A bejegyzés trackback címe:

https://ritkanlathatotortenelem.blog.hu/api/trackback/id/tr187005627

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ditpet 2015.01.15. 00:35:42

Jézusom, úgy sugárzik belőle a karótnyelt, száraz kommunista propaganda, mint Csernobilból az izotópok. De pont ezért jó. Fennmaradt az utókornak egyfajta figyelmeztetésnek. Hogy ne történjen meg újra.

Adujis 2015.01.15. 01:35:52

Hát ez csodálatos.
Esetleg arról nincs dia film, mi lett Judittal és Markkal?? Engem érdekelne a folytatás :D

retkab 2015.01.15. 01:44:21

@Adujis: Juditot nem engedték többet a Holdra, Mark viszont eljött hozzá Magyarországra egy atommeghajtású akármin és megszöktette. : ) Így jó?

retkab 2015.01.15. 01:45:15

A diát még keresem.

aki mást mond az hazudik (törölt) 2015.01.15. 04:44:03

@Ditpet: akkor nezegess amerikai hirszerzesi es kemelharito propagandafilmeket is, azok is pont ilyen faek egyszeruseguek voltak. Ment a propaganda mindket oldalon. Csak ott a szabad vilagot, a demokraciat vedtek, a keleti blokkban meg a szocialista vilagrendet es a nepek baratsagat.
Amerikaiak teljesen komoly panikban voltak a 90-es evekig, hogy Mexiko felol betornek hozzajuk kubai tankhadosztalyok, ezert minden kozep es del-amerikai fasiszta diktatort penzeltek, felfegyvereztek es kikepeztek. Kinzas, nepirtas. A demokracia es az amerikai alom vedelme erdekeben.
Magyarorszagon meg Csehszlovakiaban meg ment a propaganda, hogy a cionista agresszio elleni testveri szocialista arabokat es a gyarmatositok ellen kuzdo afrikaiakat segitsuk. Meg Vietnamot. Bullshit volt boven midket oldalon.

Amugy az valoban igaz, hogy a disszidenseket eloszor lagerbe vittek es a nyugati hirszerzes, CIA, osztrakok, nemetek jol kikerdeztek oket. Aztan akit tudtak, azt hasznaltak a celjaikra, nem engedtek csak ugy be mindenkit mindenfele ellentetelezes nelkul. Ez teljesen logikus. Szokott katona eseten alap dolog, de civileket is beszerveztek. Foleg ha valami strategiai uzemben, iparagban dolgozott elotte.
Van akit megbizassal vissza is kuldtek kesobb Magyarorszagra, aztan ezek kozul sokat lekapcsolt es megint atforditott a magyar titkosszolgalat.
Sok olyan magyar disszidens is volt, akit a magyar hirszerzes kuldott ki, ok beepultek az emigracioba es nyugatrol jelentettek a magyar hatosagoknak, kemkedtek. Ezeket is probaltak kiszurni a nyugati kemelharitok.

Nemzetkozi vendegeket fogado magyar szallodakban se dolgozhatott akarki, meg a pincernek is rendfokozata volt (kistulzassal). Ahogy a prostik, taxisok, telefonkozpontosok is jelentettek a tartotisztjuknek.

Ma, amikor mar a bankkartyad, az autod, a google fiokod, a GPS-ed es mobiltelefonod jelent rolad, ezek a human hirszerzo modszerek primitivnek, egzotikusnak es kokorszakinak tunnek. Az okostelefonok koraban mar mindenki maganal hordozza a sajat poloskajat.

aki mást mond az hazudik (törölt) 2015.01.15. 04:48:29

Ja en ismertem olyan magyar kutatot, aki sokat jart nyugaton, amikor meg nagyon nem volt egyszeru. Persze hazaterve be kellett szamolnia az elvtarsaknak mindenrol. Szabalyos profi ipari kem lett a professzor ur, de cserebe kapott utlevelet, hozhatott-vihetett dolgokat, keteshetett valutat kint.

p_ilonka 2015.01.15. 08:26:51

@Ditpet: Éppen most történik újra.

kugi · http://kugi.blog.hu 2015.01.15. 08:49:53

A titkosszolgálatok és a rendvédelmi szervek céljai azonosok voltak mindig, mindegyik oldalon. Nincs új a nap alatt. Legfeljebb a módszerek változtak, ill. fejlődtek az idők során. Akkor még vizuálisan megfigyeltek, poloskáztak, követtek, a postai levelet bontották fel, ma már a cellainformációkat követik, a maileket olvassák el, a közösségi oldalakon az aktivitást figyelik, stb.

Ditpet 2015.01.15. 09:18:49

@p_ilonka: Igen, tisztában vagyok vele. Koromnál fogva nem részesülhettem Kádár elvtárs szeretetében, de sokat olvastam róla, illetve a szakdolgozatomban is van róla részlet, hogy alakult ki lépésről lépésre a vörös rendszer. Kékcédula, szalámi taktika...... Szerintem is egy light-verzió folyik most, de .......utálom a politikát, így szeretnék a lehető legtávolabb maradni tőle.

Ditpet 2015.01.15. 09:21:29

@aki mást mond az hazudik: Ennyire mélyen nem mentem bele dolgokba, de persze tudok a mai kütyükről, hogy micsoda adattömeget lehet lekaparni róluk. Ezért is igyekszek (erdőtüzet homokozóvödörrel) tűzoltással a lehető legkevesebb dolgot tárolni, illetve kiadni a saját életemről. Csak ami a legfontosabb.

Skorzeny 2015.01.15. 09:38:15

Az a szép ezekben a propaganda anyagokban, hogy meg se kísérlik elmagyarázni az egyszerű embernek, hogy miért érdemes itthon maradni. Csak korbács, kenyér meg semmi.
Egészen elképesztő. Nem is értem, hogy hogyan gondolhatták az elvtársak visszatartását ilyen eszközökkel, hiszen ezen a dián is tökéletesen látszik a diktatúra minden jellemzője.
Börtönben vagy! Ha meg akarsz szökni, lelövünk, mint egy kutyát!
Csodálkoznak, hogy megszűnt az államszocializmus?

Csak a kommentek miatt... 2015.01.15. 10:38:24

@aki mást mond az hazudik: mi szuksege van szofisztikalt dokumentacira egy olyan kozonsegnek, aki majdnem minden betut ismer az abcbol?

Rollende Landstrasse 2015.01.15. 10:52:27

@Skorzeny: A filmet a Magyar Néphadsereg megrendelésére készítették, a belső nevelőmunka részére. Mégis, mit sugalljanak a katonának? Sétáljanak ki az országból nyugodtan a fegyverrel, egyenruhában? Aki katonaként szökik, az dezertőr. Egyforma elbírálás alá esik, diktatúrától, világnézettől függetlenül.

Sam. Joe · http://www.matchboxmemories.hu 2015.01.15. 10:58:45

Kemények ezek a sztereotípiák: Gonoszoknak szakálluk van és/vagy össze van nőve a szemöldökük. (Ez valamivel később, az Alfa Holdbázisban is így volt.) A bűnöző tetovált.

Az viszont nagyon fúrja az oldalam, hogy hogyan lehet csavargásból megélni! Vagy akkor mást jelentett ez a szó, mint most?

teddybear01 2015.01.15. 11:35:31

@Sam. Joe: "A bűnöző tetovált."

Tudod gyerekkoromban tetoválása leginkább tényleg a legalja proliknak volt, meg persze a börtöntöltelékeknek. Jellegzetes bélyegnek számított, ilyen volt például az "aszódi kereszt". Akinek ilyen virított a kezén, arról azonnal tudta a tájékozottabb, hogy az ifjúkorát az aszódi javítóban töltötte. Azaz javíthatatlan.
A normális embereknek meg nem volt semmi ilyesmijük, sőt nem is akart senki

Trónkövetelő 2015.01.15. 12:25:40

@teddybear01:
Meg ezek nem is olyanok, mint a mai, számítógépen megtervezett, profi tetkók, ezeket házilag készítette néhány "művészi hajlamú", nem túl nagy kézügyességgel megáldott amatőr. A mai napig ezekről a naiv ábrázolásokról és szöveg esetén a nem éppen Times New Roman 12-es betűkről lehet leginkább megkülönböztetni a börtöntetkókat a többitől. Ellenben becsületükre legyen mondva, hogy a nonfiguratív ábrázolást nem ismerték, ami szerintem a tetkók legalja, hogy legyen is ott valami, de az azért az mégse legyen "valami", mert a tetkó az olyan menő, akkor keménynek tűnök, de ha valami konkrét dolgot ábrázolna, akkor félnék, hogy valaki belém köt emiatt, és kiderülne, hogy mégse vagyok kemény, csak divatból csináltam.

Csak a kommentek miatt... 2015.01.15. 12:45:03

@Sam. Joe: szerintem a szakallal es a szemoldokkel a kapitalista zsidokra kivantak utalni, tetovalas egyertelmuen sittes vagy matroz multra utalt, csavargas: akkoriban a rendorok vertek, elzartak a dolgozni nem akarokat, nem volt munkanelkuliseg, mindenkinek kellett valami felesleges munkat vegeznie, a rendszer nem kivanta a kuloncoket.

teddybear01 2015.01.15. 13:28:28

@tromf: Na a mai zsidózásod is megvolt. Örülhetsz.

Különben amióta elterjedt a borotválkozás, a szakállt egyfajta álarcnak tekintik, amit azok viselnek, akiknek takargatnivalójuk van. Az összenőtt szemöldök meg fenyegetőnek tűnik, mert aki dühös, az ösztönösen összevonja a szemöldökeit.
Nincs ebben semmi érthetetlen.

Sam. Joe · http://www.matchboxmemories.hu 2015.01.15. 14:19:39

@tromf: De akkor ezt a kifejezést úgy értették, hogy csavargás=hajléktalan aki... mittudomén, lopásokból tartja fenn magát?

@teddybear01: Jaja, az világos, meg más szinten is tartott ez a dolog mondjuk a hetvenes években, nem is ezt nem értettem.

Last Glacial Maximum (törölt) 2015.01.15. 15:27:07

@aki mást mond az hazudik:

nem csak a latin amerikai diktátorokat pénzelték...

ihol lenne a szovjet elvtársak __első__ külképviselete... (1919)

egyenesen a Wall Streeten...

New York/Manhattan - en.wikipedia.org/wiki/Russian_Soviet_Government_Bureau
en.wikipedia.org/wiki/Russian_Soviet_Government_Bureau

ahol bizony kőkemény biznisz folyt...
en.wikipedia.org/wiki/Russian_Soviet_Government_Bureau#Trade_agency

és a biznisz később sem állt le...

Foreign concessions in the USSR
en.wikipedia.org/wiki/Foreign_concessions_in_the_USSR

persze az elvtársakkal csak a nagyhalak mertek üzletelni, de ők nagyon szerették azt, ihol lenne egy példa

The Harriman Manganese Concession in the
Soviet Union: Lessons for Today
scholarship.law.berkeley.edu/cgi/viewcontent.cgi?article=1110&context=bjil

Last Glacial Maximum (törölt) 2015.01.15. 15:36:37

@aki mást mond az hazudik:

a SZU autóipart lényegében a Ford művek gründolta össze, a SZU traktorgyártást az International Harvester alakította ki, a SZU villamosítás valóságos aranyeső volt a General Electric-nek, a SZU acélkohászat modernizálása sohase ment volna végbe a United Steel és a McKee Corporation nélkül a Moszkvai metrót lényegében egy brit konzorcium építette (Metropolitan-Vickers)

stb., stb.

a SZU sok tekintetben olyan volt mint egy "technológiai gyarmat", afféle "foglyul ejtett piac" (captive market)

Western Technology and Soviet Economic Development: 1930–1945
archive.org/details/Sutton--Western-Technology-1930-1945

¿Qué tapas hay? 2015.01.15. 18:56:58

@Skorzeny: Azt kell figyelembe venni, hogy ez a film sorkatonák politikai oktatási segédanyagának készült, és kifejezetten a Btk XVII. fej. szerinti katonai bűncselekmények magyarázatához. Meg kell jegyezzem, hogy a jelen pillanatban hatályos Btk (2012. évi C. tv) szinte szó szerint tartalmazza ugyanezeket a bűncselekményeket, ugyanazzal a büntetési tétellel tartalmazza (Btk. 434. §).

A primitív politikai propaganda egyrészről az akkor fennálló kétpólusú világrendből vezethető le, az "egyszerűség" meg a célközeg általános intellektuális színvonalából.

Adujis 2015.01.15. 20:06:49

@retkab: Hát ez csodálatos! Milyen romantikus... köszönöm! XD

csillagpontos 2015.01.15. 23:30:45

¿Qué tapas hay?

Erre gondolsz?

,,Hazaárulás

258. § (1) Az a magyar állampolgár, aki Magyarország függetlenségének, területi épségének vagy alkotmányos rendjének megsértése céljából külföldi kormánnyal vagy külföldi szervezettel kapcsolatot vesz fel vagy tart fenn, bűntett miatt öt évtől tizenöt évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.
(2) A büntetés tíz évtől húsz évig terjedő vagy életfogytig tartó szabadságvesztés, ha a hazaárulást
a) súlyos hátrányt okozva,
b) állami szolgálat vagy hivatalos megbízatás felhasználásával,
c) háború idején vagy
d) külföldi fegyveres erő behívásával vagy igénybevételével
követik el.
(3) Aki hazaárulásra irányuló előkészületet követ el, egy évtől öt évig, háború idején két évtől nyolc évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő."

- idézet 2012. évi C. törvény - a Büntető Törvénykönyvből -

Csak a kommentek miatt... 2015.01.16. 11:40:24

@teddybear01: valahol olvastam hogy az eloazsiai tipus nem volt kivant a kommunizmusban, de talan teged sem er varatlanul az a teny hogy a SZU uldozte a vallast es a rasszokat is. Az osszevont szemoldok jo otlet, de szerintem faji jellegzetesegeket kivantak kihangsulyozni, es azt egy kedves arcon elhelyezve elegge romlott volna az ideologiai hatasfok. De megegyszer megjegyzem, ez a sajat velemenyem, altalaban a kommentjeimet gondolatebresztonek szanom, minthogy konkret velemenyt alkossak. Mindamellett nem ertem beszelni valamirol mitol nagyobb bun, mint azt kiemelni, vagy adott esetben megbelyegzo magatartast mutatni? Velemenyem szerint a rasszizmus ott kezdodk, mikor valamelyik nepcsoportot nem lehet szoba hozni.

@Sam. Joe: tudomasom (az idosebbek elbeszelesebol) szerint igen. Csavargonak minosult a hosszuhaju suhanc is, aki nyugati metelyzenet hallgatott, vagy peldaul sok rockbanda pl a hosszu haj miatt nem kapott utazasi engedelyt, stb. Egyszoval aki nem illett bele a kommunizmus altal felallitott klisebe, az kirekesztett lett, a propagandaban eltulzottan jelenitunk meg dolgokat, ezert mutattak csavargokat ott.

Sam. Joe · http://www.matchboxmemories.hu 2015.01.16. 12:13:17

@tromf: Köszi szépen! Azért szeretem ezt a blogot, mert mindig tanulok valamit!

objekt678 2015.01.16. 17:49:34

De szép korszak volt, hogy a fene beléjük !
A nyolcvanas években évekig dogoztam űn.: "egyéni munkavállaló "ként nyugat-Európában.
A feleségem pedig a magyar Honvédelmi Minisztériumban. Az volt ám a cifra dolog !
Minden levelem felbontva, minden telefonbeszélgetés lehallgatva...üzengettem is nekik bőszen.

¿Qué tapas hay? 2015.01.16. 18:05:27

@csillagpontos: Nem erre gondoltam. Az egyik diaképen van egy idézet az akkor hatályos Btk-ból (1961. évi V. tv), a 313. §. Ezt ajánlottam összehasonlítani a mai Btk. (2012. évi C. tv) 434. §-val. A különbség lényegében csak annyi, hogy a külföldre szökés nem önálló tényállás, hanem a szökés minősített esete.

csillagpontos 2015.01.16. 18:37:52

Köszönöm, a válaszod.

gbart 2015.01.17. 18:50:20

@csillagpontos: Kár, hogy ez már csak "elméletileg" müködik.
Hány embert is lehetne ez által elítélni mostanában, felső körökben?
Sajnos, nem bírtam megállni. Pedig nem vagyok egy kommentező fazon.

aki mást mond az hazudik (törölt) 2015.01.19. 02:03:23

@tromf: " talan teged sem er varatlanul az a teny hogy a SZU uldozte a vallast es a rasszokat is" - rosszul tudod, a vallast kezdetben nagyon, kesobb kisebb vehemenciaval, de uldoztek a SZU-ban, a rasszizmus azonban hivatalosan tilos volt, nem volt hivatalos rasszizmus! Sot, arab, fekete afrikai diakok nagy szamban tanultak es dolgoztak a volt szocialista tombben. Persze antiszemitizmus volt egyesekben, Sztalin is antiszemita volt, de az nem faji ideologia volt, hanem Izrael-ellenesseg, testveri szocialists arabok elnyomasa, az USA kozel-keleti hidfojenek tekintettek Izraelt stb.
A kinai elvtarsakat, mongolokat, vietnamiakat, mozambikiakat, koreaiakat, kubaiakat es a tobbi szines elvtarsakat is keblukre oleltek fuggetlenul a borszintol. Az ideologia volt nekik fontos. Hivatalosan elnyomtak minden nemzetisegi mozgalmat, de nem rasszista alapon, hanem mert litvan, kazah, ukran es uzbeg emberek is szovjet emberre valtak. Ez volt az uj embertipus, aminek nem volt borszine. Egyeni szinten biztos volt preferencia, de azt hangoztatni nem lehetett.
süti beállítások módosítása