Ókori csodák

2014. szeptember 26. Andrassy Gabor (törölt)

Belusz sírja

Amikor Xerxes perzsa király meghódította Asszíriát, az egyik ninivei palota kirablása közben egy pompás sírra bukkantak, Belusz asszír király nyughelyére. Xerxes parancsára a sírt fölnyitották, hogy a halott uralkodó mellé temetett ékszereket megszerezzék. A sírban meg is találták Belusz testét, amely teljesen épségben feküdt az olajjal félig telt koporsóban. A fedél belsején ez a felirat állt: "Jaj annak, aki e sírt felnyitja, és teljesen fel nem tölti!" Xerxest nyugtalanította a fenyegetés, és megparancsolta, hogy a sírt töltsék tele olajjal. Hozták is az olajjal teli amfórákat, de néhány óra töltögetés múlva az olaj hirtelen ismét az eredeti szintjére apadt. A koporsót ismét feltöltötték, de dacára, hogy az sehol sem szivárgott, a szint újra az eredetire apadt. Xerxes pánikba esett, lezáratta a sírt, és tovább folytatta hadjáratát, ám a jóslat beteljesült: a görögök legyőzték hadait, és elbukott.

A baljós tréfa titka a szifon elvének alkalmazása volt:

belusz_sirja.GIF

Az olaj mindaddig nem folyhatott ki a töltögetés alatt, amíg szintje a szifonon át nem bukott. Akkor viszont egyszerre leapadt a kifolyócső szintjéig. 

A csodálatos görög templomok

Egyiptomból származik, de a görög és római templomokban is kedvelt volt a csodálatos oltár. Az istennő előtt áldozati tüzet gyújtottak, és kisvártatva azzal adta elégedettségének jelét, hogy korsójából bort öntött a tűzre. A babonás népet ámultba ejtő csodát az alexandriai Heron magyarázta meg több mint 2000 évvel ezelőtt: az áldozati tűz okozta hőtágulás préselte fel a bort az istennő kancsójába:

csodalatos_oltar.GIF

Hasonló elven működtek az automatikusan feltáruló szentély-ajtók is.

templomajto.gif


... és ha már az ajtóknál tartunk... 
görög és római történetírók feljegyezték, hogy valahányszor egy görög templom szentélyének nyugalmát megzavarták, "az istenek haragra gerjedtek, és mennydörgő robaj reszkettette meg az erős falakat."

Szintén Heron leplezte le, hogyan állították elő ezt a csodát:

mennydorges_temploma.GIF

Amikor a kaput kitárták, a kötél az üreges félgömböt a vízre rántotta, a félgömbben lévő levegő átpréseltetett a trombita fúvókáján, és megszólaltatta azt.

Nagyobb görög templomokban alaptartozék volt a csodálatos kút is. Medencéje mindig csordultig volt töltve, s akárhány szilkényit is merítettek belőle, víze soha ki nem fogyott. 

csodalatos_kut.GIF

A csoda a közlekedő edények elvén működött. A rejtett csővezeték egy titkos tartályhoz vezetett, amelynek szintjét egy pisztolyszelep szabályozta. 

(Alexandriai Heron még számos zseniális találmányt alkotott a pénzbedobásra működő szenteltvízadagolótól a víziorgonán át a legkülönbözőbb színpadi gépekig, sőt, komplett, automata színházig.)

 

A kínai beszélő bálvány

Számunkra, akik megszoktuk a különféle hangszórókat és szócsöveket, egyáltalán nem tűnne csodálatosnak, ha egy templomi bálvány megszólalna, ám a száz-százötven évvel ezelőtti emberek ezzel egyáltalán nem így voltak.

A kínai boxerlázadás során sok bálványimádó templomot kifosztottak, és a fosztogatás közben számos korábbi "csoda" óhatatlanul lelepleződött. Így a beszélő bálványé is:

beszelo_balvany.GIF

A "csoda" valószínűleg sokkal korábbi eredetű, később hasonlóan felszerelt szentélyt találtak a pompei ásatások során is.

 

 /Walter B. Gibson könyve nyomán/

A bejegyzés trackback címe:

https://ritkanlathatotortenelem.blog.hu/api/trackback/id/tr856683209

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Banános Joe23 2014.09.26. 00:18:03

Heh, ez a könyv, amiből az illusztrációk vannak, megvan.
Walter B. Gibson: Csodák Könyve, a címe.
A könyvnél fiatlabb generáció vagyok, így csak "bóhapiacos", de rongyosra olvastam kiskoromban :)

Terézágyú 2014.09.26. 07:49:32

Csak egy kis helyesírás:
vagy
Xerxes és Belus
vagy
Xerxész és Bélosz
Tehát vagy latinosan írjuk mindkét nevet, vagy görögösen (magyar betűkkel)...

Andrassy Gabor (törölt) 2014.09.26. 11:39:56

@Na mi újság, Wagner úr?: Ja, ja, sokaknak megvan, és talán e kis ízelítő után még többeknek meglesz. :)

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2014.09.26. 13:35:12

Vagy 15 éve nem volt kezemben a könyv, de nekem is megvolt anno és egyből felismertem. :)

Harrison Bergeron 2014.09.26. 13:54:15

@Banános Joe23: Hála. Ezzel svunggal vettem meg most a könyvet, nekem eddig kimaradt :)

tengier1 2014.09.26. 18:49:34

Baromság :) a közlekedő edények elve miatt, próbáljuk már meg, kitalálni, hogy at olajjal tele töltött szarkofág, meddig is fog leereszteni,ha a rajzot vesszük alapul?

zweitakt 2014.09.26. 20:05:52

@tengier1:
A szarkofág szifonja működik. Így működött régebben a WC-tartály is. Csak ott a vizet egy membránnal kissé meg kellett lökni, hogy átbukjon a szifon felső kanyarján, vagy a csőbe kellett ereszteni egy kicsit a tartály alján lévő súlyszelepen keresztül, utána addig szívta a vizet, amíg a cső alja ért. Ha rossz volt a töltőszelep, és állandóan folyt a víz, időről-időre "lehúzta" magát a tartály.
De a WC-csészében isszfon van, ott is állandó a vízszint, mert a felesleg kifolyik....
Ám a tűz a meleg levegővel csak akkor működik, ha a tűz egy zárt tartályban melegíti a levegőt. Modjuk, ha az áldozati tűz tálja dupla falú, mint a tejforraló edényé, és a külfő falán átvezet egy cső, ami a zárt rendszerből a folyadékot így kipumpálja, az lehet. De az egyiptomi jellegű rajz szerinti tűzhely nem produkál nyomást, az tuti.
Az ajtónyitó mechanika is érdekes, a szépen növekvő csővel...;-) Mondjuk, az lehet bőrből, és hajlékony...

Andrassy Gabor (törölt) 2014.09.27. 15:44:34

@Kagehiko Yamazaki: Moszkvában az egyik templom át volt alakítva múzeummá, úgy hívták, hogy Az Ateizmus Muzeuma. Ott az egész tárlat csak ilyesmiről szólt, hogy milyen szemfényvesztésekkel műveltek "csodákat" a papok, és eközben mi zajlott a színfalak mögött, hogy kínoztak meg és öltek meg embereket a krisztusi szeretet nevében. Sajnos a rendszerváltás után a múzeum bezárt, és most újra istentiszteleteket tartanak benne akaporszakállú pópák.

janoszeged 2014.09.27. 16:39:50

Más könyvek szerint Heron pénzbedobós borkimérő automatát készített. Nem tudom a szenteltvízre vagy a borra volt akkoriban nagyobb igény:-)

Rocko- 2014.09.28. 22:21:39

nekem megvan ez a könyv. :)

walami wan (törölt) 2014.10.06. 02:31:36

ez a könyv nekünk is megvolt gyerekkoromban
süti beállítások módosítása