Kabul - 1963

2014. november 22. JTom

Henry S. Bradsher és Henry Burroughs az Associated Press munkatársai jártak a hatvanas években Afganisztán fővárosában, Kabulban. A hidegháború idején a nyugati hatalmak és a Szovjetunió is versengésbe kezdett az nyugat-ázsiai ország saját érdekszférájába vonására. A többit tudjuk, a szovjet inváziót, amit amerikai fegyverekkel vertek vissza a tálibokkal is kiegészült mudzsahedinek, akik aztán később az Egyesült Államok ellen fordultak és terrorcselekményeket követtek el.

Afghanistan in the 1960s (1).jpg

A képeket elnézve feltűnt, hogy nem, vagy alig-alig láthatók nők a fotókon. Érdekes.

Afghanistan in the 1960s (10).jpg

Afghanistan in the 1960s (11).jpg

Afghanistan in the 1960s (12).jpg

Afghanistan in the 1960s (13).jpg

Afghanistan in the 1960s (14).jpg

Afghanistan in the 1960s (15).jpg

Afghanistan in the 1960s (16).jpg

Afghanistan in the 1960s (17).jpg

Afghanistan in the 1960s (18).jpg

Afghanistan in the 1960s (19).jpg

Afghanistan in the 1960s (2).jpg

Afghanistan in the 1960s (20).jpg

Afghanistan in the 1960s (3).jpg

Afghanistan in the 1960s (4).jpg

Afghanistan in the 1960s (5).jpg

Afghanistan in the 1960s (6).jpg

Afghanistan in the 1960s (7).jpg

Afghanistan in the 1960s (9).jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://ritkanlathatotortenelem.blog.hu/api/trackback/id/tr896897723

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Alhazred 2014.11.22. 07:09:56

bármilyen muzulmán területen készült fotót nézel, nőket nem, vagy alig lehet látni rajtuk. kussolsz, otthon maradsz, szülsz.

2014.11.22. 09:30:51

Az asszony helye otthon volt, a főzőkanálnál.

Trónkövetelő 2014.11.22. 12:54:11

Ami egyébként vicces, hogy az iszlám világban viszont az egyetemek tele vannak nőkkel, és talpig bebugyolálva sajátítják el molekuláris biológia, rakétamérnökség, atomfizika vagy akár az európai történelem és társadalomtudomány (benne a nők szerepével, feminizmussal, emancipációval) szépségeit. Eközben meg a társadalomban, amiben élnek, nem történik semmi.
De túllépve a nemek kérdésén, nekem élnek rokonaim Németországban (is), és az egyik ottani rokonom éppen a bevándorlók kutatásával foglalkozik (mivel maga is 2. generációs bevándorló. Ő mondta, hogy érdekes különbség van a kelet-európai és a moszlim bevándorlók társadalmi felemelkedésről alkotott képében. A kelet-európaiak számára a felemelkedést, beilleszkedést az jelenti, hogy a gyereke egyetemre megy, azt elvégzi, és valami nagy állami, intézményben fogja baszni a rezet, a moszlimoknál pedig az, hogy a gyerek éttermet, autókölcsönzőt, mosodát, boltot, bármit nyit, és abból jómódú sikeres vállalkozó lesz. Vajon melyik a hasznosabb, életképesebb megoldás? :)

aki mást mond az hazudik (törölt) 2014.11.22. 15:39:34

@Trónkövetelő: azert muszlim orszagokban is eleg jo karrier allami allasban baszni a rezet, mas kerdes, hogy jellemzoen nem egy jol kereso, baksisbol, kenopenzbol hizo szir vagy torok tisztviselo fog kivandorolni Nemetorszagba, hanem egy ilyen uzletelos arc

Egy ettermet, boltot stb. alacsonyabb foku integracio mellett is tud vinni az arc, sajat hagyomanyai szerint viheti a boltot, nem kell a nemet allamhoz es munkatarsakhoz alkalmakodnia minden nap. Bevonhatja a nagy familiat is az uzletbe. Kb. maffia modszerekkel dolgoznak, amit egy hivatalban nem tehetnek meg. Dolgoztam torokokkel, egy kanal vizben meg tudtak folytani egymast par dollar miatt, de a nem-torokokkel szemben maffiaszeruen osszezartak es a konkurenciat kicsinaltak. Na ez foleg sajat boltban vagy maganszferaban megy egy hivatali apparatusban az ilyet nem turik. Persze van kivetel: ausztral bevandorlasi hivatalok pl. mar tele vannak mindenfele bevandorlokkal, ott a kormany benyomja oket ilyen helyekre, feher officer alig van mar, nehogy rasszistanak belyegezzek az ausztral kormanyt. Affirmative action...
Egy nemet kishivatalnoki allas a muszlim bevandorlok elso generacioi szamara nem palya, egy torok, szir, afgan, pakisztani helyi vezetoi, allami allas nagyobb buli, mert lehet ugyeskedni, korrumpalodni. Ott a jovdelem nagy resze zsebbe kapott baksis.

Nyolcezredik torok etteremre meg a szazezredik Onkel Mehmet Ladenre sincs nagyobb szukseg, mint egy kepzett hivatalnokra. Szerintem.

Trónkövetelő 2014.11.22. 16:28:04

@aki mást mond az hazudik:
Nyilván nem az étterem a lényeg, hanem az, hogy folyamatosan keresik és meg is találják a piaci réseket, amiből - nagyon is jól - meg tudnak élni. Szóval, ha Onkel Mehmet nem tud éttermet nyitni, nyit mosodát, nyit használtautó-kereskedést, takarítóvállalkozást, taxizik stb-stb. Eléggé életrevaló népség.

átlátó 2014.11.22. 17:58:04

Nudista strand nincs?

Namely 2014.11.22. 22:26:57

@Trónkövetelő:
"Eléggé életrevaló népség."
Akkor otthon miért nem jut semmire? Mert ott a kutya nem kíváncsi a 8000. török moslékkajáldára, csak itt nagyon trendi, mint a Meki, plusz az itteni ügyeskedések negyedéért ott gondolom kb nyilvános herélés járna.

Akik brutál jó kereskedők (akik kb abból a térségből érkeztek, tudom, hogy az afgánok nem arabok), azok az arab pénzváltók.
Aki éttermest/"vállalkozót" ebből a térségből én ismertem, az mind kib gengszter volt.

Kerek négyszög 2014.11.23. 07:20:39

Hát elnézve ezeket a "csodálatos" fotókat, a hideg futkos a hátamon. A nyomor és igénytelenség jellegzetes lenyomatai. A távlati képen kól látható a szinte monokróm színtelen világ, mindent vastagon beborító por. Nekem nagyon ijesztő.

2014.11.23. 10:13:05

@Kerek négyszög: Ja, nekem is szemet szúrt, hogy egyszerűen nincsenek fák, de még bokrok sem. Sem az út szélén, sem a város körül.

teddybear01 2014.11.23. 13:07:07

@Hajszás Láncos: Fa még csak akad néhol, bár mind ültetett, kertben áll.
Viszont ami nagyon hiányzik a képekről az a fűfélék. Még egy nyomorul gazos mező sincs egyik képen sem, egy silány gyepágyást sem lehet látni a városi képeken. Valahogy olyan nyomortelepnek néz ki a város.

GERI87 2014.11.23. 13:34:16

@Trónkövetelő:

"Eközben meg a társadalomban, amiben élnek, nem történik semmi."

Amennyire én tudom, azért mert az iszlám területeken nem volt vallási megújhodás, "reneszánsz", a humanizmus, felvilágosodás eszméihez hasonló átformáló irányzat sem.
Aminek alapja meg a polgárosodás az alsóbb (közép) rétegek gazdagodása, befolyásának növekedése és tőkésedése.

" a gyerek éttermet, autókölcsönzőt, mosodát, boltot, bármit nyit, és abból jómódú sikeres vállalkozó lesz"

Nekik a német minimálbér is nagy előrelépés, meg nyilván kultúrális különbség hogy mit tartunk jó egzisztenciának.

Mondjuk én óriási hibának tartom hogy annak idején a munkaerőhiányra hivatkozva beengedték a törököket - mondjuk még ők a legszekularizáltabbak -, a gyarmattartók meg a nem fehér népességet.
Hosszútávon Churchillnek lesz igaza : "Anglia (Európa) maradjon fehér".

Évszázadokba telt amíg az iszlám kitakarodott a Balkánról, Ibériából, a keleti sztyeppékről, (a kereszténység vallásháborúi, üldözései is pont elegek voltak) most meg már mindenhol ott vannak a mecsetek.

@Kerek négyszög: @Hajszás Láncos:

Mindig ilyen volt, egy nagy sziklás homok az egész, gazdag, jóléti államot nem lehet erre építeni - ha akarnák se.
Nem csoda hogy ütköző zóna volt ez mindig is, gyarmatnak a fenének sem kellett.

teddybear01 2014.11.23. 14:40:32

@GERI87: "Amennyire én tudom, azért mert az iszlám területeken nem volt vallási megújhodás, "reneszánsz", a humanizmus, felvilágosodás eszméihez hasonló átformáló irányzat sem. "

Nem volt, mert nem is lehet. Az iszlám első és legfontosabb törvénye, hogy a Korán Allah Mohamed prófétán keresztül kinyilvánított közvetlen szózata, így tehát szent és megváltoztathatatlan.
A legnagyobb szentségtörés bármilyen átszerkesztése, megváltoztatása. Még az eredeti nyelvéről sem lenne szabad fordítást készíteni, mert akkor sem az eredeti kinyilatkoztatást olvassa hívő, hanem a fordító által leírt másolatot, ami szükségszerűen eltér az eredetitől, azaz hamis.

A különböző iszlám szekták épp ugyanazt a Koránt tisztelik, csak éppen abban nem tudnak megegyezni, egyrészt hogy ki lenne Allah akaratának legfőbb prófétája, vagy pontosan hogyan is kell ezt a tiszteletet végrehajtani.

Trónkövetelő 2014.11.23. 15:10:59

@GERI87:
Az iszlámban valahogy a semmibe hullottak a nagy vallási megújhodási mozgalmak. Az első kivételével, amikor a síiták kiváltak, de az jó rég volt, gyakorlatilag néhány évvel magának az iszlámnak a megszületése után.
Később jöttek mindenféle fanatikus szekták, mint pl. az asszaszinok. Amikből esetleg kifejlődhetett volna valami, a drúzok, baháik, vagy a manapság nagy figyelmet kapó jaziditák, mind marginális szerepűek az iszlám világon belül. Az egyetlen, ami szélesebb körben gyökeret tudott ereszteni, egy puritán mozgalom, a wahhabiták, de ők meg finoman szólva nem túl vonzóak :)
OFF
A jaziditákat az ISIS mellesleg sátánimádónak tartja, ezért üldözik őket különösen nagy dühvel. Ami a legkülönösebb, hogy ez a "sátánimádat" éppenséggel igaz. A jaziditák abból indulnak ki, hogy Allah jóságos, irgalmas stb. ezért őt nem kell féken tartani, nem kell hozzá imádkozni. Ellenben a sátánt dicsőíteni kell, áldozatot kell neki bemutatni különös eksztatikus táncokkal kísért szertartásokon stb. hogy nyugton maradjon. Tehát technikailag tényleg a sátánt imádják.
ON

GERI87 2014.11.24. 11:22:17

@teddybear01: @Trónkövetelő:

Elvileg a keresztény tan is egységes tehát egyféle értelmezése kéne hogy legyen.
Még is van eltérés.
A katolikus és ortodox rész kiátkozta egymást és kölcsönösen le is "pogányozta".

"Még az eredeti nyelvéről sem lenne szabad fordítást készíteni, "

Ezt megoldották azzal hogy ami nem arabul van az csak "segédlet":)
Így az arabul nem tudó hívő is megismeri.

Az iszlámban is vannak irányzatok persze, de egyik sem segítette elő pl a polgárosodást, a későbbi szekularizációt, a társadalom fejlődését, igaz ezek be sem indulhattak, nem volt alap, nem is lehetett volna mit támogatni.

Én úgy látom a lemaradás, megújulni képtelenség oka az hogy az iszlám területek kimaradtak a világ főbb gazdasági-kereskedelmi hálózatából, távol estek annak központjától.
A tőkésedés, a polgárosodás így az iparosodás, a korai kapitalizmus alapjai nem teremtődtek meg.

A humanizmus, felvilágosodás irányzata is azért jöhetett létre és nyerhetett teret mert volt társadalmi bázisa.
Hasonlóan a protestáns mozgalom mögött is volt hatalom és pénz.

teddybear01 2014.11.24. 13:32:19

@GERI87: Mint mondtam, az iszlám szekták közötti eltérések sokkal kisebbek a kereszténységben tapasztalhatóknál. A @Trónkövetelő: által megemlített jaziditákat tulajdonképp saját magukon kívül egyetlen más iszlám szekta sem tekinti mohamedánnak, épp úgy nem mint ahogy a sátánimádók sem keresztények, hiába használnak megfordított keresztény jelképeket, illetve átírt bibliát.

Nekem három, különböző kiadású bibliám is van, gyakorlatilag csak nagy vonalakban egyeznek meg egymással. Aztán egy református templom teljesen másként néz ki, mint egy katolikus, vagy görögkeleti. A szertartások is nagymértékben eltérnek egymástól.

"Ezt megoldották azzal hogy ami nem arabul van az csak "segédlet":)
Így az arabul nem tudó hívő is megismeri."

Persze. Én is csak magyarul olvastam bele a Koránba, ezért nem tartottam fontosnak megtanulni a hetedik századi, Mekka környékén beszélt arabot, amin Mohamed az eredetit írta, de sokan megteszik. Viszont a térítőknek szükségük van a helyi nyelven írt koránra, ezért van ez a kompromisszum.

"Én úgy látom a lemaradás, megújulni képtelenség oka az hogy az iszlám területek kimaradtak a világ főbb gazdasági-kereskedelmi hálózatából, távol estek annak központjától.
A tőkésedés, a polgárosodás így az iparosodás, a korai kapitalizmus alapjai nem teremtődtek meg."

Ami azt illeti, az iszlám mindig is élősködő kultúra volt. Sohasem hoztak létre komolyabb technikai, vagy társadalmi újításokat, csak éppen elfoglalták a fejlettebb népek területét. A híres vallási türelemnek is csak anyagi oka volt, ha mindenkit áttérítettek volna, a kivetett adó is csökkenne, hisz nem lehetne az eltérő vallásúakat megadóztatni.

Mohamed egyszerűen vallási ideológiát adott a Mekka környéki rablótörzseknek az életmódjukhoz, cserében elismerték a legfőbb vezetőjüknek.

Az első felvirágzásuk éppen a földrajzi helyzetükből adódott, a déli Selyemút pont a közel-keleten vezet át, így meg tudták csapolni az India-Európa közötti kereskedelmet.
De amint az európai kereskedők megnyitották az Afrikát(és a Közelkeletet) megkerülő hajóutat, azonnal el kezdett hanyatlani az iszlám világ.

Ha nem találtak volna a területük alatt ekkora olajkincset, az egész mohamedán világ épp olyan lepusztult és elmaradott lenne, mint Afganisztán, vagy éppen Szomália, vagy Szudán.

fairlane 2014.11.24. 16:27:25

@GERI87: "Nekik a német minimálbér is nagy előrelépés..." - az elmúlt években kitántorgott magyar százezreknek is az, nem csak a "koszos" araboknak.

Trónkövetelő 2014.11.24. 19:56:30

"Ami azt illeti, az iszlám mindig is élősködő kultúra volt. Sohasem hoztak létre komolyabb technikai, vagy társadalmi újításokat, csak éppen elfoglalták a fejlettebb népek területét"
Azért ez elég meredek állítás. Az kétségtelen, hogy az iszlám "nagy korszaka" jópár évszázada véget ért, de nagy szellemi teljesítményeknek az aranykorban éppenséggel nem voltak híján.
Az "ideológiát" pedig nem a rablótörzseknek adta, hanem a mekkai, medinai, tabuki, dzsiddai stb. városlakóknak. Éppenséggel az egyik célja volt ezeknek a törzsi harcosoknak a pacifikálása, ami mellesleg nem igazán sikerült, igaz nemcsak neki, hanem a Szaúdi-ház felemelkedéséig senkinek. Ezek a törzsi harcosok egészen a XIX. szd. végéig az iszlám hitű, Mekkába tartó zarándokok fosztogatásából tartották fenn magukat. Ezeknek a sivatagi rajtütéseiknek a neve bekerült a magyar nyelvbe is, a "razzia" szót nekik köszönhetjük.

GERI87 2014.11.24. 21:06:57

@teddybear01:

"Ami azt illeti, az iszlám mindig is élősködő kultúra volt. Sohasem hoztak létre komolyabb technikai, vagy társadalmi újításokat"

Volt mit meríteniük az ókori görög, római hagyatékból ha már berendezkedtek a mediterrán világban de ez akkor is túlzás.

"ha mindenkit áttérítettek volna, a kivetett adó is csökkenne, hisz nem lehetne az eltérő vallásúakat megadóztatni."

Igen, ez volt a magyar hódoltságban is pl.

"Az első felvirágzásuk éppen a földrajzi helyzetükből adódott, a déli Selyemút pont a közel-keleten vezet át,"

Mondhatjuk, aztán meg az atlanti kereskedelmi áthelyeződés ezt bevégzi.

"De amint az európai kereskedők megnyitották az Afrikát(és a Közelkeletet) megkerülő hajóutat, azonnal el kezdett hanyatlani az iszlám világ."

Igen, ezt boncolgattuk...

"Ha nem találtak volna a területük alatt ekkora olajkincset,"

Nem mindenhol van, ahol van ott sincs modern, jóléti polgári állam.
sőt, gátja is annak..

fehérfarkas 2014.12.05. 00:58:18

@teddybear01:
Talán azért mert Kabul és környéke nem egy fűves, erdős környék - ahogy Afganisztán jelentős része is kopár hegyvidék, és kopár magas felföld, meg egy kis sivatag.
Vannak zöld területek is, de Kabul nem tartozik azok közé.
Vannak a világnak olyan területei, amelyek nem olyan szerencsések mint Magyarország, hogy teli legyen zöld területtel.
De tudok neked mutatni csodaszép muszlim kerteket sok évszázaddal ezelőttről ugyanúgy mint a jelenből.
Egyébkét pedig az 1960-as évekbeli képeken Ázsiai nem muszlim városai sem néznek ki ennél szebben.

fehérfarkas 2014.12.05. 01:30:39

@teddybear01: "Ha nem találtak volna a területük alatt ekkora olajkincset, az egész mohamedán világ épp olyan lepusztult és elmaradott lenne, mint Afganisztán, vagy éppen Szomália, vagy Szudán."

Megsúgom neked, hogy a több mint 40 muszlim országnak csak a töredékében van jelentős olaj és földgáz.
(nálunk Magyarországon is van olaj és földgáz, csak jelentéktelen mennyiségben, ahogy a muszlim országok többségében is)
Marokkó, Tunézia, Jordánia, Libanon, Törökország egyáltalán nem az olajból élnek meg. Ahogyan Dubai (az egyik emirátus az Egyesült Arab Emirátusokban), Indonézia (a legnépesebb muszlim ország) és Malajzia (www.anziani.it/UserFiles/5310506977_be46c36573_b.jpg) sem abból - pedig ott van egy kicsi olaj, de a gazdaságuk nagy részét más iparágak (gépgyártás, elektronika, hi-tech, vegyipar, számítástechnika), illetve a szolgáltatási szektor adják.

Nem minden muszlim ország Szaúd Arábia, hogy olajban gazdag legyen. Ugyanakkor meg Szaúd Arábia nagyon sokat változott az elmúlt évtizedekben.
Ez Rijád, a szaúdi királyság 6 milliós fővárosa:
th01.deviantart.net/fs70/PRE/i/2013/165/a/8/riyadh_city_by_saudixjapan-d68zc7e.jpg
im36.gulfup.com/fIN3L.jpg
www.latifography.net/gallery/data/media/3/Riyadh_HDR.jpg
Gondolom másra számítottál a legkornzervatívabb, vahhabita irányzatú muszlim országgal kapcsolatban. Az iszlám vallás nincs ellentétben a technológiai modernizációval. Az, hogy szaúdban a helyi férfiak fehér galabbijában + kendővel a fejükön, a nők pedig fekete csadorban vagy abajában járnak még nem jelenti azt, hogy a tudományok és technológiai fejlődés elől is bezárt középkori mentalitásuak lennének.

teddybear01 2014.12.05. 08:59:36

@fehérfarkas: Magyarországon sajnos csak elenyésző volt a szénhidrogén-kincs a Közelkelethez képest, és annak a kevésnek is kitermeltük már a túlnyomó többségét. Szóval nem lehet összehasonlítani a két területet ilyen szempontból. A legjobb éveinkben is csak az akkori hazai fogyasztás felét, kétharmadát tudtuk itthon előteremteni, a többit akkor is be kellett hozni máshonnan. Most meg már alig maradt valami, több mint 90% az import.

"Az, hogy szaúdban a helyi férfiak fehér galabbijában + kendővel a fejükön, a nők pedig fekete csadorban vagy abajában járnak még nem jelenti azt, hogy a tudományok és technológiai fejlődés elől is bezárt középkori mentalitásuak lennének. "

Persze hogy próbálnak felzárkózni, de tudod az arabok legendásan gyengék technikai kérdésekben. Persze, hogy most dől az olajdollár, van pénz megfizetni a hozzáértőket. De sajnos akkora baromságokat követnek el, hogy szakmai körökben fogják a fejüket. Például nem igazán volt értelme fedett sípályát építeni a sivatagban, még ha volt is rá pénz.
Annak idején az évfolyamunkban volt pár muszlin, hát tudod nekik volt a legkevésbé érzékük a technikához. Amikor a jogsiért tanultunk, az oktató kerek-perec kijelentette, hogy a szamaraskordén kívül másra nem szabadna jogosítvány kapniuk, mert abban legalább a szamár figyel a többiekre a forgalomban. Kivétel nélkül borzalmasan vezettek.

Értem én, hogy muszáj felmagasztalnod az iszlámot, mert ez neked kényszeres, de a valóság más.

fehérfarkas 2014.12.05. 15:40:14

@teddybear01: "Magyarországon sajnos csak elenyésző volt a szénhidrogén-kincs a Közelkelethez képest, és annak a kevésnek is kitermeltük már a túlnyomó többségét. Szóval nem lehet összehasonlítani a két területet ilyen szempontból."

Nem véletlenül írtam Libanont, Jordániát, Tunéziát, Marokkót, Törökországot, amelyekben nincsen olaj és földgáz.. De még az olajgazdag Dubai sem szénhidrogénből él meg, mert a GDP-jének csupán 6-7%-a a szénhidrogén, a többi pedig a szolgáltatások (a világ pénzügyi központjainak egyike), logisztika (világ egyik legnagyobb kikötője), idegenforgalom adják. És ott vannak emellett még ázsiai és afrikai muszlim ország olaj nélkül.

"Persze hogy próbálnak felzárkózni, de tudod az arabok legendásan gyengék technikai kérdésekben. Persze, hogy most dől az olajdollár, van pénz megfizetni a hozzáértőket. De sajnos akkora baromságokat követnek el, hogy szakmai körökben fogják a fejüket. Például nem igazán volt értelme fedett sípályát építeni a sivatagban, még ha volt is rá pénz."

Tök jó, hogy Szaúd Arábiával kapcsolatos részre válaszolva hozod fel a dubai példát. Igaz, hogy egymás szomszédai, de amit írsz az olyan, mintha a horvátokat egy belgrádi fejlesztésmiatt szólnád le - elvégre mindkét nép szláv. :D

Az, hogy értelme volt-e vagy sem a dubai sípályájának az dubaiak üzleti döntése, és emmi köze a szaúdiakhoz. Ráadásul most újjab hamis sztereótípádat rombolom le: vannak arab országok ahol vannak hófödte hegyek, és lehet síelni: Algéria, Marokkó, Libanon. Dubai viszont nem tartozik ide, és mivel számukra az idegenforgalom húzóágazat, ezért úgy gondolta az egyik dubai vállalkozó, hogy épít egy ilyet, hogy nekik (és a turistáiknak) is legyen hol síelniük.Ráadásul az a sípálya egy óriási nagy bevásárlóközpont részét képezi - ha annyira nem megy, hogy a bevásárlóközpont bevételét is elviszi, akkor a tulajdonosa majd bezárja. De addig, amíg hasznot hoz neki, addig miért zárná be? Már az is haszon, ha csak a sípálya híre miatt évente 100.000-rel több turista vásárol náluk (mint mondjuk valamelyik konkurenciánál).

A technológiai kérdésekben nem nevezném legendásn gyengének az arabokat. Az igaz, hogy az elmúlt pár évszázadban nem az arabok adták a tudományos elit javát, de ez nem jelent semmit. A velünk szomszédos szlovákok sem nevezhetőek a tudományos elitben levőknek.

"Annak idején az évfolyamunkban volt pár muszlin, hát tudod nekik volt a legkevésbé érzékük a technikához. Amikor a jogsiért tanultunk, az oktató kerek-perec kijelentette, hogy a szamaraskordén kívül másra nem szabadna jogosítvány kapniuk, mert abban legalább a szamár figyel a többiekre a forgalomban. Kivétel nélkül borzalmasan vezettek."

Meg az hamis sztereótípia, hogy muszlimok = arabok. Ott van a perzsák: Irán a világ top20 tudományos országa között van (nanotechnológia, géntechnológia, klónozás, űrtechnológia, robotika, nukleáris fizika). Malajzia és Törökország sem nevezhető elmaradott, fejletlen orzágoknak. Kuala Lumpur vagy Isztambul már rég lehagyták fejlettségben Budapestet. Ajánlom menj ki ezekbe az országokba, meg nagyvárosokba.
süti beállítások módosítása