TEGNAPELŐTTI HÍRADÓ: Emily Davison szüfrazsett halála - 1913

2014. június 04. JTom

Ma 101 éve, 1913 június 4-én, az epsomi derbin Emily Davison szüfrazsett, a verseny alatt a pályára berohanva megpróbálta a király lovát megállítani, aki halálra gázolta. A kattintás utáni felvételen a szörnyű esemény látható.

Emily_davison_killed_1913.jpg

A nők egyenjogúságáért alapított feminista mozgalmak példaképe lett.

De kik is voltak a szüfrazsettek? Miért vállalkoztak egyre kegyetlenebb, önkínzó, vagy öngyilkos akciókra?

A XX. század elejére kiteljesedő feminista mozgalom, elsősorban Angliában a női egyenlőségekért (beleértve a politikai szavazati jogot) küzdött. Legismertebb és talán legradikálisabb szervezetük a londoni Women's Social and Political Union (WSPU). Ennek a szervezetnek volt tagja Emily Davison is.

Londonban született sokgyermekes családban. Felsőfokú tanulmányaira nevelőnői munkával szerzett pénzt. Irodalmat, biológiát és kémiát hallgatott, kiváló eredményekkel végzett. 1906-ban lépett be az Emmeline Pankhurst vezette WSPU soraiba; két évvel később felhagyott tanári munkájával, hogy teljes egészében az Ügynek szentelhesse magát. Aktívan küzdött, a figyelemfelkeltő, akár botrányt kavaró tettek erejében hitt, és ehhez a börtönbüntetést sem félt kockáztatni. 1909-ben négy alkalommal zárták el forgalomakadályozásért, rendezvények megzavarásáért, kődobálásért. 1910-ben betörte a Parlament Alsóházának ablakát, 1912-ben gyújtogatásért kellett felelnie.

A börtönben éhség sztrájkolt, ellenállt a kényszertáplálásnak (a börtönben, attól való félelemben, hogy, a mozgalmat erősítendő, mártírrá válnak, nem hagyták a szüfrazsetteket éhen halni, de szándékosan fájdalmas módszerrel - orrukon levezetett szonda segítségével - táplálták őket), egy alkalommal, hogy kellemetlen helyzetbe hozza a szüfrazsettekkel különös kegyetlenséggel bánó intézményt, kivetette magát az ablakon.

force feeding.jpg

1909. Szüfrazsett kényszertáplálása

Ezek után úgy gondolta, még radikálisabb tett, egyesek szerint a "végső áldozat" vezethet csak eredményre. 

Ekkor döntött úgy, hogy a király lova elé veti magát.

Kertész Magda A szüfrazsettek c. könyvében a következőket írja róla:

"Miss Davison már korábban is sokat szenvedett az Ügyért. Egy alkalommal, amikor kirakatüveg betöréséért ítélték el, a börtönben azonnal éhségsztrájkba kezdett. Naponta kétszer mesterségesen táplálták. Maradék erejével elbarikádozta az ajtót az orvos és a börtönőrnők előtt. Nem tudtak bejutni, ezért a cella ablakán keresztül öntözőcsővel jéghideg vízsugarat zúdítottak rá. Végre sikerült a torlaszokat eltávolítani, és Miss Davisont újra mesterségesen táplálták. Ez alkalommal olyan rosszul lett, hogy átmeneti időre kénytelenek voltak szabadon bocsátani.

 

Mary Richardson (megj.: egy másik szüfrazsett, a Rockeby Vénusz megrongálója) az 1913-as lóversenyen meglepetten fedezte fel a nézők közt Emily Davisont, aki nem szokott részt venni ilyen divatos eseményeken."
"Miss Davison mindössze családjának tett előző este homályos célzást arra, hogy az epsomi lóversenyen súlyos baleset történik majd.
Miss Richardson visszaemlékezéseiben leírja: Miss Davison elég messze állt tőle a derbin, de látta, hogy egy kártyát vagy valamilyen papírlapot emel a szeme elé, amikor a verseny kezdődött, s amikor a száguldó lovak patáinak dobogása már közelről hallatszott, Emily elmosolyodott. Hirtelen a korlát felé szaladt, átbújt rajta, és ott termett a versenypálya közepén. Mindez szinte pillanatok alatt zajlott le. Emily máris az egyik száguldó ló patái alá került. A ló megingott, és levetette hátáról a zsokéját."

A zsokét különösen megviselték a történtek, sokáig kísértette a nő arca, a temetésére is koszorút küldött.

 

Köszönet Antoni Ritának! nokert.hu

 

A bejegyzés trackback címe:

https://ritkanlathatotortenelem.blog.hu/api/trackback/id/tr785753096

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

alibi6 2014.06.04. 05:49:22

Csalódtam a blogban! A mai szomorú évforduló kapcsán nem sikerült valami megemlékezés félét összeütni? Esetleg a poszternek fontosabb egy ilyen szüfraizé fontoskodása mint a saját tragédiánk? Nem értem az embereket...

Andrassy Gabor (törölt) 2014.06.04. 07:10:09

Huh! Nagy bajkeverő volt a csaj. Gondolom az elsők között kapta meg a Darwin díjat.

Kovács Endre 2014.06.04. 07:57:25

@alibi6:

Nalad reggel 5:49kor mar vege a napnak?

Andrassy Gabor (törölt) 2014.06.04. 08:34:18

@Kovács Endre: nos, én attól tartok, hogy később sem lesz trianonos post. De a kuruc.info-n biztos kielégülhet, aki szeretne egy kicsit a "nemzeti tragédiába" révedezni.

teszir1 2014.06.04. 09:24:17

@Andrassy Gabor: Szerintem lenne kereslet higgadtan, kuruc.info mentesen is a témára.
Egyébként a posztolónak nem kötelessége a napi aktualitás, legyünk hálásak az eddigi és jövendőbeli munkájáért. Ja, és korábban említette, hogy más fontos elfoglaltság miatt egy ideig "konzervet" kapunk.

alibi6 2014.06.04. 10:05:46

@Kovács Endre: Látom napi szinten követed a blogot. Ülj le, egyes!
@Andrassy Gabor: Te fogalmatlan, tee ...
@teszir1: Igaz is, a trianoni "béke" sokkal később történt mint amiről a mai poszt szól. Képtelenség lehetett készülni rá.

Andrassy Gabor (törölt) 2014.06.04. 10:22:12

@teszir1: Hja, de ez egy fotoblog, egy béketárgyalás meg nem túl fotogén. És igen, jól látod, az, hogy egyes, dátumhoz pontosan köthető postok évfordulóra vannak időzítve, még távolról sem jelenti sem azt, hogy minden áldott napon aktuális évfordulós post lesz, sem azt, hogy esetleg nem egy világviszonylatban kisebb jelentőségű, de éppen ezért kevéssé ismert, tehát érdekes téma kerül elő.

Kovács Endre 2014.06.04. 10:54:08

Remelem kitiltanak innen, te paraszt.

alibi6 2014.06.04. 11:12:18

@Kovács Endre: Becses válaszod nekem szántad, vagy csak bele kiáltottad a kihalt pusztaságba? Ha igen, felhomályosítalak, hogy a "Válasz erre" gombra kattintva ráutaló magatartást tehetsz szándékodra.
Egyébként meg reméld. Jogod van hozzá, zsenikém.

toto92 2014.06.04. 11:24:51

@alibi6: Mert június negyedikén csakis trianonról lehet posztolni, semmi másról?

Andrassy Gabor (törölt) 2014.06.04. 11:33:57

@toto92: Egyesek szerint igen. Érdekes módon ugyanők szoktak a legjobban köpködni, ha április 16-án kapnak egy pár auswitzos képet témát. ;-)

JTom · http://ritkanlathatotortenelem.blog.hu 2014.06.04. 11:47:06

@alibi6: @Kovács Endre: üdv az olvasóknak! ezen szerintem kár összeveszni (főleg nem ilyen hangnemben). ha a magyarság összetartozásáról szólna a mai nap itt a blogon is akkor is anyázva egymásnak esnétek magyarok? nem érzitek kicsit az ellentmondást? nem lehet hogy ezért tartunk ott ahol?
óriási a probléma otthon, ezt az internetről remekül leszűröm és kétségbeejtő, azt kell mondanom.
szeretném, hogyha ezen egy kicsit mindnyájan eltűnődnétek és próbálnátok kicsit változtatni rajta a mikrokörnyezetetekben.
nem kell azonnal ugrani és csípőből anyázni az első kritikára.
mesélek egy példát:
váratlanul haza kellett utaznom (Ausztriában élek) tegnapelőtt este és ma hajnalban értem vissza. szóval kb. 1 napot se töltöttem otthon. az egyik vidéki nagyvárosban parkoltam és mivel maradt vagy 40 percnyi kihasználatlan időm a parkolókártyán, mielőtt elhajtottam volna megláttam egy lassan araszoló kocsit.
nyilván helyet keres, gondoltam és odaléptem az ablakához és intettem a férfinak, hogy tekerje le az ablakot. elmondtam, hogy mi van, nagyon örült.
és akkor a második autóból (mint kiderült két kocsival voltak együtt) egy kopasz pattant ki agresszívan és már lökött volna fel ordítva, hogy mit akarok, ők csak parkolóhelyet keresnek, hagyjam a barátját...

ami pedig a mai posztot illeti: tényleg nem volt ütős/sosemlátott fotósorozatom a témában és arra gondoltam mások jobban megírják képek nélkül, mint ahogyan én tenném.
de ha már itt tartunk vegyétek a fenti kis történetet mai posztként a nemzeti összetartozás napjára. szerintem tanulságos.
senkit sem fogok kitiltani, ez az én ajándékom a jeles napra, minden magyarnak otthon és külhonban.

alibi6 2014.06.04. 11:50:18

@toto92: Tekintve, hogy egy történelemmel foglalkozó blogról beszélünk, illett volna megemlékezni róla.
De, hogy provokatív kérdésedre megfelelően válaszoljak: IGEN!!!!!!!! CSAK ÉS KIZÁRÓLAG!!!!!!!!

alibi6 2014.06.04. 11:59:16

@JTom: Köszönöm a tanulságos történetet(bár nem értem, hogy kerülök képbe hiszen senkit nem anyáztam) de a tény az tény. Nekem és még sok millió magyarnak ez a legnagyobb nemzeti tragédia nem a hozzászólásod fölöttiben előcincált! A parasztozást is csak módjával reagáltam le hiszen ez nem az a blog, de azért kösz az ajándékot.

Kovács Endre 2014.06.04. 12:04:31

@alibi6:

Latod, anelkul is tudtad hogy neked szol, hogy hasznaltam volna ezt a csodalatos Valasz erre gombot.

Ez egy mindenfele acsarkodastol mentes, kellemes es szorakoztato blog volt, egeszen addig, amig Te neki nem alltal "ulj le, egyes"-ezni vagy "Te fogalmatlan, tee"-zni.

Orommel veszem, hogy mar del is elmult, de meg mindig eletben vagy annak ellenere, hogy nem volt trianonos post..;)

Reszemrol ezzel lezartam.

Andrassy Gabor (törölt) 2014.06.04. 12:05:19

@JTom: A magyar nép sosem volt túl összetartó, erre utal a 19. század végén keletkezett Turáni Átok legenda is.

Andrassy Gabor (törölt) 2014.06.04. 12:09:50

Amúgy ez az Emilie egész szép kis csaj volt... különösen ha azt is figyelembe vesszük, hogy Anglia szülötte. (Nem sok helyen van annyi rusnya trampli, mint Angliában... talán még az NDK úszónők felvonulásánál is kiábrándítóbb egy londoni utcakép. :))

Torrera (törölt) 2014.06.04. 16:21:13

Koszonet a posztert, es azert, hogy nem Trianon!!!

Namely 2014.06.04. 16:39:16

Azért valljuk be, nem lehet semmi az orrodon keresztül kajálni..... :((((

Jajj, ez a Trianon-téma. Jó, hogy nem olyan poszt született.
Így is a csapból is az folyik.

@JTom:

jó, hogy néha visszajársz, így nem felejted el az itthoni feelinget.... :))))

johnibyg 2014.06.04. 17:42:21

@Namely: "Így is a csapból is az folyik." Nem néztél ma körbe a neten úgy érzem, akkor nem ezt mondanád. Egy-egy kisebb cikket szentelnek a többség a témának, de van olyan nagy híroldal, ahol kuss van az egészről. Közbe pedig egyfajta csillag fogadja az embert napról napra ugyanazon oldalon.
JTomnak nem kötelező megemlékeznie posztban a diktátumról, helyette egy kevéssé ismert érdekes történetet hozott fel, gond szerintem nincs vele

nandras01 2014.06.04. 18:05:11

@JTom:
nehogy már hagyd, hogy elrontsa a napodat egy retardált faszkalap.
ha neki az jelenti a boldogságot, hogy busongjon egyet nagymagyarország elmúltán révedezve, akkor tegye, lelke rajta.
te pedig tedd, amit eddig is nagyon jól végeztél, az ismeretterjesztést és a szórakoztatást.
köszi az eddigi és az eljövendő posztokat :)

Andrassy Gabor (törölt) 2014.06.04. 18:39:07

@johnibyg: A trianoni békeszerződés pedig nem volt igazán rossz. Az első világháború előtt a Kárpát-medence összlakosságának 52 százaléka élt kisebbségi sorban, a háború - és Trianon, Saint-Germain - után csak 29 százaléka. Mellesleg az első világháború soha ki sem tört volna, ha a Magyar Királyság elnyomó kisebbségi politikájával életre nem hívja nemzetiségek elszakadási törekvéseit, mint például az Ifjú Bosznia Mozgalmat, melynek Gavrilo Princip tagja volt. Szóval lehet itten sopánkodni a magyar nemzetvsztésen, de azért objektív mércével mérve ez bizony egy jószándékú rendezése volt a helyzetnek, a külföldre szakadt hazánkfiai pedig csak azt kapták vissza, amiben ők részesítették korábban a szláv és román kisebbségeket.

alibi6 2014.06.04. 20:22:54

Szánalmasak vagytok, tisztelet a kivételnek! Egy Illyés Gyula idézettel zárom a mai napot: "Magyar az, akinek fáj Trianon!".

johnibyg 2014.06.04. 20:33:08

@Andrassy Gabor: Remélem ez komoly volt, mert viccnek durva lenne.

alibi6: ha nekem is szántad, kikérem magamnak, Illyés elvét vallom

Andrassy Gabor (törölt) 2014.06.04. 20:56:22

@alibi6: Illyés Gyula nem számít, az minden seggbe belebú'tt. Már Károlyiéba is, Horthyéba is, csasztuskákat és dforgatókönyveket írt Rákosinak, de 56-ban egyből az új, hatalomra törő erőkhöz dörgölőzött... valódi szellemi prostituált volt a koma, Kádár nem is kedvelte.

Namely 2014.06.05. 00:20:15

@johnibyg:
félreértettél: úgy értettem, hogy mindenki erről papol folyton, és összekeverik a Trianonról alkotott véleményt a nemzethez való tartozással.

Pedig ennek a nemzetnek semmi nem volt nagyobb kárára, mint azok az okok, amik Trianonhoz vezettek (hazai problémák) és a Trianon miatti utáni hazai gondolkodásmód, amellyel a felelősséget teljes egészében a győztesekre hárították/hárítják.

És ami a legszebb: a Magyar Királyság bukásából semmit nem tanultak az utódállamok vezetői. Ugyanolyan seggfejek, itt is, ott is, állandóan megy az uszítás mindkét oldalon, de az EU-nak + a netnek és főként az angol nyelvnek hála az emberek már nem megtéveszthetők annyira könnyen. Meg tudják ismerni egymást, nincsenek nyelvi korlátok. Látják, hogy a szlovák, román, magyar, stb ugyanolyan, a politika pedig bekaphatja, pl én is szlovák lánnyal élek együtt, már 6 éve, az angol nyelvet használva.

UI:
Ez az egész Trianon-dolog szítása semmi másra nem jó, csak arra, hogy az aktuális politikusok jobban tudjanak befolyásolni minket.

blindsideTackle 2014.06.05. 00:57:09

@alibi6: én pedig Kölcseyvel: " mit ér epedő kebel e romok ormán?! "

alibi6 2014.06.05. 05:59:11

@johnibyg: A tisztelet a kivételnek, Neked szól.

Szia, Máté vagyok 2014.06.05. 09:57:31

Én pedig Kurt Vonnegut idézettel jönnék neked:
"Használjatok fogselymet!"

Terézágyú 2014.06.05. 15:12:56

"A börtönben éhség sztrájkolt"

Jajistenem, hogy lehet ezt különírni?:(((

gojjjo 2014.06.05. 21:15:15

Az első alkalom, hogy nem olvasom végig a kommenteket. JTom elmondta hogy hogy illik itt viselkedni. A szájkaratéra van elég hely a neten. Ez az ő oldala. Mi meg örülünk neki.
süti beállítások módosítása