.01.29. 09:46:11

Hihetetlenül jó! A szöveget olvasva szinte hallom Szepesi hangját. :)

protézisesh 2015.01.29. 12:14:15

és a magyar fociban azóta is ezt a 62 évvel ezelőtti meccset sírják vissza, azóta is erre hivatkozva költenek százmilliárdokat üresen álló stadionokra, miközben a magyar focistákat azóta MINDENKI megveri.

zweitakt 2015.01.30. 12:34:54

@protézisesh:
Nem mondom, hogy nincs igazság abban, amit mondasz, de utána még voltak sikerei a magyar focinak. Igazán 86-ban a 0:6 a Szovjetúniótól tette be a kaput. Pedig azon a VB-n Mexikóban a Brazil válogatottat is megvertük...

pannonfunk 2015.01.30. 14:19:21

@zweitakt: Mexikóban szerintem már nem. Idehaza vertük el őket 3:0-ra. Meg a kijutás volt szép, Hollandia akkor nagyon jó válogatott volt, és Ausztria is bejutott a középdöntőbe a '82-es VB-n. Azóta Ausztria sem remekel, a Hollandok többé-kevésbé stabilak.

Yobbágy Fery 2015.01.30. 14:45:39

@zweitakt: '86 is már majdnem 30 éve volt. Azalatt több teljes focistageneráció kiöregedett és a jelenlegi utánpótlás helyzete se rózsásabb.

Lars Eiriksson 2015.01.31. 20:34:37

Az európai túrával a vb-re készülő brazilokat itthon vertük meg barátságos meccsen a Népstadionban 3-0-ra, kevéssel azután, hogy az NSZK-ban is kikaptak (azt hiszem 2-0-ra). A második mexikói vb-n aztán hamar beleszaladtunk a szovjet késbe (0-6), s ugyan megvertük Kanadát (2-0), de a franciáktól ismét kikaptunk (0-3). Még így is továbbjuthattunk volna - a 24 csapatos vb-n 6 négyes csoportban küzdöttek a csapatok, s a 16 közé a legjobb 4 3. helyezett is bekerült - ám a szovjet zakó miatt, illetve azért, mert később sem tudtunk javítani a gólarányunkon, ez nem sikerült. A gólkülönbségünk -7 volt (2-9), míg a hozzánk hasonlóan ugyancsak 2 pontot gyűjtő bolgároknak -2 (2-4), az uruguayiaknak pedig -5 (2-7). Azaz: ha a szovjetek elleni megmagyarázhatatlan (illetve magyarázták azt sok mindennel... :) ) fiaskó után Kanadának még gurítunk egyet, s a franciáknak is betalálunk, akkor az urukkal megegyező gólkülönbség mellett, több lőtt góllal a magyar csapat kerül a nyolcaddöntőbe. Ahol aztán Maradonáék vártak volna ránk... :D Persze, a futballban sincs "ha", csak a tények, úgy hogy nem is érdemes tovább görgetni, hogy még milyen módon mászhattunk volna ki az irapuatói slamasztikából. :)

Dzsoni Kráncs 2015.02.02. 14:52:44

Hazai pályán,a Brit-szigeteken kívülről érkező csapatok ellen volt veretlen az angol válogatott,hiszen kikaptak az írektől is.ettől függetlenül hatalmas siker volt akkoriban,az angol sportemlékezetben úgyanúgy mérföldkőként él,mint nálunk,ebből a meccsből okulva reformálták meg a futtballukat.
Érdekesség,h mi voltunk a harmadik válogatott a kontinensről,amely ellen az angolok vereséget szenvedtek,még a 30-as évek elején (a spanyolok és a franciák után).
süti beállítások módosítása