A Stasi aktáiból: Az áruló

2014. október 21. JTom

A Lutz Eigendorf eset

A keletnémet titkosszolgálat - a hírhedt Stasi - a világ legjobbja volt.

Nem, ez nem túlzás. Hiszen a hidegháború alatt melyik másik országnak sikerült az ellenséges ország kancellárjának tanácsadójává tennie ügynökét (Guillaume-affér)? Ezentúl - ha valaki valaha járt az egykori Stasi dokumentumokat bemutató intézetben - láthatta hogy mindenki mindenkit megfigyelt az egykori NDK-ban.

l_e.jpg

Lutz Eigendorf az NDK-ban, Brandenburg an der Havel-ben született és már 14 évesen a Motor Süd Brandenburgban játszott. Kiemelkedő tehetségnek tartották és 1970-től a FC Dynamo Berlin ifjúsági csapatában nevelkedett. Papíron a „Karl Liebknecht“ VEB Transformatorenwerk villanyszerelő-tanulója lett, a valóságban azonban a fociedzések után a Stasi polgári alkalmazottjaként tevékenykedni (legalábbis papíron, hiszen akkor még tinédzser volt). A Dynamoról tudni kell, hogy a Nemzetbiztonsági Minisztérium (Das Ministerium für Staatssicherheit azaz a Stasi) saját csapata volt. 

1978. Mannschaftsfoto_BFC_Dynamo_Berlin.jpg

1978. Eigendorf a Dynamoban (felső sorban a bal szélen)

A csapat mecénása maga a nagy ember, a Stasi-feje, az állambiztonsági miniszter Erich Mielke volt, aki nagyon szerette a focit. A fontos mérkőzéseken rendszeresen megjelent és alkalmanként együtt ünnepelt a fiúkkal.

Erich Mielke a 80-as években egy Dynamo rendezvényen / Dynamo csapatzászló átadás 1966. / Bajnok a Dynamo, Mielkével

A Dynamo fiatal reménysége Lutz Eigendorf lett, akit a keletnémet Beckenbauerként is emlegettek. Személy szerint Mielke is nagy reményeket fűzött hozzá.

A Günter Guillaume-affér

Ha a keletnémet hírszerzés legnagyobb sikeréről  beszélünk, kétség kívül a Guillome-affér a csúcsok csúcsa. Bár jelentősége nem volt akkora, mint több más jól sikerült beépülés kulcspozíciókba, mégis ez emelte a világszínvonalba az NDK titkosszolgálatát. 

Ministerium_für_Staatssicherheit_(emblem).jpgGuillaume, Günter Bröhl néven született és 1944-ben Hitlerjugendként légvédelmi feladatokat látott el, majd a süllyedő hajón még belépett az NSDAP-ba is. A háború után fényképészként dolgozott, majd egy újság szerkesztője lett 1950-től. Ettől kezdve már a Stasi kiképzéseire járt, felesége szintén egy ügynöktanonc lett, akivel közösen, menekültként jelentkeztek az NSZK-ban, Frankfurtban 1956-ban. Ott egy kávézót vezetett és a Stasi utasítására belépett a későbbi kormányzópártba az SPD-be. 1964-től főállásban dolgozott a pártnak, addigra felesége is az SPD egyik körzeti irodájába dolgozta be magát titkárnőként. 1969-ben a közlekedési miniszter kampányát olyan eredményesen vezeti, hogy a miniszter személyesen ajánlotta be a Kanzleramtba, ahol 1970-től tevékenykedett. 

1972-ben a szorgalma és szervezőtehetsége lévén Willy Brandt kancellár személyes titkára lett magánügyekben. Ebben a pozícióban hozzáférhetőek voltak számára titkos akták és bizalmas beszélgetésekben is részt vehetett. Ezenfelül betekintést kapott Brandt magánéletébe is. Guillaume a kancellár legközelebbi köréhez tartozott, sőt nyaralni is elkísérte. Feladata volt például Brandt napi pártprogramjának és pártlevelezésének megszervezése.

Bundesarchiv_B_145_Bild-F042453-0011,_Niedersachsen,_Brandt_im_Wahlkampf.jpg

 Willy Brandt kancellár (balra) és Günter Guillaume (jobbra) egy választási kampánykörúton, alig két héttel letartóztatása előtt. A kancellár már tudott a bizalmasa ellen folyó vizsgálatról. (Bundesarchiv)

1973 februárjától merült fel a gyanú a házaspár ellen. Három különböző kémügyhöz is köthetőek voltak, de semmilyen konkrét bizonyíték sem szólt ellenük. Ezért 1974 márciusáig adatgyűjtést folytattak, amikor is Genscher belügyminiszter felkereste a kancellárt és közölte vele a gyanút. Másfél hónap múlva tartóztatták le a házaspárt, amire Guillaume így reagált: "NDK állampolgár és tiszt vagyok. Ezt tartsák tiszteletben!" Ez a mondat később fontos bizonyítékként szolgált ellene a bíróságon. Guillaume 13, felesége 8 évet kapott. 1981-ben Guillaume-ék egy ügynökcsere révén visszatérhettek az NDK-ba, ahol kitüntetések várták őket.

Az eset az NSZK-ban mély belpolitikai krízist okozott és 1974. május 7-én Willy Brandt kancellár visszalépésével végződött. Bár az információk - amiket a Guillaume-házaspár az NDK-nak átadott - biztonságilag nem voltak jelentősek, mégis az eset olyan hullámokat vetett, amik megkérdőjelezték az NSZK felelős pozícióban dolgozó embereinek megbízhatóságát. A Stasi sikerét - hogy az ellenséges ország első emberének bizalmasává tegyék ügynöküket - egyik más ügynökségnek sem sikerült megismételnie azóta sem.

 

A két Németország közötti enyhülés jegyében a Dynamo csapatát Az 1. FC Kaiserslautern hívta meg egy barátságos mérkőzésre, amelyet 1979. március 20-án tartottak meg. A mérkőzés után a csapat tagjai vásárolni és városnézésre indultak Gießen városkában, kb. 100 kilométerre Kaiserslauterntől. A csapattal utazó Stasi ügynökök szándékosan egy kisvárost választottak a megállásra, remélték hogy ott könnyebben szemmel tarthatják a sportolókat. Egy óvatlan pillanatban, amikor a kísérők figyelme megoszlott, Eigendorf egy várakozó taxiba szállt és elhajtatott. Az első éjszakát egy panzióban töltötte álnéven Lippstadtban, ahol már bizonyára várták kapcsolattartói. A következő naptól Norbert Thines az FCK vezetőjének privát lakásán élt, amíg honosítása el nem intéződött.

ddr1.jpg

Eigendorf a barátságos mérkőzésre érkezik Kaiserslauternbe (ZDF Mediathek)

Mielke tajtékzott. A legjobb játékosának elvesztése hátba döfésként érte. Elhatározta, hogy kerül amibe kerül, Eigendorf megfizet az árulásáért.

Az NDK sport-sajtóban nem tettek említést a futballista disszidálásáról, mindössze egyetlen rövid cikk jelent meg a párt hivatalos lapjában a Neues Deutschlandban róla. A berlini Dynamo további mérkőzésein az ellenfél szurkolói skandálták kárörvendve mindössze, hogy "Hol van most Eigendorf?".

Először Eigendorf hátrahagyott családját vette célba a titkosszolgálat. A felületes vizsgálataik alapján megállapították, hogy a csatár felesége valószínűleg nem tudott férje szándékáról. A vegzálás eredményeképpen a nő távollétében elvált a férjétől, mivel azzal fenyegették, hogy állami gondozásba veszik kislányát. Négy hónap múlva a kényszerválást már ki is mondta a bíróság.

A következő évben a nő viszonyt kezdett egyik újdonsült barátjával, akiről nem sejtette, hogy "Romeo" státuszú Stasi ügynök és akihez egy év múlva hozzá is ment!

classic_east_german_secret_police_or_stasi_disguises_640_high_03.jpgA "Romeo" státuszú Stasi ügynököknek az volt a feladatuk, hogy női célszemélyeket csábítsanak el, akiknek így a mindennapjaikba befurakodva olyan titkokhoz is hozzájuthattak, amikhez még a legközelebbi barátok sem. Léteztek természetesen "Julia" típusú ügynöknők, akiknek férfiakat kellett elcsábítaniuk. A Romeo és a Julia ügynökök magasabb szinten helyezkedtek el a hierarchiában, ők nem mentek haza egy másik életbe a munka után, hanem ha kellett évtizedekig a célszemély élettársasként, házastársaként dolgoztak.

A legsikeresebb ügynökök gyakran az is elérték, hogy házastársuk szintén ügynökké váljon és az NDK titkosszolgálatának dolgozzon. Így a teljes NSZK-ban, de még a NATO közelében is voltak ügynökök.

Balra: Kép egy Stasi ügynököket oktató brosúrából: öltözködési tanácsok kapcsolat kialakításához a nyolcvanas években

Az NDK felbomlása után több tucat férj és feleség tudta meg párjáról, hogy ügynökként kötött vele házasságot. A törvények értelmében az ilyenforma házasságok is érvényesek maradtak és láss csodát nagyon kevesen váltak el, már annyira megszokták egymást.

További öltözködési tippek (valószínűleg nemcsak "Romeo" ügynököknek :D) a galériában:

 

Közben Eigendorf eredményesnek mondható évadok után a Kaiserslauternből az Eintracht Braunschweighez szerződött, bár csapataival nem utazhatott például az Akademik Szófia vagy a Szpartak Moszkva elleni - szocialista országokban lejátszott - mérkőzésekre, mert féltek az NDK retorziójától.

A félelem nem volt alaptalan. 1983. március 5-én a Bochum csapata ellen játszott Bundesliga mérkőzésen aratott győzelmet ünnepelte Eigendorf Braunschweigben egy szórakozóhelyen. Társaival ellentétben nem sokat ivott, mondván autóval van (Németországban megengedett a csekély alkoholfogyasztás mellett az autóvezetés).

23 óra körül indult haza, ám egy egészen enyhe kanyarban lesodródott az útról és Alfa Romeója egy fának ütközött.

auto.jpg

map_1.jpg

Sematikus térkép a helyszínről, zölddel a helyes útvonal íve, pirossal az Eigendorf által megtett ív

A focista két nappal később halt bele súlyos fej és mellkasi sérüléseibe. A vérében 2,2 ezrelék alkoholt mutattak ki és mivel a gépkocsit átvizsgálva nem találtak műszaki hibát, az esetet alkoholos befolyásoltsággal történt vezetés miatti halálos balesetként lezárták.

eigendorf--486x337.jpg

Eigendorf Alfája a baleset után

Azonban a barátok mindig is éltek a gyanúperrel, hogy nem volt véletlen a baleset. Azok a klubtársai, akik látták távozni a klubból, nem tudtak napirendre térni afölött, hogyan is kerülhetett annyi alkohol a sportoló vérébe, hiszen alig fogyasztott valamit.

beerdigung_1.jpg

A temetésre nemcsak a sportolótársak jöttek el. Eigendorf szülei is engedélyt kaptak az NDK-ban, hogy elmenjenek a szertartásra. Ők sem tértek aztán vissza keletre.

Az esetet lassan elfelejtették, az NDK felbomlott, az újraegyesített Németország igyekezett megszabadulni az egykori szocialista NDK-ban tevékenykedett több százezer kém és ügynök árnyékától.

2010-ben azonban Karl-Heinz Felgner - egykori fedőnevén Klaus Schlosser - azt állította, hogy megbízást kapott Eigendorf meggyilkolásásra, ám erre végül nem került sor. Mármint általa nem. Több kilométernyi Stasi akta átvizsgálása után az egyetlen írásos említés azonban, amiben Eigendorf neve felmerül igen elgondolkodtató.

Amennyiben az aktákban szereplő szavak alapján mégis merénylet áldozata lett Lutz Eigendorf, akkor az valahogyan a következőképpen zajlott le:

  •  a vendéglátóhelyen (pl. a WC-n) valahogy elkábították/elbódították az áldozatot
  • alkoholt fecskendeztek a szervezetébe
  • az autóban ülő focistát valahogy elvakították, hogy balesetet szenvedjen

Másik variáció szerint az is lehetséges, hogy a baleset utáni pillanatokban fecskendezték be az alkoholt a testbe. Esetleg valamilyen enyhe hatású gázt is juttathattak az autó utasterébe, csökkentendő a figyelmet/reakcióidőt.

A ZDF televízió számára készített Sonderauftrag Mord - Die Geheimnisse der Stasi (2010) című dokumentumfilmben valahogyan így rekonstruálták a készítők a baleset másodperceit:

Így történhetett a baleset egy elképzelés szerint (Sonderauftrag Mord - Die Geheimnisse der Stasi (2010) című dokumentumfilmből)

A további iratokban az egyik - fedőnéven szereplő, be nem azonosítható - Stasi ügynöknek 1983. március 9-én 500 keletnémet márka jutalmat utalványoztak ki. Ezt a - kb. félhavi átlagfizetésnek megfelelő - összeget csak kivételesen nagy horderejű ügyek sikeres megoldásáért volt szokás adni. Ez tovább erősíti a gyanút, hogy Lutz Eigendorf egykori NDK focistát Erich Mielke parancsára meggyilkolták.  

A teljes igazság - jó szokás szerint - valószínűleg sohasem fog kiderülni.

Források: ZDF Mediathek, Der Spiegel, Deutsche Welle, Wikipedia, Polizei Braunschweig Archiv, Simon Menner: Top Secret - Images from the Stasi archives

A bejegyzés trackback címe:

https://ritkanlathatotortenelem.blog.hu/api/trackback/id/tr566595563

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

nandras01 2014.10.22. 01:01:16

ha így történt az eset, akkor azt kell mondani, hogy a stasinak irtózatosan nagy mákja volt. a merénylet annyi esetlegességet és valószínűséget feltételez, hogy csoda, hogy sikerült.
ha én lennék egy stasi főnök, bizonyára messzire zavarnám azt az agytrösztöt, amelyik ilyen tervvel állna elő. egy zs kategóriás filmben is kínosnak hatna egy ilyen fordulat.
nem mintha nem feltételezném a stasiról, hogy habozás nélkül tett el láb alól számára kényelmetlen embereket, de szerintem itt egy közönséges közlekedési baleset történt.
az írásos dokuk..?
fantáziáltak, tervezgettek.

m_and_m 2014.10.22. 09:17:37

@nandras01: "messzire zavarnám azt az agytrösztöt, amelyik ilyen tervvel állna elő"

Valószínű ez meg is történt. Sőt, az is lehet, hogy már mindenki likvidálva van azok közül, akik részt vetek benne

Nyiri 2014.10.22. 09:20:34

Engem megrémít, hogy ezek a mocskoknak mindig voltak olyan alattvalói, akik mint a pincsikutya várták a megbízatást valami gennyes akcióra.

Kurva jó lehet egy ilyen helyen melózni. Akár a legjobb barátod is lehet ellenség vagy ha te volta Stasi ügynök akár a feleséged is megfigyelhet. Senki nem bízhatott senkiben.

Mocsok szar élet lehetett. Még az egyesítés után is szerintem sok volt ügynök azt sem tudta, mi legyen így folytatta a felesleges melóját.

Disznó Úr 2014.10.22. 09:40:16

Off. Most jöttem rá, hogy én is Rómeo ügynök vagyok. Ilyen rosszul bármikor ki tudok nézni. Az a szandál pedig tényleg jellemző volt az NDK-s turistáknál. 1989-ben Berlinben egy áruházban láttam ilyen szandálokat, egy nagy gondolába voltak behányva, már bánom hogy nem vettem. Milyen klasszul menne a csajozás.

zweitakt 2014.10.22. 09:54:40

@nandras01:
Nem feltétlen a megölése volt a cél, valóban, ennyi esetlegességgel elég nehéz tutira menni.
Elég, ha lebénul, lábát töri, vagy hasonló. Ugyan, dehogy derül ki a teljes igazság. Horn Gyufánál kiderült, mi történt??? Vagy Jörg Haidernél? E!

zweitakt 2014.10.22. 09:59:53

Beépülésben valószínűleg kevés Guillaume-hoz fogható volt, de Elijahu Kohen tiboru.blogrepublik.eu/2011/04/01/elijahu-kohen-2-0/
szerintem a csúcstartó, megelőzve Dr Sorge-t és Kim Philbyt...

A poszt rendkívül érdekes!
Javasolt nézvény ehhez "A mások élete" c. film...

Sok a hasonlóság... Véletlen lenne?

konteo.blogrepublik.eu/2012/03/14/jorg-haider-halala/

Karcsi75 2014.10.22. 10:14:57

Az egész "keleti" blokkban ez men(t)gy, ott sem lett minden GESTAPO-s "nyugdíjba" küldve! Itt sem lett minden Nyilas fellógatva! Minden tagországben dúlt a népi demokrácia mégis be voltak rezelve a felső vezetők a hatalmukat féltve....

Sunsetjoy · http://retemu.blog.hu 2014.10.22. 12:28:55

Azért Guillaume-ről sokat elárul, hogy szépen megfordult világnézete - bár a körülmények miatt - de nagyon nem volt ínyére a ügynöki "életmód"...

Mikorka Kálmán okleveles duguláselhárító kisiparos 2014.10.22. 13:39:54

"A Stasi sikerét - hogy az ellenséges ország első emberének bizalmasává tegyék ügynöküket - egyik más ügynökségnek sem sikerült megismételnie azóta sem."

Vagy csak nem tudunk róla.

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2014.10.22. 14:28:28

@Mikorka Kálmán okleveles duguláselhárító kisiparos: De, sikerült, csak lebukott.

tiboru.blogrepublik.eu/2011/04/01/elijahu-kohen-2-0/

Idézek:

"másfél évvel korábban majdnem szír hadügyi államtitkár lett."

Ez szerintem még űbereli is.

Banános Joe23 2014.10.22. 16:37:13

@zweitakt: "Javasolt nézvény ehhez "A mások élete" c. film..."

Mindenképp. Én is melegen ajánlom ezt a nagyszerű filmet.

p_ilonka 2014.10.22. 17:58:07

Én irigylem a németek feltáró buzgalmát. Jobb ezt tisztázni.

dr Smittpálelnökúr 2014.10.22. 19:12:37

Egy lebukott ügynök igazolja, hogy ők voltak a legjobbak???

Ez vicc, ugye?

János Maurer 2014.10.22. 20:36:48

@zweitakt: Vagy Vancsik Zoltánnál? Akit Kövér Lészló titkosszolgálati miniszter megfenyegetett?

csehlencse 2014.10.22. 21:53:47

Azért ez az Eigendorf is "érdekes" figura lehetett. Évekig élvezte, hogy focizhatott az elit csapatban, sztárolták, sikerei voltak, elfogadta - naná - az ezzel kapott lehetőségeket stb. (OK, hogy mennyire önként volt ebben benne, az nem derül ki, de nem hiszem, hogy olyan rossz dolga lett volna ilyen körülmények között.)
Aztán egyszer csak megpattant és gyakorlatilag ugyanezt az életet folytatta, csak most már a "túloldalon". A felesége, a gyereke(!) és a szülei meg szépen ottmaradtak a szarban és tartották a hátukat. OK, ő is sokat kockáztatott - mint az a későbbiekből kiderült - de ez az ő döntése volt.
Tudom, hogy leegyszerűsítem, meg nyilván hiányzik jó pár plusz infó, de a poszt alapján nekem ez jött le a sztoriból.

2014.10.22. 22:04:09

@csehlencse: Épp olyan sikk volt akkor disszidálni, mint manapság elmenni tányérnyalónak Londonba. Ráadásul visszirányban nem áramlott az információ. "Onnan még senki sem jött vissza"

csehlencse 2014.10.22. 22:19:53

@Hajszás Láncos: Értem én, de azért aki ma kimegy tányérnyalónak Londonba, nem azzal a tudattal teszi, hogy nincs visszaút és az itt maradt szeretteit fogják terrorizálni az ő lelépése miatt. OK, lehet, hogy Eigendorfnak a szüleivel amúgy sem volt felhőtlen a viszonya. Tegyük fel, hogy az asszonnyal is már évek óta egymás agyára mentek. De a gyerek?
Bár gondolom belerakosgatta szépen a két mérlegserpenyőbe, hogy mit veszít, mit nyer, ha elmegy...

porch monkey 4 life! 2014.10.22. 22:23:14

Nehogy valaki félreértse, de a hazánkban működő Gestapo egységek/alkalmazottak az 50-es években már hithű ÁVO-sok voltak, és most nem utalnék a származásukra... Egyszerűen gerinctelen féreg az ember, és a Kádár-rendszer még ezt a gerincképződményt is leépítette...

HgGina 2014.10.23. 00:13:29

Mintha ma nem ugyanez menne. Naív, aki ezt képzeli. Pffff...
Egy régi barátnőm férjéről annak váratlan halála után derült ki 5 éve, hogy azért vette feleségül és csinált neki gyereket, hogy megfigyelhesse. A férj és apa volt az ügynök. És nem a Kádár-érában, hanem a gengszterváltás után sok évvel.

@porch monkey 4 life!: Csikós-Nagy Béla (az Árhivatal volt elnöke) és Fekete Gyula (az MNB egykori elnöke) is köztudottan nyilas, hungarista volt, mégis milyen szépen megéltek vezető pozícióban a komcsik alatt. Persze, biztos csak beépültek. Aha. Kádár a pribékjei nagy hányadát a nyilasoktól szedte össze.

ZON 2014.10.23. 08:41:42

A 9. képen Torrente épül be a KGB-be.

J.László 2014.10.23. 09:05:20

Hát a 2,2 ezrelék nem egy-két sör, az biztos:)

2014.10.23. 09:21:43

@HgGina: Jé, ki volt a te régi barátnőd, hogy ennyit foglalkoztak vele? A legtöbbünknek csak az internet adatforgalmát meg a mobilteló cellainformációit gyűjtik, mert az kompjuterekkel gyorsan és olcsón feldolgozható. Ahhoz, hogy valakivel élő emberek foglalkozzanak, ráadásul napi 24 órában mint férj, ahhoz azért már komolyan veszélyesnek kell lenni a nemzetbiztonságra...

Trónkövetelő 2014.10.23. 14:58:53

Niall Ferguson írta, hogy nincs olyan ideológia, ellenséges hadsereg, stb., aminek a megtámadott nép vagy társadalmi csoport között ne lennének kollaboránsai. köztudott, hogy a nácik minden egyes leigázott népnél találtak készséggel együttműködő embereket, a franciák, a lengyelek, de még a zsidók között is. Ugyanis akármilyen korlátozottan is, de ezek az emberek a saját köreikben élet-halál urai lehetnek, és ez bizony sokakat vonz. Úgyhogy bármilyen visszataszító is volt az NDK államszervezete, illetve ezen belül különösen a Stasi, nem kellett lasszóval fogni az elkötelezett végrehajtókat. Niall Ferguson szerint, ha a Földet megszállná egy földönkívüli faj, amelynek deklarált célja az emberiség kiirtása lenne, még azok is találnának kollaboránsokat az emberek között.
Egyébként a híres magdeburgi focista, Jürgen Sparwasser, aki az 1974-es vébén az NSZK-nak belőtte a győztes gólt, ráadásul Hamburgban, és az NDK-ban egyfajta ikonként kezelték, 1988-ban, már a Magdeburg segédedzőjeként szintén disszidált és a rendszerváltásig az Eintracht Frankfurtnál dolgozott. Nagy szerencséje, hogy a dobbantása után elég hamar összedőlt az NDK, mert egy nemzeti hős árulását kizárt, hogy megtorlatlanul hagyták volna, ha még ennek a szerencsétlen Eigendorfnak is utána nyúltak.

nyelv-ész 2014.11.07. 20:56:54

@HgGina: Ha MNB, akkor Fekete János lesz az, és a legkevésbé sem volt nyilas, hiszen munkaszolgálatos volt. Csikós Nagy stimmel.
süti beállítások módosítása