Elfelejtett némafilmsztárok 3 - Keystone Cops

2014. április 22. JTom
Mai némafilmsztárunk különleges. Mert nem egy vagy két ember, hanem mindjárt vagy egy tucat.
 
Keystone Cops.jpg
A Keystone Cops néven világhírűvé vált burleszkfilmesek nevét sem tudja szinte senki, pedig közel két tucat filmjük minden megjelenését tömegek várták az akkoriban - még állandó filmszínházak nem lévén - teátrumok előadásainak elején, vagy szünetében sebtében mozivá alakított termekben. Az alapsztori egy kitalált város inkompetens rendőreinek kalandjai, a rafinált (értsd: tökhülye) bűnözők elleni harc, melyet valahogy - rajtuk kívülálló okok miatt - mindig siker koronáz. Több filmjük az idők során elveszett, jelenleg 21 tekinthető meg. Érdekességük a sok filmtrükk (volt amit a filmtörténelemben először visszafelé vettek fel, pl. veszélyessége miatt) mellett a vendégszereplők változatossága (Charlie Chaplin, Buster Keaton, Abbott és Costello, Fatty Arbuckle, Chester Conklin stb.), ezért néha kilencen, tízen, vagy még többen játszottak a Keystone Cops szerepeiben. Őket láthatjuk a kiváló német Klamottenkiste sorozat elején és végén, amit nálunk is vetítettek párszor. Az alábbi is ez a jelenet, mely talán a legjobb amit készítettek.
 

A végére álljon itt még a nevük, tiszteletünk jeléül: 
George Jeske, Bobby Dunn, Mack Riley, Charles Avery, Slim Summerville, Edgar Kennedy, Hank Mann, Ford Sterling, Del Lord, Malcolm St.Claire, A. Edward Sutherland, Edward F. Kline, Al St.John, Lige Conley, Snub Pollard, Boby Vernon, Clyde Cook, James Finlayson, Eddie Gribbon, Glen Cavender.

A bejegyzés trackback címe:

https://ritkanlathatotortenelem.blog.hu/api/trackback/id/tr635769329

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kovács Ferenc 14 2014.04.22. 09:14:26

A nép letölthető DVD RIP-et akar!

gigabursch 2016.12.16. 08:01:53

Sajnos a link már nem él...

JTom · http://ritkanlathatotortenelem.blog.hu 2016.12.16. 11:26:10

@gigabursch: sajnos a beágyazást letiltották, de ha rákattintasz megnézhető a YT-on
süti beállítások módosítása