Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Kultikus filmsorozataink

2014. május 20. Izak2

Izak2 társszerzőm szíve csücske ez a cikk. Az ötletdobozból az elsők között választotta ki a témát, hogy mindenképpen ő írhassa meg. Jó régen összeállította már nektek, és bevallom az én hibám, hogy eddig nem került a napi címlapra. Ennek az oka egyszerű. Ő jóval fiatalabb nálam, ezért nem emlékezhet a régi darabokra. Ezekkel én egészítettem ki a cikket, úgyhogy most először egy közösen megírt posztot kaptok. Hosszú lesz, úgyhogy vágjunk is bele. - JTom

Azok a 70-es, 80-as évek! Amikor a két (inkább másfél) magyar nyelvű csatornán kívül mindössze a cseh2 volt fogható (már amikor...), amikor hétfőnként még adásszünet volt és amikor elindultak A SOROZATOK, így csupa nagybetűvel. Ezek a gyakran társadalomformáló műsorok szereplői lettek a kor "celebjei", róluk beszéltek a munkahelyeken, valakinek még gyűjtést is szerveztek (Isaura felszabadítására), kitörölhetetlen szereplői voltak az akkori kornak. Nyári vasárnap délutánokon izzadva ültünk a kocsiban, hogy a Balatonról hazaérünk-e az esti filmre.

isaura.jpg

Nézzük, mit néztünk! Persze szigorúan a teljesség igénye nélkül. Ja, a Derricket, a Tetthelyet és úgy általában a krimiket, most kihagytuk.

Ha már Isaurát említettük, kezdjük is vele a sort. Bár nem a legelső, de talán a leginkább meghatározó széria volt a magyar televíziózás történetében.

Rabszolgasors

A nálunk Rabszolgasors címen futott sorozat nem volt más, mint az akkoriban nálunk teljesen ismeretlen közép- és dél-amerikai - olykor sok száz részes - szappanoperák egyik nem is túl jól sikerült darabja. Bár mellette szóljon, hogy - későbbi társaival ellentétben - tényleg használható rá a telenovella vagy teleregény kifejezés, hiszen Bernardo Guimarães 19. századi brazil író regényéből készült. A történet röviden egy fehér rabszolgalányról szólt, aki egy nagybirtokon élt, mint társalkodónő és akibe a kegyetlen természetű birtokos titkon szerelmes volt. Isaura természetesen nem viszonozta szerelmét, különben is szíve foglalt volt, de rabszolgaként semmilyen jogokkal sem rendelkezett. A kissé vontatott részek végére jutva egy leégő épülettel, a gonosz halálával és Isaura felszabadulásával ér véget a történet (ezt így fejből... remélem jól emlékszem, igen rég volt - JTom). 

escrava-isaura[1].jpg

Akiének felszabadítására hazánkban állítólag még gyűjtést is szerveztek: Isaura Elvira a rabszolgalány

thumbnail[1].jpg

És akit egy ország gyűlölt: Leoncio Correa de Almeida

245726[1].jpgIsaura, kicsit másképp... Lucelia Santos levetkőzött a Playboynak

Sokat elmond a sorozat magyar sikeréről, hogy még Gálvölgyi-paródia is készült belőle (6:26):

A rendkívüli népszerűség miatt, 1987 januárjában Lucelia Santos ellátogatott Magyarországra. A korabeli híradófelvételt ITT megtekinthetitek.

 

Kórház a város szélén

De a keleti blokkban is készültek ám sorozatok. Csehszlovák készítésűekből kettő is emlékezetes. Az 1978-81 között készült Kórház a város szélén címűt - ami a legelső kórházsorozat volt nálunk -, azóta is emlegetjük. Blazsej, Stroszmájer, Szova doktor urak, mai szemmel ugyan kissé lelassult események, történetek, de hát a miénk volt, első volt, eggyé váltunk vele - gyakorlatilag ez a sorozat alapozta meg később a "Schwarzwaldklinik" sikerét.

k27xnmn7jutg[1].jpgBlazsej doktor és Ina nővér románca.

813871_sova-strossmayer[1].jpgStroszmájer és Szova főorvos (Miloš Kopecký és Ladislav Chudík). A sorozat két nagy öregje. 

15o-nemocnice-na-kraji-mesta-13-color[1].jpg

Csehszlovák pörgés...

109346[1].jpg

...és dráma

A sorozat főcíme (1:35). Zsiguli, száguldó Skoda mentő, szürke szocializmus.

blazsej.jpg

Blazsej doktor (Josef Abrhám) akkor és most. A többiekről ITT olvashattok bővebben.

Nők a pult mögött

Bár előbb készült (1977-ben), nálunk mégis később került bemutatásra a másik csehszlovák filmsorozat, amely 12 részből állt és a 70-es évek csehszlovák mindennapjait igyekezett bemutatni Anna Holubová, egy bolti eladó szemszögéből. Amolyan csehszlovák Lenke néni, kicsit fiatalabb kiadásban - mai szemmel egy felettébb unalmas sorozat, ám amelynek szereplői - különösen a otthon - nagy népszerűségnek örvendtek.

zena_07[1].jpg

zena_za_pultem_046[1].jpg

A propaganda gépezet működése: töménytelen mennyiségű árú, déligyümölcsök a boltokban - az ezekhez való hozzáférés akkoriban azért nem volt ilyen egyszerű. 

Nők a pult mögött főcím, árubőség, mosoly, tolongás (3:38).

svorcova.jpgJiřina Švorcová, - a sorozat főszereplőnője - pályafutása befejeztével, elkötelezett baloldali lévén, a kommunista rendezvények, események állandó szereplője maradt még a rendszerváltás után is. Nemrég, 2011 nyarán hunyt el. 

 

Onedin család

A hetvenes években született népszerű brit sorozatot Magyarországon 1979-től láthattuk. Fő motívumaként a liverpooli Onedin család tűnik fel, élén James Onedinnel, aki hajózási társaságot alapít a XIX. századi Angliában. A sorozatban a belső forgatási helyszínek domináltak (lakásbelső, hajókajüt), kevés fedélzeti hánykolódással  és viktoriánus londoni utcaképpel kiegészítve.

Peter-Gilmore-as-James-Onedin[1].jpgJames Onedin, akit Peter Gilmore alakított. Tavaly februárban hunyt el, 81 éves korában.

RTV-2.preview[1].jpgA fő program keddenként: Onedin család, 20:00-kor.

peter-gilmore-300-image-4-621956337[1].jpg

 A család 

Mr_Baines.jpg

Baines kapitány, a vén tengeri medve mintapéldánya

 

Sandokan - A maláj tigris

Az 1971-ben gyártott 6 részes sorozat Németország és Olaszország után hamar feltűnt itthon is, hogy bemutassa a maláj hős, Sandokan harcát.

sandokan.jpg
A képzeletbeli maláj harcos a 19. századból, aki miután az angolok megfosztják vagyonától, kalózzá válik és megkezdi harcát a gyarmatosítók ellen. Emilio Salgari olasz író késő 19. századi regényéből olasz-német-francia-brit koprodukcióban készült - ma úgy mondanánk - minisorozat.

4[1].jpg

Kabir Bedi, indiai származású színész számára a legnagyobb sikert ez a sorozat hozta meg

A slágerré lett Neoton Familia dal. A sorozat nagy nyertese Malajzia lett, hiszen az ország szépségeit bemutatva a turizmus fellendült és közkedvelt utazási célponttá vált a térség.

 

Forró szél

20101111retrosoro5[1].jpg

Surda 1984-ből; kell-e bárkinek is bemutatni a kissé szórakozott és állandóan alacsony vérnyomással küszködő főszereplőnket, aki vidékről Belgrádba, majd link barátjával Bécsbe költözve próbál szerencsét több, de inkább kevesebb sikerrel. Nálunk, de a többi szocialista országban is nagy sikerrel vetített jugoszláv sorozat főszereplőjének még a sapkája is divatba jött, Surda-sapka néven.

Minden egyéb mondanivaló helyett íme egy rész a sorozatból, ebben tényleg minden benne van. Abszurd humor a 80-as évekből. 

surda.jpg

Ljubiša Samardžić 77 évesen még mindig aktívan

 

Tövismadarak

Az 1977-ben Colleen McCullough által írt regény (amelyet egyébként Göncz Árpád fordított le magyarra) 1983-ra vált éretté a megfilmesítésre. A 8 epizódból álló tévéfilmsorozat főszerepében Richard Chamberlain-t és Rachel Ward-ot láthattuk.

thornbirds_350[1].jpg

 Magyarországon először 1990-ben láthattuk a sorozatot, amelynek középpontjában Ralph atya és Maggie kapcsolata áll.

"Egy sorozat, mely bemutatását követően szinte azonnal klasszikussá vált! Colleen McCullough ausztrál írónő regényét a század egyik legszebb és egyben legabszurdabb szerelmi történeteként említik az angolszász irodalomban. Egy katolikus pap és egy nő beteljesületlenül is beteljesült nagy szerelme áll a regény, illetve a belőle készült filmsorozat középpontjában." PORT.hu

Thorn-Birds_l[1].jpg

A népszerű sorozat Emmy-díjat és Golden Globe-ot is nyert.

170745[1].jpg

A két főszereplő: akkor és most

 

A klinika

schwarzwaldklinik1_38744628[1].jpg

A "Schwarzwaldklinik" népszerű szereplői, többek között Hildegard főnővérrel, Brinkmann professzorral, Udoval és Elke nővérrel.  

schwarzwaldklinik-2[1].jpg

A Freiburgtól észak-keletre található Glottertal rehabilitációs intézetében játszódtak a külső, valamint Hamburgban a filmstúdióban a belső jelenetek.

die-schwarzwaldklinik-3868842[1].jpgA nőcsábász Udo, korábbi barátnőjével, későbbi mostohaanyjával Christa nővérrel/doktornővel. 

36765048[1].jpg Az utolsó forgatási nap egy pillanata  

7[1].jpg

Elke nővér akkor - és most. Ha a többiekre is kíváncsi vagy IDE kattints!

 

Guldenburgok öröksége

1987 és 1990 között készült nagy sikerű német sorozat, amelynek középpontjában a fiktív nemesi Guldenburg család és annak összes leszármazottja állt. A Hamburg közelében megtalálható pazar családi kastély volt a történet fő helyszíne, ahol nemcsak a szerelem és a romantika, hanem az ármány és a bűn is főszerepet játszott.

20080328guldenbur[1].jpg

foto_3753[1].jpg

A fiktív Guldenburg sör a későbbiekben egy ideig valóban megjelent a kereskedelmi forgalomban!

-das-erbe-der-guldenburgs-war-ein-absoluter-serienhit-und-lief-erfolgreich-von-1987-bis-1990-diese-serie-handelte-von-einer-stinkreichen-familie-von-lueg[1].jpg

 Balbeck-ék, a sorozat negatív figurái  

Egy rövid részlet, amiben minden benne van :)

  

Polip

7 éven keresztül (1984-1991) vetített olasz bűnügyi sorozat Cattani felügyelővel és a maffiával; az olasz szervezett bűnözés elleni harc egyik fő elemévé vált az évek során. A sorozat német címe szintén kifejező: Allein gegen die Mafia, azaz egyedül a maffia ellen. A sorozatnak még Cattani halála után is volt folytatása. 10 évadot élt meg, az utolsó epizódokat 2003-ban forgatták le.

La-Piovra.jpg

Cattani feügyelő

A 4. évad végén Cattani felügyelőt is utóléri a maffia, "kiírja" magát a sorozatból: 4 évad és 25 rész után a pletykák szerint elege lett Michele Placido-nak, hogy beskatulyázzák ebbe a szerepbe, így a kilépés mellett döntött.

untitled.10[1].jpg

Tano Cariddi maffiavezér a sorozat rosszfiúja

A sorozat Olaszországban nagyon népszerű, állítólag valódi maffiózok is szerették nézni. Egyikük meggyőződése, hogy Tano szerepét róla mintázták.

Most pedig lépjünk egy kicsit vissza az időben két tudományos-fantasztikus sorozat kedvéért...

A magyarországi vetítésüket - hogy egyáltalán bekerültek hozzánk - egyszerűen nem is értem. 1968. Prágai Tavasz, csehszlovákiai bevonulás, Kádári pangás korai évei. Lelövik Robert Kennedy-t és Martin Luther Kinget és még nem járt ember a Holdon. Magyarországon pedig az egyetlen államilag cenzúrázott televízió - ahol addig maximum a Zaglagyin és az ágyútalp című szovjet filmet vetítették - műsorára tűz egy hét részes NSzK sci-fi sorozatot. 

 

Őrjárat a kozmoszban – Az Orion űrhajó fantasztikus kalandjai

Természetesen senki sem értette a koncepciót, de mindenki azonnal beleszeretett a teljesen "másfajta" filmsorozatba.

orion1.jpg

A történet 1960-as évekbeli európai léptékkel meglehetősen érdekes

Nagyobbacska gyerekként én már a későbbi ismétlést láttam, így a tartalmat illetően segítségért fordultam a Wikipédia szócikkéhez:

"A történet körülbelül 3000-ben játszódik, amikor a Föld lakossága már egyetlen közösséget alkot, amelyet a világkormány irányít. A bolygóközi űrflotta egyik legjobb hajója az Orion űrcirkáló, amelynek öt fős személyzete, Cliff Allister McLane parancsnok vezetésével számos bátor akciójuk ellensúlyozásaként hasonlóan számos magánakciót, szabályszegést, fegyelmezetlenséget tudhat már maga mögött. A flotta vezérkara megelégeli a dolgot, és büntetésül az Oriont három évre közönséges járőrszolgálatra osztják be. [...]

Az Orion első járőrútja során idegen lényekkel találkozik, akik megszállták az egyik előretolt űrbázist, megölve annak személyzetét, és az Oriont is megtámadják. Kialakul egy gerillaháború a veszélyes eszközökkel támadó Varangyok – ahogy az idegen lényeket elnevezték –, és a Föld között. Ebben a háborúban játszódik a sorozat összesen hét epizódja."

orion2.jpg

Futurisztikus díszletek

orion5.jpg

orion3.jpg

Az Orion űrhajó. Nálunk annyira kultikussá vált a sorozat a hetvenes évekre...

orion4.jpg

...hogy még egy épületet is terveztek az űrhajó ihlette külsővel. Íme a balatonszéplaki Orion bár.

 

Alfa Holdbázis 

1977-re elült az Orion láz az országban, a királyi tévé újabb nagyot gurított.

alfa1.jpg

Amerikai sci-fi, eredeti címen Space:1999, az Orionhoz képest hatalmas előrelépés. Színes, pörgős, tele akcióval. Nézzétek csak az első rész intróját! Nem csoda, hogy elakadt a lélegzetünk... 1977.

alfa1_1.jpg

A főszereplők: John Koenig parancsnok (Martin Landau) és Dr. Helena Russel (Barbara Bain)

Az emberiség 1999-re már a Holdon űrbázist létesített, ami egy hatalmas robbanás következtében letért pályájáról és távoli űrbe sodródott (jól értitek, az egész Hold elúszik :)). Idegen fajok és lények is felbukkannak a sorozatban, előfordult rendesen hideglelős is köztük és persze thriller elemek, hiába, akkor még az ingerküszöbünk igen alacsony volt.

alfa2.jpg

A Holdbázis személyzete

alfa3.jpg

Szépen kivitelezett díszletek

alfa4.jpg

Amitől még most is kiráz a hideg és akkoriban álmaimban is megjelent

Húh, ennyi elég is belőle, lépjünk tovább. A nők bálványa következik. Nem, nem James Bond, de valami nagyon hasonló.

 

Nem kell mindig kaviár

"Ha én ezt a klubban egyszer elmesélem!" - aki akkoriban már létezett ebben az országban, biztosan hallotta már, vagy talán használta is ezt - az azóta szállóigévé vált - mondatot, amivel a tizenhárom rész mindegyike befejeződött.

kaviar01.jpg

Sigfried Rauch, mint Thomas Lieven

kaviar02.jpg

kaviar03.jpg

Kémhistória, csipetnyi erotika, sármos főszereplő, elég volt a sikerhez a hetvenes években

A - Németországban még mindig aktív és népszerű - Sigfried Rauch alakította Thomas Lieven-t a sorozat főszereplőjét az egykori NSzK sorozatban, aki egyszerű londoni polgár lévén véletlenül keveredik a második világháború eseményeibe. Amikor cége a háború elején a náci Német Birodalomba küldi, ott egy félreértés folytán kémnek nézik. Aztán a nőfaló Lieven megadja magát a szép szobaasszonynak (minden szinten) és ha már lúd legyen kövér alapon tényleg kémnek áll és megkezdődik a közel hat éven át tartó ámokfutása, amolyan Bond stílusban. 

Nem kell mindig kaviár főcím (1:18)

Talán kevesen tudják, hogy a - még mindig nagyon népszerű - német író Johannes Mario Simmel regényéből készített sorozatot már megelőzte egy 1961-es film, amely szintén ebből a műből készült, ám igazán csak Sigfried Rauch alakítása tette népszerűvé. 

kaviar04.jpg

Ez a 13 meghatározó sorozat sokakat ültetett a tévé előtt a hetvenes, nyolcvanas években Talán sokukat már el is felejtettük. Tudom, biztosan mindenkinek vannak más meghatározó emlékei a tévészériákról ebből az időszakból. Mindenkit bíztatunk, hogy jól kommentelje ki magát! Szeretjük.

Kis kiegészítés: a fenti sorik jó részét kezdték el vetíteni az újonnan indult retro csatornán az M3-on. Így a Rabszolgasors, vagy a Kórház a város szélén is újra nézhető.

A bejegyzés trackback címe:

https://ritkanlathatotortenelem.blog.hu/api/trackback/id/tr455801576

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

nniicckk 2014.05.21. 22:48:38

@Püspök utcai gombaszedő:
A látogatók 1 Earth 2484

Ja a latogatok is jo volt a szinvaltos lada szamaraval.
Emlekszem volt egy resz, ahol ilyen gomb meretu vezeteknelkuli kamerakat helyeztek el valamilyen folyoson, ami akkor total elkepzelhetetlen volt. Sokat gondolkodtam rajta, de eszembe nem jutott akkor, hogy lesz olyan egyszer, hogy fillerekert lehet olyan kamerakat venni, ami akkor csak a scifiben letezett.

nandras01 2014.05.21. 22:53:01

@spinat:
asimov egy mértéktelenül túlértékelt író.
az alapítvány trilógiától eltekintve -és abból is szigorúan csak az első két kötet- nem tudnék emlékezetes művét idézni.
na jó, legfeljebb még az én a robot -de szó ne essék a will smith féle óborzalomról!- ami érdekes, de amúgy lemet, bradburyt, vonnegutot, a sztrugackij testvéreket, meg sem közelíti. csak a píárja jobb :)

karnak 2014.05.21. 22:54:00

@stoppos76: a tipikus amerikai sorozatok 10-12 reszesek per evad, a minisorozatok ennel kevesebb, 3- 6 reszesek.

12-14 -nel tobb reszes sorozatot keveset csinalnak, azok pedig klasszikusan szerializalt, ativelo szallal nem, vagy mondvacsinaltan rendelkezo sorozatok, klasszikusan heti nyomozos ncis szeruek, de ott nincs igazan jo otlet, csak franchise, illetve 20 percesek, de azok altalaban sitcomok.

szoval az amerikai sorozatokrol en block meresz ilyen kijelenteseket irni:)

nandras01 2014.05.21. 22:57:43

@spinat:
hoppá, ezen átsiklottam. vagy csak az a fránya tudatalatti... :)
sajnos igen, ennyire vén vagyok :)

a nemzet fogatlan provokátora 2014.05.21. 22:58:02

@slowmotion: Igen ezek már a '90-es évek. Ide tartozik még a Szupercsoport, a Macgayver, Acapulco akciócsoport, meg az a Don Johnsonos krimisorozat is (nemtom a címét),a Sherlock Holmes, sőt nálunk sztem a Columbo-t is a 90-es években kezdték vetíteni.
Még a '80-as évekhez: Tetthely(Tatort), Derrick

slowmotion 2014.05.21. 23:02:37

vajon majd tíz vagy húsz év múlva az olyan sorozatokról fogunk így értekezni, mint a Jóbarátok meg a Vészhelyzet? :)

az a durva, hogy ezek idén 20 éve indultak...

slowmotion 2014.05.21. 23:03:46

@a nemzet fogatlan provokátora: Miami Vice lesz az, Philip Michael Thomassal, meg a Ferrari cabrióval, ami igazából nem is Ferrari cabrio volt :)

slowmotion 2014.05.21. 23:04:51

és a nyomozós-rendőrös szekcióhoz ajánlanám még a T.J. Hookert, kihagyhatatlan

northwind 2014.05.21. 23:41:41

@Drago Brutic: fenn van minden rész a youtubeon, nemrég néztem újra :)

trollsalab 2014.05.21. 23:49:01

Egy kis érdekesség

A Sandokan c. film eredetileg egy 1976-os 6 részes minisorozat volt, majd 1977-ben ebből csináltak egy 130 perces mozi verziót.
Lásd itt: http://it.wikipedia.org/wiki/La_tigre_%C3%A8_ancora_viva:_Sandokan_alla_riscossa!
www.imdb.com/name/nm0001934/

Namármost az érdekesség az, hogy a mozi film verziót már 1978-ban bemutatták nálunk, különösebb feltűnés nélkül.

Lásd itt: Az Alfa mozi műsorát.

retronom.hu/node/5172

Talán már mindenki elfelejtette, amikor az MTV1 1983 tájékán elkezdte vetíteni a minisorozatot. Ez szinte bombaként robbant, valóságos Sandokan mánia söpört végig, ami azért is meglepő, mert a film és a tv sorozat teljesen megegyezik.
Jómagam egyedüliként láttam az osztályunkban a filmet -1980-körül-, s
így irtó büszke voltam arra, hogy az egész osztályban csak én tudom előre, hogy mi fog történni a következő részben.

trollsalab 2014.05.21. 23:50:52

Újra a film linkje

http://it.wikipedia.org/wiki/La_tigre_%C3%A8_ancora_viva:_Sandokan_alla_riscossa!

És a sorozaté:

www.imdb.com/title/tt0074050/?ref_=nm_flmg_act_91

nniicckk 2014.05.22. 00:04:23

Mindenki kedvenc Alfa holdbazis resze:
nem is kell mondanom melyik :)
www.youtube.com/watch?v=6mdMQFZhW58

abc 2014.05.22. 00:10:14

Régi emlékek... :-)
Zsená ná pultom (Nők a pult mögött) 1989ben amikor jutottunk az akkor még durván szocialista Bulgáriába ez sorozat ment az utcára egy hokedlire kirakott fekete-fehér TVn mintegy vendégfogónak az étterem elött (menza) :-)
Egyébként látszik az európai filmgyártás mennyi 5letet adott a világnak Orion pl mennyivel megelőzte a Trekket. Vagy pl. A Kórház a város szélén a német verziót az még a Vészhelyzetet... érdekes megfigyelni a három mentalitást sebességet....

nandras01 2014.05.22. 00:33:49

@trollsalab:
remélem voltál olyan aljas, hogy végigspoilerezted :)

gybencsko 2014.05.22. 00:56:49

Olállá, a 2000-es években néztem az Orion űrhajót, meg az Alfa Holdbázist, szerintem nagyon-nagyon jók, abszolút élvezhetőek ma is. Mondjuk apám végigröhögte az Orion űrhajós részeket, de hát ki hogy dolgozza fel...

phranxinatra 2014.05.22. 03:20:14

Ja, és Lábus postás.

MolnarErik · http://heraldika.blog.hu/ 2014.05.22. 07:06:43

Bakker, nálam a Nem kell mindig kaviártól olvashatatlan az egész. Összefolynak a betűk.

Diopapa_sok 2014.05.22. 07:34:10

"A sorozat német szintén kifejező:" Kimaradt egy szó

Magyarnaba 2014.05.22. 07:34:22

Döbbenet... Stirlitzet hogy sikerült kihagyni?

spinat 2014.05.22. 08:07:48

@nandras01: azért szerintem a robottörténetek nagyon ott vannak. De szeretem az Elijah Baley regényeket is.

Kovács Ferenc 14 2014.05.22. 08:15:09

@phranxinatra: Képzeld, múltkor az ócskapiacon sétálva találtam két VHS kazit tele Tau bácsival! Valaha valaki fölvette... és milyen jól tette! Jó volt újra látni.

@Püspök utcai gombaszedő: A legjobb szerző mégiscsak Jeremy Tailor. ;-)

Giskard07 (törölt) 2014.05.22. 08:38:53

@spinat:
Így van. Asimovtól a birodalmas könyvek meg az alapítvány-elősztorik tényleg gyengék, de a robotos könyvek +elijah bailey sztorik szédületesen jók, illetve a 4. és 5. alapítványkötet is.

Falu Jegyzője volt már?

Hihetetlen mennyi sorozat összejött itt percek alatt. Kezdem azt hinni, hogy a '80-as éveket a TV előtt ülve vészeltem át. Egy műsoridő összegzés jó lenne (vagy inkább sokkoló)

MP 2014.05.22. 08:43:34

Egy apróság. Surda nem Bécsbe költözött a barátjával. A cimborája Nyugat-Németországba ment és Surda hozzá ment ki szerencsét próbálni. Neki ugyanis már akkor is lehetett.

Nikorene 2014.05.22. 08:56:04

@Elar: basszus, ugyanez... Most hogy megláttam beugrott, hogy mennyiszer álmodtam miatta rosszat...

magyar sorozatokhoz: LINDA :D

Giskard07 (törölt) 2014.05.22. 08:57:40

Apám, majd elfelejtettem, hogy akit megkajált a sárkány, az füstölgő csontvázként lett visszacsúsztatva. Úgy látszik beépített melegszendvicssütővel is fel volt szerelve a lény. De azért amikor megjelent 44:30-nál, az jól megvolt csinálva. Még szerencse, hogy nem a falba teleportált. Lett volna nagy meglepetés.

Nikorene 2014.05.22. 08:58:52

@trollsalab: ez is milyen érdekes, marhára úgy emlékszem, hogy évekig ment a Sandokan, és évekig ôrület volt, azt most meg kiderül, hogy csak 6 részes... durva.

Giskard07 (törölt) 2014.05.22. 08:59:05

De az akkori trapéznadrágok és pajeszok verhetetlenek...

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2014.05.22. 09:17:02

hát ezek a szüleink kultjai max. :D

pqty 2014.05.22. 09:34:39

Csillagok küldötte - csehszlovák sorozat Majkáról, a földönkívüli lányról
Boomer, a csodakutya
Spuck im Hochhaus - NDK sorozat, nem emlékszem a magyar címére, August és Jette, a fogadóspár garázdálkodott benne

Giskard07 (törölt) 2014.05.22. 09:54:28

GYALOGBÉKA!!! >>> "Éljen a diri!"

zassz 2014.05.22. 11:11:35

@Almandine: A címére már én sem emlékszem. A főcímzene magyar dalszöveggel volt, az foszlányokban még fel- felrémlik "vigyázzatok férfiak, én vagyok a példa, hogy mííílyen raaavasz" közben egy rajzfilm ment, ahol a nő átváltozott mindefélévé, még talán egérré is. A történet szerint "szélhámos" és más-más szerepbe bújva lenyúlja a kiszemelt férfi áldozatokat. Aztán talán az utolsó részben lebukik, börtön, stb, bár ez csak úgy dereng, de a vége biztosan megvan: elmegy ahhoz a házhoz, ahová a pénzt rejtette, de ott egy építkezést talál...
Jó lenne tudni a címét :)

Kovács Ferenc 14 2014.05.22. 11:41:59

@Püspök utcai gombaszedő: Legjobb. A Bolygófalók tökéletes képet ad a degenerálódott társadalomról, amely kétségkívűl létrejön majd a mai kontraszelektivitás miatt. A szóról-szóra ugyanúgy lezajló beszélgetések, a realitás tekintélyelvű megtagadása, a "demokratikus diktátor polgártárs" tündöklése és bukása mind mind telitalálat. :)

Kovács Ferenc 14 2014.05.22. 11:50:02

@zassz: Az én kedvencem a Jeannie, a házi szellem volt. Bár az már vastagon az ezredforduló, és kissé banálisak a történetek, de doktor Bellows-n mindig betegre röhögtem magam, legalább akkora, mint Máris Szomszéd. Pedig ő se gyenge:
youtu.be/QJDPDGBTSck?t=4m56s

2014.05.22. 11:51:10

Az Örvény (eredetiben emlékeim szerint Maelstrom) című sorozatra emlékszik valaki? Az van meg belőle, hogy minden rész valami rémisztő cliffhangerrel ért véget, és volt benne kismillió játékbaba, eszméletlen para volt, valami tavi szigeten lévő házban (is) zajlottak az események. Youtube-on fent van, de még nem mertem megnézni, nehogy összetörje kellemesen borzongató emlékeket.

Kovács Ferenc 14 2014.05.22. 11:57:03

@shitgun: Az nem a Twin Peaks volt, ahol a sziget volt a házzal meg a sok babával?

2014.05.22. 12:04:17

@Kovács Ferenc 14: A Twin Peaks-et néztem anno, de már csak foltokban rémlik, lehet, hogy ott is volt ilyesmi, de a parás babák a házban, az tuti az Örvény volt.

Kovács Ferenc 14 2014.05.22. 12:27:42

@shitgun: Lehet, hoyg már én keverem. Szerencsére ezek legtöbbjére ezek közül már csak igen homályosan emlékszek. Az Örvénynek pl. még a címére sem. Meg sokat nem is néztem, pl. a Gouldenburgokból egyetlen egy részt sem láttam soha sem, erre határottan emlékszem.

Kovács Ferenc 14 2014.05.22. 12:29:40

... én már a kilencvenes évek elején a Fidoneten trollkodtam... :-) (tudja még valaki rajtam kívűl, hogy mi az?)

phranxinatra 2014.05.22. 13:19:49

@Kovács Ferenc 14: És nem volt csalódás ennyi idő után újra nézni? Tavaly letöltöttem az Utánam srácokat, az egész élvezhető volt.

Kovács Ferenc 14 2014.05.22. 14:09:57

@phranxinatra: Nem! Tau bácsi nem semmitmondó a fölnőtteknek sem. Természetesen a varázslat misztikuma, ami a kissrácokat megfogja, rám már nem hatott, de Otto Simánek nagyszerű pantomim játéka teljesen élvezhető fölnőttek számára is. Hihetetlen, hogy egy kva szót sem szól a bácsi, és mégis mintha beszélne, olyan tisztán kifejezi magát.

slowmotion 2014.05.22. 14:15:58

ja, még egy: A hegy gyomrában? :)

Fandor 2014.05.22. 15:44:53

És az melyik sorozat volt, ahol a főhős önkívületben ordítozta, hogy "az én nevem Rufusz Dóóóóvsz!"

playgorro 2014.05.22. 21:13:34

Uhh már kivert a víz, azt hittem az Orion kimarad, de nem :)) De csak ilyen kevés része volt? Vagy néztem az ismétlést is?

nickM 2014.05.22. 21:29:05

@Kovács Ferenc 14: Köszönöm! :) (Megyek és leadom a karácsonyi/születésnapi/névnapi listát. :) )

@JTom: Nekem valahogy összefolyik a Panoráma - renccerváltozás van kérem és a takaró alatt gubbasztós TP watzogás. :) (Bár ahogy rákerestem, elvileg '90-ben volt a trailer, kis jóindulattal befér a következő cikkbe? ;) )

pingwin · http://pingwin.blog.hu 2014.05.22. 21:32:58

@Gringo: pont mondani akartam, bár mostanában néztem meg újra, és elég mókás volt

amúgy lehetne akár a négy páncélos és a kutya is, de szinte mindegyik kedd esti sorozat

pingwin · http://pingwin.blog.hu 2014.05.22. 21:35:18

@Nikorene: több sorozatnál is meglepődtem, hogy milyen kevés része volt

pingwin · http://pingwin.blog.hu 2014.05.22. 21:38:13

@shitgun: most, hogy mondod, a címe mintha rémlene, de kb ennyi

pingwin · http://pingwin.blog.hu 2014.05.22. 21:38:56

@pqty: akkor már lakótelepi gyerekek is

Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn · http://darazskarcsi.blog.hu 2014.05.22. 22:17:35

@Kovács Ferenc 14:

AM mikrót nem kellett megcsapolni, mindössze egy hozzá való antenna kellett hozzá.

Kovács Ferenc 14 2014.05.22. 22:32:35

@Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn: hja, de egy ideig nem nézték jó szemmel... aztán hallgatólagosan elfogadottá vált... aztán valaki kitalálta, hogy lekódolják és csak pénzért adnak dekódert, olyat, ami egyszerre csak egy programot tud dekódolni, hogy midnen egyed kva tévéhez kelljen egyet tenni... erre mindenki kidobta a fenébe és előfizettek a kábeltévére. Így jár aki kapzsi.

Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn · http://darazskarcsi.blog.hu 2014.05.22. 23:09:17

A folyók nem állnak meg.
www.youtube.com/watch?v=2PXH3oqFraA

Sci-fi:

A feladat. Igaz csak három rész, de a maga idejében vert mindent.

.

Éjszakai ügyelet - francia orvosos valami volt.

.

Gondolom lesz poszt a krimikről is.
- Petrocelli
- Kojak
- TJ Hooker
- Knight Rider
- Polip
- Starsky & Hutch
- Magnum
- Riptide (magyarul tán nem is jött ki, de ORF-en nevelkedettek ismerhetik, bár németül Trio mit vier Fäusten volt a címe)
- Simon & Simon (szintén ORF)
- V (magyarul elég soká ment, SAT1 adta már 90-ben.

pingwin · http://pingwin.blog.hu 2014.05.23. 06:24:31

@Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn: v volt az emberbőrbe bújt hüllő idegenlények?
sokat néztem annak idején, de most se tudom, hogy mi lett a vége

zassz 2014.05.23. 06:29:42

@Fandor: Tényleg! Nagyon köszi :)

Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn · http://darazskarcsi.blog.hu 2014.05.23. 10:11:55

@pingwin:

Igen, az volt a V.
www.youtube.com/watch?v=u0zqtWahEWM

Készült remake is hozzá:
www.youtube.com/watch?v=LQoSCEMzJYE

Készült belőle játék is (C64-re pl), ahol Donovant irányítod, 5 helyen az anyahajón bombákat kell elhelyezni, majd elmenekülni.
www.youtube.com/watch?v=4DsG2spP3nE

Pszt! 2014.05.23. 13:40:11

@pushup: A szereplőkre már nem emlékszem, csak egy Bejzel nevű kopasz nácira, aki végiggonoszkodta a sorozatot, és a végén valami csapóajtón lelökték.

Giskard07 (törölt) 2014.05.23. 15:10:05

Volt egy olyan sorozat, aminek az 1. része azzal kezdődött, hogy egy család nagy boldogan veret a szerpentinen a nyitott autóval, aztán valahogy lezakóznak onnan, s mindenki meghal. A következő jelentben faszi ott térdel az autó alól kilógó kéz mellett, s sírva mondja, hogy "bátyám!" Ez nagyon megragadt bennem, mert kis srácként először láttam olyat, hogy egy vidámnak tűnő családnak 1 pillanat alatt vége van.

Úgy emlékszem, hogy valami sorozatnak lehetett az 1. része. Ötlet?

Giskard07 (törölt) 2014.05.23. 15:11:02

...kieg: a nyitott autó piros volt. (gondolom ez az infó most sokat segített)

Kovács Ferenc 14 2014.05.23. 16:54:37

@Giskard07: Ha szereted az ilyesmit, nézd meg az Előzés (Il Sorpasso) c. filmet Vittorio Gassmannal!

Spencer Hill 2014.05.23. 20:12:44

@Pszt!: Az egyik főszereplő Gojko Mitics volt.

Egyébként a neten meglehet találni magyarul a sorozatot.

manes 2014.05.24. 15:58:46

Az Időalagút cimű amerikai sorozatra emlékszik valaki?

Karnamantra 2014.05.24. 16:08:20

Tudom, hogy itthon már '90-es évek eleje, de a Dallas vetítése alatt nálunk még a villanyt is tilos volt felkapcsolni :) Péntek esti családi program...

Ha most nem Mo-n lennénk, az Orion mellett lenne szorosan a Star Trek (Trekkerként a Viasaton lóggtam egy évtizedet, míg le nem töltöttem mind a 700 epizódot, persze feliratosan). Németországban időben vetítették, picivel nagyobb is a rajongótábora, mint nálunk.

Law enforcer 2014.05.24. 22:16:20

@spinat: A kopasz idegenek: A látogatók vol. (nem a hasonló c. csehszlovák sorozat, bár az is ütős). Az André szelleme pedig a Messziről jött ember volt.

jeanvaljean 2014.05.25. 00:21:16

Kimaradt e legnagyobb (bár páran már említették) LÁTOGATÓK (Nástevnici-CSK)

A legnagyobb sorozat, youtube-on fönt van!

Valamint ifjúsági, de én még harminc évesen is szeretem nézni, Tau bácsi (Pan Tau, szintén CSK)

rollotomassi 2014.05.25. 07:48:33

Végigolvasva az összes kommentet, feljött az összes cím. Nekem különösen a Halál archívuma tetszet.
Egy azonban kimaradt a kommentekből is, amit szintén szerettem: az angol Halló!Halló! sorozat!!! René, a fogadó, a német katonák és a lényeg A bukott Madonna a nagy didikkel!

Kovács Ferenc 14 2014.05.25. 08:37:11

@rollotomassi: Meg a totál idióta angol pilótákkal és persze Herr Flikkel, a Gestapotól... imádtam! "Most jól figyeljen rám, mert csak egyszer fogom elmondani!" - és mindig legalább háromszor elmondatták szegénnyel. :)

Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn · http://darazskarcsi.blog.hu 2014.05.25. 22:26:10

@rollotomassi: @Kovács Ferenc 14:

Nekem bevillant a Halló! Halló!, de a műfaj miatt (Szerintem az egy sitcom) nem említettem.

De ha már a Halló! Halló!-t megemlítjük, akkor idekívánkozik még a Csengetett Mylord? is.

JTom · http://ritkanlathatotortenelem.blog.hu 2014.05.26. 13:53:40

@Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn: @rollotomassi: szerintem a "Halló, halló!" és a "Csengetett Mylord?" bőven a kilencvenes években volt műsoron a rendszerváltás után.
attól persze még mindkettő atomjó!
ha már "Csengetett Mylord?", akkor ha szeretitek, kötelező darab a "Hi-de-Hi!" is.
nálunk tudtommal nem adták, de felirattal elérhető a neten.
majdnem ugyanaz a gárda játszik benne (Paul Shane a komornyik, Su Pollard a cselédlány, Jeffrey Holland a kimért inas) egy nyári tábor kalandjait mutatja be. Kilenc évadja is volt. Ugyanazok a sorozat készítői is. Hasonló humor, ráadásul Paul Shane mindig ugyanúgy pórul jár a kis pénzügyi machinációival... :D

Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn · http://darazskarcsi.blog.hu 2014.05.26. 19:43:55

@JTom:

Való igaz, a Csengetett Mylord? eredeti bemutatója 88-93.

Érdekes, én régebbre tippeltem.

Andrassy Gabor (törölt) 2014.05.26. 20:13:30

@JTom: A Hallo-hallo biztos, hogy még a taxisblokád előtt volt műsoron, legalább egy évvel. (Merthogy mi akkoriban költöztünk, és jól emlékszem, hogy a sorozatot még a régi lakásban néztük.)

JoeP · http://mivanvelem.hu 2014.05.30. 23:32:53

A negatív csúcs: Emma. Anno még Hofi paródia is született belőle.

trollsalab 2014.06.04. 22:32:15

@Andrassy Gabor: Bizony így igaz. 1989-ben mutatták be az MTV1-en, elég lehetetlen időpontban, valamikor kora délután.
A Csengeteg Mylord sorozatot rengetegszer ismételték, de először 92 körül adták leaz MTV2-n ráadásul este 6 vagy 7 órakor. Ráadásul az első sugárzáskor nem is vetítették le az összes részt.

Andrassy Gabor (törölt) 2014.06.05. 14:45:24

@trollsalab: Azok voltak a szép idők, amikor még a kettesen 19-kor kezdődött a demplszli és mékpísz, és amikor 20-kor kikerült a vége szó a képernyőre, már lehetett is átváltani az egyesre, ahol meg akkor kezdődött a nagyfilm. Ja, és mindez egy fia reklám nélkül. :)

kisörDög 2014.09.03. 23:38:55

Tudja valaki mikor volt műsoron utoljára az Onedin? Ugyértem még abban az időben. 82? 84? vagy akkor már nem?

Tanácstalan · http://shipengine.blog.hu/ 2014.12.14. 01:48:13

Starsky és Hutch
volt egy német sorozat, valami családsorozat volt, és úgy kezdődött, hogy becsengetnek egy házba, kijön a lány és mondja: "nem veszünk semmit!"
a rengeteg cseh sorozat:
Mentők
Lakótelepi gyerekek
Látogatók

Meg a szünidei matinés sorozatok:
Hetedik út titka
Időlabirintus

Magyarok:
Linda
Szomszédok

Volt egy cseh sorozat: Zeman örnagy. Én már csak a nagy fekete autójára emlékszem

Ja és a klasszikusok:
A tavasz tizenhét pillanata
Négy páncélos és a kutya

Tejinashi 2015.02.06. 21:55:00

@Nikorene: Azért, mert a Sandokan kétszer hat részes sorozat volt. Az első sorozat végén elmenekülnek hajóval a szigetről, a második sorozat végén hal meg Brooks. És ha jól rémlik, csak 20 perces volt egy rész, ezért tartott olyan sokáig. Ha kiszámolod, 24 * 20 perc, és csak hetente egy részt adtak kétszer.

Tejinashi 2015.02.06. 22:03:47

@trollsalab: A Sandokan eredetileg egy 11 kötetből álló sorozat, amit Salgari 1895 és 1913 között írt. A könyvekből az első két részews film 1941-ben készült Luigi Pavese főszereplésével. A második két részesd film 1962-63-ban Steve Reeves főszereplésével, a harmadik két részes film 1964-ben Ray Danton főszereplésével. Kabir Bedivel egy sorozat és több nagyfilm is készül:
Sandokan (1976) - 6 részes minisorozat
La tigre è ancora viva: Sandokan alla riscossa! (1977) - Sandokan a felkelő. A tigris még él!
Il ritorno di Sandokan(1996) - Sandokan visszatér
Il figlio di Sandokan (1998)- Sandokan fia

Arra emlékszem, hogy a második sorozat végén meghal Brooks, akivel Sandokan párbajozik.

sysdec · http://csabaharangozo.blogspot.com 2015.02.07. 16:01:50

Látom, itt nagyon fiatalok a kommentelők :-) Nem emlékeznek a 60-as években játszott nagysikerű Ivanhoe sorozatra sem :-) Roger Moore játszott benne és Sir Walter Scott regénye alapján készült, ha jól emlékezem...

walter sobchak 2015.02.07. 17:47:35

@sysdec: Ma már azzal menőznek a nagy veteránok, hogy ők még emlékeznek az Űrgammákra meg a Barátok közt első részére. :D

Amúgy ha már régi sorozatok, nekem van egy, amit nem találok a neten se. A régi mtv-n ment 90-es évek elején, a szüleim szerint svéd sorozat volt. Egy olyan fiúról szólt, akinek az ablakában néha megjelent egy csávó, akinek egy propeller "állt ki a hátából", és tudott repülni (ha nem repült, a propeller ilyen varázslatosan eltűnt a hátáról), és ha jól emlékszem, mindig rosszaságokra tanította. A sorozat címe, ha jól emlékszem, Corson (ejtsd: Korszon :D) a tetőről volt, de lehet, hogy rosszul emlékszem. Erre nem ad ki semmit a google, és nem emlékszem, hogy volt írva a név (lévén, a címe ilyen "csúnya felnőttírás"-sal jelent meg, én meg akkor még csak a nyomtatott betűs vagy szépen írt írott betűs írást tudtam elolvasni :D)

palq75 2015.02.24. 11:59:21

@zassz: Az ártatlan kék szemek 1981-körül ment keddenként.

trollsalab 2015.06.01. 17:14:26

Az Alfa Holbázis egyik legnagyobb rajongója maga George Lucas volt. Állítólag egyszer azt monda, hogy "azt akarom hogy a robbantások olyan élethűek legyenek mint a Space 1999-ben". Meglepően sokat "lopott" a az Alfa Holbázísból.

Ez nagyon Star Wars-os jelenet:

alfaholdbazis.hu/alpha/episodes/all/018%20The%20Last%20Enemy%20L.jpg

Ezek az űrhajós jelmezek igencsak hasonlítanak Csillagok Háborúja lázadók öltözékéhez:

alfaholdbazis.hu/alpha/episodes/all/020%20Space%20Brain%20L.jpg

geek-news.mtv.com//wp-content/uploads/geek/2013/05/Wedge_Antilles.jpg

alfaholdbazis.hu/alpha/main/main_10.jpg

Végezetül a Star Wars egyik legismertebb jelenete egy 1975-ös epizódból:

alfaholdbazis.hu/alpha/episodes/ringaround_03.jpg

www.scifimoviezone.com/StarWarsScript03.shtml

encir 2015.11.18. 13:09:17

Legkorábbi emlékem a Flamandok titka minisorozat. Hú, de borzongató volt.

encir 2015.11.18. 13:12:35

A fej nélküli lovas - szovjet sorozat.
Lengyel utak - háborús sorozat.
süti beállítások módosítása